Ekonomi Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin Ekonomi bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Üniversite Taban Puanları

2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
Ekonomi

Üniversiteler

Bölümler

Puan Türü

Kontenjan

Taban Puan

Başarı Sırası

1Abdullah Gül ÜniversitesiEkonomi (İngilizce) (4 Yıllık)EA64319,7357236,515
2Altınbaş ÜniversitesiEkonomi (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)EA15Dolmadı0
3Altınbaş ÜniversitesiEkonomi (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)EA6324,71701213,906
4Ankara Sosyal Bilimler ÜniversitesiEkonomi (İngilizce) (KKTC Uyruklu) (4 Yıllık)EA1303,7583325,338
5Ankara Sosyal Bilimler ÜniversitesiEkonomi (İngilizce) (4 Yıllık)EA74338,20926161,838
6Antalya Bilim ÜniversitesiEkonomi (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)EA30261,75519690,318
7Antalya Bilim ÜniversitesiEkonomi (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)EA6345,21064139,847
8Aydın Adnan Menderes ÜniversitesiEkonomi (4 Yıllık)EA42259,03786721,512
9Aydın Adnan Menderes ÜniversitesiEkonomi (KKTC UYRUKLU) (4 Yıllık)EA1Dolmadı0
10Bahçeşehir ÜniversitesiEkonomi (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)EA10460,226612,793
11Bahçeşehir ÜniversitesiEkonomi (İngilizce) (Ücretli) (4 Yıllık)EA24255,86078758,853
12Bahçeşehir ÜniversitesiEkonomi (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)EA30290,88448415,424
13Girne Amerikan ÜniversitesiEkonomi (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)EA13Dolmadı0
14Girne Amerikan ÜniversitesiEkonomi (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)EA7245,49249889,882
15Girne Amerikan ÜniversitesiEkonomi (İngilizce) (Ücretli) (4 Yıllık)EA10Dolmadı0
16İskenderun Teknik ÜniversitesiEkonomi (4 Yıllık)EA52230,703991,094,234
17İstanbul 29 Mayıs ÜniversitesiEkonomi (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)EA50248,26776853,762
18İstanbul 29 Mayıs ÜniversitesiEkonomi (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)EA11332,267183,110
19İstanbul Bilgi ÜniversitesiEkonomi (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)EA16437,118647,963
20İstanbul Bilgi ÜniversitesiEkonomi (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)EA85273,60721565,812

Ekonomi

Ekonomi, üretimden tüketime kadar olan tüm süreçleri kapsayan; ticaret, dağıtım, ithalat ve ihracat gibi konuları inceleyen bilim dalıdır.

Ekonomi Bölümü ise dünya devletlerinin, şirketlerin, kurum ya da kuruluşların ekonomik açıdan gerçekleştirdiği işlemleri takip etmek, gözlemlemek, denetlemek ve bu işlemlerden anlamlı sonuçlar çıkartarak satış/pazarlama alanlarında verimli sonuçlar elde etmeyi sağlar. Uluslararası olarak geçerli bir bölümdür. Bu nedenle öğrenciler Ekonomi bölümü yurtdışı imkanları ve çalışma fırsatlarından faydalanmaya hak kazanır. 

Ekonomi Bölümü, üniversite öğrencilerine temel ekonomi bilgilerini ve analiz tekniklerini öğretmeyi amaçlamaktadır. Ayrıca temel ekonomi bilgilerini ve analiz yöntemlerini öğretmek, öğrencilerin araştırma, çözümleme ve sonuçları değerlendirme yeteneklerini geliştirmeyi de amaçlar.

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Ekonomi Bölümü Taban Puanları

Üniversite tercihini yapmak için öncelikle YKS sınavına girmen gerekir. Çoktan seçmeli olan bu sınav sonucunda oluşan ham puan ve sıralaman tercih sürecinde sana hangi yoldan gideceğini gösterir. Tercih maratonunda sana yardım edebilecek unsurlardan biri de her yıl yayımlanan taban puanlarıdır. Üniversitelere ait taban puanlarını öğrenmek kafanda fakülteler hakkında bir ön bilgi oluşmasını sağlar. Ayrıca bu yolla onları daha yakından tanıma fırsatı bulursun. Gelecekteki hayatını ekonomi üzerinde şekillendirmek istiyorsan ekonomi puanları listesini öğrenebilir ve kafanda bu alana yönelik eğitim veren fakülteler hakkında genel bir profil oluşturabilirsin. Diğer bir deyişle, ekonomi bölümü taban puanları hakkında fikir sahibi olarak üniversite hayatına ilk adımı atabilirsin.

