Sümeroloji Bölümü

Sümeroloji Bölümü Nedir?

Sümeroloji, binlerce yıl öncesine ait çivi yazısını kullanmış toplumlar, kavimler kültür, tarih, dil ve daha birçok konu üzerine araştırmalar yapan bilim dalıdır.

Sümeroloji Bölümü, çivi yazısı kullanan ve yeterli bilgilere sahip olunamayan kavimler hakkında araştırmalar yaparak insanlığı geçmiş hakkında aydınlatacak kişiler yetiştirmeyi amaçlar.

Sümeroloji bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrencilerin disiplinli, sorumluluk sahibi, olması diğer bölümlerde olduğu gibi ilk aranan özellikler arasındadır. Ayrıca tarihe karşı ilgili, meraklı olması ve araştırmacı bir ruha sahip olması mesleki anlamda başarılı olması için önemlidir. Geçmiş değerlere önem vermeleri ve bunları doğru ve tarafsız bir şekilde aktarmaları da oldukça önemlidir.  

Bölümde Akadça ile Sümerce lehçeleri ve metinleri işletilerek, eğitim verilmekte olup, eski çağ Mezopotamya tarihi ve kültürü ile Sümer dilinde yazılmış tabelaları okuma, inceleme eğitimi verilmektedir. Mezun olan öğrencilere sümerolog ünvanı verilir.

Sümeroloji Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Sümeroloji bölümünde, 4 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Bazı üniversitelerde İngilizce dili, hazırlık bölümü olduğundan dolayı, 5 yıl süreli eğitim verebilmektedir. Çoğunlukla üniversitelerin Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültelerinin içerisinde yer alır. Sümeroloji bölümü uzaktan eğitim fırsatı olmadığı için bölüme devamlılık şartı vardır.

Dört yıllık lisans eğitimi verildiği için Sümeroloji DGS geçiş bölümleri bulunmaz. Ancak aynı bölüme başka bir üniversitede devam etmek istersen Sümeroloji yatay geçiş bölümleri arasından bir seçim yapabilirsin.

Sümeroloji Bölümü Dersleri Nelerdir?

Sümeroloji bölümü öğrencileri, 4 dönemlik eğitim hayatlarında tarih, dil, din, sanat, eski diller ve kültürler üzerine birçok ders ile karşı karşıya geleceklerdir.

Sümeroloji bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrencileri;

  • Çivi Yazısı ve Tarihsel Gelişimi,
  • Akad Dili ve Grameri,
  • Akadca Kolay Metinler,
  • Sümerce Kolay Metinler,
  • Anadolu’da İlk Yerleşimler ve Şehir Devletleri,
  • Eski Mezopotamya Kültür Tarihi,
  • Hammurabi Kanunu,
  • Eski Anadolu Kültür Tarihi,
  • Eski Babil Çağı Mektupları,
  • Eski Asur Çağı Metinleri,

başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde “Sümeroloji Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir. Diplomasını sahip olan bireylere “Sümerolog” ünvanı verilmektedir. Bu ünvanı kazanan mezunlar Sümeroloji staj yerleri arasından seçim yaparak deneyim kazanabilirler.

Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Sümeroloji bölümü mezunu bireyler bir kuruma bağlı kalarak veya serbest olarak çivi yazısı kullanan ve yeterli bilgilere sahip olunamayan kavimler hakkında araştırmalar yapar. Sümeroloji çalışma alanları oldukça çeşitlidir. Bu alanlarda ileri düzeyde eğitim gördükleri takdirde, müze ve sanat evlerinde çivi yazısı mühendisi olarak görev yapabilirler. Aynı zamanda, üniversitelerde araştırma görevlisi olarak da çalışabilirler. Uzun yıllar öncesine ait çivi yazısını kullanmış kavimlerle ilgili dil, kültür, tarih ve birçok konu üzerine araştırma yaparlar. Mezopotamya ve Anadolu bölgelerinde yaşayan kavimlerin çivi yazısı ile yapmış oldukları yapıtları, tarihlerini ve kültürlerini araştırarak neler yaşandığını, ne gibi özellikleri olduğunu, toplumların yapısını incelerler, bu toplumların dilleri, tarihleri, kültürleri, yaşayış şekilleri, dinleri hakkında inceleme yaparlar. Bu incelemeyi derleyip, geleceğe bilgi aktarımı ulaştırmaya çalışırlar. Bu bölümdeki kişilerin tarihe ve geçmişe ilgi duyan kişiler olması önemlidir. 

