Kaynak Teknolojisi Bölümü

Kaynak Teknolojisi Bölümü Nedir?

Kaynak teknolojisi, bileşiminde metal ve benzeri malzemeler bulunan ürünlerin üzerinde ihtiyaç duyulan her türlü teknik işlemin yapılmasına yardımcı olacak personel yetiştirmeyi amaçlayan bir bölümdür. Endüstri alanında oldukça fazla personel ihtiyaç duyulan bir meslek dalı olması nedeniyle iş olanakları oldukça geniştir. Kaynak teknolojisi bölümü üniversitelerde 2 yıllık ön lisans programı olarak öğrencilere sunulur. Bu bölümden başarı ile mezun olan adaylara kaynak teknikeri unvanı verilir. Ülkemizde pek çok üniversite bu bölümde eğitim vermektedir.

Kaynak Teknolojisi Bölümü öğrencileri, farklı kaynak yöntemlerini öğrenir ve bunların avantajlarını, dezavantajlarını ve uygulama alanlarını anlarlar. Elektrik ark kaynağı, gazaltı kaynağı, direnç kaynağı, lazer kaynağı ve sürtünme kaynağı gibi çeşitli kaynak yöntemlerini uygulamalı olarak öğrenirler. Ayrıca, kaynak malzemelerini ve ekipmanlarını kullanma, kaynak hatası tespiti ve düzeltme gibi konularda da eğitim alırlar.

Kaynak Teknolojisi Bölümü, endüstriyel sektörlerde geniş bir iş imkanı yelpazesine sahiptir. Öğrenciler, metal imalat, otomotiv, gemi yapımı, havacılık, enerji, savunma ve yapı sektörlerinde çeşitli kariyer fırsatlarına sahip olabilirler. Kaynak teknikerleri, üretim tesislerinde kaynak işlemlerini yönetebilir, kalite kontrol ve güvenlik standartlarını sağlayabilir, kaynak mühendisleriyle işbirliği yapabilir veya eğitim ve danışmanlık hizmetleri sunabilirler.

Kaynak Teknolojisi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Kaynak teknolojisi 2 yıllık bir ön lisans programıdır ve toplamda 4 dönemlik bir eğitim süresini kapsar. Bu bölümü tercih eden öğrenciler üniversitelerde aldıkları eğitimler boyunca kaynak işlemleri ile ilgili tüm temel bilgileri öğrenir. Zorunlu staj uygulaması sayesinde mesleki anlamda görülmesi gereken tüm dersleri teorik olarak alırlar. Kaynak Teknolojisi staj yerleri sayesinde öğrenciler mesleki deneyim kazanabilir.

Staj uygulamasını tamamlamayan öğrenciler okuldan mezun olmaya hak kazanamaz. Bu alanda eğitim görmek isteyen öğrenciler ÖSYM tarafından düzenlenen üniversite sınavından yeterli puanı almalıdırlar. Kaynak teknolojisi bölümü taban puanları öğrenci tercihlerine ve kontenjanlara bağlı olarak her yıl değişir. Gerekli taban puanı alan öğrenciler kaynak teknolojisi bölümüne kayıt yaptırmaya hak kazanır.

Kaynak Teknolojisi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Kaynak teknolojisi bölümü nedir sorusunu cevaplamak için bu bölümde yer alan dersleri incelemek gerekir. 4 dönem boyunca bu bölüm içerisinde okutulan derslerden bazıları şunlardır;

  • Kaynak teknikleri
  • Isıl kesme yöntemleri
  • Bilgisayar destekli üretim
  • Elektrik ark kaynağı
  • Genel ve teknik iletişim
  • Demir dışı metallerin kaynağı
  • Kaynakta temel şekillendirme işlemleri
  • Bilgisayar destekli tasarım
  • Kaynaklı konstrüksiyon ve tasarım
  • Malzeme teknolojisi
  • Paslanmaz çelik kaynağıdır. 

Mesleki derslerin aynı sıra öğrencilerin Matematik ve Teknik resim gibi temel dersleri de başarıyla tamamlaması gerekir. Bu derslerde başarı gösteren adaylar mezun olmaya hak kazanır. Kaynak Teknolojisi bölümü DGS geçiş bölümleri sayesinde öğrenciler 4 yıllık lisans eğitimini tamamlayabilir. Kaynak Teknolojisi yatay geçiş imkanı mevcut değildir. Öğrenciler, Kaynak Teknolojisi yüksek lisans imkanlarını değerlendirebilir.

Kaynak Teknolojisi Mezunu Ne İş Yapar?

