Müzecilik Bölümü

Müzecilik Bölümü Nedir?

Müzecilik bölümü üniversitelerin edebiyat fakültesi bünyesinde yer alan 4 yıllık bir lisans programıdır. Tarihi eserlerin incelenmesi, bu eserlerin kayıt altına alınması ve müze yönetimi gibi konularda kapsamlı bir eğitim veren müzecilik bölümü müzecilik alanında uzman bireyler yetiştirmeyi amaçlamaktadır. Tarihte Anadolu uygarlıklarının yaşadığı topraklar ve bu topraklarda yer alan kültürel mirasların tanıtılması, incelenmesi ve değerlendirilmesi bölümün temel hedeflerinden biridir. Bu bölümde kültürel mirasların korunması ve müze yönetimi konularına ilişkin olarak eğitim verilmektedir. Bölümün amacı öğrencilere disiplinlerarası bir yaklaşımla müzelerin ihtiyaç duyduğu alanlara yönelik nitelikli çalışan adaylarını yetiştirmektedir. 

Müzecilik Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bu bölümün eğitim süresi 4 yıldır. Türkiye’de müzecilik bölümü olan üniversiteler arasında Dokuz Eylül Üniversitesi yer almaktadır. Öğrencilerin bu bölümü tercih etmeleri için yükseköğretim kurumu tarafından yapılan üniversite sınavından yeterli puanı almaları gerekir. Adayların sınav sonrasında eşit ağırlık puan türünü göz önüne alarak tercih yapmaları gerekmektedir. Müzecilik puanları ve müzecilik taban puanları her yıl üniversite giriş sınavındaki başarı sıralamalarına göre belirlenir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 260 AKTS’yi başarılı bir şekilde tamamlamaları ve üniversitenin belirttiği mezuniyet koşullarını karşılamaları gerekmektedir.

Müzecilik eğitimi genellikle teorik derslerle başlar. Bu dersler, sanat tarihi, kültürel antropoloji, müze bilimi ve müze yönetimi gibi konuları içerebilir. Öğrenciler ayrıca, müzecilikte kullanılan teknolojileri ve yöntemleri de öğrenirler.

Müzecilik yatay geçiş bölümlerinde alınan pratik eğitim, öğrencilere müzecilik alanında gerçek dünya deneyimi kazandırır. Stajlar, müze ziyaretleri ve saha çalışmaları, öğrencilere müze ortamını daha yakından tanıma fırsatı sunar. Ayrıca, öğrenciler koleksiyon yönetimi, sergi tasarımı ve koruma teknikleri gibi becerileri uygulamalı olarak öğrenirler.

Müzecilik DGS geçiş bölümleri mezunları; yönetici, sergi küratörü, koleksiyon uzmanı, eğitim programları koordinatörü gibi çeşitli pozisyonlarda çalışabilirler. Müze ve kültürel kuruluşlarda araştırmacı, eğitmen veya danışman olarak da görev alabilirler. Bu alanda hızla değişen trendleri ve teknolojik gelişmeleri takip ederek sektördeki yeniliklere ayak uydurabilir ve başarılı bir kariyere sahip olabilirler.

Müzecilik Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bu bölümde müzecilik ile ilgili her türlü bilginin teorik olarak verildiği ve müze yönetimi ile ilgili uygulamalı derslerin yer aldığı bir eğitim programı izlenmektedir. Müzecilik bölümü açıköğretim eğitimini tercih eden öğrencilerin 4 yıllık eğitim süreci boyunca alacakları derslerden bazıları şunlardır:

  • Müzeciliğe Giriş
  • Materyal Kültürüne Giriş
  • Anadolu Uygarlıkları
  • Kültür ve Tabiat Varlıklarının Korunması ve Hukuk Rejimi
  • Antropolojide Kültür Kavramı
  • Kültürel Mekân İncelemeleri
  • Müzecilik Tarihi
  • Kayıt ve Belgeleme
  • Tarihsel Çevre Sorunları Koruma-Belgeleme
  • Bizans Sanatı
  • Yunan Sanatı
  • Taşınabilir Kültür Varlıklarının Konservasyonu
  • Antik Nümizmatik

Öğrenciler her yarıyıl belirlenen derslerden gerekli notu aldıkları takdirde dersten geçerler. Bölümden mezun olan öğrencilere müzecilik lisans derecesinde diploma belgesi verilir. 

