Tamamen İngilizce eğitim veren bir üniversiteyi mi yoksa Türkçe eğitim veren bir üniversiteyi mi tercih etmeliyim?

Akademik mesleklerde yabancı dil bilgisi en önemli farklılıklardan biridir. Gerek eğitim gerekse çalışma hayatında bir veya birden çok yabancı dile hâkim olman çok işine yarar. Eğitim hayatın boyunca o bilim dalına ilişkin dünyada olup bitenleri yani literatür taramasını rahatlıkla yaparak kendini geliştirebilir, çalışma hayatı için de geniş bir network yaratabilirsin. Ülkemizde akademik alanda ve çalışma hayatında en yaygın kullanılan dil İngilizcedir. İleride çalışacağın sektörün hangi ülkelerle iş birliği ve ticaret yaptığı da öğreneceğin ikinci dil için bir referans niteliğindedir.  

Ülkemizdeki çoğu üniversitenin eğitim dili Türkçedir. Bunun yanında eğitim dili tamamen ya da yüzde 30 oranında kısmen İngilizce olan çok sayıda üniversite ve program da bulunmaktadır. Devlet üniversiteleri arasında yabancı dille eğitim veren üniversiteler klasman üstü üniversiteler olarak kabul edilir. Vakıf üniversitelerinin de nitelikli birçoğunda eğitim dili İngilizcedir.  

Ortaöğretimden yükseköğretime geçen çoğu öğrencinin yabancı dil bilgisi ne yazık ki yeterli düzeyde olmadığı için yabancı dille eğitim veren üniversiteler eğitimin ilk yılını yabancı dil hazırlığına ayırırlar. Sene başında düzey belirleme sınavı yaparlar ve başarılı olup muafiyet elde edenler doğrudan birinci sınıftan başlayabilirler. 

Bazı bölümlerde yabancı dil bilgisi olmazsa olmazdır. Özellikle uluslararası iş network’üne hitap eden programlar kesinlikle İngilizce okunmalıdır. İktisadi programlar, uluslararası ilişkiler ve ticaret programları, turizm dalları, medya ve iletişim dalları, mühendislik programları, sağlık bilimleri gibi alanlarda yabancı dil bilgisi mezuniyet sonunda çeşitli iş fırsatların kapısını aralayabilir.  

Bazı bölümlerde ise aynı oranda dil bilgisine ihtiyaç olmayabilir. Örneğin; yerel hukuk alanında çalışacaksan, kamuda öğretmen olacaksan, ülkemiz ile sınırlı bir sektörde tekniker olarak çalışacaksan yabancı dil bilgisi birinci öncelik olarak sorgulanmayabilir. O nedenle bu tür programlar için bölümü İngilizce okumak, bir zorunluluk olarak kabul edilmez. 

İngilizcenin çok gerekli olduğu bir programı Türkçe okumak sana çok şey kaybettirir mi? Elbette kaybettirmez, ama yabancı dil bilgini eğitim hayatın boyunca okuyacak, yazacak ve anlatacak düzeye çıkarman gerekir.  

Yabancı dille aldığın eğitim, bir dili öğrenmenin yanında sana o alanın mesleki dilini kavratması bakımından da önemlidir. Bir bilim dalında uzmanlaştığında sadece sokakta konuşulan kadar dil bilgisine sahip olman yetmeyebilir. Eğitim dili İngilizce olan bir program bu bakımdan da önemlidir ve sana artı değer katar. 

Yabancı bir dilde eğitim almanın bazı zorluklarını da peşinen kabul etmen gerekir. Zaten bilmediğin bir bilim dalını bir de az bildiğin ve yeni öğrenmeye başladığın bir başka dilde öğrenmek bazı zorlukları da beraberinde getirir.  

Her öğrencinin bir dili öğrenme becerisi birbirine eşit değildir. Fazlaca emek ve gayret gerektirebilir. Baştan hevesle yabancı dille eğitim almak isteyen, ama sonra başarılı olamayıp aynı programın Türkçe olanına geçmeye çabalayan öğrenciler de az değildir.  

Tüm bu artıları ve zorlukları dikkatlice değerlendirip, kararını ona göre vermen en doğru olanıdır. İster okulda ister okul dışında yabancı dil eksiğini gidermen ve eğitim hayatının sonunda bu yetkinliğe de sahip olman, çalışma hayatında seni bir adım öne çıkarır. Sakın unutma. 

Sorunun cevabını dinlemek istersen videomuzu izleyebilirsin.