Enerji Tesisleri İşletmeciliği Bölümü

Enerji Tesisleri İşletmeciliği Mezunu Ne İş Yapar?

Enerji tesisleri işletmeciliği ne iş yapar sorusu, cevabı merak edilen bir sorudur. Bu bölümden mezun olanlar, enerji tesislerinin kurulması konusunda kritik görevler üstlenirler. Bu mezunlar ayrıca, ilgili makinelerin ve araç gereçlerin çalışması ile denetlenmesinden sorumludur. Bunların yanı sıra çalıştıkları tesislerdeki arızalı sistemleri ve teçhizatları onarmak ve bunların bakımını yapmak da bu mezunların işidir. Bununla birlikte bu elemanlar, iş güvenliği konusundan da sorumlulardır. Ayrıca mühendisler ile işçiler arasındaki işbirliğini sağlamakta da görev alırlar. Bölüm mezunlarının belirli aralıklarla tesislerle ilgili raporları düzenleme ve bu raporları yönetime sunma görevleri de vardır. Enerji tesisleri işletmeciliği bölümü açıköğretim fakültelerine bağlı bir önlisans programıdır. Öğrenciler enerji tesisleri işletmeciliği lisans tamamlama ile dilerlerse 4 yıllık programlara geçiş yapabilirler. Bu anlamda seçenekleri oldukça geniştir. Geçiş yapabilecekleri lisans bölümleri arasında; ekonomi, iktisat, işletme, işletme yönetimi, lojistik yönetimi ve pazarlama gibi bölümler yer alır. 

Enerji Tesisleri İşletmeciliği Bölümü Nedir?

Enerji tesisleri işletmeciliği nedir sorusu şöyle cevaplanabilir; enerji tesislerinin kurulması ve işletilmesi konusunda nitelikli ara elemanlar yetiştiren önlisans programıdır. Enerji ihtiyaçlarının artması ve değişmesi nedeniyle birçok farklı alanda enerji tesisleri kurulmaktadır. Bu enerji tesislerinin kurulumu, işletilmesi ve bakımında ise nitelikli elemanlara ihtiyaç duyulur. Bu bölümün amacı; nitelikli çalışanlar yetiştirerek ilgili ihtiyacın karşılanmasıdır. Enerji tesisleri işletmeciliği bölümü çalışma alanları arasında pek çok farklı sektör yer almaktadır. Bu çalışma alanları enerji şirketleri,  elektrik üretim şirketleri, petrol ve gaz şirketleri, alternatif şirket enerji şirketleri ve danışmanlık firmaları gibi çeşitli alanlardır. Tüm bunlar dışında Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına bağlı kuruluşlarda, akaryakıt ve gaz dağıtım istasyonlarında, enerji piyasaları düzenleme kurumunda, devlet su işlerinde ve lojistik firmalarında kendilerine uygun pozisyonlarda çalışabilirler.  

Enerji Tesisleri İşletmeciliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Enerji Tesisleri İşletmeciliği bölümü eğitim süresi iki yıldır. Bu bölümü tercih etmek isteyen öğrencilerin ilgili sınavdan yeterli puanı almaları gerekir. "Enerji Tesisleri İşletmeciliği 2 yıllık taban puanları nasıldır?" sorusu yine aday öğrenciler tarafından sıklıkla sorulmaktadır. Bu ön lisans programının taban puanları her yıl bölüme giren öğrenci sayısına ve bu öğrencilerin sınavdan sağladıkları puanlara göre değişiklik gösterir. Bu ön lisans programından mezun olan öğrenciler, Dikey Geçiş Sınavında (DGS) başarı gösterdikleri takdirde eğitimlerine lisans programında devam edebilirler. DGS ile geçiş yapılabilecek birçok lisans bölümü bulunur. Enerji tesisleri işletmeciliği dgs geçiş bölümlerinden bazıları şu şekildedir:  Ekonomi, İktisat, İşletme, İşletme Yönetimi, Lojistik Yönetimi ve Pazarlama gibi lisans programlarıdır. 

