Eğitim Uzmanı ve Rehberlik Ekipler Amiri Salim Ünsal, 2025 YKS sonuçlarını katılım oranı, test başarıları ve tercih eğilimleri açısından değerlendirdi. Yaklaşık 1 milyon adayın tercih yapmaktan vazgeçtiği dikkat çekerken, sayısalda sıralamalar geriledi, sözelde düşük netle iyi sonuçlar geldi. Hangi puan türü ne anlatıyor? İşte sınavın ardındaki dikkat çekici tablo…
Adayların 21-22 Haziran tarihleri arasında girdiği YKS’nin merakla beklenen sonuçları açıklandı. Sonuçlar bazı adayları sevindirirken bazılarını da üzdü.
Bu yıl sınava başvuran 2 milyon 560 bin 649 adaydan 2 milyon 351 bin 641’i sınava katıldı. Başvuran her 100 adaydan 8’inin sınava katılmaması önceki yıllardakine benzer bir katılım oranının oluşmasına neden oldu. Her yıl neredeyse sınava başvuran 10 adaydan birinin sınava girmeden vazgeçtiğini görüyoruz. 244 adayın da sınavı çeşitli nedenlerle geçersiz sayılıp 40 bin 818 aday da sınavdan sıfır çekince TYT puanı hesaplanan ve tercih yapma hakkı elde eden öğrenci sayısı 2 milyon 310 bin 579 oldu.
1 milyona yakın aday tercih yapmıyor!
Şimdi en çok merak edilenlerden biri de tercih hakkı elde eden adayların kaçının ÖSYM’nin Aday İşlemleri Sistemi’ne (AİS) tercih girişi yapacağı. Son yıllarda tercih eğilimlerinin düşmesi ile birlikte tercih hakkı elde eden her yüz adaydan sadece 60’ının tercih sistemini kullandığı, diğer adayların ise YKS sonuçlarının açıklanmasının hemen ardından havluyu attığı görülüyor. Bunlar genelde aldığı puanın hedeflediği programa yetmeyeceğini düşünenler. Bir de sınava yüksek amaç ve idealler için girmeyenler. Her yıl 1 milyonun üstünde aday ya tercih yapmayarak ya da tercih yapmasına rağmen yerleşemeyerek mezuna kalmayı göze alabiliyor.
İşletme ve yönetim bilimlerinin önünde trafik oluşabilir
Lisans programlarına yerleşilen her bir puan türünde de tercih hakkı elde eden aday sayıları belli oldu. En çok aday 1 milyon 494 bin 612 ile Eşit ağırlıklı (EA) puan türünde. Bu nedenle İktisat, İşletme, Hukuk, Psikoloji, Uluslararası İlişkiler, Yönetim Bilişim Sistemleri ve Sınıf Öğretmenliği gibi popüler bölümleri tercih edecek adayların etkili bir rekabet yaşayacakları tahmin ediliyor.
Mühendislikler kontenjanlarını dolduramıyor
Sınavda adayların sıralama olarak geçen yıldan daha geriye düştükleri tek puan türü olan sayısalda ise 1 milyon 291 bin 531 aday tercih hakkı elde etti. Tıp, Mühendislik, Sağlık Bilimleri, Matematik ve Teknik Bilimler gibi bölümlere yönelecek adaylarda kontenjan sorunu az da olsa yine de zorlanacakları bir tercih süreci onları bekliyor.
Sözelde sınav zordu, ama sıralar iyi geldi
Sözelde adaylar bu yıl az performansla iyi sıralamalara eriştiler. Özellikle Sosyal Bilimler-2 sınavındaki testlerin nispeten adayları zorlaması, bu testlerde iyi performans sergileyen adayları sıralamada bir adım öne çıkardı. Sonuçlar sıralama açısından bir avantaj yaratsa da en düşük kontenjan sayısının sözel bölümlerde olması yerleşme şansının en zor olduğu puan türü olduğu gerçeğini bu yılın özelinde değiştirmiyor. 1 milyon 174 bin 47 adayın puanı hesaplandı ve sözel programlardan tercih hakkı elde etti.
İngilizce dışındaki dillerde katılım yok denecek kadar az
Dil puan türü katılımın en az olduğu puan türleri arasında. 5 farklı dilden sınav uygulanıyor olmasına rağmen bu puanın amiral gemisi İngilizce. Başvuran 215 bin 451 adayın 156 bin 30’unun sınavı geçerli sayıldı. Yabancı Dil Testinde de 15 bin 373 aday sıfır çekti ve 140 bin 657 adayın puanı hesaplandı. Bu adayların da yüzde 96’sını İngilizce, yüzde 4’ünü de diğer 4 dil oluşturuyor.
TYT matematik yine belirleyici oldu
Sınav sonuçlarına ilişkin test performansları da yayınlandı. Adayların en zorlandığı test yine TYT matematik testi oldu. Öğrenciler matematik testinin 40 sorusundan ortalama 6,65 doğru yaparak geçen yıldan yüzde 16 daha düşük bir başarı elde ettiler.
Fen soruları üzmedi
2025 YKS, TYT fen sorularının en kolay geldiği yıl olarak tarihe geçti. Öğrenciler 20 soruda 4,61 doğru ortalaması ile geçen yıldan yüzde 32 daha başarılı oldular. AYT fen soruları da bu yıl adayları daha az zorladı. Fen testlerinin adaylara kolay gelmesi sınav puanlarını artırırken, sayısal puanın sıralamalarına tam tersi olumsuz yansıdı. Adaylar bu yüzden bekledikleri sıralamanın daha altında kaldılar.
Geçen yılın en zor dersi olan kimyanın bu yıl AYT’nin en kolay dersi olması dikkat çeken bir ayrıntı oldu. Adaylar geçen yıla oranla yüzde 27 daha yüksek doğru yapabildiler. 13 soruda geçen yıl 1,46 doğru yapan adayların bu yıl 1,85 doğruya ulaşabildikleri görüldü.
Tarihin en zorlayan tarih sorularını gördük
Bu yıl sınavın Coğrafya-1, Tarih-1 ve Tarih-2 testlerindeki büyük performans kaybı sözelci öğrencileri düşük puanlarla iyi sıralamalara ulaştırdı. Ancak bu sonuçların tercihlere aynı oranda olumlu yansımayabileceği görülüyor. Üst sıralama diliminde yer alan Özel Eğitim ve Türkçe Öğretmenlikleri ile iletişim dallarında yine yoğun rekabet bekleniyor.
Yabancı dil testlerinde de adaylar geçen yıla oranla büyük sürpriz yaşamadılar. İngilizce’den sorulan 80 sorudan 34,74 doğru ortalamasını elde etmeyi başardılar.
Bakalım kontenjanlar ne tür sürprizler yaşatacak?
Başvuru sayılarındaki azalma ve sınav performanslarından sonra bir bölüme girmeyi kolaylaştıran ya da zorlaştıran en temel belirleyici okulların kontenjanları. Onları da bir başka yazımızda ayrıntılı olarak değerlendirip yerleşme şanslarının hangi bölümlerde arttığı hangi bölümlerde düştüğünü irdeleyeceğiz.
Editör notu:
Tercih süreci, sınav kadar önemli bir dönemeç. Hangi üniversite ve bölümü seçeceğin konusunda desteğe ihtiyacın varsa, Tercih Günleri etkinliklerimize katılmayı unutma! Ayrıca, Kariyer.net Tercih Motoru’nu kullanarak başarı sırana uygun üniversite ve bölümleri filtreleyebilir, sana en uygun seçenekleri kolayca karşılaştırabilirsin.