Müzecilik Mezunu Ne İş Yapar?

Bölüm mezunları birçok alanda iş bulma fırsatına sahiptirler. Müzecilik iş imkanları arasında kamuda ve özel müzelerde araştırma görevlisi, uzman ya da küratör olarak iş bulma imkânı yer almaktadır. Ayrıca bölümden mezun olan öğrenciler; müze sorumlusu, sanat galerisi sorumlusu, yönetim personeli ya da sanat uzmanı olarak görev yapabilirler. Müzecilik staj yerlerinde edinilen bilgiler doğrultusunda gerçekleştirilebilecek işler şu şekilde sıralanabilir: 

  • Müzecilik mezunları, kültürel mirasın korunması, sergilenmesi ve anlatılmasıyla ilgili bir dizi mesleki beceri edinirler. Bu alandan mezun olanlar, müze ve kültürel kurumlar, sanat galerileri, tarihî siteler, kültürel miras koruma kuruluşları ve turizm endüstrisi gibi çeşitli alanlarda çalışabilirler.
  • Müzecilik mezunları, yönetici veya küratör olarak görev alabilirler. Bu pozisyonlarda, müze koleksiyonlarını yönetir, sergi ve etkinliklerin planlanması ve uygulanmasıyla ilgilenirler. Müzenin bütçesini ve personelini yönetir, ziyaretçi deneyimini geliştirmek için çeşitli stratejiler geliştirirler.
  • Müzecilik yüksek lisans mezunları üniversitelerde eğitmen veya rehber olarak da çalışabilirler. Bu rolde, ziyaretçilere müze koleksiyonları hakkında bilgi verir, turlar düzenler ve eğitim programları yönetirler. Amaçları, ziyaretçilerin kültürel mirası daha iyi anlamalarını sağlamaktır.
  • Araştırmacı veya konservatör olarak çalışan müzecilik mezunları, müze koleksiyonlarının belgelenmesi, korunması ve restorasyonuyla ilgilenirler. Bu pozisyonlarda, sanat eserlerinin veya tarihî artefaktların analizini yapar, koruma ve restorasyon tekniklerini uygularlar.

Müzecilik mezunları ayrıca pazarlama, iletişim ve halkla ilişkiler alanlarında da kariyer yapabilirler. Bu rollerde, müze etkinliklerini tanıtır, ziyaretçi sayısını artırmak için pazarlama stratejileri geliştirir ve müzenin kamu imajını yönetirler.

Müzecilik Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Bölüm öğrencileri Erasmus, Mevlana ve Farabi değişim programları ile yurt içi ve yurt dışında dönemsel olarak okuma ve iş bulma imkanına sahiptirler. Bu sayede mezun olduktan sona iş bulma şanslarını arttırabilirler. Bu bölümden mezun olanlar; müzeler, sanat galerileri, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Maden Tetkik ve Arama Enstitüsü gibi kurumlarda iş bulma olanaklarına sahiptirler. Devlete bağlı kurumlarda çalışabilmek için öğrencilerin Kamu Personeli Seçme Sınavı’na (KPSS) girmeleri gerekmektedir. Bu sınava girerek yeterli puanı aldıkları takdirde ilgili kurum ve kuruluşa atamaları yapılabilmektedir. Bununla birlikte öğrenciler lisans programından mezun olduktan sonra müzecilik yüksek lisans ve doktora eğitimlerine devam ederek akademik kariyer yapabilmektedir. Müzecilik maaşları çalışılacak kurum ve pozisyona göre değişiklik göstermektedir. Bölümden mezun olanlar müzelerde müze sorumlusu olmanın yanı sıra yönetim danışmanı ve memur olarak çeşitli kuruşlarda da çalışma imkanına sahiptirler. Bu alanda kariyer yapmak isteyen kişiler Kariyer.net sitesinde yer alan en güncel iş ilanlarına kolayca ulaşabilirler.

Müzecilik Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Dokuz Eylül ÜniversitesiMüzecilik (4 Yıllık)EA41267,75913624,916
2Dokuz Eylül ÜniversitesiMüzecilik (KKTC UYRUKLU) (4 Yıllık)EA1218,750181,264,453
3İstanbul ÜniversitesiMüzecilik (4 Yıllık)EA36288,57802433,569
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!