Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümü

Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümü Nedir ?

Kültür ve İletişim Bilimleri, üniversitelerin dört yıllık lisans eğitimi verdiği bir bölümdür. Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümü, öğrencilere lisans seviyesinde kültür ve iletişim alanlarında eğitim vererek temel mesleki bilgileri edinmelerini amaçlar. Kültür ve İletişim Bilimleri lisans programı kapsamında, kültür ve iletişim bilimleri çerçevesinde öğrencilere dört yıllık bir eğitim sunmak amaçlanır. 

Bölümde kültür ve iletişim konularını birbiri ile bütünleştiren bir eğitim programı uygulanmaktadır. Böylelikle, alanında yeterli bilgi birikimi ve beceriye sahip kişilerin istihdam edilmesine de imkan sağlanır. Dört yıllık lisans eğitimi veren Kültür ve İletişim Bilimleri bölümüne öğrenciler, üniversite sınavından yeterli puanı almalarının ardından başlayabilirler. Kültür ve İletişim Bilimleri taban puanları ve Kültür ve İletişim Bilimleri puanları her yıl değişiklik gösterir.

Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Üniversitelerin lisans düzeyinde verdiği eğitimler arasında yer alan Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümü dört yıl sürer. Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümünde dört yıllık eğitim süreci, dört güz dönemini ve dört bahar dönemini kapsamaktadır. 

Öğrenciler, bu bölümde iletişim teorileri, medya ve kültürel çalışmalar, iletişim araçları ve teknolojileri, kitle iletişimi, görsel kültür, popüler kültür ve kültürel eleştiri gibi çeşitli dersler alırlar. Araştırma yöntemleri, medya etiği, iletişim stratejileri ve kültürel çeşitlilik gibi konular da programa dahil edilir.

Öğrenciler, eğitim süreçlerinde Kültür ve İletişim Bilimleri staj yerlerinde çalışır, proje tabanlı öğrenme ve saha çalışmaları gibi pratik deneyimler kazanırlar. Bu deneyimler, öğrencilerin teorik bilgilerini uygulamaya dönüştürmelerine ve sektördeki iş gereksinimlerine uygun beceriler geliştirmelerine yardımcı olur.

Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümü mezunları; medya kuruluşları, reklam ajansları, halkla ilişkiler firmaları, kültür ve sanat kuruluşları, yayınevleri, dijital medya şirketleri ve kamu kuruluşları gibi birçok alanda iş bulabilirler.

Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümü Dersleri Nelerdir?

Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümü dersleri arasında yer alan ortak zorunlu dersler ( Türk Dili, Yabancı Dil, Atatürk İlke ve İnkılap Tarihi) dışında alanla ilgili teoriye dayalı çeşitli dersler bulunmaktadır. Bölüm dersleri genel olarak şu şekilde listelenebilir:

  • İletişim Bilimlerine Giriş
  • Kültür Bilimlerine Giriş
  • Sosyal Bilimlerin Temelleri 
  • Kültür Kuramları
  • İletişim Kuramları 
  • İletişim Bilimlerinin Niceliksel ve Niteliksel Araştırma Yöntemleri
  • Kültür Bilimleri Araştırma Yöntemleri 
  • Kültür ve Küreselleşme
  • Görsel Kültür ve İletişim Araştırmaları (Görsel Bilim)
  • Göç ve Kültür 
  • Kültürel Hafızanın Taşıyıcısı olarak Edebiyat ve Sanat
  • Dijital Medya 
  • Kültür, Toplum ve Gazetecilik
  • Kültürlerarası İletişim
  • Halkla İlişkiler
  • Edebiyat ve Metinlerarasılık 
  • Kültür ve Mekân
  • Bilgi ve İletişim Hukuku 
  • Kültür ve Medya Ekonomisi
  • Kültürel ve Yaratıcı Endüstriler/Kurumlar

Bütün derslere dahil olarak öğrencilerden staj çalışması ve bitirme projesi de program derslerine dahil olarak istenir. Kültür ve İletişim Bilimleri yatay geçiş imkanları mevcuttur. Öğrenciler aynı zamanda Kültür ve İletişim Bilimleri uzaktan eğitim alma imkanına da sahiptir.

