Öğrenimini tamamlarken ihtiyaç duyduğun finansal desteği sana sağlayan kurumlar eğitimde fırsat eşitliği için çabalamaktadır. Bu kurumlardan biri de Türk Tarih Kurumu’dur. Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu bünyesinde bulunan Türk Tarih Kurumu, sosyal ve beşeri bilimler alanında öğrenim gören öğrencilere finansal destek sağlar. Lisans, yüksek lisans ve doktora programlarındaki öğrencilere destek veren Türk Tarih Kurumu bursu karşılıksızdır.
Türk Tarih Kurumu Bursu şartları nelerdir?
Türk Tarih Kurumu Bursu şartları lisans, doktora ve yüksek lisans programlarına göre değişir. Her bir program için aranan ortak iki şart ise şunlardır:
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak
- Kamu hizmetlerinden yasaklanmamış olmak
Bu iki şartın yanında Burs Yönetmeliği’nde yer alan ve Yönetim Kurulu tarafından belirlenmiş şartları da taşıyorsan, Türk Tarih Kurumu bursu için başvuruda bulunabilirsin. Türk Tarih Kurumu’nun her yıl belirlediği yönetmeliği okuyarak şartları sağlamak için nelere dikkat etmen gerektiğini öğrenebilirsin.
Türk Tarih Kurumu lisans bursları
Türk Tarih Kurumu tarafından YKS başarı sıralamasına göre verilen burstur. Lisans öğrencilerine verilen Türk Tarih Kurumu bursundan yararlanmak istiyorsan, aşağıdaki bölümleri tercih etmelisin:
- Arkeoloji
- Sanat Tarihi
- Felsefe
- Sosyoloji
- Arkeoloji ve Sanat Tarihi
- Antropoloji
- Coğrafya
- Siyaset Bilimi
- Uluslararası İlişkiler
- Siyaset Bilimi ve Uluslararası İlişkiler
- Tarih
- Tarih Öğretmenliği
- Tarih Eğitimi
Bu bölümleri tercih ederken ilgili puan türünde ÖSYM’nin yapmış olduğu sınavda yüksek sıralamalara yerleşmiş olman gerekir. Türk Tarih Kurumu bursu yönetmeliğinde sıralamalara göre verilen burs ücretleri yer almaktadır. Her dönem burs ücretleri ve sıralamaları değişmektedir. Yerleştirme sırasına göre verilen Türk Tarih Kurumu Bursu’nda, Türkiye’de sınava giren öğrenciler içerisindeki sıralaman önem taşımaktadır. Bursu alabilmek için burs duyurusunun yapıldığı yılda bu bölümlerden birine yerleşmiş olman gerekmektedir. Ayrıca ilk 3 tercihin arasında mutlaka bu bölümlerden biri olmalıdır. Böylelikle Türk Tarih Kurumu Bursu’ndan faydalanabilirsin.
Eğer YKS başarı sıralaması bursundan yararlanamadıysan, Türk Tarih Kurumu bursu içerisinde yer alan ve yine lisans öğrencilerine verilen, Yerleştirme Sırası Bursunu inceleyebilirsin. Tarih, Tarih Öğretmenliği ve Tarih Eğitimi bölümlerine en yüksek puanla yerleşmiş lisans öğrencileri bu burstan yararlanabilmektedir. Başvuru şartları her dönem değişmekle birlikte, bursu kazanabilmek için bu üç bölüme en yüksek puanla yani birinci sırada yerleşmiş olma şartı aranmaktadır.
Türk Tarih Kurumu tarafından yine lisans öğrencilerine verilen bir diğer burs da Yan Dal ve Çift Ana Dal Bursudur. Çift Ana Dal ve Yan Dal Bursu için Tarih bölümünde öğrenim görmen gerekmektedir. Tarih bölümünde öğrenim görmenin dışında, Yönetim Kurulu tarafından belirlenen yabancı dil veya sosyal bilimler bölümlerinden birinde çift ana dal/yan dal programına kayıtlı olman bursa başvuru şartları arasında yer almaktadır. Bir diğer seçenek ise belirlenen sosyal bilimler veya yabancı dil bölümlerinden birinde okurken Tarih bölümünde yan dal/çift ana dal programında kayıtlı olmandır. Türk Tarih Kurumu bursu için not ortalaman da önem taşımaktadır.
