İçindekiler
Toprak ve bitki ile ilgili bölüm tercih etmek isteyen öğrenciler Kentsel Bitki ve Açık Alan Yönetimi nedir sorusunun cevabını araştırır.Kentsel Bitki ve Açık Alan Yönetimi Bölümü; çim ekilecek alanların belirlenmesi, ekim ve dikim işlerinin yapılarak çimli alanlar oluşturulması, bu alanların bakımı, sulanması, gübrelenmesi ve ilaçlanması gibi konularla ilgili çalışmalar yürütür. Şehirlerde bulunan yol kenarları, parklar, binaların bahçe bölümleri, spor sahaları gibi pek çok alanın konumuna uygun bir şekilde yeşillendirilmesi, Kentsel Bitki ve Açık Alan Yönetimi sorumluluğuna girer.Kentsel Bitki ve Açık Alan Yönetimi; çimlendirme ile ilgili tüm süreçlere hakim, aşamaları uygulayabilen, yönetebilen ve pazarlayabilen kişiler yetiştirmeyi hedefler
Kentsel Bitki ve Açık Alan Yönetimi program içeriğinde yaşam alanlarındaki yeşil alanların planlanması, tasarlanması, bakımı ve yönetimi bulunur. Bu bölüm, kentlerdeki parklar, bahçeler, yeşil alanlar, ağaçlar ve çiçekler gibi doğal ve peyzaj unsurlarının sürdürülebilir yönetimini sağlamak amacıyla öğrencilere geniş bir eğitim sunar.
Eğitim sürecinde, öğrenciler genellikle saha çalışmaları, proje tabanlı öğrenme ve staj programları gibi pratik deneyimler kazanırlar. Kentsel Bitki ve Açık Alan Yönetimi staj yerlerinde elde edilen deneyimler öğrencilerin gerçek dünya projelerinde çalışarak becerilerini geliştirmelerine ve sektöre uygun bilgi ve tecrübe kazanmalarına olanak tanır.
Ön lisans programı olan Kentsel Bitki ve Açık Alan Yönetimi Bölümünün eğitim süresi 2 yıldır. Programdan mezun olmak isteyen öğrencilerin üniversitelerin sınav yönergesinde belirttiği koşulları yerine getirmesi beklenir. Kentsel Bitki ve Açık Alan Yönetimitaban puanları her yıl değişiklik gösterir. İki yıllık eğitimini tamamlayan öğrenciler DGS'ye girerek; Bahçe Bitkileri Bölümü, Peyzaj Mimarlığı Bölümü, Toprak Bilimi ve Besleme Bölümü, Tarla Bitkileri Bölümü gibi tarım ve çevre ile ilgili dört yıllık lisans programlarına devam edebilirler. Bu bölümü tercih etmek isteyen öğrenciler, Kentsel Bitki ve Açık Alan Yönetimi yatay geçiş imkanlarından da yararlanabilirler.
Adaylar, iki yıl sürecek olan bu eğitimin içerisinde toprak ve çevre konularında teknik dersler alırlar. Bölümde staj zorunluluğu bulunur. İki yıl boyunca öğrencilerin görecekleri Kentsel Bitki ve Açık Alan Yönetimi dersleri aşağıdaki gibidir:
Kentsel Bitki ve Açık Alan Yönetimi yüksek lisans derslerinin içeriği daha farklı olabilir. Bu nedenle üniversite ve eğitim programları özelinde araştırma gerçekleştirmek gerekir. Bölümü başarıyla tamamlayıp mezuniyet belgesine almaya hak kazanan öğrenciler, çim alan tesisi ve yönetimi teknikeri olarak çalışma hayatına başlayabilir.
Kentsel Bitki ve Açık Alan Yönetimi Bölümü, toprak ve bitkilerle vakit geçirmekten keyif alan adaylar için doğru tercih olabilir. Bölümü araştıran öğrenciler Kentsel Bitki ve Açık Alan Yönetimi ne iş yapar sorusunu merak ederler. Programdan mezun olan adaylar, çimli alanlar için toprağın hazır hale getirilmesi, ekim ve dikim aşamaları, gübreleme, sulama, ilaçlama, bakım ve onarım gibi pek çok teknik faaliyet içerisinde bulunur. Çim alan ve tesisi yönetimi teknikerleri, çim satış firmalarında pazarlama faaliyetlerini de üstlenebilirler. Mezunların, maliyet ve alan hesaplamalarında ve planlama konularında uzmanlaşmaları beklenir.
Kentsel Bitki ve Açık Alan Yönetimi, kentsel alanlarda yeşil alanların planlanması, tasarımı, bakımı ve yönetimi üzerine odaklanan bir alandır. Bu bölümü tamamlayan mezunlar, kentlerin estetik görünümünü artırmak, çevresel sürdürülebilirliği desteklemek ve halkın yaşam kalitesini iyileştirmek için çeşitli görevleri üstlenirler.
Bu alandan mezun olanlar kentsel alanlardaki yeşil alanların bakımını ve yönetimini üstlenebilirler. Park ve bahçelerin sulanması, bitki bakımı, ağaç budama işleri gibi görevleri organize ederler. Yeşil alanların düzenli bakımıyla birlikte, çevresel sürdürülebilirlik ve biyoçeşitlilik için de önlemler alırlar.
Kentsel Bitki ve Açık Alan Yönetimi mezunları ayrıca kent yönetimlerinde veya belediyelerde görev alabilirler. Yeşil alan politikalarının oluşturulması, kentsel peyzaj standartlarının belirlenmesi ve kent planlaması süreçlerinde danışmanlık yapabilirler. Bu şekilde, kentsel çevrenin gelişimine ve kentsel yeşil alanların korunmasına katkı sağlarlar.
Kentsel Bitki ve Açık Alan Yönetimi çalışma alanları mesleki yeterliliklere göre değişim gösterir. İlgili alandan mezun olan öğrenciler, çim alan ve yönetimi teknikeri olarak kamuda veya özel pek çok kurumda iş imkanına sahip olabilir. Kamu kurumlarında çalışmak isteyen tekniker adaylarının, Kamu Personeli Seçme Sınavına girerek yeterli KPSS puanını almaları gerekir. Özel kurumlarda iş imkanına sahip olmak isteyenler ise bölümle ilgili iş ilanlarına başvurabilir. Kentsel Bitki ve Açık Alan Yönetimi maaşları çalışılan kuruma ve çalışma koşullara göre farklılık gösterebilir. Bölüm mezunlarının sıklıkla yer aldıkları çalışma alanlarına aşağıdaki örnekler verebilir:
Kentsel Bitki ve Açık Alan Yönetimi mezun olan ve bu alanda çalışmayı isteyenler, Kariyer.net'te bulunan iş ilanlarını inceleyebilir, nitelikleriyle uyuşan ilanlara başvuru yapabilir.