Kültür ve İletişim Bilimleri Mezunu Ne İş Yapar?

Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümünü tercih edecek olan bireylerin sıklıkla merak ettikleri bir diğer konu ise Kültür ve İletişim Bilimleri ne iş yapar sorusunun cevabıdır. Öğrenim süreci boyunca temel bir eğitim fırsatı sunarak alanında bilgili ve yetkin bireyler yetiştirmeyi hedefleyen Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümü mezunlarına uluslararası alanda da birçok iş imkanı sağlanır. 

Mezunlar, iletişim uzmanı, medya planlamacısı, halkla ilişkiler uzmanı, reklam yöneticisi, kültürel danışman, içerik yöneticisi, dijital pazarlama uzmanı, gazeteci, editör, medya araştırmacısı ve iletişim stratejisti gibi çeşitli pozisyonlarda çalışabilirler. Medya ve iletişim sektöründeki iş olanakları oldukça fazladır. Medya ve iletişim sektöründeki firmalarda kültür ve sanat koordinatörü, kurumsal iletişim uzmanı gibi birçok farklı pozisyonda iş imkanı bulabilirler. Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümünden mezun olanlar uzman unvanı ile medya ve kütür-sanat sektöründe çalışabilecekleri gibi lisans eğitimlerini tamamlayarak, ALES ve YÖKDİL/YDS gibi sınavlara girerek, akademik alanda gelişmek için çalışmalar yapabilirler.

Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Kültür ve İletişim Bilimleri bölümünden mezun olan bir birey, ulusal veya uluslararası özel veya kamu kuruluşlarında birçok iş imkanı bulabilir. Kültür ve İletişim Bilimleri iş imkanları belirli bir iş kolu veya sektör üzerinde sınırlandırılmamaktadır. Kültür ve İletişim Bilimleri iş olanakları medya sektörü başta olmak üzere, alana yönelik hizmet veren çeşitli kurumlar bünyesinde yer alır. Bölüm mezunları danışmanlık şirketlerinde, ulusal veya uluslararası hizmet veren kültür organizasyonlarında ve dergi, gazete gibi yayın kuruluşlarında iş imkanı bulabilirler. 

Kültür ve İletişim Bilimleri mezunları kurumsal iletişim alanlarında da çalışabilirler. Şirketlerde veya kamu kuruluşlarında iletişim uzmanı olarak çalışabilirler. Kurumların dış ilişkilerini yönetmek, iletişim stratejileri geliştirmek ve marka imajını güçlendirmek gibi görevleri üstlenebilirler.

 

Mezunlar; öğretmenlik, eğitim danışmanlığı, eğitim materyali geliştirme gibi alanlarda çalışabilirler. Kültürel ve iletişimsel perspektiften eğitim programları oluşturarak öğrencilerin kültürel ve medya okuryazarlığını geliştirmeye katkıda bulunurlar. Kültür ve İletişim Bilimleri çalışma alanları geniştir. Öğrenciler, Kültür ve İletişim Bilimleri yüksek lisans eğitimini de tamamlayarak çok yönlü bir kariyer inşa edebilirler. Bölümün mezunları Kariyer.net üzerinden kültür ve sanat koordinatörü iş ilanları, kurumsal iletişim uzmanı iş ilanları seçeneklerini inceleyebilir.

Kültür ve İletişim Bilimleri Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Türk-Alman ÜniversitesiKültür ve İletişim Bilimleri (4 Yıllık)SÖZ49443,403224,722
2Türk-Alman ÜniversitesiKültür ve İletişim Bilimleri (KKTC UYRUKLU) (4 Yıllık)SÖZ1420,6267813,726
3Türk-Alman ÜniversitesiKültür ve İletişim Bilimleri (4 Yıllık)SÖZ8350,1366139,455
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!