Üniversitelerin Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları, öncelikle Orta Asya olmak üzere geniş bir alana yayılmış bulunan Türk topluluklarının lehçelerini, edebi ve kültürel birikimlerini araştırmak, öğretmek üzerine temellendirilmiş bir bölümdür. İlgili programla toplulukların kültürel ve akademik anlamda birbiri ile temasını sağlamak hedeflenir. Bu alanda ihtiyaç duyulan akademik çalışmaları ve araştırmaları yapacak, eserler üretecek alanında yetkin bilim insanları yetiştirmek programın amaçları arasında yer alır.
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü, Türk dillerinin çeşitli lehçe ve ağızlarını inceleyen ve bu dillerin edebiyatını ele alan disiplinlerarası bir alandır. Bu bölüm, öğrencilere Türk dili ve edebiyatının farklı lehçe ve ağızlarını anlama, analiz etme ve yorumlama becerileri kazandırmayı amaçlar.
Öğrenciler, Türk dili ve edebiyatının tarihî ve çağdaş dönemlerinde kullanılan çeşitli lehçe ve ağızları, dilbilgisi yapılarını, kelime dağarcığını, edebi eserlerini ve kültürel özelliklerini öğrenirler. Farklı coğrafyalardaki Türk topluluklarının dil ve edebiyatlarına ilişkin araştırmalar yaparlar.
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları Bölümü, Türk dilleri arasındaki benzerlikleri ve farklılıkları inceleyerek öğrencilere dilbilimsel ve edebi açıdan geniş bir perspektif sunar. Öğrenciler, Türk dilinin zengin çeşitliliğini keşfederken aynı zamanda Türk edebiyatının geniş yelpazesini de öğrenirler.
Bu bölümde eğitim alan öğrenciler, dil bilimi, edebiyat teorisi, kültürel çalışmalar ve tarih gibi çeşitli disiplinlerden dersler alırlar. Bunun yanı sıra araştırma yöntemleri ve kaynak kullanımı gibi akademik becerileri de geliştirirler. Çağdaş Türk Lehçeleri yüksek lisans olanakları da mevcuttur. Öğrenciler bu sayede kariyerlerinde emin adımlarla ilerleyebilir.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörÖlçme, Seçme ve Yerleştirme Merkezi (ÖSYM) tarafından düzenlenen Yükseköğretim Kurumları Sınavı (YKS) her sene tekrar düzenlenir. Orta öğretimi tamamlayan öğrenciler, üniversiteye gitmek bu sınava girmek zorundadır. YKS, her sene Türkiye’de tüm illerde ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) Lefkoşa eyaletinde düzenlenir. Üniversite tercihlerini bu sınavda alacağın puana göre belirleyeceğin için okumak istediğin bölümün taban pumalarını ve başar sıralamasını da bilmen gerekir. Çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları taban puanları bu bölümde okumak isteyen öğrenciler için bir fikir verebilir.
Üniversite ve bölümlerin taban puanları her sene yeniden belirlenir. Çağdaş Türk lehçeleri puanları yıllara göre değişiklik gösterebileceği gibi, üniversite ve fakültelere göre de değişiklik gösterebilir. Yani, Ardahan Üniversitesi çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları bölümü taban puanları 2023, 2022 ve 2021 yılları için birbirinden farklı olabilir. Bununla birlikte, aynı yıl içinde, Ardahan Üniversitesi çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları tercih puanları ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları bölümü puanları bilgisi de birbirinden farklı olabilir.
Ardahan Üniversitesi, çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları puanları her sene güncellenir. Bu bölüm, 2022 yılında, en düşük 156,518 puan ile öğrenci almıştır. Aynı bölüm 2021 yılında en düşük 271,596 puan ile öğrenci alırken, 2020 yılında ise en düşük 191,262 puan ile öğrenci almıştır. Buradaki temel fark, ilgili eğitim öğretim yılında Ardahan Üniversitesi ve çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları bölümünü tercih eden aday öğrencilerin merkezi yerleştirme sınavında aldıkları puan farklılığından kaynaklanır. Bu bölüm ile ilgili daha fazla bilgi almak için kullanıcı dostu bir arayüze sahip olan çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları taban puanları sayfasını ziyaret edebilir, merak ettiğin tüm sorulara cevap bulabilirsin.
Çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları bölümü taban puanları ile birlikte, üniversite ve bölümlerin başarı sıralaması her sene yeniden belirlenir. Çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları başarı sıralaması yıllara göre değişiklik gösterebileceği gibi, üniversite ve fakültelere göre de değişiklik gösterebilir. Yani, Ardahan Üniversitesi çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları sıralaması 2023, 2022 ve 2021 yılları için birbirinden farklı olabilir. Bununla birlikte, aynı yıl içinde, Ardahan Üniversitesi çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları bölümü sıralama bilgisi ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları bölümü sıralama bilgisi de birbirinden farklı olabilir.
Ardahan Üniversitesi, çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları bölümü başarı sıralaması çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları bölümü taban puanları gibi her sene güncellenir. Bu bölüme, 2022 yılında, en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 1.493.368 olarak belirlenmiştir. Aynı bölüme 2021 yılında en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 223.373 olarak belirlenirken, 2020 yılında ise en düşük puan ile giren öğrencinin başarı sıralaması 822.626 olarak belirlenmiştir. Buradaki temel fark, ilgili eğitim öğretim yılında Temel Yeterlilik Testleri (TYT) ve Alan Yeterlilik Testleri (AYT) sınavlarına giren öğrencilerin elde ettikleri başarı sıralaması farklılığından kaynaklanır.
Tercih dönemini strese girmeden atlatabilmek için ilgi duyduğun bölümleri şimdiden incelemeye başlamalısın. Çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları tercih listende bulunuyor ise bu bölümün taban puanları, sıralama bilgisi, kontenjan bilgileri, burs olanakları, ders içerikleri hakkında araştırma yapmalısın. Tercihlerini oluştururken dikkat etmen gereken temel kriterler taban puanları ve sıralama bilgisi olacaktır. Öte yandan Çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları mezunlarının iş olanaklarını da incelemen senin için faydalı olur. Uygur, Kazak, Altay, Kırgız, Tuva, Hakas, Azerbaycan, Başkurt gibi Türkçe’nin farklı versiyonlarına dair eğitim alan öğrenciler, mezun olduktan sonra tüm bu alanları içeren herhangi bir faaliyet alanında çalışabilirler. Akademik kariyer olanağı da bulunan bölüm, öğrenci değişim programları ile mezunlarına yurt dışı deneyimi de sağlamaktadır. Genellikle Türk lehçeleri ile bağlantılı iş alanlarında çalışan Çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları mezunları, almış oldukları eğitim nedeniyle yurt dışında da çalışma imkanına sahiptir.
Çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları puanları ile birlikte, üniversite ve bölümlerin kontenjan sayıları her sene yeniden belirlenir. Çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları kontenjan sayıları yıllara göre değişiklik gösterebileceği gibi, üniversite ve fakültelere göre de değişiklik gösterebilir. Yani, Ardahan Üniversitesi çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları bölümü kontenjan sayıları 2023, 2022 ve 2021 yılları için birbirinden farklı olabilir. Bununla birlikte, aynı yıl içinde, Ardahan Üniversitesi çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları bölümü kontenjan sayıları ile Sivas Cumhuriyet Üniversitesi çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları bölümü kontenjan sayıları da birbirinden farklı olabilir.
Ardahan Üniversitesi, çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları bölümü, 2022, 2021 ve 2020 yıllarında, 2’si okul birincisi olmak üzere 52 kişilik kontenjan açmıştır. Ancak bu bölümün kontenjan sayıları her sene boş kalmış, diğer bir deyişle yeterli sayışa öğrenci yerleşmemiştir. Buradan da hareketle çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları bölümünün pek fazla tercih edilmediğini söyleyebiliriz. Buna rağmen Ardahan Üniversitesi, çağdaş Türk lehçeleri ve edebiyatları puanları bilgilerini merak ediyorsan aradığın bilgilere, üniversiteler sayfası üzerinden dilediğin zaman ulaşabilirsin.
Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü 4 yıl eğitim veren sözel tabanlı lisans programıdır. Pek çok üniversitede bulunan bu bölümün taban puanları yıllara göre değişiklik gösterir. İstanbul Üniversitesi 346,23320 ile bu programın en yüksek puanla alım gerçekleştiren yüksek öğretim kurumudur. Hacettepe Üniversitesi ise 333,72191 puan ile İstanbul Üniversitesini takip eder. Fırat Üniversitesi 186,34786 ile Çağdaş Türk Lehçeleri ve Edebiyatları bölümü için en düşük taban puanına sahip olan lisans programını bünyesinde barındırır....