Orta Doğu Teknik Üniversitesi ülkemizde mühendislik ve teknik alanlarda işgücü açığını kapatmak ve nitelikli bireyler yetiştirmek amacıyla 1956 yılında Ankara'da kurulmuştur. "Bizler dünyayı değiştirebiliriz" sloganı ile eğitim ve öğretim faaliyetlerine devam eden Orta Doğu Teknik Üniversitesi bugün binlerce öğrencisi, onlarca fakültesi ve meslek yüksekokulları ile ülkemizin bilimsel ve teknik gelişmelerine katkı sunmaya devam etmektedir. Mühendislik ve teknik bilimlerin yanında sosyal bilimler alanında da eğitim veren Orta Doğu Teknik Üniversitesi, İngilizce eğitim ile Türkiye'nin dünyaya açılan ve uluslararası saygınlığı olan üniversitelerden biridir. Üniversiteye bağlı olarak 5 fakülte, 5 enstitü, 1 meslek yüksekokulu, 1 yabancı diller yüksekokulu ve 2 adet rektörlüğe bağlı bölüm vardır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin Ankara- Eskişehir otoyolu üzerinde bulunan ana kampüsü yanında, Mersin Erdemli'de Deniz Bilimleri Enstitüsü ve Kuzey Kıbrıs kampüsü vardır. Ankara'daki ana kampüs Eymir Gölü'nü içeren bir alanda tamamen ağaçlandırılmış bir alanda hizmet vermektedir. Orta Doğu Teknik Üniversitesi kampüs bilgilerine üniversitenin web sayfasından detaylı bir şekilde erişmek mümkündür.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde 5 adet fakülte bulunmaktadır. Bu fakültelere bağlı pek çok lisans bölümü vardır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde Deniz Bilimleri Enstitüsü ve Kuzey Kıbrıs kampüsü haricindeki tüm dersler, Ankara'daki kampüste yapılmaktadır. Eğitim dili İngilizce olan ODTÜ, İngilizce hazırlık sınıfı dahil olmak üzere 5 yıllık lisans bölümlerinden oluşmaktadır. İngilizce hazırlık eğitimi yabancı diller yüksekokulu tarafından verilmektedir. Hazırlık sınıfını başarıyla tamamlayan öğrenciler, 4 yıllık bölüm eğitiminden sonra yüksek öğretim diploması almaya hak kazanırlar. Lisans eğitimleri boyunca farklı alanlardan seçmeli dersler alarak kendi ilgi alanlarını keşfeden öğrenciler, bu doğrultuda kariyer planlarını oluşturabilirler. Üniversite sağladığı kütüphane hizmeti, öğrenci kulüpleri ve sosyal etkinliklerle öğrencilerin sosyal ve kültürel açıdan da gelişimlerine katkı sunmayı amaçlamaktadır.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi bölümleri bu 5 fakültede toplanarak öğrencilerine fen ve sosyal bilimlerin bir arada eğitim gördüğü multidisipliner bir ortam sağlamaktadır. Bu fakülteler ise şunlardır:
- Endüstriyel Tasarım Bölümü
- Şehir ve Bölge Planlama Bölümü
- Mimarlık Bölümü
- Kimya Bölümü
- Felsefe
- Biyoloji
- İstatistik Bölümü
- Sosyoloji Bölümü
- Matematik Bölümü
- Psikoloji Bölümü
- Fizik Bölümü
- Tarih Bölümü
-Akademik Yazı Merkezi
-Modern Diller Bölümü
-Temel İngilizce Bölümü
- İktisat Bölümü
- Uluslararası İlişkiler
- İşletme Bölümü
- Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümü
- Küresel Siyaset ve Uluslararası İlişkiler (ODTÜ- SUNY Binghamton)
- İşletme (ODTÜ-SUNY Binghamton)
-Müzik ve Güzel Sanatlar Bölümü
-Türk Dili Bölümü
- Yabancı Diller Eğitimi Bölümü
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi Bölümü
- Eğitim Bilimleri Bölümü
- Beden Eğitimi ve Spor Bölümü
- Temel Eğitim Bölümü
- Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi
- Havacılık ve Uzay Mühendisliği Bölümü
- Petrol ve Doğal Gaz Mühendisliği Bölümü,
- Makine Mühendisliği Bölümü
- Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
- Jeoloji Mühendisliği Bölümü
- Gıda Mühendisliği Bölümü
- Kimya Mühendisliği Bölümü
- Elektrik ve Elektronik Mühendisliği Bölümü
- Mühendislik Bilimleri Bölümü
- İnşaat Mühendisliği Bölümü
- Endüstri Mühendisliği Bölümü
- Çevre Mühendisliği Bölümü
- Maden Mühendisliği Bölümü
- Metalurji ve Malzeme Mühendisliği Bölümü
Orta Doğu Teknik Üniversitesi ön lisans programları meslek yüksekokulu tarafından verilmektedir. 2002 yılında elektrik teknolojisi bölümünün eklenmesiyle program sayısı 5'e çıkmıştır. Dersler 2 yıl ve 4 dönemde tamamlanır. Bunun yanında öğrenciler, zorunlu staj ile derslerde öğrendikleri teorik bilgileri uygulama fırsatı elde edebilmektedirler. Hafta içi ve hafta sonu derslerin olmasıyla daha fazla öğrenciye hitap etmeye başlayan meslek yüksekokulu bölümleri şunlardır;
Orta Doğu Teknik Üniversitesi yüksek lisans bölümleri temelde Fen Bilimleri Enstitüsü ve Sosyal Bilimler Enstitüsü olmak üzere 5 farklı enstitü altında verilmektedir. 4 ya da 5 yıllık lisans eğitimini başarıyla tamamlayan adaylar, üniversitenin belirlediği akademik şartları sağlamak koşuluyla kabul edildikleri programa kayıt yaptırabilirler. Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin eğitim dili İngilizce olduğu için adayların İngilizce dil bilgisi yeteneklerini üniversite senatosunun belirlediği yabancı dil sınavları ile kanıtlaması beklenir. Yüksek lisans eğitimi tezli ve tezsiz yüksek lisans olmak üzere iki farklı şekilde yapılmaktadır. Tezli yüksek lisans programında 1 yıllık ders sürecinin ardından ikinci yılda öğrenciler ilgilendikleri konularda tezler yazar. Tezsiz yüksek lisans bölümlerinde öğrenciler 1 yıllık derslerin ardından ikinci yıl proje çalışması ile mezun olurlar. Orta Doğu Teknik Üniversitesi yüksek lisans enstitüleri şunlardır;
- Kriptografi
- Aktuarya
- Bilimsel Bilgi İşlem
- Finansal Matematik
- Modelleme ve Simulasyon
- Biyoinformatik
- Bilişim Sistemleri
- İnternet Üzerinden Bilişim
- Tıp Bilişimi
- Bilişsel Bilimler
- Siber Güvenlik
- Çoklu Ortam Bilişimi
- Yazılım Yönetimi
- Veri Bilişimi
- Deniz Biyolojisi ve Balıkçılık
- Deniz Jeolojisi ve Deniz Fiziği
- Biyoloji
- Oşinografi
- Bilgisayar Mühendisliği
- Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi
- Biyokimya
- Arkeometri
- Moleküler Biyoloji ve Genetik
- Biyomedikal Mühendisliği
- Kimya
- Çevre Mühendisliği
- Çimento Mühendisliği
- İstatistik
- Elektrik ve Elektronik Mühendisliği
- Endüstri Mühendisliği
- Endüstriyel Tasarım
- Biyoteknoloji
- İş Sağlığı Güvenliği
- Havacılık ve Uzay Mühendisliği
- İnşaat Mühendisliği
- Deprem Çalışmaları
- Gıda Mühendisliği
- Kimya
- Jeodezi ve Coğrafi Bilgi Teknolojileri
- Jeoloji Mühendisliği
- Kimya Mühendisliği
- Kültürel Mirası Koruma
- Makine Mühendisliği
- Maden Mühendisliği
- Mimarlık
- Matematik ve Fen Bilimleri Eğitimi
- Mekanik Tasarım ve İmalat
- Metalürji ve Malzeme Mühendisliği
- Mikro ve Nano Teknoloji
- Matematik
- Yapı Bilimleri
- Nörobilim ve Nöroteknoloji
- Şehir ve Bölge Planlama
- Polimer Bilim ve Teknolojisi
- Petrol ve Doğalgaz Mühendisliği
- Yer Sistem Bilimleri
- Mühendislik Bilimleri
- Avrupa Bütünleşmesi
- Avrasya Çalışmaları
- Asya Çalışmaları
- Felsefe
- Beden Eğitimi ve Spor
- Bilim ve Teknoloji Çalışmaları
- Orta Doğu Araştırmaları
- Eğitimde İnsan Kaynakları Geliştirme
