Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları Bölümü

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları Nedir?

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları; Bilgisayar Bilimi ve Mühendisliği, Elektronik Mühendisliği, Biyomühendislik, Endüstri Mühendisliği, Moleküler Biyoloji ve Genetik Mühendisliği, Malzeme Bilimi ve Nanomühendislik, Mekatronik Mühendisliği gibi alanlardan meydana gelir. Bu programlar teknolojik yeniliğe ve endüstriyel üretkenliğe önem verir. Yeni nesil mühendislik ile doğa bilimlerini bir araya getiren programların amacı; donanımlı yeni nesil mühendisler yetiştirmektir. 

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları, 4 yıllık eğitim verirler. Mühendislik ve doğa bilimleri programları taban puanları yıldan yıla değişebilir. Programda öğrenciler diledikleri branşlara yönelebilirler. Mühendislik ve Doğa Bilimleri programları yatay geçiş olanağına sahip bölümler arasında yer alır. Eğer yatay geçiş ile programa geçiş yaptıysan veya Mühendislik ve Doğa Bilimleri programları çift anadal bölümleri öğrencisiysen eğitim sürende değişiklik olabilir. Mühendislik ve doğa bilimleri programları için erasmus uygulaması da mevcuttur. Öğrenci değişim programı sayesinde öğrenciler uluslararası bilimsel gelişmeleri yakından takip edebilir ve yurt dışındaki akademik çalışmaları gözlemleyebilir. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları sıralama bilgisi her sene değişiklik gösterir.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları Dersleri Nelerdir?

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları, teorik ve uygulamaları derslerden oluşur. Program öğrencileri dört yıl boyunca farklı mühendislik dallarını seçebilir. Ayrıca kendi ders programlarını belirleyebilirler. Genetik, biyoloji, yapay zeka ve kimya gibi teorik alanlarda ders almanın yanı sıra uygulamalı dersler de alabilirler. Uygulamalı derslerde öğrencilere proje hazırlama ve yürütme aşamasında yetkinlik kazanma fırsatı sunulur. Uygulamalı dersler laboratuvarlarda yapılır. Ayrıca mühendislik ve doğa bilimleri programları, öğrencilerine projelerde staj yapma imkânı da sağlar. Mühendislik ve Doğa Bilimleri programları staj yerleri arasından seçim yaparak teorik derslerini deneyimle pratiğe dökme imkanı da elde edebilirsin. Genel olarak bölüm derslerinden bazıları şunlardır;

  • Genetik,
  • Mikrobiyoloji,
  • Moleküler Biyolojiye Giriş,
  • Hücre Biyolojisi,
  • Biyolojik İşlev ve Yapı,
  • Biyoinformatiğe Giriş,
  • Bitki Biyoteknolojisi,
  • Protein Mühendisliği,
  • Çok Hücreli Organizasyon,
  • Biyomoleküler Süreçlerin Simülasyonu ve Modellemesi,
  • İmmünoloji,
  • Biyofizik: Moleküller ve Sistemler,
  • Kimyasal Kinetik,
  • İnorganik Kimya,
  • Analitik Kimya,
  • Değişime Yönelik Materyallerin Kimyası,
  • Elektrokimya,
  • Temiz Kömür Teknolojisi,
  • İleri Programlama,
  • Bilgisayarlara Giriş,
  • Yapay Zeka,
  • Programlama Dilleri,
  • Veritabanı Sistemleri,
  • Veri Bilimine Giriş,
  • İşletim Sistemleri,
  • Yazılım Mühendisliği,
  • Mobil Uygulama Geliştirme.

Ders isimleri ve içerikleri üniversitelere göre değişiklik gösterebilir. Her ne kadar yukarıda yer alan dersler eğitim programında bulunuyor olsa da doğru ve sağlıklı ders bilgisi için başvuruda bulunacağın üniversitenin sayfasını incelemende yarar vardır. Bu sayede kayıt olacağın eğitim programının ders listesine erişim sağlayabilirsin. Ayrıca programda yer alan seçmeli dersleri inceleyerek kendi nitelik ve beklentilerine uygun ders programı hazırlama şansına sahip olabilirsin.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları Mezunu Ne İş Yapar?

