Fizik Mühendisliği Bölümü

Fizik Mühendisliği Bölümü Nedir?

Fizik Mühendisliği bölümü, doğa bilimlerinden, özellikle fizik ve kimyadan elde edilen temel bulguların ve araştırma sonuçlarının teknik yeniliklere dönüştürülmesiyle ilgilenen akademik bir disiplindir. Fizik mühendisliği çalışması, çok çeşitli temel fiziksel bilgileri ve disiplinlerarası teknik problem çözümleri için yeterlilikleri öğretir. Eşlik eden konular arasında makine mühendisliği, elektrik mühendisliği, elektronik ve diğer mühendislik bilimleri bulunmaktadır.

Fizik Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversitede fizik mühendisliği üzerine eğitim almayı amaçlayan aday öğrenciler;

  • Mekanik,
  • Sürekli Ortamlar Fiziği,
  • Elektrik ve Manyetizma,
  • Mühendislik Matematiği,
  • Fizikte Sembolik ve Nümerik Teknikler,
  • Fizikte Matematiksel Yöntemler,
  • Fizikte Deneysel Yöntemler,
  • Diferansiyel Denklemler,
  • İstatistiksel Fizik ve Termodinamik,
  • Quantum Mekaniği,
  • Fizik Mühendisliği Tasarımı,
  • Modern Fizik

Ve benzeri daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim sürecinde sorumlu olacaklardır. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Fizik Mühendisliği Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Mezun öğrencilere “Fizik Mühendisi” unvanı verilir. Adaylar, Fizik Mühendisliği DGS geçiş bölümlerini de tercih edebilirler.

Fizik Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Fizik Mühendisliği bölümü, fizik prensiplerini mühendislik uygulamalarıyla birleştirerek genellikle dört yıl süren bir lisans programıdır. Bu program, öğrencilere geniş bir matematik, fen bilimleri ve mühendislik alanlarında temel bilgi sağlamanın yanı sıra fizik teorilerini uygulamalı problemlere çözüm üretme becerisi kazandırır. Fizik Mühendisliği, üniversitelerde Mühendislik Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Fizik Mühendisliği çift anadal bölümlerini tercih eden öğrencilerin eğitim süresi uzayabilir. Her mühendislik bölümünde olduğu gibi bu bölüm yalnızca Sayısal puan türüne göre tercih edilebilir. Fizik Mühendisliği Bölümü, 2019-2020 YÖK verilerine göre yalnızca 5 farklı üniversitede bulunmaktadır. Fizik Mühendisliği öğrencileri, termodinamik, mekanik, elektromanyetizma, optik, kuantum mekaniği ve malzeme bilimi gibi çeşitli fizik konularını içeren dersler alırlar. Matematik, hesaplama yöntemleri, modelleme ve simülasyon gibi mühendislik odaklı dersleri de içerirler. Eğitim süresi boyunca, öğrenciler laboratuvar çalışmaları, proje tabanlı öğrenme ve Fizik Mühendisliği staj yerleri gibi pratik deneyimlerle teorik bilgilerini pekiştirirler. Bu süreç, öğrencilerin mühendislik uygulamalarını gerçek dünya problemlerine uygulamalarını sağlar. Fizik Mühendisliği, karmaşık problemleri analiz etme ve çözme, mühendislik araçlarını ve tekniklerini kullanma, ve yenilikçi çözümler üretme becerileri kazandırır. Bu program, öğrencilere geniş bir bilimsel ve mühendislik temeli sağlayarak, farklı sektörlerde başarılı bir kariyere hazırlar.

Fizik Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Fizik Mühendisliği çalışma alanları oldukça geniştir. Mühendislik çalışmalarında ortaya çıkan teknik problemleri gidermek adına fizik bilimine başvurarak olası problemleri ortadan kaldırırlar, süreçlerin verimini artırmak adına gerekli çalışmaları yaparlar. Fizik Mühendisliği Bölümü mezunları, geniş bir yelpazede endüstriyel, akademik ve araştırma alanlarında çalışabilirler. Bu mezunlar, fizik bilimleri ve mühendislik prensiplerini birleştirerek çeşitli teknolojik ve bilimsel projelerde görev alırlar. Fizik Mühendisliği mezunları, mühendislik firmalarında ürün tasarımı, geliştirme ve test süreçlerinde çalışabilirler. Bu kapsamda, yeni teknolojilerin tasarımı ve prototip geliştirilmesi gibi projelerde yer alırlar. Bu mezunlar, enerji sektöründe çalışarak enerji üretimi, dağıtımı ve depolanması gibi konularda uzmanlaşabilirler. Yenilenebilir enerji kaynakları, güneş enerjisi, rüzgar enerjisi ve biyokütle enerjisi gibi alanlarda çalışabilirler. Otomotiv ve uzay endüstrilerinde çeşitli rollerde çalışabilirler. Bu kapsamda, araç tasarımı, aerodinamik optimizasyon, roket motorları ve uzay araçları gibi projelerde yer alabilirler. Bu mezunlar, elektronik ve telekomünikasyon sektörlerinde çeşitli rollerde çalışabilirler. Elektronik devre tasarımı, iletişim sistemleri, fiber optik teknolojileri gibi alanlarda uzmanlaşabilirler. Araştırma enstitülerinde, üniversitelerde veya özel şirketlerde bilimsel araştırma ve geliştirme projelerinde yer alabilirler. Bu kapsamda, malzeme bilimi, nanoteknoloji, lazer teknolojileri gibi alanlarda çalışabilirler. Bu mezunlar, tıbbi cihazlar ve tıbbi görüntüleme teknolojileri üzerine çalışabilirler. Radyasyon onkolojisi, manyetik rezonans görüntüleme (MRG) ve tıbbi cihazların tasarımı gibi alanlarda uzmanlaşabilirler. Adaylar, Fizik Mühendisliği yatay geçiş bölümlerini de tercih edebilirler.