Türk Tarih Kurumu yüksek lisans bursu
Türk Tarih Kurumu sosyal ve beşeri bilimler için öncelikli konular belirlemiştir. Eğer yüksek lisansını belirlenen bu konular çerçevesinde yaparsan, bu burstan yararlanabilirsin. Türk Tarih Kurumu tarafından belirlenen projelerde çalışmanın ve tezini hazırlamanın yanı sıra belli başlı şartları da sağlaman gerekmektedir. Bu şartlar şu şekilde listelenebilir:
- ALES puanı
- Yabancı dil sınav puanı
- Lisans mezuniyet puanı
- Mülakat puanı
Bu puanların ortalaması alınarak Türk Tarih Kurumu Bursu’nu almaya hak kazananlar belirlenmektedir. Yüksek lisans bursuna hak kazandığın takdirde yüksek lisans tezinin telif hakları Türk Tarih Kurumu’na ait olmaktadır.
Türk Tarih Kurumu doktora bursu
Türk Tarih Kurumu Doktora Bursu da tıpkı yüksek lisans bursu gibidir. Yine Türk Tarih Kurumu’nun belirlemiş olduğu projelerde doktora yapma şartının yanında mülakat puanı, ALES puanı, yabancı dil sınav puanı ve yüksek lisans mezuniyet puanı bursu almak için etkili olmaktadır. Doktora yaptığın projede hazırladığın tezin telif hakları da yine Türk Tarih Kurumu’na aittir.
Türk Tarih Kurumu Bursu ne zaman veriliyor?
Türk Tarih Kurumu bursu ne zaman veriliyor diye merak edenler için hemen açıklayalım. Türk Tarih Kurumu Burs başvuruları her dönem farklı zamanlarda açılmaktadır. Genellikle sonbahar döneminde burs başvuruları açılır. Yapılan burs başvuruları, eğitime yeni başlayanlar veya hazırlık eğitimini tamamlayıp 1.sınıfa başlayanlar için yerleşmiş olduğu lisans programının puan türündeki başarı sıralaması göz önünde bulundurularak Türk Tarih Kurumu tarafından değerlendirmeye alınır. İlgili bölüm için ne kadar kontenjan açıldıysa bu kontenjan dolana kadar öğrenciler en yüksek başarı sıralamasından itibaren yerleştirilir. Böylelikle bu öğrenciler burs almaya hak kazanır. Bunun yanı sıra başvuru esnasında yanıltıcı bilgiler veren öğrencilerin bursları iptal edilir.
Türk Tarih Kurumu Bursu sonuçları nerede açıklanıyor?
Başvuruda bulunduktan sonra değerlendirme sürecinin ardından, Türk Tarih Kurumu bursu sonuçları açıklanmaktadır. Burs almaya hak kazanan öğrencilerin sonuçları e-devlet sistemi üzerinden takip etmeleri gerekmektedir. E-Devlet’te yer alan “e-Hizmetler” bağlantısındaki ‘Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu’ uygulamasından sonuçlar sorgulanabilmektedir. Burs başvuru sonuçlarının açıklanmasının ardından, bursu almaya hak kazanan adaylar, bir taahhütname imzalar. Bursu almaya hak kazanırsan taahhütnamenin yanı sıra Türk Tarih Kurumu bursu aldığın süre boyunca başka hiçbir kurumdan burs almayacağına dair bir de feragatname imzalaman gerekmektedir. Burs başvuru sonuçlarının ilan edildiği tarihleri takip etmek son derece önemlidir. Eğer Türk Tarih Kurumu’nun ilan ettiği sürede onaylama işlemini gerçekleştirmezsen bursiyer olma hakkın iptal edilir. Bu yüzden Türk Tarih Kurumu’nun sayfasını sık sık incelemeli ve burslarla ilgili önemli tarihleri kaçırmamalısın.
Türk Tarih Kurumu bursu başvurusu yaptıktan sonra Yönetim Kurulu’nun belirlemiş olduğu başarı ölçütlerini sağladığın ölçüde burs almaya devam edebilirsin. Bu başarı ölçütleri ise şu şekilde belirtilebilir:
- Genel not ortalaman 100’lük sistemde en az 75 olmalı,
- Eğer hazırlık sınıfında burs almaya başladıysan, hazırlık sınıfını başarıyla geçmelisin.
Bu şartları sağladığın takdirde öğrenim hayatın boyunca Türk Tarih Kurumu Bursu almaya devam edebilirsin.