Enerji Tesisleri İşletmeciliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bu ön lisans programında iki yıl boyunca yoğun bir eğitim alınır. Bu dört yarıyıl boyunca öğrenciler, birçok dersten sorumlu olurlar. Bunun yanı sıra öğrencilerin, dördüncü yarıyılda zorunlu stajlarını tamamlamaları gerekir. Enerji Tesisleri İşletmeciliği bölümünde iki yıl boyunca verilen derslerin büyük bir çoğunluğu ise şu şekildedir:

  • Pazarlama İlkeleri
  • Teknolojik Ürün Tanıtımı ve Pazarlama
  • Ticari Matematik
  • Pazarlama Hukuku
  • Tüketici Davranışları
  • Dijital Pazarlama
  • Girişimcilik
  • İş Sağlığı ve Güvenliği
  • İşlem Tablosu Programlama
  • Satış Gücü Eğitimi
  • Perakende Yönetimi
  • İşletme Yönetimi
  • Ambalaj ve Ürün Tasarımı
  • Pazarlamada Değişen Trendler
  • Satış Saha Planlaması

Aday öğrenciler Enerji Tesisleri İşletmeciliği taban puanları ve başarı sıralamalarını inceledikten sonra bu bölüme girerek tüm bu dersleri alabilirler. Ayrıca enerji tesisleri işletmeciliği açıköğretim fakültelerinde verilen bir önlisans programıdır. Bu bölümü tercih edecek adayların TYT sınavından yeterli puanı almaları gerekir. Bu puanlar yıldan yıla ve üniversiteden üniversiteye farklılık gösterir. Bu anlamda adayların son güncel verileri olabildiğince takip etmeleri gerekir. 

Enerji Tesisleri İşletmeciliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Enerji tesisleri işletmeciliği iş imkanları ise oldukça çeşitlidir. Hem kamuda hem de özel sektörde çalışma olanakları vardır. Bu bölümden mezun olanlar, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına ait kuruluşlarda çalışabilir. Bunun yanı sıra petrol ve gaz rafinerileri, akaryakıt ve gaz dağıtım istasyonları, enerji şirketleri, enerji piyasaları düzenleme kurumu, elektrik üretimi yapan firmalar ve lojistik firmalarında çalışabilirler. Aynı zamanda TEDAŞ, DSİ, TPAO, BOTAŞ ve TÜPRAŞ gibi kurumlarda da bu meslek elemanlarına ihtiyaç vardır. Bu elemanlar, enerji uzman yardımcısı ve enerji yöneticisi gibi unvanlarla çalışabilir. Eğer öğrenciler mezun olmadan deneyim kazanmak için staj yapmak isterlerse yine karşılarına pek çok firma çıkar. Bu anlamda enerji tesisleri işletmeciliği staj yerleri arasında; akaryakıt ve gaz dağıtım istasyonları, petrol ve gaz rafineri işletmeleri, ulusal ve uluslararası, enerji şirketleri, enerji piyasaları düzenleme kurumu, elektrik üretim ve, iletim ve dağıtım şirketleri, devlet su işleri, lojistik firmaları ve ulaşım alanları yer alır. Tüm bu yerler dışında enerji sistemleri ile ilgili çeşitli kamuya bağlı ya da özel kuruluşta staj yaparlar. Öğrenciler bu yerlerde eğitim hayatlarında almakta oldukları teorik eğitimi pratiğe dökerek iş hayatına hazırlanırlar ve yetkinlik kazanırlar. Bu staj durumu öğrencilerin isteğine bağlı olduğu gibi dördüncü yarıyıldan itibaren zorunlu da olabilir. Bu durum da yine üniversiteden üniversiteye farklılık gösterir. Enerji tesisleri işletmeciliği maaşları ise bu mezunların çalıştıkları kurumlara ve deneyimlerine göre değişiklik gösterir. Çalışmalarını bu alanda sürdürmek isteyen mezunlar Kariyer.net aracılığıyla enerji uzmanı iş ilanlarını değerlendirerek iş fırsatlarından yararlanabilir.

Enerji Tesisleri İşletmeciliği Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Çanakkale Onsekiz Mart ÜniversitesiEnerji Tesisleri İşletmeciliği (2 Yıllık)TYT32244,634231,746,745
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!