Fizik Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Fizik Mühendisliği mezunları (fizik mühendisleri) bilimsel ve teknolojik gelişim zincirinin tüm alanlarında çalışırlar. Mesleki yönelim ve ilgi alanlarına bağlı olarak, araştırma enstitülerindeki, şirketlerin gelişim birimlerindeki, üretim, planlama, satış ve servis faaliyetlerini içerir. Fizik mühendisleri; otomotiv endüstrisi ve havacılıkta, makine ve tesis mühendisliğinde, yarı iletken endüstrisinde, iletişim teknolojisinde, optik endüstrisinde veya lazer teknolojisi ve tıp teknolojisi alanlarında çalışabilirler. Fizik mühendisliği, temel fizik prensiplerini mühendislik uygulamalarıyla birleştiren bir disiplindir. Bu alanda eğitim alan mezunlar, geniş bir iş alanına sahiptirler ve çeşitli sektörlerde çalışabilirler. Fizik mühendisliği, mekanik sistemlerin tasarımı, analizi ve üretimi konusunda güçlü bir temel sağlar. Otomotiv, havacılık, savunma ve enerji sektörleri gibi alanlarda mekanik mühendisi olarak çalışabilirler. Elektrik mühendisliği konularında da uzmanlaşan fizik mühendisleri, elektrik ve elektronik sistemlerin tasarımı, kontrolü ve bakımıyla ilgili işlerde çalışabilirler. Telekomünikasyon, radyo frekansı mühendisliği, mikroelektronikler gibi alanlarda iş bulma imkanları vardır. Fizik mühendisliği bölümü mezunları için iş olanakları oldukça geniştir ve sürekli olarak gelişen teknolojiye uyum sağlayabilirler. Analitik düşünme yetenekleri, problem çözme becerileri ve matematiksel yetenekleriyle donanımlı olan fizik mühendisleri, birçok farklı sektörde başarılı bir kariyer yapabilirler. Kariyer.net üzerinden ilanları inceleyerek dilediğine başvuru yapabilirsin.

Fizik Mühendisliği Bölümü Taban Puanları

Üniversiteler Bölümler Puan Türü Kontenjan Taban Puan Başarı Sırası
1
Aksaray Üniversitesi
Endüstri Mühendisliği 1 60 285,1037 294,000
2
Ankara Üniversitesi
Rus Dili ve Edebiyatı (Rusça) 4 30 387,97837 19,000
3
Hacettepe Üniversitesi
Fizik Mühendisliği 1 80 341,4072 171,000
4
İstanbul Teknik Üniversitesi
Fizik Mühendisliği 1 60 458,82496 46,900
5
Ankara Üniversitesi
Rus Dili ve Edebiyatı (Rusça) 4 30 371,45842 20,692

Fizik Mühendisliği Bölümü için Üniversite ve Kariyer Yolculuğu

Fizik Mühendisliği Bölümü hangi üniversitelerde bulunuyor? Bölümün mezunları hangi pozisyonlarda çalışıyor? Tüm yanıtları aşağıdaki tabloda bulabilirsin!

Fizik Mühendisliği Bölümü mezunları hangi sektörlerde ve departmanlarda çalışıyor?

Mezunların Çalıştığı İlk 5 Sektör

  • 1 Bilişim
  • 2 Eğitim
  • 3 Otomotiv
  • 4 Elektrik & Elektronik
  • 5 İnşaat

Mezunların Çalıştığı İlk 5 Departman

  • 1 Mühendislik
  • 2 AR-GE
  • 3 Satış
  • 4 Üretim / İmalat
  • 5 Bilgi İşlem