Kaynak teknolojisi bölümü mezunları pek çok işlem yapmaya yetkin meslek elemanlarıdır. Kaynak teknolojisi ne iş yaparsorusunu cevaplamak için bu alanda çalışan kişilerin görevlerini incelemek gerekir. Bu görevler şu şekilde sıralanabilir:

  • Kaynak ekipmanlarını ve metodunu belirleme işleminden sorumludur.
  • Çalışma alanını temiz ve düzenli tutar.
  • Kaynak işlemleri esnasında güvenlik protokollerini denetler.
  • Üretim ekipmanlarına çeşitli kaynak işlemleri uygular.
  • Kaynak işlemi yapılacak olan zeminleri çizme işlemi yapar.
  • Kaynak yapılacak olan yüzeyin temizlenmesinden sorumludur.
  • Çalıştığı işletmede bulunan kaynak mühendislerine her konuda yardımcı olur.
  • Kaynak işlemine dair verileri test eder.
  • Yapılan kaynak işlemlerinin müşteri taleplerine uygunluğunu denetler.
  • Yaptığı test sonuçlarını kaynak mühendisi ile düzenli olarak paylaşır.
  • Metal bileşenleri sökerek yeniden birleştirme işlemleri yapar.

Kaynak Teknolojisi mezunları; mühendislik, araştırma ve geliştirme, enerji sektörü, denetleme ve danışmanlık gibi çeşitli alanlarda uzmanlık gerektiren rollerde çalışabilirler. Bu mezunlar, endüstriyel süreçlerin iyileştirilmesine ve malzeme bilimi alanındaki gelişmelere katkıda bulunarak önemli roller üstlenebilirler.

Kaynak Teknolojisi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

2 yıllık kaynak teknolojisi bölümü iş olanakları sektörel anlamda oldukça geniştir. Hem kamu kurumları hem de özel kurumlar bu alanda personel alımı yapılır. Bu nedenle kamu çalışanı olma ihtimali de oldukça yüksektir. Kaynak teknolojisi mezunlarının çalışabileceği alanlardan bazıları şunlardır:

  • İnşaat sektörü
  • İmalat sektörü
  • Havacılık sektörü 
  • Demir, alüminyum, döküm ve çelik fabrikaları
  • Makine üretim işletmeleri
  • Otomotiv sanayisi
  • Gemi Sanayisi

Kaynak Teknolojisi lisans tamamlama sürecini başarılı bir şekilde tamamlayan adaylar için kariyer imkanları oldukça geniştir. Kaynak Teknolojisi bölümü, malzeme bilimi ve mühendisliği alanlarında uzmanlaşmış bir disiplindir. Bu bölümü tamamlayan mezunlar, çeşitli endüstriyel sektörlerde ve araştırma kuruluşlarında geniş bir iş yelpazesinde yer alabilirler.

Kaynak Teknolojisi mezunları, metal işleme, otomotiv, gemi inşaatı, havacılık ve diğer imalat sektörlerinde mühendislik pozisyonlarında çalışabilirler. Kaynak teknikleri konusundaki uzmanlıklarıyla üretim süreçlerinde etkin ve verimli çözümler sunabilirler. Malzeme seçimi, kaynak parametrelerinin belirlenmesi ve kalite kontrolü gibi konularda görev alabilirler.

Enerji sektörü de Kaynak Teknolojisi mezunları için önemli bir istihdam alanıdır. Petrol ve gaz endüstrisinde boru hatları, enerji santrallerinde ve yenilenebilir enerji projelerinde kaynak işleri için ihtiyaç duyulan uzmanlık sağlayabilirler. Bu alanlarda kalite kontrol, güvenlik yönetimi ve proje yönetimi gibi roller üstlenebilirler. Bu bölümden mezun adaylar kaynak teknikeri olarak birçok farklı sektörde çalışabilir. Mezunlar Kariyer.net sitesinde yer alan kaynak teknikeri iş ilanlarını inceleyerek kriterlerine uygun ilanlara başvuru yapabilir, meslek hayatlarına ilk adımı atabilirler.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Batman ÜniversitesiKaynak Teknolojisi (2 Yıllık)TYT22245,97631,723,119
2Dokuz Eylül ÜniversitesiKaynak Teknolojisi (2 Yıllık)TYT41277,340921,203,541
3Fırat ÜniversitesiKaynak Teknolojisi (2 Yıllık)TYT39242,98071,776,284
4Gazi ÜniversitesiKaynak Teknolojisi (2 Yıllık)TYT47299,08213894,427
5Gazi ÜniversitesiKaynak Teknolojisi (KKTC Uyruklu) (2 Yıllık)TYT1Dolmadı-

Kaynak Teknolojisi Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Kaynak Teknolojisi Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

1000+Toplam Kullanıcı
1. Otomotiv
%13.64
2. Metal Sanayi
%10.1
3. Bilişim Makine ve Ekipmanları
%5.05
4. Çelik Montaj İmalat
%4.55
5. Kaynak ve Kesme Ekipmanları
%4.04

Kaynak Teknolojisi Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Üretim / İmalat
%24.44
2. Mühendislik
%8.89
3. Kalite
%7.78
4. Bakım / Onarım
%6.67
5. Teknikerlik
%6.67
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!