- Eğitim Programları ve Öğretim
- Eğitim Yönetimi ve Planlaması
- Mimarlık Tarihi
- Avrupa Çalışmaları
- İktisat
- Okul Öncesi Eğitimi
- İngiliz Edebiyatı
- İngiliz Dili Öğretimi
- Endüstri ve Örgüt Psikolojisi
- Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmaları
- Kentsel Politika Planlaması ve Yerel Yönetimler
- Latin ve Kuzey Amerika Çalışmaları
- Medya ve Kültürel Çalışmalar
- İşletme
- Bölge Çalışmaları
- Sosyoloji
- Rehberlik ve Psikolojik Danışmanlık
- Siyaset Bilim ve Kamu Yönetimi
- Psikoloji
- Sosyal Antropoloji
- Türk Alman Sosyal Bilimler Uluslararası Yüksek Lisans Programı
- Uygulamalı Etik
- Aile Psikolojisi
- Uluslararası İlişkiler
- Yerleşim Arkeolojisi
- Yöneticiler İçin İşletmecilik
- Tarih
- Sosyal Politika
İngilizce Öğretmenliği
Sürdürülebilir Çevre ve Enerji Sistemleri
Bilgisayar Mühendisliği
Makine Mühendisliği
Elektrik ve Elektronik Mühendisliği
Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nde herhangi bir 2 yıllık veya 4 yıllık açık öğretim programı yoktur.; ancak üniversite bünyesinde uzaktan eğitim ile sertifika programları yapılmaktadır. Eğitimler, Orta Doğu Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi (SEM) tarafından verilmektedir. Bu sertifika programları sayesinde öğrenciler ve mezunlar kendilerini geliştirmek istedikleri alanda ilerleyebilirler ve ilgi alanlarına göre dersler seçebilirler. Aldıkları sertifikaları özgeçmişlerine ekleyerek iş başvurularında daha öne çıkmayı başarabilirler.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi taban puanları her yıl sınava giren öğrencilerin elde ettiği başarı sıralamasına göre değişmektedir. Ancak Orta Doğu Teknik Üniversitesi her yıl başarılı öğrencilerin tercih ettiği bir üniversite olduğu için başarı sıralaması ve puanları yüksektir. Öğrencilere fikir vermesi açısından bir önceki yılın sıralaması ve taban puanları incelenebilir. ÖSYM sitesindeki atlasta Orta Doğu Teknik Üniversitesi sıralama bilgilerine erişebilirsiniz.
Yabancı Uyruklu Öğrenciler Sınavı'nın (YÖS) 2011 yılında kaldırılmasından sonra, üniversiteler yabancı uyruklu öğrenciler için kendileri sınav yapmaktadır. Ancak Orta Doğu Teknik Üniversitesi yabancı uyruklu öğrenciler için kendi bünyesinde sınav yapmamaktadır. Bunun yerine ACT ( American College Test) ve SAT (Scholastic Aptitude Test) gibi uluslararası sınavları kabul etmektedir. ACT için 36 üzerinden en az 27 puan almak gerekmektedir. SAT için 1600 puan üzerinden 1200 puan almış olmak gerekmektedir. Kuzey Kıbrıs Kampüsü için bu puanlar biraz değişiklik göstermektedir. ACT sınavı için 36 üzerinden en az 25 puan almış olmak ve SAT sınavı için 1600 puan üzerinden 1000 puan almak gerekmektedir. Son olarak TÜBİTAK tarafından tanınan Uluslararası Bilim Olimpiyatları'ndan altın, gümüş ve bronz madalya alanlar da Orta Doğu Teknik Üniversitesi'ne başvuruda bulunabilirler. Bunun yanında dönemlik olarak Orta Doğu Teknik Üniversitesi ikili anlaşmalar kapsamında Erasmus programı ile yurt dışından öğrenci kabul etmektedir.