TÜBİTAK Bursu başvuruları nasıl yapılır?

Türkiye Bilimsel Araştırmalar Kurumu ülkemizde, bilimsel çalışmalarda bulunmak isteyen öğrencilere ve araştırmacılara maddi destek verir. Diğer burslardan farklı olarak TÜBİTAK burs başvurusu için lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenci olman gerekir. TÜBİTAK bursu için kurum tarafından açıklanan şartları karşıladığında bu burslara başvuru yapabilirsin. TÜBİTAK bursu çeşitlerini ve özelliklerini inceleyip, kendine uygun burs için başvuru şartlarını yerine getirebilirsin.

TÜBİTAK lisans bursu nedir?

TÜBİTAK lisans bursu, her akademik yılın başından ve her akademik dönemin başından itibaren verilir. Veriliş amacı kurumun amacı ile ortaktır. Bilim ve teknoloji odaklı bir burstur. Üniversite sınavında gösterdiğin üstün başarı ile birlikte tüm öğrencilik hayatın boyunca bu bursu alabilirsin. Lisans eğitimin sırasında bilimsel araştırma yapmayı düşünüyorsan bursa başvuru yapabilirsin. 

TÜBİTAK Bursu (Lisans) başvuru şartları nelerdir?

TÜBİTAK bursu lisans öğrencileri için de verilir. Ancak TÜBİTAK bursu alabilmek için bazı şartları yerine getirmen gerekir. Bu şartlar şu şekilde sıralanabilir;

  • T.C vatandaşı veya mavi kart sahibi olman gerekir,
  • Daha önce herhangi bir lisans eğitimini bitirmemiş olmalısın,
  • Yurt içindeki üniversitelerde kurum tarafından listelenen bölümlerde eğitim hayatına devam etmen gerekir. Ayrıca bu bölümleri kazanırken puan türüne göre ilk 25 bin kişi arasında olman gerekir. 
  • Çeşitli uluslararası bilim olimpiyatlarında derece almış olman da burs için önemli bir şarttır. Kurumun düzenlediği bilim olimpiyatlarında da ikinci aşamada madalya almış olman gerekir. Bu madalya ile birlikte yurt içi üniversitelerin örgün eğitim bölümlerinde kayıtlı olman lazım.
  • Ortaokul ve lise gibi geçmiş dönem eğitim kariyerinde derece almış olman gerekir. TÜBİTAK tarafından düzenlenen bilim ya da matematik olimpiyatlarında da madalya sahibi olman gerekir. 

TÜBİTAK Bursu (Yüksek Lisans) başvurusu nedir?

TÜBİTAK Bursu programında lisans gibi yüksek lisans bursu da bulunur. Lisans bursu ile aynı amaç doğrultusunda oluşturulur. Ülkede bilim ve teknolojinin geliştirilmesi, bu konularda bilimsel araştırmalar ve yarışmalar yapılması amaçlanır. Sen de TÜBİTAK ile ortak bir amaca sahip olduğunu düşünüyorsan, yüksek lisans bursu başvurusu yapabilirsin. Kurumdan alacağın maddi destek ile bilimsel araştırmalarını ilerletebilirsin.

Hangi lisans programları TÜRBİTAK yüksek lisans bursu başvurusu yapabilir?

TÜBİTAK yüksek lisans başvurusu yapabilmen için bazı bölümlerden mezun olman gerekir. Bu bölümleri TÜBİTAK belirler. Bölüm listesine ekleme ya da çıkarma yapabilir. Bu nedenle başvuru öncesi bölümlerin neler olduğuna göz atman gerekebilir. Bölümler sayısal ve sözel olarak listelenir. Sayısal bölümlerde; fizik, matematik, astronomi ve uzay bilimleri, kimya, biyoloji ve moleküler biyoloji ve genetik bölümleri olarak listelenir. Sayısal dışında eşit ağırlık ve sözel bölümler de bulunur. Bu bölümler de kurum tarafından listelenir ve çeşitli dönemlerde liste değişebilir. Eşit ağırlık ve sözel bölümler için antropoloji, Türk dili ve edebiyatı, arkeoloji, sosyoloji, arkeoloji ve sanat tarihi, felsefe, coğrafya, ilahiyat, sosyoloji, sanat tarihi ve tarih olarak listelenebilir. Bu bölümlerden birini okuyorsan, burs için başvuru yapmayı düşünebilirsin; ancak bölüm listesine ek olarak başarı şartının bulunduğunu da bilmelisin. Lisans başvurusunda olduğu gibi yüksek lisans bursu başvurusunda da seçtiğin puan türüne göre ilk 25 bine girmiş olman beklenir. Bunun yanında çeşitli bilim olimpiyatlarında derece almış olman da etkili olur.

