Sayısal bölüm meslekleri

Sayısal bölüm meslekleri ile ilgili detayları senin için paylaştık.

Sayısal bölüm meslekleri Matematik-Fen ağırlıklı bölüm mesleklerini içerir. Lise öğrenimi sırasında MF (Matematik-Fen) alanını seçen öğrenciler, ağırlıklı olarak bu konularda eğitim alırlar. Üniversite sınavı sonrasında da sayısal mesleklere yönelirler. Sayısal bölümden mezun olduysan sen de bu alanlarda seçim yapabilirsin. Meslek ve alan seçimi tüm hayatını etkileyeceği için bölüm seçimini titizlikle yapmalısın.

Sayısal bölüm tercihi nasıl yapılır?

Sayısal bölüm tercihi yapmak için MF alanını seçen öğrencilerin üniversite sınavında çözmesi gereken belli dersler vardır. Öncelikle sınavın ilk aşaması olan TYT (Temel Yeterlilik Testi), daha sonra da AYT (Alan Yeterlilik Testi) sınavlarına girmelisin. AYT sınavında Matematik ve Fen sorularını çözmen gerekir. Çözülen sorular sonucunda MF puan türünden puanın hesaplanır. Sayısal bölümler de bu puan turuna göre öğrenci kabul eder. Günümüzde MF bölümü mesleklerine rağbet de artmıştır.

Sayısal bölüm meslekleri nelerdir?

Sayısal yani MF meslekleri oldukça çeşitlidir. Sayısal bölüm meslekleri 4 yıllık lisans veya 2 yıllık ön lisans bölümleri olarak ikiye ayrılmaktadır. Eğer lisans eğitimi almak istiyorsan işte öne çıkan MF meslekleri;

Astronomi ve Uzay Bilimleri

Bu lisans bölümünde okuyanlar gök cisimlerini inceler. Bu bölümü seçer ve mezun olursan gökbilimci veya uzay bilimci olabilirsin.

Beslenme ve Diyetetik

Bu bölüm insan beslenmesini ve besinleri inceler. Mezunları diyetisyen veya beslenme uzmanı olabilirler.

Bilgisayar Mühendisliği

Yüksek puanlarla öğrenci alan bu bölüm yazılım ve programlama ile ilgilenir. Bilgisayar ve teknolojiye ilgin varsa bu bölümü değerlendirebilirsin.

Biyomedikal Mühendisliği

Oldukça yeni ve önü açık bir bölümdür. Bu bölümde biyoloji ve tıpta yararlanılan teknolojik ekipmanları, alet ve cihazları üretebilirsin.

Çevre Mühendisliği

İnsan yaşamına uygun, daha iyi bir çevre üretmeye yönelik çalışmalar yapan mühendislik dalıdır. Bu bölümü tercih edersen hem firmalarda çalışabilir, hem kendi ofisini açabilirsin.

Dijital Oyun Tasarımı

Oyun tasarlama üzerine olan bu bölüm çok yeni ve gelecek vadeden bir bölümdür. Oyunlara ve dijital dünyaya ilgin varsa bu bölümü tercih edebilirsin.

Diş Hekimliği (5 Yıllık)

Yüksek puanlarla öğrenci kabul eden bu bölümde 5 yıllık bir eğitim ile diş hekimi olabilirsin.

Eczacılık (5 Yıllık)

İlaçların hazırlanması ve dağıtımı üzerine eğitim veren bu bölüm, eğitiminin sonunda sana oldukça geniş fırsatlar sunar. Firma ve fabrikalarda çalışabilir veya eczaneni açarak kendi işinin sahibi olabilirsin.

Elektrik-Elektronik Mühendisliği

Elektrik- elektronik üzerine çalışan ve bunları kullanarak farklı farklı sistemler tasarlayan bu bölüm de yüksek puanla öğrenci kabul eder. Seçebileceğin mühendislikler arasından iş bulma imkanı en yüksek olanlardan birisidir.

Endüstri Mühendisliği

Kısaca endüstri alanında ürün üretimi ile ilgilenen mühendislik bölümüdür.

Fizyoterapi ve Rehabilitasyon

Hastaların fiziki problemlerini düzeltmeye yönelik olan bu bölüm, tıbbın bir dalı sayılabilir. Hastalara hareket yeteneğini tekrar kazandırmaya odaklı olan bu bölümün iş imkanları da geniştir.

Harita Mühendisliği

Gelişen teknolojiyle beraber yükselen bölümlerden biridir. Bu bölümde ölçümler yapıp onları bilgisayarda dijital haritalara dönüştürmek gibi tekniklerle yeni nesil haritalar üretebilirsin.

Havacılık ve Uzay Mühendisliği:

Hava ile etkileşime geçen araçları AR-GE yardımıyla üretebileceğin bu mühendislik dalı da gelecek vadeden mesleklerden bir tanesi.

Kimya Mühendisliği

İlaç, kozmetik ürünleri üretilen bir mühendislik dalıdır.

Makine Mühendisliği

Bu bölümde de mühendisler tarafından yüksek matematik ve fizik bilgisi kullanılarak makineler üretilir.