Ekonomi Bölümü Tercih Puanları

Her üniversite belirli zaman aralıklarında bazı veri setlerini sınava giren adaylarla paylaşır. İlan edilenler arasında ekonomi tercih puanları da vardır ve bölümdeki minimum puan düzeyini göstererek öğrencilerin doğru bir tercih listesi oluşturmalarına yardımcı olur. Bölüm ile ilgili birçok puan detayı verse de tercih dönemlerinde tek başına kullanılmaması gerekir. Zira sıralama ve kontenjandan yoksun yapılan tercih listesiyle mutlu sona ulaşmak mümkün görünmeyebilir. Taban puan arzuladığınız üniversiteyi kazanma konusunda garanti veren bir unsur olmadığı için sadece ekonomi bölümü üniversite puanlarına bakarak karar vermek doğru değildir. Ekonomi bölümü puanları listesinin yanında ekonomi bölümü sıralamalarını da es geçmemek gerekir. Çünkü bu süreçte birçok kıstası kullanarak arzuladığın fakülte hedeflerine ulaşabilirsin.

Ekonomi Bölümü Başarı Sıralaması

Başarı sıralaması, rakamlardan oluşan ve ülke çapında gerçekleştirilen sınavda genel sıralama ile ilgili durumunuzu bildiren bir olgudur. Taban puanlarının birbirine çok benzer olduğu anda önemli hale gelerek hedeflediğiniz üniversiteyi kazanmanıza veya kaybetmenize sebep olabilir. Bu nedenle taban puanından daha çok dikkat edilmesi ve irdelenmesi gereken bir öğedir. Sıralamaları önemseyerek yapacağın seçimlerde hedeflerinize ulaşma ihtimalini arttırabilme ihtimalin vardır. Seçmek istediğin bölüm ekonomi ise az önce saydığımız kuralların hepsi geçerlidir. Ekonomi bölümü başarı sıralaması sayesinde ideal şehir ve üniversite tercihleri yapabilir, lisans hayatını verimli geçirme fırsatı yakalayabilirsin. Ekonomi bölümü üniversitesi sıralama listeleri ile alakalı daha fazla ayrıntıyı incelemek istersen Kariyer.net'in özenle hazırladığı üniversite taban puanları sayfasını ziyaret edebilirsin. Ekonomi üni sıralama listesinin dışında da birçok bilgiye bu sayfadan kolayca erişim sağlayabilirsin.

Ekonomi Bölümü Tercih

Üniversiteyi kazanma veya kaçırma sürecindeki son viraj olan tercih periyotu, istediğin üniversiteleri maddeler halinde sırayla yazdığın bir süreci ifade eder. Bu süreçte birçok aday değişik taktik ve stratejileri kullanarak tercihlerini oluştursa da yapılacaklar gayet basittir. Sıralama ve puanı uyabilecek üniversite ve bölümleri listeye önem sırasına göre eklemek bu sürecin püf noktasıdır. Aynı anda garanti gördüğün bölüm ve üniversiteleri baş sıralarda yer ayırmayı da ihmal etmemelisin. Örnekler aracılığıyla durumu özetleyecek olursak İstanbul Teknik Üniversitesi ekonomi bölümü taban puanları gösterilebilir. Bu üniversitenin 2019 yılından 2022 yılına kadar olan taban puanları genellikle 430 ila 480 arasındadır. Sıralamalarda ise oran 4500 ila 9000 arasında inişli çıkışlı bir eğilime sahiptir. Sınavda elde ettiğin puan ve sıralamaların yukarıda açıklanan verilere yakınsa bu üniversiteyi tercih listesine ekleyerek şansını deneyebilirsin. Eğer oranların arasında ise mutlaka ilk beşe yazmalısın çünkü kazanma ihtimalin yüksek olabilir. Son olarak da uzak olduğunu düşünüyorsan tercih listesine eklemeyi aklının ucundan bile geçirmemelisin çünkü listeni boş yere işgal ederek diğer alternatifleri kazanma ihtimalini azaltabilir. Puanın veya sıralamanın yetmediği durumlarda ekonomi tercih seçeneğini daha elverişli üniversiteler yönüne doğru kaydırabilirsin. Bunun en iyi örneklerini İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi, Antalya Bilim Üniversitesi, Yaşar Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi ve Aydın Adnan Menderes Üniversitesi gibi kurumlar teşkil eder. Bu yerlerin ekonomi başarı sıralaması listesini yakalaman diğerlerine kıyasla daha kolay görünebilir.