Mühendislik ve doğa bilimleri programları ne iş yapar sorusuna gelindiğinde bu alan mezunlarının sektörde birçok iş alanlarının bulunduğu söylenebilir. Bu alandan mezun olan kişilerin çalıştığı firma ve sektöre göre görev ve sorumluluklarında değişim olabilir. Mühendislik ve doğa bilimleri programları mezunu, alanında mühendis ya da yönetici mühendis unvanı ile çalışabilir. Ayrıca şu görevleri de üstlenir;

  • Mevcut icatları geliştirmek,
  • Proje işlemlerinde yetkili kişi olmak,
  • Sektördeki teknolojik gelişmeleri takip etmek,
  • Yeni projeler üretmek.

Bu programdan mezun olan kişilerin faaliyet alanı oldukça geniştir. Bu kapsamda proje mühendisi olanlar için daha çok projelerin planlanma ve yürütülmesi gibi aşamalarda görev almak önemlidir. Yazılım ve bilgisayar alanında uzmanlaşan mezunların görev ve sorumlulukları ise daha çok bilgisayar tabanlı uygulamaların tasarlanması ve yazılım geliştirilmesi olarak belirlenir. Makine alanında uzman olan program mezunları ise makine üretim ve tasarlanması üzerine görev ve sorumluluk alır. Bu programdan mezun olan kişilerin görev ve sorumlulukları kendi uzmanlık alanları ve çalıştıkları sektöre göre farklılaşır.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Mühendislik ve Doğa Bilimleri programları çalışma alanları oldukça geniştir. Bu bölümden mezun olan kişiler, kamu kurum ve kuruluşlarında ya da özel sektörde iş bulabilirler. KPSS sınavına girerek aldıkları puan ile kamu kurumlarında çalışabilirler. Ayrıca program mezunları için özel sektörde birçok çalışma alanı vardır. Mezunlar yönetici mühendis, girişimci mühendis ve teknik mühendis unvanlarını alarak özel sektörde görev yapabilirler. Mezunlar, Elektrik, Makine ve Kimya Mühendisliği gibi alanlarda çalışabileceği gibi İnşaat Mühendisliği gibi mühendislik alanlarında da istihdam edilebilir. Bu tür mühendislik alanlarında sanayi, inşaat, otomotiv ve endüstri sektörlerinde iş bulabilirler. Teknoloji alanında da çalışma imkanı bulunur. Bilgisayar ve yazılım alanında yetkin olan program mezunları, yazılım geliştirme, yapay zeka gibi alanlarda iş bulabilirler. Çevre mühendisliği veya çevre bilimleri alanını tercih eden mezunlar ise çevresel danışmanlık, sürdürülebilirlik danışmanlığı, atık yönetimi gibi alanlarda çalışma fırsatı bulabilirler. Araştırma alanına yönelmek isteyen mezunlar için araştırma geliştirme laboratuvarlarında çalışma olanağı bulunur. Mühendisler üretim alanında faaliyet gösteren büyük çaplı şirketlerde projelerde yer alabilirler. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları yüksek lisans imkanı da sunar. Yüksek lisansa devam eden mezunlar akademik kariyer de yapabilirler. Program mezunları mühendislik iş ilanları sayfasından iş ilanlarına başvurabilir. Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları bölümü mezunları Kariyer.net aracılığı ile ilgili ilanları inceleyebilir, gereklilikleri öğrenebilir ve ilanlara başvuru yapabilirler.

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Sabancı ÜniversitesiMühendislik ve Doğa Bilimleri Programları (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY86536,761881,288
2Sabancı ÜniversitesiMühendislik ve Doğa Bilimleri Programları (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY145468,6727626,044
3Sabancı ÜniversitesiMühendislik ve Doğa Bilimleri Programları (İngilizce) (Ücretli) (4 Yıllık)SAY245323,21355200,794

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Sabancı ÜniversitesiMühendislik ve Doğa Bilimleri ProgramlarıSAY48.1

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Marmara Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Makine Mühendisi

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

100+Toplam Kullanıcı
1. Otomotiv
%8.33
2. İnşaat
%7.25
3. Mühendislik Hizmetleri
%4.35
4. Enerji
%3.62
5. Telekomünikasyon
%3.26

Mühendislik ve Doğa Bilimleri Programları Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

AR-GE
1. Mühendislik
%23.3
2. Üretim / İmalat
%8.25
3. Yönetim
%6.8
4. Bilgi İşlem
%6.31
5. AR-GE
%5.83
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!