Verimli çalışabilmek için nasıl bir uyku düzeni kurmalıyım?

Verimli çalışabilmen için hem ruh hem de beden sağlığına azami dikkat etmelisin. Ruh sağlığını; duyguların, düşüncelerin, motivasyonun, stres, korku ve kaygıların belirlerken beden sağlığının en önemli üç parametresi, dinlenme, beslenme ve uyku düzenindir. 

Sağlıklı bir bireyin günlük ortalama 8 saatlik bir uyku disiplini sağlaması ve uykuyu da gece saatlerine denk getirmesi doğru olandır. Sınava hazırlık sürecinde baştan bu disipline uymana rağmen zaman ilerleyip sınava yaklaştıkça uykuda geçirilen sürenin bir zaman kaybı olarak düşünmen hatalı bir düşüncedir. Oysa uyku asla bir zaman kaybı değil aksine bilişsel süreçleri daha sağlıklı ve kolay sürdürülebilmen için bünyenin en önemli gereksinimlerinden biridir.  

Rutin olarak daha az süre uykuya alışmışsan ve uykusuzluk seni çalışırken rahatsız etmiyor ve anlamanı, işlem yapmanı güçleştirmiyorsa 6 saatlik düzenli bir uyku süresi de beden fizyolojin için önemli bir sorun yaratmayacaktır. Ancak bu saatin altına düşen her uyku süresi ve yaşanan her uykusuzluk farkına varsan da varmasan da senin hazırlık sürecini az ya da çok etkiler. Ayrıca dikkat ve konsantrasyonunu toplamada sana zorluk çıkarabilir. 

Uyku düzenini kurmanın yolu baştan itibaren bir program dahilinde çalışman ve bu programında uyku saatini de esnek de olsa belirlemeni önerebilirim. Nasıl ki evde kahvaltının, akşam yemeğinin bir saati varsa ve hafta sonları yapılan olası bir değişiklik yeni haftanın başında senin biyolojik saatini alt üst ediyorsa düzensiz uyku saatleri de biyolojik saatlerini olumsuz etkiler. 

Uyku disiplinini sağlamanın bir diğer yolu da uykuya geçiş ve uyuma süresini etkileyecek yiyecek, içecek ve beslenme disiplinidir. Uyku saatine yakın uyarıcı besinler almamalı, uykunu olumsuz etkileyecek gıdalardan uzak durmalısın.  

Az uyku nasıl ki beden ve psikolojik sağlığını bozuyorsa olağandan çok ve zamansız uyumak da benzer sorunları beraberinde getirir.  Günlük 8 saatin üzerine çıkacağın her süre bu sorunun daha da artmasına yol açar.  

İyi bir uyku çekebilmen ve dinlenmen için, 

  • Işıkları yakarak veya aydınlık yerlerde uyuma, 
  • Müzik dinleyerek ya da televizyon açıkken uyumamaya özen göster, 
  • Yatağında tablet veya telefonla oynama, 
  • Belki bir kitap okumak uyku öncesi için ruhunu ve bedenini dinlendirebilir, bunu dene,
  • Gün içinde yaptıkların ve yapmadıklarının muhasebesini tutacağın bir zihin durumu ile yatağa gitme, 
  • Yatak odan ya da yatağın dışında evin bir yerlerinde uyuyakalma, 
  • Masa başında çalışırken uykunun geldiğini hissettiğin an daha fazla çalışmayı sürdürme,
  • Günün her saatini yatağının içinde geçirme.