Otomotiv Mühendisliği Bölümü

Otomotiv Mühendisliği Bölümü Nedir?

Otomotiv Mühendisliği; mekanik, elektrik ve malzeme biliminin bir kombinasyonudur. Bu alandaki mühendisler yeni taşıtlar dizayn edebilir veya mevcut otomotiv mühendisliği teknolojisini geliştirmenin ve revize etmenin yollarını arayabilir.

Otomotiv Mühendisliği, otomobillerin (yarış arabaları dahil), motosikletlerin ve diğer ticari araçların tasarım, imalat, dağıtım, pazarlama, satış ve satış sonrası bakımıyla ilgilenmektedir. Mühendisler, bu araçların estetiği ve teknik performansı ve giderek artan bir şekilde modern araçlarla ilgili elektronik ve yazılım üzerinde çalışacaklar.

Otomotiv Mühendisliği, içerisinde, fizik ve matematiğin ağırlıklı olduğu bir bölümdür. Bu bölümde araçların mekanik yapısı incelenirken aynı zamanda, bir aracın nasıl üretildiği sorusunun da cevabı bulunabilir. Otomotiv mühendisleri, aracın üretim ve tasarım sürecinin en başından en sonuna kadar, tamamında yer alır. 

Otomotiv Mühendisliği yüksek lisans yapılabilen bir alandır. Bu bölümü okuyan kişiler, arge, tasarım, üretim ve bakım gibi alanlarda yüksek lisansını tamamlayabilir. Tezli ve tezsiz olmak üzere iki adet yüksek lisans türü de bu bölüm için mümkündür. Bu bölüm üzerine yüksek lisans yapan öğrenciler, yüksek mühendis statüsüne geçer. 

Otomotiv Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Otomotiv Mühendisliği, üniversitelerde Mühendislik ya da Teknoloji Fakültesi kapsamında eğitimi verilmekte olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. Her mühendislik dalında olduğu gibi bu bölüm de yalnızca sayısal puan türüne göre öğrenci kabul etmektedir. Sayısal alanda alınan puana göre üniversite tercihi yapılabilir. Pek çok üniversitede bu bölümü bulmak mümkündür.

4 yıllık eğitim süresini tamamlayan kişiler, yüksek lisansına da devam edebilir. Tezli ya da tezsiz şekilde tamamlanabilen yüksek lisansın süresi ise 2 yıldır. Yüksek lisansını tamamlayan öğrenciler, doktora da yapabilir. Otomotiv mühendisliği alanında yüksek lisansını tamamlayan öğrenciler, yüksek mühendis olmaya hak kazanır.

Otomotiv yüksek mühendisliğinin tamamlanabilmesi için, 36 kredi ders alınması gereklidir. Tezli yüksek lisans ise tez yazılarak bölüm tamamlanabilir. Eğer tezsiz ise bölümün tamamlanabilmesi için proje yapılması da istenebilir.

Otomotiv Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Otomotiv Mühendisliği bölümü içerisinde, matematik ve fizik ağırlıklı pek çok ders yer alır. Aynı zamanda pratiğe dönük olacak dersler de vardır. Pratiğe dönük dersler sayesinde, otomotiv alanında yetkin ve donanımlı bireyler yetiştirilebilir. Üniversitede otomotiv mühendisliği üzerine eğitim almayı amaçlayan aday öğrenciler;

  • Teknik Resim,
  • Bilgisayar Destekli Çizim,
  • Termodinamik,
  • Otomotiv Mühendisliği Prensipleri,
  • Taşıt Teknolojisi,
  • Mukavemet,
  • İmalat Usülleri,
  • Motor Dinamiği,
  • Makine Elemanları,
  • İçten Yanmalı Motorlar,
  • Motor ve Taşıt Performans Testi,
  • Yağlar ve Yağlama Sistemleri,
  • Mikrobilgisayar Mimarisi ve Programlama,
  • Otomotiv Yan Sanayii,
  • Sürüş Teknikleri,
  • Trafik Kaza ve Analizi,
  • Taşıt Aerodinamiği,
  • MotorTeknolojileri,

ve daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitim sürecinde sorumlu olacaklar demektir. Tüm bu dersleri başarı ile tamamlayan öğrenciler “Otomotiv Mühendisliği Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Mezunlar “Otomotiv Mühendisi” ünvanına sahip olur. Yüksek lisans sürecini tamamlayan öğrenciler ise “Yüksek Mühendis” ünvanına hak kazanır. Yüksek mühendisler, kendi işyerlerini açarak, otomotiv sektöründe çalışabilir.

