Arkeoloji Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin Arkeoloji bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Üniversite Taban Puanları

2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
Arkeoloji

Üniversiteler

Bölümler

Puan Türü

Kontenjan

Taban Puan

Başarı Sırası

1Adıyaman ÜniversitesiArkeoloji (4 Yıllık)EA40219,267931,257,187
2Akdeniz ÜniversitesiArkeoloji (4 Yıllık)EA32290,08861421,662
3Aksaray ÜniversitesiArkeoloji (4 Yıllık)EA22228,992071,118,763
4Anadolu ÜniversitesiArkeoloji (4 Yıllık)EA32280,97731497,159
5Ankara Hacı Bayram Veli ÜniversitesiArkeoloji (4 Yıllık)EA32283,31053476,806
6Ankara ÜniversitesiArkeoloji (İngilizce) (4 Yıllık)EA26324,42762215,201
7Ardahan ÜniversitesiArkeoloji (4 Yıllık)EA22206,445471,432,271
8Arkın Yaratıcı Sanatlar Ve Tasarım ÜniversitesiArkeoloji (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)EA17Dolmadı0
9Arkın Yaratıcı Sanatlar Ve Tasarım ÜniversitesiArkeoloji (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)EA9Dolmadı0
10Arkın Yaratıcı Sanatlar Ve Tasarım ÜniversitesiArkeoloji (İngilizce) (Ücretli) (4 Yıllık)EA4Dolmadı0
11Atatürk ÜniversitesiArkeoloji (4 Yıllık)EA31235,297661,029,023
12Aydın Adnan Menderes ÜniversitesiArkeoloji (4 Yıllık)EA32252,43222801,016
13Burdur Mehmet Akif Ersoy ÜniversitesiArkeoloji (4 Yıllık)EA32227,662261,137,714
14Bursa Uludağ ÜniversitesiArkeoloji (4 Yıllık)EA31277,25248531,158
15Çanakkale Onsekiz Mart ÜniversitesiArkeoloji (4 Yıllık)EA32262,46454682,275
16Çukurova ÜniversitesiArkeoloji (4 Yıllık)EA39265,21636651,773
17Dicle ÜniversitesiArkeoloji (4 Yıllık)EA40248,81277846,650
18Dokuz Eylül ÜniversitesiArkeoloji (4 Yıllık)EA31283,29532476,937
19Düzce ÜniversitesiArkeoloji (4 Yıllık)EA27237,75893994,763
20Gaziantep ÜniversitesiArkeoloji (4 Yıllık)EA40258,53715727,363

Arkeoloji

Arkeoloji, geçmiş insan yaşamı ve faaliyetlerinin maddi kalıntıları üzerine gerçekleştirilmekte olan bilimsel çalışmalara verilen addır. Kelimenin kökeni Yunanca archaia ("eski şeyler") ve logo ("teori" veya "bilim") kelimelerine dayanıyor. Arkeoloji bölümü, insanlık tarihini anlamanın bir yolu olarak arkeolojik yöntemler ve buluntuları kullanarak geçmişi inceleyen bir disiplindir. Bu bölümde öğrenciler, arkeolojik kazılar, jeofizik araştırmalar, seramik analizi, radyokarbon tarihleme gibi yöntemlerle geçmiş uygarlıkların yaşam tarzlarını, sosyal yapılarını ve teknolojilerini araştırırlar. Bu sebepten öğrenciler arkeolojik bulguları değerlendirerek tarih öncesi ve tarihi dönemlere ait kültürel, sosyal ve ekonomik değişimleri analiz ederler. Arkeoloji bölümü, öğrencilere insanlığın geçmişini anlamak ve korumak için gerekli bilgi ve becerileri sağlar. Eski çağlardan günümüze dek elde edilen kanıtlar doğrultusunda gerçekleştirilen, geçmişe dair tüm belirsizlikleri ortadan kaldırmayı amaçlayan bir bilim dalıdır. insan yapımı nesnelere insan eserlerini içerir: insanlar tarafından yapılan her şey arkeolojinin ilgi alanına girer. Basit aletlerden karmaşık makinelere, en eski evlerden tapınaklara ve mezarlardan saraylara , katedraller ve piramitler. Arkeolojik çalışmalar; tarih öncesi, eski ve tükenmiş kültürün temel bilgi kaynağıdır. Arkeoloji, maddi kültürün toparlanması ve analizi yoluyla insan faaliyetinin incelenmesidir.