TÜBİTAK Bursu (Yüksek Lisans) başvurusu için gerekli koşullar nelerdir?

TÜBİTAK yüksek lisans bursu başvurusu için yüksek lisans öğrencisinde aranan koşullar;

  • 2210-A şartlarını sağlıyor olmalısın,
  • T.C vatandaşı veya mavi kart sahibi olman gerekir,
  • TÜBİTAK lisans burs programı bursiyeriyken öğrenimlerini başarıyla tamamlayıp, takip eden yarıyılda, hiç ara vermeden yüksek lisans programına başlaman gerekir,
  • Mezun olduğun dönemi takip eden dönemde doğrudan bursiyerlik başvurusu yapmalısın,
  • Tezli yüksek lisans programına kayıt yaptırdıysan, BİDEB ile lisans bursiyeri olup başvuruda belirtilen lisans programlarından birine girmiş olman ve 4’lük not biriminde en az 2.8; 100’lük sitemde en az 73 not ortalaması içinde mezun olman gerekir,
  • TÜBİTAK veya bağlantılı herhangi bir birimde çalışmaman gerekir.

TÜBİTAK Bursu (Doktora) nedir ve nasıl başvuru yapılır?

TÜBİTAK bursu programının amacı, Türkiye’de doktora öğrenimini yapan başarılı öğrencileri destekleyerek, ülkenin ihtiyacı olan olan bilim insanlarının yetişmesine katkı sağlar. TÜBİTAK bursu doktora alan öğrenciler, burslarını araştırma ve projeleri için kullanabilirler. TÜBİTAK doktora bursu almak istiyorsan, bazı koşulları sağlaman gerekir. Bu şartlar şu şekilde listelenebilir:

  • T.C vatandaşı veya Mavi kart sahibi olmalısın.
  • Türkiye’de bir doktora programında ya da 2547 sayılı kanunda belirtilen eş değer bir programa kayıtlı olmalısın,
  • Yüksek lisans sonrası doktora programında bilimsel hazırlık dahil en geç 6. dönemde; bütünleşik doktora programına kayıtlı adaylar için ise; en geç 8. dönemde olman gerekir.
  • Yabancı dil hazırlık aşamasında olan öğrenciler başvuru yapamazlar. 
  • Daha önceden herhangi doktora bursu almamış olman gerekir.
  • 2211 TÜBİTAK bursu bursiyeri olmak için başvuruda bulunacaksan herhangi kurum-kuruluşta çalışmaman veya ticari faaliyette bulunmaman gerekir.

TÜBİTAK Bursu için nasıl başvuru yapabilirsin?

TÜBİTAK bursu başvuru aşaması online olarak ilerler. Kurumun başvuru izleme sistemi olan BİDEB üzerinden başvuru yapman gerekir; ancak bunun öncesinde yine kurumun başvuru sistemi olan ARBİS’e girmen gerekir. Açılımı araştırmacı bilgi sistemi olan ARBİS’e kayıt olup BİDEB sisteminden burs başvurusu yapabilirsin.

TÜBİTAK Bursu başvurunu nasıl takip edebilirsin?

TÜBİTAK bursu başvuruları verilen tarih aralığında toplanır. Toplanan TÜBİTAK bursu başvuruları değerlendirilir. E-devlet – ÖSYM- YÖK entegrasyonu sayesinde; BİDEB başvuru ve izleme sistemine öğrenci belgesi yükleme zorunluluğun bulunmaz. Bu sebeple izleme sistemi bursiyerlere açılmaz. İlgili kontrol TÜBİTAK tarafından YÖKSİS üzerinden yapılır. Tüm adaylar TÜBİTAK bursu başvuru sürecini BİDEB’in resmi internet sitesinden takip edebilir.