Mekatronik Sistemler Mühendisliği Bölümü

Mekatronik Sistemler Mühendisliği Bölümü Nedir?

Mekatronik Sistemler mühendisliği, büyüyen ve değişen endüstriyel ihtiyaçların makine, elektrik- elektronik, bilgisayar vb. dayanan sistemlerin tasarımlarını ve çalışmalarını yürütecek kişilerin okuyacağı bölümün ismidir.

Mekatronik Sistemler Mühendisliği bölümünün amacı değişen endüstriyel ihtiyaçları en iyi şekilde analiz edebilecek, bu ihtiyaçları karşılamak için çözümler ortaya kuracak, sistem tasarımları yapabilecek kişiler yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.

Mekatronik Sistemler Mühendisliği bölümün tercih etmeyi düşünen disiplinli, sorumluluk sahibi, planlı, düzenli ve mühendislik sektörüne karşı ilgili olması beklenir.

Mekatronik Sistemler Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Mekatronik Sistemler Mühendisliği bölümünde öğrencilere 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Bölümden mezun olabilmek öğrenciler 240 AKTS kotasını doldurmaları ve mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Mekatronik Sistemler Mühendisliği üniversiteler Teknoloji Fakültesi veya Mühendislik Fakültesi çatısı altındadır.

Mekatronik Sistemler Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Mekatronik Sistemler Mühendisliği bölümü öğrencileri 4 yıllık eğitim hayatları boyunca birçok temel mühendislik ve sistemler ile ilgili dersler ile karşı karşıya geleceklerdir ve bu dersleri başarılı bir şekilde tamamlamaları istenecektir.

Mekatronik Sistemler Mühendisliği bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;

  • Algoritma ve Programlama,
  • Matematik,
  • Fizik,
  • Programlanabilir Mantık Denetleyiciler,
  • Hidrolik Pnömatik Denetleyiciler,
  • Mühendislik Ekonomisi,
  • Mühendislik Etiği,
  • Lineer Cebir,
  • Bilimsel Çalışma Yöntemleri,
  • Kinematik ve Dinamik,

Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘Mekatronik Sistemler Mühendisliği Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir. Diplomalarını alan kişilere “Mekatronik Sistemler Mühendisi” unvanı verilir.

Mekatronik Sistemler Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Mekatronik Sistemler Mühendisliği iş yerlerindeki makine, elektrik-elektronik ve bilgisayar ile ilgili sistemlerin tasarımı dışında üretim, tasarım, proje maliyet analizi, malzeme tedariki, kalite kontrolü, yöneticilik gibi birçok görevleri de bulunabilir.

Mekatronik Sistemler Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Mekatronik Sistemler Mühendisliği mezunlarının başlıca çalışmayı seçtiği yerler havacılık, otomasyon, savunma sistemleri, imalat sektörüdür.