Sahne ve Dekor Tasarımı Bölümü

Sahne ve Dekor Tasarımı Bölümü Nedir?

Sanatsal ve kültürel etkinliklerde görsel detaylar son derece önemlidir. Gün geçtikçe sahne tasarımı ve sanatta görsellik ön plana çıkmış, dekor tasarımları etkinliklerde önem kazanmıştır. Sahne tasarımı görsel ve teknik gerekliliklerin tamamını içerir. Sahne ve Dekor Tasarımı bölümü mezunları yer aldıkları etkinliklerde görsel ve teknik gerekliliklerin yerine getirilmesinden sorumlu olurlar. Sahne ve Dekor Tasarımı bölümü bünyesinde yer alan öğrencilere, sahnelerdeki dekorları ve materyalleri tanımalarını sağlayacak eğitimler verir. Dekorda kullanılan materyalleri sinema, tiyatro, bale, müzikal ve benzeri etkinliklere uygun olarak düzenlemeye yönelik aldıkları eğitimi meslek hayatlarında uygulayan mezunlar; aksesuar, ses, ışık konularında da yetkinlik kazanırlar. Sahne ve Dekor Tasarımı yüksek lisans imkanları sayesinde derinlemesine bir akademik araştırma şansı elde edebilirler.

Sahne ve Dekor Tasarımı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Sahne ve Dekor Tasarımı (2 yıllık) bir ön lisans bölümüdür. Sahne ve Dekor Tasarımı taban puanları yıldan yıla değişiklik gösterir. Bölümden mezun olmak isteyen öğrenciler, üniversitelerin mezuniyet koşullarını yerine getirmeli ve 120 AKTS haklarını doldurmalıdır. Bunun yanı sıra bölüm mezunları Sahne ve Dekor Tasarımı dgs geçiş bölümleri ile iki yıllık eğitimlerini dört yıla tamamlayabilirler. İki yıllık Sahne Dekor Tasarımı bölüm mezunları Dikey Geçiş Sınavı ile şu bölümlere geçiş yapabilmektedir:

  • İç Mimarlık
  • İç Mimarlık ve Çevre Tasarımı
  • Sahne Sanatları
  • Sahne Tasarımı
  • Sahne ve Gösteri Sanatları Yönetimi

Eğitim sürecinin önemli bir parçası olarak staj veya proje çalışmaları yapılır. Öğrenciler, sahne veya mimarlık ofisi gibi sahne ve dekor tasarımı staj yerleri sayesinde gerçek projeler üzerinde çalışarak teorik bilgilerini uygulamalı deneyime dönüştürme şansı elde ederler. Bu sayede mezun olduklarında sektörde gereksinimlere uygun olarak yetenekli hale gelirler.

Eğitim süresi boyunca öğrenciler, sahne ve dekor tasarımının temel prensiplerini öğrenirler. Sanat tarihi, tiyatro tarihi, drama analizi gibi derslerin yanı sıra, sahne ve dekor tasarımıyla ilgili teknik ve pratik becerileri geliştirecek atölye çalışmalarına katılırlar. Ayrıca kostüm tasarımı, ışık tasarımı ve prodüksiyon yönetimi gibi alanlarda da dersler alırlar.

Sahne ve Dekor Tasarımı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Sahne ve Dekor Tasarımı dersleri öğrencilerin dekor malzemelerini sahne tasarımı içerisinde kullanabilmelerine yönelik eğitimlerdir. Görsel algılama yeteneği gelişmiş kişiler yetiştirmeyi amaçlayan bu bölümde, öğrencilere; temel sanat bilgisi, renk-biçim-desen bilgisi uygulama dersleri verilir. Sahne ve Dekor Tasarımı açıköğretim imkanları bazı üniversiteler tarafından sunulabilir. İki yıllık eğitim süresince öğrencilere verilen derslerin bazıları şunlardır:

  • Görsel Algı
  • Tasarım İlkeleri
  • Tasarım Kuramları
  • Malzeme Bilgisi ve Tasarım
  • Çoklu Ortam Uygulamaları
  • Web Bilgisi
  • Form-Geometri
  • 3 Boyut Görselleştirme
  • Analitik Desen
  • Desen Bilgisi
  • Ölçek ve İnsan
  • Genel Sanat Tarihi
  • Perspektif
  • Fuar Tasarımı
  • Müzik Kültürü
  • Spor Kültürü
  • Mobilya Tasarımı
  • Çevre Koruma
  • Vitrin Tasarımı
  • Televizyon Dekor Tasarımı

Öğrenciler bu dersler başta olmak üzere iki yıllık eğitimleri boyunca pek çok ders alarak 120 AKTS'yi tamamlayarak mezun olabilirler.

