İçindekiler
Mekatronik Sistemler Mühendisliği iş yerlerindeki makine, elektrik-elektronik ve bilgisayar ile ilgili sistemlerin tasarımı dışında üretim, tasarım, proje maliyet analizi, malzeme tedariki, kalite kontrolü, yöneticilik gibi birçok görevleri de bulunabilir.
Mezun olduktan sonra Mekatronik Sistemler Mühendisliği bölümü mezunları çeşitli endüstriyel alanlarda kariyer fırsatlarına sahiptirler. Otomotiv, savunma, tüketici elektroniği, sağlık, enerji gibi sektörlerde, araştırma ve geliştirme, üretim, tasarım, bakım ve kalite kontrol gibi çeşitli pozisyonlarda çalışabilirlerler. Ayrıca, kendi mühendislik projelerini geliştirerek veya danışmanlık hizmetleri vererek girişimcilik yapabilirler. Mekatronik Sistemler Mühendisliği, günümüzün hızla ilerleyen teknolojik gelişmelerine uyum sağlayarak geleceğin mühendislik ihtiyaçlarına cevap veren dinamik bir alandır.
Mekatronik Sistemler mühendisliği, büyüyen ve değişen endüstriyel ihtiyaçların makine, elektrik- elektronik, bilgisayar vb. dayanan sistemlerin tasarımlarını ve çalışmalarını yürütecek kişilerin okuyacağı bölümün ismidir.
Mekatronik Sistemler Mühendisliği bölümünün amacı değişen endüstriyel ihtiyaçları en iyi şekilde analiz edebilecek, bu ihtiyaçları karşılamak için çözümler ortaya kuracak, sistem tasarımları yapabilecek kişiler yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.
Mekatronik Sistemler Mühendisliği bölümün tercih etmeyi düşünen disiplinli, sorumluluk sahibi, planlı, düzenli ve mühendislik sektörüne karşı ilgili olması beklenir. Mekatronik Sistemler Mühendisliği; mekanik, elektronik ve bilgisayar mühendisliği disiplinlerini birleştirerek karmaşık mekatronik sistemlerin tasarımı, üretimi, kontrolü ve bakımıyla ilgilenen bir mühendislik dalıdır. Bu disiplin, modern teknolojinin birçok alanında kullanılan otomasyon sistemlerinin geliştirilmesine odaklanır ve robotik, yapay zeka, sensör teknolojileri gibi ileri teknolojik konuları içerir.
Mekatronik Sistemler Mühendisliği bölümünde öğrencilere 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Bölümden mezun olabilmek öğrenciler 240 AKTS kotasını doldurmaları ve mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Mekatronik Sistemler Mühendisliği üniversiteler Teknoloji Fakültesi veya Mühendislik Fakültesi çatısı altındadır.
Programın ilk yıllarında öğrenciler matematik, fizik, genel mühendislik dersleri alırlar. Daha sonra mekatronik mühendisliği alanına odaklanmak için mekanik sistemler, elektronik devreler, mikrodenetleyiciler gibi spesifik derslerle devam ederler. Ayrıca robotik sistemler, otomasyon teknikleri, sensör teknolojileri gibi ileri düzey konuları da öğrenirler.
Mekatronik Sistemler Mühendisliği staj yerleri veya proje çalışmaları önemli bir yer tutar. Bu uygulamalar, öğrencilere gerçek dünya deneyimi kazandırır ve mühendislik becerilerini pratikte uygulama fırsatı sunar. Mekatronik Sistemler Mühendisliği yatay geçiş bölümleri mevcuttur. Bununla birlikte YÖK’ün belirlediği puana sahip olan kişiler Mekatronik Sistemler Mühendisliği dikey geçiş bölümlerinden de faydalanabilir. Kariyerine çok yönlü bir şekilde yön vermek isteyen kişiler, yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam edebilir. Bu sayede başarılı bir kariyer inşa etme imkanı elde edilebilir.
Mekatronik Sistemler Mühendisliği bölümü öğrencileri 4 yıllık eğitim hayatları boyunca birçok temel mühendislik ve sistemler ile ilgili dersler ile karşı karşıya geleceklerdir ve bu dersleri başarılı bir şekilde tamamlamaları istenecektir.
Mekatronik Sistemler Mühendisliği bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;
Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘Mekatronik Sistemler Mühendisliği Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir. Diplomalarını alan kişilere “Mekatronik Sistemler Mühendisi” unvanı verilir.
Mekatronik Sistemler Mühendisliği mezunlarının başlıca çalışmayı seçtiği yerler havacılık, otomasyon, savunma sistemleri, imalat sektörüdür. Mekatronik Sistemler Mühendisliği çalışma alanları geniştir. Bölüm mezunları, mekanik, elektronik ve bilgisayar sistemlerinin entegrasyonuyla ilgili geniş bir bilgi ve beceri yelpazesine sahip olan kişilerdir. Bölüm mezunlarının kariyer yapabileceği bazı alanlar şu şekildedir:
Mekatronik Sistemler Mühendisliği çift anadal bölümlerini değerlendirerek öğrenciler çok yönlü bir kariyer elde edebilir. Mezunlar; mekanik, elektronik ve bilgisayar sistemlerinin entegrasyonu konusundaki bilgi ve becerileriyle, birçok sektörde inovasyon ve teknolojik gelişmelerin öncüsü olabilirler. Bu mesleğin sana uygun olduğunu düşünüyorsan Kariyer.net aaracılığıyla iş imkanlarına göz atabilirsin.