Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Bölümü

Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Bölümü Nedir?

Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Bölümü, hibrid ve elektrikli araçların üretiminde, tasarımında, çalıştırılmasında, bakım ve onarımının yapılmasında görev alacak nitelikli kişiler yetiştirmeyi hedefler. Araç yakıtlarında doğadan elde edilen yakıtların rezervlerinin azalması ve bu yakıtların iklim değişikliğine olumsuz etkileri nedeniyle hibrid ve elektrikli araçlara yönelim artmaktadır. Bununla birlikte hibrid ve elektrikli araç teknolojileri de günden güne gelişmektedir. Dolayısıyla bu alanda çalışacak nitelikli çalışanlara ihtiyaç duyulur. Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Bölümünü başarıyla tamamlayan öğrenciler hibrid ve elektrikli taşıtlar teknikeri unvanı ile üniversiteden mezun olurlar.

Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bölüm 2 yıllık ön lisans programıdır. Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Bölümü taban puanları üniversite bazında farklılık göstermektedir. Bölümde verilen teorik eğitimin yanı sıra öğrenciler uygulamalı dersler ile bu alanda donanım kazanır. Ayrıca staj sayesinde öğrenciler mezun olmadan deneyim kazanma şansı bulur. 

Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bölümde öğrenciler sayısal, mekanik ve elektronik ağırlıklı derslerden sorumludurlar. Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Bölümü dersleri şu şekilde sıralanabilir:

  • Yabancı Dil
  • Mesleki Matematik
  • Otomotiv Elektrik ve Elektronik
  • Fizik
  • Termodinamik
  • Bilgisayar Destekli Tasarım
  • Yakıt Pili, Batarya ve Şarj Sistemleri
  • Hibrid Motorlu Taşıtlar Teknolojisi
  • Elektrik Motorlu Taşıtlar Teknolojisi
  • Sistem Analizi ve Tasarımı
  • Güç Aktarma ve Hareket Kontrol Sistemleri
  • Elektronik Devrelerde Ölçme, Tamir ve Bakım
  • Isıtma ve Soğutma Sistemleri
  • Hidrolik Pnömatik Sistemleri
  • Taşıt Diagnostik ve Arıza Giderme
  • Elektrokimya

Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Ne İş Yapar?

Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi ne iş yapar sorusunun yanıtı; hibrid ve elektrikli araçların tasarımının yapılmasına ve üretiminin gerçekleştirilmesine katkı sağlar, şeklinde verilebilir. Hibrid ve elektrikli araç üretiminin her aşamasında bölüm mezunları görev alabilir. Kalite kontrol birimlerinde çalışabilirler, AR-GE çalışmalarına katkı sağlarlar, araçların bakım onarım sürecinde çalışabilirler. Mezunlar tüm bu çalışmaları hibrid ve elektrikli taşıtlar teknikeri unvanı ile yapar. Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Bölümü maaşları ise çalışılan kurumun ücret politikasına ve personelin deneyime, niteliklerine bağlı olarak farklılık gösterebilir.

Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Bölümü İş İmkanları Nelerdir?

Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi bölümü iş imkanları çeşitlidir. Mezunlar otomotiv üretim tesislerinde, otomotiv teknolojileri AR-GE tesislerinde, savunma sanayii tesislerinde, otomotiv parça üretim tesislerinde, hibrid ve elektrikli araç kalite ve kontrol firmalarında, hibrid ve elektrikli araç testleri yapan firmalarda iş bulabilirler. Bölüm mezunları iş ilanlarına Kariyer.net üzerinden ulaşabilir. Adaylar otomotiv iş ilanları arasından kendilerine uygun seçeneklere başvuru yaparak bu alanda çalışma imkanı bulabilir. Ayrıca Kariyer.net'in iş alarmı oluşturma özelliğini kullanan adaylar bu alanda yeni bir ilan eklendiğinde bildirim yoluyla haberdar edilir.

Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi Bölümü Taban Puanları

Üniversiteler Bölümler Puan Türü Kontenjan Taban Puan Başarı Sırası
1
Afyon Kocatepe Üniversitesi
Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi TYT 40 309,45708 774.468
2
Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi
Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi TYT 45 314,00214 726.46
3
Burdur Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi
Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi TYT 40 296,86884 920.681
4
Bursa Uludağ Üniversitesi
Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi TYT 30 348,17067 436.82
5
Bursa Uludağ Üniversitesi
Hibrid ve Elektrikli Taşıtlar Teknolojisi TYT 50 353,59888 401.577