Mekatronik Mühendisliği

Mekanik ve elektroniğin birleşimiyle oluşan bu bölümde üst düzey teknolojik, hassas ve akıllı makineler üzerinde çalışılır.

Metalurji ve Malzeme Mühendisliği

Çeşitli ham maddeler üzerinden yeni malzemeler üreten ve geliştiren mühendisler yetiştirir.

Mimarlık

Yeni bina tasarlama ve eski binaları restore etme ile sorumlu olan bu bölüm, tasarıma ve mühendisliğe ilgin varsa tercih edebileceğin bölümlerin başında geliyor.

Moleküler Biyoloji ve Genetik

Bu bilim dalı, canlılar ve genetik üzerine incelemeler yapar.

Pilotaj

Pilot yetiştirilen bu bölümü okumak zorlu olsa da sunduğu imkanlar bakımından cazip gelebilir. Bu bölümü seçmeden önce ne kadar istekli ve mesleğe uygun olduğunu da düşünmen gerek.

Tıp (6 Yıllık)

Yüksek puanlarla öğrenci kabul eden bölüme sağlık alanına ilgin varsa yönelebilir, prestijli bir doktor olabilirsin.

Veterinerlik (5 Yıllık)

Hayvanların bakımı, tedavisi ve sağlığı ile ilgilenen bu bölüm mezunları, veteriner hekim olarak çalışır. Hayvanlara ilgi duyuyorsan bu bölümü tercihlerine ekleyebilirsin.

Bu alanların yanı sıra uzay mühendisliği, yapay zeka mühendisliği, yazılım mühendisliği, nanoteknoloji mühendisliği gibi teknolojiyi kullanarak yeni nesil tasarımlar ortaya koyan diğer birçok bölüm arasından sana en uygun olanlarını araştırabilir, tercih listene ekleyebilirsin.

Sayısal ön lisans bölümleri

Lisans bölümlerinin yanı sıra MF türünde ön lisans tercihi de yapabilirsin. 2 yıllık ön lisans programlarından ön plana çıkan bazı bölümleri şu şekilde sıralayabiliriz:

  • Ağız ve Diş Sağlığı,
  • Anestezi,
  • Bilgisayar Destekli Tasarım ve Animasyon,
  • Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon,
  • İlk ve Acil Yardım,
  • Ortopedik Protez ve Ortez,
  • Tıbbi Görüntüleme ve Tıbbi Laboratuvar Teknikleri

Sayısal bölüm meslekleri puanları

Puanlar bölümden bölüme göre değişkenlik gösterir. Eşit ağırlık ve sözel bölümlere kıyasla sayısal bölümler daha yüksek puanla öğrenci alır. En iyi sayısal bölüm meslekleri arasında sayılan tıp, diş hekimliği ve mühendislik bölümlerinin daha yüksek puanlarla öğrenci aldıklarını söyleyebiliriz.

Önü açık sayısal meslekler hangileri?

Meslek tercihi yaparken önündeki yıllarda mesleğinin popülerliğini kaybetmesinden endişeleniyor olabilirsin. Sayısal bölümde geleceğin mesleklerine bakıldığında öncelikle Tıp ve Diş Hekimliği gibi sağlık bölümleri göze çarpar. Bunların yanı sıra teknolojinin gelişmesi ile birlikte teknolojiyi kullanan mesleklerin de yükselişte olduğunu kaydedebiliriz. Başta bilgisayar mühendislikleri ve bilişim sistemleri mühendisliği olmak üzere biyomedikal mühendisliği, biyoteknoloji, mekatronik mühendisliği, moleküler biyoteknoloji, moleküler biyoloji ve genetik, nanonilim ve nanoteknoloji mühendisliği, yazılım mühendisliği, yazılım geliştirme, yapay zeka ve veri mühendisliği geleceğin meslekleri olarak görülmekte. Önü oldukça açık olan bu say meslekleri (sayısal meslekleri) teknolojiyle birlikte yeni iş imkanları sağlamaktadır.

Sayısal bölüm meslekleri ne kadar maaş alır?

Bölüm tercihi yaparken göz önünde bulundurman gereken kriterlerden birisi de elbette ki bölümden mezun olan insanların iş imkanları ve maaşlarıdır. Sayısal bölüm iş imkanlarının diğer bölümlere kıyasla daha yüksek olduğu söylenebilir. Yüksek bir bilgi birikimi gerektiren sayısal bölümlerde eğitimin önemi çok yüksektir. Mezunlar özel sektörde, devlet dairelerinde ve yurt dışında birçok iş fırsatı yakalayabilirler. Özellikle mühendislik bölümlerinin yurt dışı imkanları oldukça fazladır. Sayısal bölüm meslekleri maaşları bölümden bölüme göre değişiklik gösterir. O nedenle sayısal bölüm meslekleri ve maaşlarına dair net bir miktar söylemek mümkün değildir. Zaman içerisinde ve çalışacağın yere göre yükselme, kıdem kazanma gibi durumlar da maaşını yükseltecektir.

Merak ettiğin mesleklerle/pozisyonlarla ilgili detaylı bilgiye Pozisyon Rehberi sayfamızdan ulaşabilirsin.