Matematik Mühendisliği Bölümü

Matematik Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Matematik Mühendisliği dersleri; matematik, mühendislik ve bilgisayar bilimleri alanlarını kapsayan pek çok ders içerir. Bu dersler Matematik Mühendisliği öğrencilerinin soyut ve karmaşık konulara ve gündelik hayat problemlerine matematiksel çözümler üretmelerini sağlayan birçok teorik ve pratik bilgiyi içerir.Matematik mühendisliği hakkında eğitim almak isteyen ve bu bölüme tercih listelerinde yer verecek olan aday öğrenciler;

  • Finans Matematiği,
  • Soyut Matematik,
  • Algoritmalar ve Veri Yapıları,
  • Nümerik Analiz,
  • Veri Yönetimi ve Dosya Yapıları,
  • Kompleks Analiz,
  • Kısmi Diferansiyel Denklemler,
  • Matematik Mühendisliğinde Tasarım Uygulamaları,
  • Optimizasyon Teknikleri,
  • Tansörel Analiz,
  • Yapay Zekaya Giriş,
  • Sigorta Matematiği,
  • Çizge Kuramı ve Algoritmalar,
  • Adi Diferansiyel Denklemlerin Nümerik Çözümleri,
  • MVC Tasarım Deseni ile İnternet Programlama,
  • Nesneye Yönelik Programlama
  • Matematik Analizi
  • Lineer Cebir
  • İstatistik
  • Olasılık
  • Matematik Mühendisliğinde Tasarım Uygulamaları

Ve daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca sorumlu olacaklar demektir. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Matematik Mühendisliği Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Mezunlar “Matematik Mühendisi” unvanı alır.Ayrıca Matematik Mühendisliği bölümü öğrencilerine aynı anda iki diploma alma hakkı veren çift anadal programı imkanı da sunar. Öğrenciler üniversitelerin belirlediği şartlara bağlı olarak çift anadal programına başvurabilirler. Çift anadal programı yüksek bir genel akademik ortalama ister. Matematik Mühendisliği çift anadal bölümleri ise Bilgisayar Mühendisliği, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği, Elektrik Mühendisliği, Endüstri Mühendisliği, Fizik, Kimya, Moleküler Biyoloji ve Genetik, Ekonomi ve İşletme Mühendisliği gibi bölümlerdir. Matematik Mühendisliği çift anadal bölümleri öğrencilere hem matematik hem de diğer alanlarda derinlemesine bir bilgi ve beceri kazandırarak kariyer olanaklarını artırır. 

Matematik Mühendisliği Bölümü Mezunu ne İş Yapar?

Üretim aşamasında ortaya çıkan olası problemlere matematik ve mühendislik uygulamaları ile birlikte çözüm üretmeye çalışmaktır. Matematik mühendisleri mezunları, yazılım geliştirme, veri analizi, finans, istatistik, ARGE, robotik kodlama ve iş analizi gibi pek çok farklı alanda çalışabilirler. Ayrıca mezunlar Matematik Mühendisliği yüksek lisans programını tamamlayarak kendilerini akademik ve mesleki olarak geliştirebilirler. Bu alanda yüksek lisans yapmak isteyenler Matematik Mühendisliğinin tezli veya tezsiz programlarına başvurabilirler. Yüksek lisans programlarına başvuru yapmaya hak kazanabilmek için ALES’ten yeterli puanı almak gerekir. Ayrıca yeterli düzeyde de bir ingilizce seviyesine sahip olmak gerekir. Öğrenciler yüksek lisans programlarında, Matematik Mühendisliği ile ilgili dersler, seminerler ve tez çalışmaları yaparlar. Tezli yüksek lisansın süresi 2-4 yıl, tezsiz yüksek lisansın ise 1-2 yıl arasında değişmektedir.  

