Türk Dil Kurumu Bursu hakkında her şey

Cumhuriyetin değerleri arasında yer alan Türk Dil Kurumu (TDK), Türkçeyi incelemek ve Türkçenin gelişmesi için 12 Temmuz 1932’de kurulmuştur. Mustafa Kemal ATATÜRK tarafından kurulan kurumun genel merkezi Başkent Ankara’da yer alır. Türk dili hakkında yazma, konuşma ve dinleme yetilerini her açıdan değerlendiren kurum, başarı kriterlerini yakalayan öğrencilere burs verir. Bu bursun detaylarını merak ediyorsan, yazıyı ayrıntılı okuyabilirsin. Türk Dil Kurumu Bursu, kurumun misyonuna paralel olarak Dil ağırlıklı bölümlere kontenjan açar ve sen de bölümlerde okuyacaksan yazıyı detaylıca inceleyebilirsin.

Türk Dil Kurumu Bursu hakkında genel bilgiler

Türk Dil Kurumu bursu, üniversite (ÖSYM) sınavından başarı sıralamalarında yer alan ve belirlenen dil bölümlerinde okumaya hak kazanan öğrencilerin değerlendirmeye alındığı bir burs programıdır. Lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde verilebilen burs programı, kademeye göre burs tutarlarında farklılık gösterir. Türk Dil Kurumu Bursu, hazırlık sınıfını da içine alarak lisans bölümlerinde maksimum 5 yıl, yüksek lisans bölümlerinde 2 yıl ve doktora bölümlerinde 4 yıl süreyle verilir. Lisan/lisansüstü öğrencisiysen ve başlıklarda burs şartlarını sağlıyorsan, başvuru formundan önce maddeleri not alabilirsin.

Türk Dil Kurumu Bursu şartlarının kapsamı

Sosyal ve dil bilimlerinin ilgili bölümüne, Türkiye üniversite başarı sıralamasına, bölüme kaçıncı sırada girdiğine göre burs tablosu çıkarılır. Senin için YKS Başarı sıralama bursu, yerleştirme sıralama bursu ve çift ana dal/yan dal bursu olmak üzere 3 farklı alternatif var. Bu burs alternatiflerini göz atmak istiyorsan, kriterler aşağıda verilmiştir:

YKS başarı sıralaması bursu:

  • Bu burs hakkı için okuduğun bölümün şu listede yer alması gerekir: Türk dili ve edebiyatı, çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları, Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği, Türkçe öğretmenliği mütercim tercümanlık bölümleri, Hindoloji, yabancı dil ve edebiyat bölümleri, Hungaroloji ve Sinoloji bölümlerinde okuyor olman gerekir.
  • Türkçe temelli bölüm seçiminde üniversite tercih sırasında ilk üçte yer alman önceliğe alınır. Yabancı dil bölümlerinde okuyacaksan, üniversite tercih sırasında ilk sırada yer alma kriteri aranır.
  • Türk Dil Kurumu bursu programına hak kazanabilmen için üniversite sınavı başarı sıralamanda ilk 15.000’e girmiş olman gereklidir. Burs meblağsı; ilk 1000 kişi için en yüksek burs tutarı, 1001-5000 kişi arasında orta tutarlı burs tutarı ve 5001-15.000 kişi arasında düşük tutarlı burs olarak bağlanır. Bu gruplamada, hangi kategoriye girdiysen burs hakkını ona göre inceleyebilirsin.

Yerleştirme sıralaması bursu:

YKS başarı sıralaması bursu ya da çift ana dal/yan dal bursu kazanmamışsan bu programa başvurabilirsin.

  • Türk dili ve edebiyatı öğretmenliği, Türk dili ve edebiyatı, Türkçe öğretmenliği ile çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları bölümünü kazanmış olman ön kriterdir.
  • Bu lisans bölümlerinden herhangi birine bölüm birincisi olarak girmen gerekir.

Çift Ana dal/Yan dal Bursu:

  • Türk Dili ve edebiyatı öğretmenliği, Hindoloji, Türkçe öğretmenliği, Türk dili ve edebiyatı, mütercim ve tercümanlık bölümleri, yabancı dil ve edebiyat bölümleri, Sinoloji, çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları ve Hungaroloji bölümlerinde okuyor olman gerekir. Ayrıca, ara sınıflarda çift ya da yan dal yapma şansı olduğu için hazırlık ya da birinci sınıftayken bu programa başvurma ihtimalin söz konusu değildir.
  • Türk Dil Kurumu bursu programına hak kazanabilmen için Yükseköğretim Kurulu (YÖK) Not Dönüşüm Tablosu’na göre 100’lük sistem üzerinden en az 80 alman önemli. Sırasıyla 100’lük sistem üzerinden ortalaman 90 ise en yüksek tutarda, 85 üzeri ise orta tutarda ve 80 üzeri ise en düşük tutarda burs kazanabilirsin.

Türk Dil Kurumu Bursu ön koşulları

Başarı sıralaman ve okuduğun bölümden bağımsız olarak temelde bazı kıstaslara sahip olman gerekir. Bu kıstaslar aşağıda özetlenmiştir:

  • Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olman istenir.
  • Kamu hizmetlerinden yasaklı olmaman beklenir.
  • Türk Dil Kurumu bursu almaya hak kazanmışsan devlet bursu olarak KYK bursu başta olmak üzere diğer özel bursları iptal etmen gerekir.
  • İstisna olarak üniversitede lise düzeyinde memur olarak atanmışsan Türk Dil Kurumu bursu alma durumun söz konusu değildir.

Türk Dil Kurumu Bursu başvurusu nasıl yapılır?

Başvuru tarihleri her yıl değişmekle beraber başvurular genellikle kasım ayında alınır. E-devlet üzerinden e-hizmetler bağlantısındaki Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu burs uygulamasına giriş yapabilirsin. Bu aktif butonda çevrim içi şekilde başvuruya şahsen müracaat edebilirsin. Kargo, mail ya da posta yoluyla yapılan başvuruların kabul edilmeyeceği belirtilir.

Türk Dil Kurumu Bursu başvuru formu ve istenilen belgeler nelerdir?

Başvuru formunu eksiksiz ve güncel bilgiler ile doldurman mülakatta sana avantaj sağlayabilir.

  • Adli sicil kaydını,
  • Eğitime yeni başlayacaksan ÖSYM sonuç  belgeni ve yerleştirme belgeni,
  • Ara sınıfta yer alıyorsan, başarı durumunu gösteren onaylı not döküm çizelgeni,
  • Öğrenci belgeni teslim süresi içerisinde kuruma iletebilirsin.

Türk Dil Kurumu Bursu başvuru sonuçları nasıl açıklanır?

Başvuru takibini e-devlet üzerinden de yapabileceğin gibi burs sonucunu  www.turkiye.gov.tr adresinde yer alan Atatürk Kültür, Dil ve Tarih Yüksek Kurumu Burs Sonuç Takip sistemi üzerinden öğrenebilirsin. Bursu yılın ilk ayı olan ocak ayından itibaren alabilirsin.

Türk Dil Kurumu Bursu herhangi bir nedenden kesilebilir mi?

Lisans eğitim süreci boyunca her yıl düzenli olarak istenilen öğrenim derecesi gibi belgeleri göndermediğin taktirde bursun kesilebilir. Yüksek lisansı tezli olarak yapıyorsan tezini 2 yıl içerisinde tamamlayamazsan kesintiye uğrayabilir.