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi mezunları bugün Türkiye'de ve dünyada öncü olan kamusal ve özel sektör alanlarında öncü olan şirketlerde ve kurumlarda çalışabilmektedir. İngilizce eğitim sayesinde global düzeydeki şirketlerde, yurt dışında ve Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı şirketlerde çalışabilmektedirler. Fen bilimleri ve sosyal bilimler alanındaki bölümlerde öncü olan ODTÜ, öğrencilerine sağladığı imkanlarla onlara hem yeterli bir eğitim vermekte hem de öğrenci ve mezunlarını eğitim sonrası iş dünyasına hazırlamaktadır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi özellikle mühendislik fakülteleri için olan zengin laboratuvarları ile öğrencilere teori ve pratik bilgiyi harmanlayabileceği bir imkan sunmaktadır.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin Ankara'da olmasından dolayı kamu kurumları ile yoğun iş birliği içinde olan bir kurumdur. Aselsan, Havelsan ve Roketsan gibi kurumlara mühendis yetiştiren bir üniversite olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi, özellikle mühendislik bölümleriyle ön plana çıkmaktadır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi bilgisayar mühendisliği özellikle yazılım, kodlama ve programlama alanında gerek kamu gerekse özel kurumlara uygun nitelikli mezunlar vermektedir. Türkiye'de ilk internet bağlantısını 1993 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi'nin gerçekleştirdiğini düşünürsek, Orta Doğu Teknik Üniversitesi bilgisayar mühendisliği alanında öncü bir bölümdür. Ayrıca pek çok mezun yurt dışı deneyimlerinden sonra ülkeye dönerek orada öğrendikleri bilgi ve tecrübeleri buradaki mezunlara aktarabilmektedir. Özellikle mezunlar derneği ve kariyer günleri vasıtasıyla eski deneyimli mezunları yeni mezunlarla buluşturarak bu geleneğin sürdürülmesine katkıda bulunmaktadır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi gönüllüler takımı vasıtasıyla mezunlarını sosyal sorumluluk projelerinde buluşturarak hem ülkenin geleceğine katkıda bulunmayı hem de öğrencilerin bilgi ve becerilerini test etme olanağı sağlar.
Sosyal bilimler alanında da iddialı olan Orta Doğu Teknik Üniversitesi, psikoloji ve işletme bölümleri ile ön plana çıkmaktadır. Orta Doğu Teknik Üniversitesi İşletme bölümü özellikle şirketlere sağladığı nitelikli yöneticiler ile adından söz ettirmektedir. Ayrıca İşletme bölümünden mezun olan öğrenciler, kendi girişimcilik firmalarını kurabilir ya da kurumsal firmalara danışmanlık hizmeti verebilmektedir. Özellikle kamu sektörünün ihtiyacı olan yerli firmalar yoluyla denetlenme ve danışmanlık hizmeti almanın önemli olduğu düşünülürse işletme bölümüne duyulan ihtiyaç açıkça görülmektedir. Sosyal bilimlerde öncü olan bir diğer bölüm ise Orta Doğu Teknik Üniversitesi Psikoloji bölümüdür. Özellikle nörobilim ve nöroteknoloji alanındaki yüksek lisans bölümlerini de düşünecek olursak psikoloji bölümü bu bölümlerle ortak çalışmalar yapabilmekte ve klinik psikoloji alanında öncü çalışmalara imza atabilmektedir. Ayrıca psikoloji bölümü mezunları kendi kliniklerini açabilmekte ve şirketlerde ve kamu kurumlarında psikolog olarak çalışabilmektedir.
ODTÜ, binlerce öğrencisiyle dünya çapında bir üniversitedir. 2021 yılı Times Higher Education (THE) değerlendirmesine göre ODTÜ, dünyadaki en iyi 1000 üniversite arasına girmiştir. ODTÜ Eğitim Fakültesi kendi alanında dünyadaki en iyi 100. üniversite olarak büyük bir başarıya imza atmıştır.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi mezunları Kariyer.net'ten iş ilanları ve fırsatlarını değerlendirebilirler. Kariyer.net'in pozisyon rehberi sayfasını ziyaret ederek, meslekler hakkında kapsamlı bilgiye ulaşabilirler.
