Gayrimenkul Değerleme Bölümü

Gayrimenkul ve Varlık Değerleme Bölümü Nedir?

Gayrimenkul sektörünün her geçen gün gelişmesi ve yeni iş imkanları sunması, birçok kişi için uygun iş imkanları bulundurmaktadır. Türkiye’de en büyük sektörlerden birisi Gayrimenkul sektörüdür. Gayrimenkul ve Varlık Değerleme bölümünün olması ile gayrimenkul sektörü çok sayıda kalifiye eleman kazanmaktadır. Gayrimenkul ve Varlık Değerleme bölümünün amacı, gayrimenkul sektörüne katkı sağlayacak, fark yaratacak, fayda sağlayacak, dinamik ve başarılı olacak, finans konusunda başarılı olacak, ekip çalışmasında verimli olacak kişileri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır. Bölümde okumak istiyorsan analiz yeteneği yüksek ve analitik düşünme becerisine sahip birisi olmalısın. Yine matematik işlemleri pratik ve hızlı bir şekilde yapabilmen de sana hem derslerini daha kolay geçmede hem de iş hayatında yardımcı olur.

Gayrimenkul ve Varlık Değerleme Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Gayrimenkul ve Varlık Değerleme bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Üniversitelerin Uygulamalı Bilimler Fakültesi bünyesinde eğitim veren bölüm eşit ağırlık puanı ile öğrenci alımı yapar. Bu sebeple bölümde okumak istiyorsan TYT sınavına ek olarak eşit ağırlık alan sınavına da girmen gerekir. Bölümde okuman için Gayrimenkul ve Varlık Değerlendirme bölümünü eğitim programına alan üniversitelerin istediği taban puanı ve başarı sıralamasını tutturman gerekir. Bölüm için istenen taban puanı ve başarı sıralaması üniversiteye, yıllara ve burs durumuna göre değişkenlik gösterir. Gayrimenkul Değerlendirme açıköğretim programı olmadığı için bölümü eğitim programına dahil eden üniversitelerde örgün öğretim görürsün. Bu sebeple bölüm için üniversitelerin istediği taban puanı ve başarı sıralamasına dikkat etmelisin. Ayrıca kontenjan sayısı da bölümde okuman için sana yardımcı olacağından bölüm için hangi üniversitenin ne kadar kontenjan açtığını da araştırmalısın. 

Gayrimenkul ve Varlık Değerleme Bölümü Dersleri Nelerdir?

Gayrimenkul ve Varlık Değerleme bölümü öğrencileri 4 yıllık eğitim hayatları boyunca finans, ekonomi, işletme temellerine sahip dersler ile karşı karşıya geleceklerdir.

Gayrimenkul ve Varlık Değerleme bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;

  • Bankalarda Konut Kredileri,
  • Mülkiyet Düzenlemeleri,
  • Gayrimenkul Değerleme Teknikler,
  • Eleştirel Düşünme, Yaratıcılık ve Girişimcilik,
  • Borçlar Hukuku,
  • Kadastro ve Ölçme Bilgisi,
  • Finansal Muhasebe,
  • Temel Hukuk,
  • Pazarlama İlkeleri,
  • Gayrimenkul Mevzuat

Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Gayrimenkul Değerlendirme program içeriği öğrencinin 8 yarıyıllık eğitim dönemi boyunca değerlendirme alanında uzmanlaşmasına yardımcı olur. Dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘Gayrimenkul ve Varlık Değerleme Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir. Diplomasını alan kişilere “Gayrimenkul ve Varlık Değerleme Uzmanı” unvanı verilir. Üniversiteden mezun olmak için zorunlu staj şartı varsa Gayrimenkul Değerlendirme staj yerleri arasında olan emlak ofisleri, gayrimenkul satış firmaları, Tapu ve Kadastro Müdürlüğü gibi yerlerde stajını yapabilirsin. Bölümden mezun olduktan sonra araştırma görevlisi ya da akademisyen olarak okulda kalabilir ve öğrencilere ders verip alanla alakalı araştırmalar yaparak bölümün gelişimine katkı sağlayabilirsin. Akademisyen olmak için Gayrimenkul Değerlendirme yüksek lisans programına başvurman gerekir. Yüksek lisans yapabilmen için de ders notlarını yüksek tutup ALES ve dil sınavından yüksek puan almalısın.   

Gayrimenkul ve Varlık Değerleme Yönetimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Gayrimenkul ve Varlık Değerleme Uzmanı kişiler iş hayatları içerisinde projeleri başlangıç ve bitiş durumlarına göre değer analizleri yapma, bütçe kontrolü, proje koordinasyonu, finansal bilgilerin analiz edilmesi, gayrimenkul değerlendirmesi diğer görevlerine örnektir. Bölümden mezun olduktan sonra emlak uzmanı, yatırım uzmanı, gayrimenkul değerlendirme uzmanı gibi unvanlarla hem kendi iş yerini açabilir hem de çeşitli firmalarda çalışabilirsin. Bölümde okurken hem finans hem muhasebe hem de pazarlama alanlarında ders alacağın için ilgili kurum ve kuruluşlarda iş fırsatları yakalayabilirsin. Finans sektöründen pazarlamaya kadar geniş bir alanda iş bulabileceğin gibi üniversitede kalıp akademisyen olarak eğitim de verebilirsin. Tüm bu geniş seçenekler ile birlikte istediğin gibi bir kariyer alanı inşa etmen mümkündür. 

Gayrimenkul ve Varlık Değerleme Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Gayrimenkul Geliştirme Uzmanı bireyler özel sektör ve devlet bünyesi içerisinde kendilerine birçok iş imkanı bulabilmektedir. Gayrimenkul Değerlendirme çalışma alanları bankalar, bakanlıklar, gelir idaresi, milli emlak genel müdürlüğü, finans şirketleri, sigorta şirketleri, yatırım ve danışmanlık şirketleridir. Devlet kurumlarında yer alan fırsatlardan yararlanabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edilecek puan belirleyici olacaktır. Bölümden mezun olduktan sonra farklı sektörlerde iş bulabileceğin için alacağın maaşta çalışma alanına göre değişkenlik gösterir. Tapu ve Kadastro Müdürlüğü gibi kamu kurumunda çalışırken alacağın maaşla kendi emlak ofisinde ya da yatırım ve danışmanlık şirketinde çalışırken alacağın maaş bir olmaz. Çalıştığın kurum kadar tecrübe durumun da bölümden mezun olunca alacağın maaşı etkiler. Yeni mezun birisi olarak finans ya da sigorta şirketlerine iş başvurusu yapınca alacağın maaşla 5 yıllık tecrübeli bir finans uzmanı olarak alacağın maaş aynı olmaz. Sen de kariyerine bu alanda devam etmek istiyorsan kariyer.net sitesine giderek şirketlerin verdiği yatırım uzmanı, gayrimenkul satış uzmanı gibi iş ilanlarını inceleyebilirsin. Sitede filtreleme özelliği olduğu için yaşadığın şehirde ya da yakınlarda olan iş ilanlarını tercih ederek şartları sana uygun olan bir firmaya başvuru yapabilirsin.