Nedir?
İçindekiler
Üretim uzmanı; bağlı bulunduğu firmada gerçekleşen üretim sürecinin takibini yapan kişidir. Üretim uzmanı nedir, sorusu imalat yani üretim işleminin en doğru ve verimli şekilde gerçekleşmesini sağlayan, bu sürece teknik ve bilgi birikimleri ile destek olan kişidir, şeklinde cevaplanabilir. Bu pozisyonda görev alan kişiler; üretim faaliyetlerinin iyileştirilmesi, düzenlenmesi ve minimum bütçe ayarlamaları ile tamamlanması konusunda hizmet vermektedir. Üretim uzmanı bireyler; fabrikalarda ve çeşitli imalat firmalarında görev alabilmektedirler.
Üretim uzmanı ne iş yapar, sorusu için verilecek ilk yanıt; imalat işlemi süresince bu alanda hizmet veren çalışanların koordinasyonunu sağlamaktır. Buna ek olarak; firmaya gelen siparişlerin takibini yapmak, bunları ilgili sistemlere ulaştırmak, firmanın stok durumunu kontrol etmek gibi sorumluluklar da üretim uzmanı görevleri içerisinde yer almaktadır. Aşağıdaki maddeler de üretim uzmanı sorumlulukları ve yükümlülükleri arasına dahil edilmektedir.
Üretim uzmanı nasıl olunur, sorusu için üniversitelerin dört yıllık mühendislik programlarından mezun olunması gerektiği yanıtı verilebilir. Bu bağlamda Gıda, Kimya, Tekstil, Makine, Elektrik, Elektronik Mühendisliği gibi bölümlerde lisans eğitimini tamamlayan kişiler; üretim uzmanı pozisyonu için başvuruda bulunabilirler. Kişiler kendi eğitim branşı ile alakalı tesislerde bu alanda çalışabilirler. Elektrik Mühendisliği bölümü için Marmara Üniversitesi, Gazi Üniversitesi ve Afyon Kocatepe Üniversitesi gibi yüksek öğrenim kurumları incelenebilir. Üretim uzmanı olmak isteyen kişiler, imalat alanı ve meslek bazında gerekli olan bilgisayar uygulamaları eğitimlerinin verildiği çeşitli sertifika programlarına katılarak da kendilerini geliştirebilirler. Bu eğitim ve sertifikalar, iş başvurularında kişileri avantajlı konuma getirmeyi sağlamaktadır.
Bu pozisyonda çalışmak isteyen kişiler için başlıca şartlardan biri, üretim uzmanı görev tanımı içerisinde yer alan sorumlulukları yerine getirebilme becerisine sahip olmaktır. Buna ek olarak; iyi seviyede İngilizce bilmek, alanında deneyimli ve tecrübeli olmak gibi özellikler de bu pozisyonda görev alacak kişilerde bulunması gereken nitelikler içerisindedir. Üretim uzmanı olarak çalışmak isteyen adaylarda aranan diğer özellikler genel olarak şöyledir:
Üretim uzmanı pozisyonu için iş başvurusunda bulunan kişilerden, lisans seviyesindeki eğitim sürecinin tamamlanmış olması beklenmektedir. Ayrıca kişilerin bu alanlarda aldığı sertifikalar da ön plana çıkmalarını sağlamak açısından önemlidir. Bu meslek grubuna mensup olan kişilerden; verilen sorumlulukların zamanında yerine getirilmesi, minimum bütçe ile maksimum verimliliğin sağlanması, firmanın kârlılık seviyesinin artırılmasına katkıda bulunulması talep edilmektedir. Erkek adayların askerlik görevlerini tamamlamaları da pozisyon için başvuruda bulunan kişiler için önemli bir kriterdir. Üretim uzmanı mülakatları; genel anlamda sözlü olarak yapılmakta ve burada kişilerin tecrübeleri ile aldığı eğitim gibi bilgiler sorgulanmaktadır. Üretim uzmanı olan kişiler, imalatın yapıldığı hemen hemen tüm firmalarda çalışabilirler. Gıda, ilaç sanayi, tekstil, otomotiv, kozmetik, elektronik gibi sektörlerin yer aldığı üretim fabrikalarında iş bulabilme imkanları mevcuttur. Çalışma ortamları genellikle ofis bazındadır. Ancak çalışanları koordine edebilmek amacı ile takım halinde de çalışmaktadırlar. Üretim uzmanı maaş tutarları; kişilerin yer aldığı sektöre ve çalıştıkları firmaya göre farklılık göstermektedir. Ayrıca bireylerin eğitim durumları ve alan dahilindeki tecrübeleri de bu maaşlardaki değişkenliğe neden olmaktadır. Bu pozisyon dahilinde çalışmak isteyen kişiler, Kariyer.net’in Türkiye genelini kapsayan üretim uzmanı iş ilanları sayfasını ziyaret edebilirler. Ayrıca adaylar ikamet ettikleri il bazında da iş ilanlarını inceleyebilirler. Örneğin, Kocaeli ilinde ikamet eden adaylar aradıkları kriterlere en uygun olan işi Kocaeli üretim uzmanı iş ilanları sayfası kapsamında bulabilirler.
Üretim Uzmanı Mülakatları