Orta Doğu Teknik Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği 1990 yılı mezunuyum. 13 yıldır Garanti Bankası'nda farklı birimlerde görev aldıktan sonra, 2008 yılında İnsan Kaynakları Müdürlüğü'ne atandım. 7 yıldır İnsan Kaynakları Koordinatörü olarak görev yapıyorum. Bir kurumda en önemli varlık insan, kurumlarda insanları güçlendirecek, destekleyecek sistemler üzerinde çalışmak gerekiyor. Mühendislik fakültesi mezunuyum. Bu anlamda; bir işin analitiğini çıkarma, o sistemi etkileyecek faktörleri öngörme noktalarında ODTÜ'deki öğrencilik hayatım boyunca öğrendiklerimi uygulama fırsatı yakaladım diyebilirim.
Araştırma, (hatta hızlı, bıkmadan usanmadan araştırma!) yeteneğimin okulda çok geliştiğine inanıyorum. Bunun yanında; rekabet, değişikliklere hızlı uyum, zorluklar karşısında yılmama ve takım çalışmasının gücünü anlama gibi yetkinliklerimin üniversite geliştiğine inanıyorum. Mezuniyet sonrasında ODTÜ'lü olmanın etkilerini sürekli pozitif olarak hissettim. Türkiye'de ODTÜ'lü olmak bir ayrıcalık! Üniversitem toplum içerisinde benim özgüvenimi hep arttırmıştır. Üniversitem sorulduğunda hep gurur duyarak 'ODTÜ' derim. ODTÜ ile bağlarım şirketimizin üniversite işbirlikleri çerçevesinde profesyonel olarak devam ediyor. Özel hayatımda, Ankara'da olmanın avantajı ile vakit buldukça gidiyorum ve her gittiğimde çok keyif alıyorum. Ben kendi çocuklarıma 'hayatınızda, seçtiğiniz üniversite çok önemli!
Şu anda GE Healthcare Life Sciences biriminde bir teknik ekibin global lideriyim. Amerika' da New Jersey eyaletinde konumlanmış durumdayım. Ekibim yaklaşık 40 bilim adamı ve mühendisten oluşuyor ve Çin, Hindistan, İsveç ve Amerika ya dağılmış durumda. Özetle işimiz biopharma şirketlerine biyolojik ilaç üretimi konusunda destek olmak. Bunu hem proje alarak hem de eğitim vererek yapıyoruz. ODTÜ'de geçirdiğim 11 yılı büyük bir özlem ve sevgiyle hatırlıyorum. ODTÜ'nün ve oradaki hocalarımın bana en büyük katkısı düşünmeyi öğretmek ve bugünkü iş alışkanlıklarımın temelini atmak oldu. İstisnasız hocalarımın hepsi üniversite ve üniversite sonrası yıllarda sorularıma ve bana sevgi ve saygıyla yaklaştılar, zamanlarını vermekten hiç kaçmadılar.
ODTÜ'de geçirdiğim yıllar bana çok nitelikli bir akademik eğitimin yanı sıra kişisel gelişim anlamında da pek çok değer ekledi. Problemlere farklı bakabilmenin nasıl farklı çözümler üretebileceğini ODTÜ'de öğrendim. Birey olarak değerli olmanın ve kişisel özgürlüklere ve farklılıklara değer vermenin ne kadar önemli olduğunu anladım. Sorumluluk bilincimin gelişmesinde ve "zor" diye bir şey olmadığını anlamamda çok önemli faydaları oldu. Her şeyden önce ODTÜ'lü olmak bir ayrıcalık... Gerek işe girişte, gerekse sonrasında hem size bakış açısı hem de beklentiler farklılaşıyor. ODTÜ'de kendime kattıklarım ve farkında olmadan öğrendiklerim başarımda çok önemli paya sahip. Problemlere bakış açımın çözüm odaklı ve analitik olmasının çok faydalı olduğuna inanıyorum.
Üniversiteler | Bölümler | Puan Türü | Kontenjan | Taban Puan | Başarı Sırası |
---|
Aşağıdaki veriler, Ortadoğu Teknik Üniversitesi mezunlarının ortak verilerine göre analiz edilmiştir.