Evden çalışırken tükenmişlik hissinden nasıl kurtulunur?

İş ve ev hayatı arasında fiziksel ayrımın ortadan kalktığı şu dönemde, pek çok çalışan tükenmişlik hissi yaşıyor. Sürecin daha ne kadar zaman alacağı belli olmadığından, bu histen kurtulmanın yollarını aramak en iyisi. İhtiyacın olan püf noktaları bu yazımızda!

İş yerinde tükenmişlik hissinin yaşanmasına aşinayız, ancak evden çalışmanın hakim olduğu şu dönemde de çalışanlar üzerinde benzer bir duygu hakim. Rutinden sıkılma, iş/hayat dengesinin bozulması, belirsizlik, sosyal hayatın yok denilecek kadar azalması vb. etmenlerle bugün birçok çalışan, tükenmişlik hissiyle karşı karşıya.

Neyse ki tükenmişliği önlemek için atabileceğin adımlar mevcut!

Kendini stresli veya sinirli hissettiğinde hızlı bir mola ver

İçinde kaynayan bir şeyler hissetmeye başladığında, yaptığın işten 5 dakika uzaklaşmalısın. Bu hızlı ara, olumsuz duyguların yükselmesini önlemeye yardımcı olacaktır. Meditasyon yapabilir, evini turlayabilir, dans edebilir, şarkı söyleyebilir, bir fincan çay yapabilir ya da en sevdiğin şarkıyı dinleyebilirsin.

Sınırlar oluştur

Tükenmişliği önlemek için çalışma zamanı ile kişisel zaman arasına sınırlar koymak çok önemli. Tabii bu sınırlar hem fiziksel hem de zihinsel olmalı. Fiziksel olarak çalışmak için belirli bir alan ayırman bu noktada önemli. Yalnızca çalışmaya ayrılmış bir alan yaratmak,  çalışma moduna daha rahat girmeni sağlayacaktır.

Çalışma saatlerin dışında, ev hayatında da var olmaya çalışmalısın. İster ailenle yemek yemeye otur istersen dizi izle. Burada önemli olan kendine zihinsel bir mola verme yeteneğini güçlendirmen.

Bir rutin oluştur

Bir rutine sahip olmak tükenmişliği önlemeye yardımcı olur, çünkü zamanı iyi değerlendirmeni sağlar ve seni zinde tutar. Örneğin; çalışma saatlerin arasında 15 dakikalık molalar verebilirsin. Öğle yemeği molasında bilgisayarınla ilgilenmeden, sadece bu mola anına konsantre olabilirsin. Daha fazla kişisel alan yaratmak için meditasyon, egzersiz veya rahatlamayı teşvik eden herhangi bir şeyi akşam rutinine ekleyebilirsin.

Sağlık ve zindeliğe öncelik ver

Vücuduna ne kadar iyi bakarsan, stresle o kadar iyi başa çıkabilirsin ve tükenmişliği önleyebilirsin. Sağlık ve zindelik için çözüme giden tek bir yöntem yok. Bu nedenle senin için en iyi olanı bulman gerekiyor. Uyku, hemen hemen her şey için çok önemli. Dolayısıyla ilk olarak uykunu yeterli sürede almaya özen göstermelisin. Bunun dışında gün içinde düzenli aralıklarla yemek yemeye çalışmalı, 15-20 dakika arasında bir egzersiz yapmaya çalışmalısın.

Yalnız olmadığını bil

Tükenmişlik hissi, seni yalnızlık psikolojisine sürükleyebilir; ancak bilmelisin ki yalnız değilsin. Global bir sorunla karşı karşıya kaldığımız şu dönemde, hemen herkes benzer bir psikolojik durum içinde. En iyisi olabildiğince algıyı farklı yönde dağıtmak ve karamsarlık duygusuna kapılmamaya çalışmak.

Kaynak: Forbes

Kocaeli Üniversitesi İletişim Fakültesi mezunu olan Özden, Bilgi Üniversitesi’nde İnteraktif Pazarlama alanında yüksek lisans yapmıştır. Lisans öğreniminin ilk yıllarında TRT Haber’de asistan muhabirlik yaparak meslek hayatına başlamıştır. Mezun olduktan sonra farklı dönemlerde TV8 Haber ve Cem TV’de; yapımcı, yönetmen ve editör olarak görev almıştır. Dijital dünyadaki gelişmelerle birlikte editoryal deneyimini online platformlara taşımış, Markafoni’de ve Mudo’da içerik editörlüğü yapmıştır. Kurumsal markalar için freelance SEO editörlüğü de yapan Özden, 2018 yılı itibarıyla kariyerine, Kariyer.net içerik editörü olarak devam etmekte ve online/offline içerik üretmektedir.
**İçeriklerimizle ilgili görüş ve önerilerinizi editor@kariyer.net adresinden bize iletebilirsiniz.