Matematik Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bu bölümden mezun olan matematik mühendisleri için iş imkanları aslında oldukça fazla. Çünkü matematik başlı başına bir bilim olabilir fakat birçok şeyin temelini de oluşturuyor ki bunlardan belki de en önemlisi yazılım sektörüdür. Yazılım sektöründe hemen hemen her aşamada görev alabilirler. Bunun haricinde bankacılık sektöründe, üretim endüstrisinde görev almaları mümkündür.  Matematik Mühendisliği mezunları; akademisyen, veri bilimci, iş analisti, yazılım geliştirme uzmanı, yazılım mühendisi, sistem analisti, siber güvenlik analisti, ağ ve bilgisayar sistemleri yöneticisi, veri tabanı yöneticisi, işletim sistemi yöneticisi, şifre uzmanı, web ara yüz geliştirici, proje yöneticisi, yapay zeka uzmanı gibi görevlerde rol oynayabilirler. Matematik Mühendisliği bölümü öğrencileri bu alanda staj yaparak okullarda aldıkları teorik eğitimi pratiğe dökebilirler. Matematik mühendisliği staj yerleri arasında matematik, mühendislik ve bilgisayar branşlarını kapsayan pek çok sektör vardır.  Staj yapmak isteyen öğrencilerin bölüm staj komisyonunun belirlediği kriterler ve staj yönetmeliğine uygun olarak staj başvurusu  yapmaları ve sonunda da bir staj raporu hazırlamaları gerekir. Matematik mühendisliği öğrencileri eğitim kurumlarında, bankacılık ve finans sektöründe, teknoloji sektöründe, üretim endüstrisinde, kamu kurum ve kuruluşlarında ve istatistiksel veri analizi sektöründe staj yapabilirler. 

Sen de Matematik Mühendisliği bölümünden mezunsan ve bu bölümle ilgili sektörlerde iş bulmak istersen Kariyer.net sitesinden kendine uygun ilanlara hızlıca başvurabilirsin.

Matematik Mühendisliği Bölümü Nedir?

Matematik Mühendisliği, matematiği, karmaşık gerçek dünya problemlerine matematik uygulama sanatıdır. Matematik teorisini, pratik mühendisliği ve bilimsel hesaplamayı günümüzün teknolojik zorluklarını ele almak için birleştirir.

Matematik mühendisliği, tüm diferansiyel denklemi, gerçek ve karmaşık analizi, doğrusal cebiri, fourier analizini ve matematikte çalıştığımız tüm terimi kullanan matematik konularına mühendislik bakış açısının uygulandığı bir çalışma dalıdır.  Matematik mühendisliği matematik, bilgisayar ve mühendislik alanlarını birleştirir. Matematik mühendisi olmak isteyen kişilerin matematik ve fen gibi alanlarda başarılı olmaları ve analitik düşünebilen ve çok yönlü kişiler olmaları gerekir. Matematik Mühendisliği çalışma alanları araştırma ve geliştirme, modelleme ve simülasyon, veri analizi,mühendislik tasarımı, danışmanlık ve yönetim gibi birbirinden farklı alanlardır. Ayrıca Matematik Mühendisleri savunma, havacılık, otomotiv, enerji, iletişim, finans ve bilişim teknolojileri gibi alanlarda da iş bulabilirler. 

Matematik Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Matematik Mühendisliği, üniversitelerde eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Bu bölüm Sayısal puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir. Öğrenciler bu programda matematik, bilgisayar, fizik ve elektronik gibi alanlarda temel bir eğitim alırlar. Ayrıca daha önce bir önlisans bölümünde okuyup da bunu matematik mühendisliğiyle birlikte lisansa tamamlamayı düşünen kişilerin DGS’ye girip sayısal puan türünde yeterli puanı almaları gerekir. Matematik Mühendisliği DGS geçiş bölümleri ise şunlardır: Bilgisayar programcılığı, bilgisayar teknolojisi, elektronik teknolojisi, endüstriyel elektronik, istatistik, matematik, matematik ve bilgisayar, yönetim bilişim sistemleri. 

Matematik Mühendisliği Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1İstanbul Teknik ÜniversitesiMatematik Mühendisliği (4 Yıllık)SAY41517,555034,910
2Yıldız Teknik ÜniversitesiMatematik Mühendisliği (İngilizce) (4 Yıllık)SAY77502,437889,589
3Yıldız Teknik ÜniversitesiMatematik Mühendisliği (4 Yıllık)SAY108493,4007613,125
4Yıldız Teknik ÜniversitesiMatematik Mühendisliği (KKTC Uyruklu) (4 Yıllık)SAY1375,10923111,380

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Matematik Mühendisliği mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)Matematik MühendisliğiSAY70.7
2Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)Matematik MühendisliğiSAY66.5
3Gümüşhane Üniversitesi Matematik MühendisliğiSAY31.0

Matematik Mühendisliği Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Matematik Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Matematik Öğretmeni

Matematik Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

1000+Toplam Kullanıcı
1. Bilişim
%18
2. Bankacılık
%13.83
3. Yazılım
%9.33
4. Telekomünikasyon
%5.07
5. Bilişim Danışmanlığı
%3.87

Matematik Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

İş Geliştirme
1. Bilgi İşlem
%38.44
2. Finans
%7.99
3. AR-GE
%6.63
4. Mühendislik
%4.67
5. İş Geliştirme
%4.53
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!