Sahne ve Dekor Tasarımı Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Sahne ve Dekor Tasarımı ne iş yapar sorusu, çeşitli cevaplar verilerek yanıtlanabilir. Bölüm mezunları yer aldıkları ekipte, kostüm tasarımcısı ve ışık tasarımcısı ile koordineli olarak çalışır. Öncelikle sahne ve dekor tasarımcısının sahnelenecek gösteri ile ilgili detaylı bilgiye sahip olması gerekir. Gösterinin geçtiği mekan, yaşandığı zaman dilimi ve benzeri pek çok detaya hâkim olmalıdır. Sahne ve dekor tasarımcısı etkinlik için dekorları tasarlar ve materyalleri sahneye göre düzenler. Eserin geçtiği zamandaki tarihsel bilgilere göre dekor ve sahne ile ilgili ögeleri tasarlar. Bununla birlikte sahne ve dekor tasarımcısı hazırladığı tasarımları bilgisayar ortamına aktarır ve teknik detayları çözer. Temel olarak bakıldığı zaman sahne ve dekor tasarımcısı içinde yer aldığı projeye uygun kostümleri ve dekorları araştırır, seçer ve sonrasında tasarlanan dekorun montajından taşınmasına kadarki süreçte yer alır.

Sahne ve Dekor Tasarımı Bölümü İş Olanakları Nelerdir?

Sahne ve Dekor Tasarımı bölümü mezunları, devlet tiyatrolarında ve özel tiyatrolarda çalışabilirler. Devlet Tiyatroları Genel Müdürlüğü ya da Devlet Opera ve Balesi Genel Müdürlüğü gibi devlet kurumlarında, televizyon kanallarında, moda sektöründe, reklam şirketlerinde, vitrin tasarımı alanında ve daha pek çok alanda görev alabilirler. Sahne ve Dekor Tasarımı iş imkanları oldukça geniştir. Sahne ve Dekor Tasarımı maaşları ise tasarımcının çalıştığı kuruma ve deneyimine göre değişkenlik göstermektedir. Kariyerini sahne ve dekor tasarımcısı olarak ilerletmek isteyenler Kariyer.net üzerinden ilgili ilanlara göz atabilir ve kendilerine uygun ilanlara başvurabilirler.

 

Program boyunca öğrenciler, sahne ve dekor tasarımının temel prensiplerini öğrenirler. Sanat tarihi, tiyatro tarihi, drama analizi gibi derslerin yanı sıra, sahne ve dekor tasarımıyla ilgili teknik ve pratik becerileri geliştirecek atölye çalışmalarına da katılırlar. Ayrıca kostüm tasarımı, ışık tasarımı ve prodüksiyon yönetimi gibi konularda da dersler alırlar.

Sahne ve Dekor Tasarımı çalışma alanları sayesinde mezunlar, tiyatro, film, televizyon, reklam endüstrisi ve etkinlik organizasyon şirketleri gibi çeşitli sektörlerde çeşitli kariyer olanaklarına sahiptir. Sahne tasarımcısı, dekor tasarımcısı, kostüm tasarımcısı, ışık tasarımcısı, prodüksiyon yöneticisi gibi çeşitli pozisyonlarda çalışabilirler. Ayrıca, kendi tasarım stüdyolarını kurarak bağımsız çalışma imkanına sahiptirler veya akademik alanda kariyer yapabilirler.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Akdeniz ÜniversitesiSahne ve Dekor Tasarımı (2 Yıllık)TYT27268,085191,349,511
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!