Aynı zamanda, Asurlular zamanından kalmış belgeleri, yazıları inceleyerek araştırma yapabilirler. Bazı üniversitelerde İngilizce eğitimi verilir. Bu eğitimi de alarak yabancı dillerini daha çok geliştirirler. İngilizce yardımıyla tarih ve araştırma yapan dergi ve mecmualar için çalışmalar yapabilir. Müzeler ve sanat evlerinde araştırma yapabilir, yönetim kadroları ile akademik kadroda görevler alabilirler. Kütüphaneler için kaynaklar ve belgeler temin edebilirler. Sümeroloji mezunları, turizm adına saha çalışmaları yapan birçok mühendis ve tekniker elemanlara bu konu ile ilgi bilgi aktarımı yaparak, koordineli çalışma yapabilirler. Tarihin en derin ve eskilere dayalı aktarımlarını yaparak geleceğe ışık  tutarlar.

Sümeroloji Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Sümeroloji mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler arşivler, müzeler ve kütüphanelerdir. Tarihi araştırmalar yapan kurumlara danışmanlık hizmeti de sunabilirler. Tarihi araştırma yapanlara önderlik ederek, bu kurumlarda hizmet sunabilirler. Yeterli dil eğitimi aldıkları takdirde uluslararası alanlarda, faaliyet gösteren birçok kurum ve kuruluşlarda iş imkanı sağlanır. Dil eğitimleri olması sebebiyle iş başvurularında diğer iş başvurusu yapanlara göre daha avantajlı durumdadırlar. Gerçek bir sümerolog kariyeri sağlamak isteyen kişiler için, avantajlı bir durumdur. 

Ayrıca arkeoloji kazılarında ve sahalarında, görev alırlar. Dergi editörlüğü, kitap çevirmenliği ve yapım, yayıncılık gibi görev alabilirler. Bazı dillerden yazılı çeviri yaparlar. Kütüphaneler ve müzeler için, kültür ve tarih araştırmaları yaparak, kaynak temini sağlayabilirler. 

Sen de bu bölümü tercih ediyorsan kazanacağın maaşın çalıştığın kuruma ve deneyimine göre değişeceğini bilmelisin. Kamu ya da özel kurumlarda verilen maaş rakamları farklı olabilir. Aynı zamanda 1 yıllık deneyime sahip biriyle 10 yıllık deneyime sahip başka bir mezunun kazandığı ücret farklı olabilir. Öğrenim gördüğün üniversitede kalarak akademisyen olmak istersen burada sana sunulan olanaklar da yine farklılık gösterebilir. 

Sen de Sümeroloji Bölümünü bitirdikten sonra bu alanda uzmanlaşarak kariyer yapmak istiyorsan Kariyer.net sitesinde yer alan Sümeroloji ile ilgili iş ilanlarını inceleyerek sana en uygun olan ilana hemen başvuru yapabilirsin.

Sümeroloji Bölümü Taban Puanları

Üniversiteler Bölümler Puan Türü Kontenjan Taban Puan Başarı Sırası
1
Aksaray Üniversitesi
İktisat 2 30 221,95932 850,000
2
Aksaray Üniversitesi
İktisat 2 30 236,36377 1,055,904
3
Ankara Üniversitesi
Sümeroloji 3 20 341,25014 138,452

Sümeroloji Bölümü için Üniversite ve Kariyer Yolculuğu

Sümeroloji Bölümü hangi üniversitelerde bulunuyor? Bölümün mezunları hangi pozisyonlarda çalışıyor? Tüm yanıtları aşağıdaki tabloda bulabilirsin!

Bölümü Bulunan İlk 5 Üniversite