Makine Mühendisliği formasyon veren üniversiteler aracılığı ile makine ve metalin işlenmesi alanlarında formasyon da alınabilir. Alınan formasyon sonucunda, öğretmenlik yapılabilmesi de mümkün olur. Yüksek lisansını otomotiv alanında tamamlayan öğrencilerin, iş imkanları ve çalışma çevresi de daha geniş olabilir. Otomotiv Mühendisliği DGS geçiş bölümleri bulunmaz. 

Otomotiv Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Otomotiv mühendisleri fren sistemleri, motorlar, güvenlik mekanizmaları, yakıt teknolojileri ve şanzımanları tasarlayıp test edebilir. Otomotiv mühendisleri, araç tasarımı, geliştirilmesi, üretimi ve testinden sorumlu bir ekibin parçası olarak çalışır.

Otomotiv Mühendisliği alanından mezun olan bir öğrenci, stajını tamamlayarak, bu alanda çalışmaya başlayabilir. Otomotiv Mühendisliği staj yerleri, bu alanda parça üreten firmalar, dünya devi araba firmaları, yedek parça üreten işletmeler şeklinde sayılabilir. Aynı zamanda bu bölümden mezun olan öğrenciler, makine alanında hizmet veren kamu ve özel kurumlarda da staj yapma imkanı bulabilir.

Stajını tamamlayan mühendisler, otomotiv alanında çalışan şirketlerde, yönetici olarak iş bulabilir. Yine aynı şekilde bu bölümden mezun olan kişilerin, otomotiv fabrikalarında arge ekibinde de çalışmaları mümkündür. Araçlara yedek parça üretimi yapan büyük firmalarda da sorumlu şef ve yönetici gibi konumlarda çalışmaları da mümkündür.

Otomotiv mühendisleri, otomobillerin denetiminin ve güvenliğinin yapıldığı test kuruluşlarında da iş bularak, bu alanda da faaliyet gösterebilirler. Otomotiv Mühendisliği iş ilanları incelenerek, bu alanda araştırma yapılabilir.

Otomotiv Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Çoğu otomotiv mühendisi araç üreticileri tarafından istihdam edilirken, diğer iş imkanları arasında;

  • Lastik Üretici Firmaları,
  • Uzman Araç Tasarım Şirketleri,
  • Araştırma ve Test Laboratuvarları,
  • Motor Sporları Takımları,
  • Petrol ve Yakıt Şirketleri,
  • Savunma Sanayii

bulunur. Söz konusu iş imkanlarından devlet kurum ve kuruluşlarında yer alabilmek için mezunların Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edeceği puan belirleyici olacaktır. Kamunun yanı sıra, özel firmalarda da iş bulma imkanı vardır.

Otomotiv mühendisliği yurt dışı iş imkanları olan bir bölümdür. Mezun olmanın yanı sıra, yabancı dil konusunda da kendisini geliştiren öğrenciler, yurt dışında iş ve staj yapma imkanı da bulabilir. Otomotiv sektörü, dünya genelinde geçerliliği olan bir alandır. Bu sebeple, pek çok dünya devi otomotiv üreticisinde iş bulma olanağı da elde edilebilir. Otomotiv mühendisliği hakkında bilgilere, kariyer.net üzerinden ulaşabilirsiniz.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Afyon Kocatepe ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (4 Yıllık)SAY21297,76731272,601
2Atılım ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY12317,64809214,420
3Atılım ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY9394,6928988,295
4Bursa Uludağ ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (4 Yıllık)SAY77370,75107117,005
5Çukurova ÜniversitesiOtomotiv Mühendisliği (4 Yıllık)SAY83304,93878249,410

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Otomotiv Mühendisliği mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Okan ÜniversitesiOtomotiv MühendisliğiSAY40.3
2Kocaeli ÜniversitesiOtomotiv MühendisliğiSAY31.9
3Uludağ ÜniversitesiOtomotiv MühendisliğiSAY30.9
4Gazi ÜniversitesiOtomotiv MühendisliğiSAY30.7
5Çukurova ÜniversitesiOtomotiv MühendisliğiSAY30.0

Otomotiv Mühendisliği Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Otomotiv Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

5000+Toplam Kullanıcı
1. Otomotiv
%55.2
2. Savunma Sanayi
%2.63
3. Oto Yedek Parça ve Yan Sanayi
%2.63
4. Bilişim Makine ve Ekipmanları
%2.49
5. Üretim / Endüstriyel Ürünler
%2.07

Otomotiv Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. AR-GE
%21.88
2. Mühendislik
%19.62
3. Üretim / İmalat
%17.2
4. Bakım / Onarım
%7.26
5. Kalite
%5.72
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!