Ekonomi Bölümü Kontenjan

Kontenjan sayısı ekonomi bölümü taban puanları kadar olmasa da oldukça önemli bir detaydır. Bölümün kapasitesini gösteren nicel bir veridir. Bazen bölüme girmeyi zor hale getirebilmesinin yanında bazen de önemi olmayan bir unsur olarak tercih süreçlerinde adayların karşına çıkar. Türkiye’de dünya kalitesi seviyesinde eğitim veren Özyeğin Üniversitesi, Koç Üniversitesi, İstanbul Teknik Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi gibi kurumlarda sınırlı sayıda alım yapan bölümler rekabetin doruk noktasına çıkmasına sebep olur. Bu nedenle eğer bu üniversitelerde ekonomi bölümünde eğitim almak istiyorsan sınavdan alman gereken puan ve sıralamanın çok iyi olması gerektiği gerçeğini unutmamalısın. Diğer yandan ekonomi kontenjan listesi çok olan üniversiteleri de bulman mümkündür. Bu üniversitelerden bazıları Aydın Adnan Menderes Üniversitesi, Abdullah Gül Üniversitesi, Ankara Sosyal Bilimler Üniversitesi gibi yerel bölgelerde bulunan kurumlardır. Kontenjan kadar atıfta bulunulması gereken diğer bir unsur şehir seçimidir. Genellikle önemsiz bir mesele gibi görünse de birçok öğrencinin hayatı incelediğinde vilayet seçiminin öğrenciler üzerinde büyük bir etki bıraktığını görebilirsin. Üniversite seçimi bir anlamda şehir seçimidir. Okuduğun bölümle alakalı olarak fakültenin bulunduğu şehirde 4 yıl veya en azından 2 yıl yaşarsın. Bu da şehir seçiminin üniversite seçimi kadar önemli olduğunu gözler önüne serer. Ayrıca şehir seçiminde sana getirebilecek sosyal, kültürel ve ekonomik açıdan artıları ve eksileri bir terazi edasıyla değerlendirmelisin. Artısı çok olan şehirden yana seçimini gerçekleştirmelisin. Sonuç olarak tercih periyodu, ekonomi sıralama listesi ve taban puanının yanında vaktini ayırman gereken birçok farklı unsuru barındırır. Bu unsurların bir arada kullanılmasıyla oluşturulan tercihlerde başarı oranı ve beraberinde mutluluk seviyesi daima yüksek olma eğilimindedir. Ayrıca bölümle ilgili daha çok teferruata Kariyer.net'in tercih motoru sayfasından ulaşabilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular

2023 Sınavı Ekonomi Bölümü Taban Puanları Nedir?

Ekonomi bölümü, eşit ağırlık puan türü ile alım yapan sayısal programıdır. Koç Üniversitesi (Burslu), 526,15741 puanı ile bu programın en yüksek taban puanına sahiptir. İstanbul Teknik Üniversitesi, 480,66359 puanı ile programın en yüksek devlet üniversitesidir. Bu okul için 40 kontenjan bulunur. İngilizce eğitim fırsatı sunan ve %50 burslu olarak yerleşebileceğin Özyeğin Üniversitesi, 348,12546 puana sahiptir. İskenderun Teknik Üniversitesi 244,01493 puanı ile programın en düşük taban puanına sahip devlet okuludur....