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Arkeoloji Taban Puanları

Eğitim hayatına yön verecek yol haritasını belirlemek için gerekli üniversite puanına sahip isen bundan sonraki aşamada detaylı bir araştırmayla tercih sürecini netleştirebilirsin. Hedeflerin arasında arkeoloji de bulunuyorsa alanla ilgili olarak arkeoloji bölümü kaç puan, iş olanakları, eğitim içeriği gibi konularda detaylı araştırmaya ihtiyaç duyabilirsin. Tercih aşamasında doğru adımlar atabilmen için arkeoloji taban puanları konusunda üniversite bazında incelemeler yapabilirsin. Eğitim almak istediğin şehirlerdeki üniversitelerin arkeoloji başarı sıralaması ve puanlarını birlikte değerlendirmen daha sağlıklı adımlar atman için yararlı olabilir. Üniversite taban puanları sayfasından çeşitli bölümlerin puanlarına göz atabilirsin.

Arkeoloji Tercih Puanları

Üniversite sınav sonuçlarının ardından tercih sürecini yönetirken gelecek hedeflerinle uyum sağlayan farklı kriterlere göre hareket etmen gerekir. Bu noktada bölümün iş imkanları, üniversitenin olanakları, başarı sıralaması ve arkeoloji taban puanları öncelikli olarak dikkate alman gereken konular arasındadır. Bölüm tercihi yaparken sana yol gösterici bu noktaları detaylı olarak değerlendirmen daha kolay sonuç almanı sağlar. Eski uygarlıklara tarih öncesi dönemler, insan eliyle üretilen araç gerecin yanı sıra tapınaklar, saraylar, eski evler ve antik kentler ilgi alanına giriyorsa tercih listene arkeoloji bölümünü dahil edebilirsin. Eşit ağırlık puan türünde öğrenci alan çeşitli üniversitelerin arkeoloji tercih puanları ise farklılık gösterir. Bölüm üniversitelerin Fen Edebiyat Fakülteleri ile Edebiyat Fakülteleri bünyesinde dört yıllık lisans eğitimi verir. Bazı üniversitelerdeki İngilizce eğitim veren bölümlerin arkeoloji taban puanları ise diğerlerine göre daha yüksektir. Taban puan incelemesi yaparken kendi puanına yakın üniversiteleri daha yakından mercek altına alabilirsin. Arkeoloji bölümünde lisans eğitimini tamamladıktan sonra arkeolog unvanıyla kariyer yolculuğuna yön verebilirsin. Arkeoloji bölüm mezunları Kültür ve Turizm Bakanlığına bağlı çeşitli kurumların yanı sıra, kamuda özel müzelerde görev alabilir. Türkiye tarihi değerleri bakımından zengin bir coğrafyadır. Buna bağlı olarak ülkenin farklı bölgelerindeki antik şehirlerde bulunan kazı çalışmalarında da görev alman mümkündür. Bilimsel düzeyde çalışmalar yapabilmek için kariyer yolculuğunu üniversitede de sürdürebilirsin. Eski uygarlıklar konusunda çalışmalar yapmayı ve kariyer yolculuğuna bu alanda yön vermeyi düşünüyorsan Arkeoloji sayfasını inceleyerek detaylı bilgi edinebilirsin. 

Bölümü tercih listene dahil etmeden önce üniversitelerin arkeoloji bölümü taban puanları hakkında bilgi sahibi olman seçim yapmanı kolaylaştırır. Eşit ağırlık puan türüyle tercih yapabileceğin alan üniversitelerin Edebiyat ile Fen Edebiyat Fakültelerine bağlı olarak eğitim verir. Dört yıllık lisans eğitimi için arkeoloji bölümünü tercih edersen Uygarlık Tarihi, Sanat ve Mimari Tarihi, Klasik Arkeoloji dersleri bölümle ilgili alman gereken dersler arasındadır. Değişik şehirlerde bulunan üniversitelerin arkeoloji taban puanları ise farklılık sergiler. Arkeoloji bölümü Türkçe yanı sıra İngilizce eğitim veren üniversiteler de bulunur. İngilizce dilinde eğitim veren Ankara Üniversitesi arkeoloji taban puanları Türkçe bölümlerden daha yüksek değere sahiptir. İstanbul’da bulunan köklü üniversitelerden birisi olan Mimar Sinan Üniversitesi arkeoloji taban puanları da diğerlerine göre farklılık gösterir. 2022 yılında Ankara Üniversitesi arkeoloji taban puanları 335.802 olarak gerçekleşmiştir. Mimar Sinan Üniversitesi ise 2022 yılında 317.061 arkeoloji puanları ile öğrenci almıştır. Büyükşehirlerin yanı sıra daha küçük şehirlerin üniversitelerinde de arkeoloji bölümleri bulunur. Aynı yıl Kars Kafkas Üniversitesi arkeoloji taban puanları ise 215.232 olmuştur.

Arkeoloji Başarı Sıralaması

Kariyer hedeflerine yön verebilmek için sağlıklı tercihler yapabilmek adına üniversitelerin arkeoloji bölümü sıralamasını da incelemelisin. Tercih sürecinde doğru kararlar almana yardımcı arkeoloji sıralama sonuçlarını detaylı biçimde incelediğinde yol alman kolaylaşır. Farklı üniversitelerin arkeoloji taban puanları yanı sıra başarı sıralamasını araştırdığında puanına yakın üniversiteleri kolaylıkla görebilirsin. Ancak arkeoloji tercih listesi oluşturmada dikkat etmen gereken önemli bir nokta da üniversitenin bulunduğu şehirdir. Üniversite hayatını geçirmek istediğin şehirde arkeoloji bölümünün olup olmadığını öncelikle tespit etmen gerekir. Bu tespiti yaptıktan sonra puanına yakın istediğin şehirlerdeki üniversiteler arasından tercihte bulunman daha net sonuçlara ulaşmanı sağlar. Bölümle ilgili üniversite olanakları, arkeoloji taban puanları, başarı sıralaması, üniversitenin bulunduğu şehir açısından detaylı bilgi sahibi olduktan sonra kararını daha net verebilirsin.

Arkeoloji Tercih

Tercih aşamasında doğru adımlar atabilmene yardımcı tüm ayrıntıları inceledikten sonra arkeoloji tercih sıralamasına geçebilirsin. Tercih listeni oluştururken arkeoloji taban puanları ile üniversitelerin başarı sıralamalarını birlikte değerlendirebilirsin. Eşit ağırlık türünde aldığın puana yakın olan üniversiteler arasından şehir kriterini de göz önünde bulundurarak tercihlerine yön verebilirsin. Bölümünle ilgili olarak üniversitenin sunduğu olanaklara da dikkate alman kariyer yolculuğuna daha sağlıklı başlamana yardımcı olur. Yükseköğrenime hangi şehirde devam etmek istediğine bağlı olarak da puanına yakın üniversiteleri belirleyebilirsin. Şehir, üniversite ikilisinin eksi ve artı yönlerini iyi analiz ettikten sonra tercih listeni oluşturmaya başlayabilirsin.

Arkeoloji Kontenjan

Geleceğine yön vermede önemli bir adım olan tercih listesi oluştururken arkeoloji puanları yanı sıra ilgili üniversitenin kontenjan durumuna da dikkat etmelisin. Farklı şehirlerdeki üniversitelerin arkeoloji bölüm kontenjanları birbirinden farklı olabilir. Bu noktada üniversiteye yerleşmeni bir adım daha kolaylaştırmak için kontenjanı yüksek üniversiteleri tercih sıralamana alabilirsin. Tercih sıralamasında düşünceni netleştiremiyorsan arkeoloji kontenjanı yüksek olan üniversitelere öncelik vermen yerleşme şansını arttırabilir. Kariyer yolculuğuna yön veren üniversite eğitiminde net kararlar alabilmek ve bölüm hakkında daha ayrıntılı bilgi sahibi olmak için üniversiteler sayfasını ziyaret edebilirsin. İdeallerinle ve hedeflerinle uyumlu şehirdeki üniversitenin arkeoloji taban puanları ve kontenjan kapasitelerini görerek tercih listeni oluşturabilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular

2023 Sınavı Arkeoloji Bölümü Taban Puanları Nedir?

Arkeoloji bölümü için en yüksek başarı puanı, 406,18407 ile İhsan Doğramacı Bilkent Üniversitesine aittir. Başka bir Arkeoloji bölümü içeren üniversite ise 279,37791 taban puanına sahip olan Dokuz Eylül Üniversitesidir. Akdeniz Üniversitesi 283,16398 puan şartını sağlayan adaylara söz konusu bölüm için kapılarını açarken Çukurova Üniversitesi ise 261,03721 başarı gerektirir. Öğrencilerine kariyer yapma fırsatı sunan Arkeoloji bölümünü YKS’de eşit ağırlık alanında elde ettiğin puana uygun olan üniversitede tercih edebilirsin....