Üniversitelerin İç Mimarlık bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2023 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
İç mimarlık; bir binanın iç kısmında yapılan yapısal değişikliklere dayanan mimari dalıdır. İç mimarlar, belirli bir işlevin, pratik bir amacın veya estetik tercihin ihtiyaçlarını karşılamak için tasarımlar oluşturur ve özelleştirir.
İç mimarlık ve mimarlık oldukça fazla karıştırılan meslek gruplarıdır. Elbette iç mimarlık, mimarlığın alt dalıdır fakat burada ortaya çıkan asıl sorun dış mimarlık adında bir başka alanın olmayışıdır. Kısaca özetlemek gerekirse, mimarlar binaların dış tasarımları ile ilgili çalışmalar gerçekleştirirken, iç mimarlar binaların iç tasarımları üzerine çalışır.
Bireyleri yaşam, eğlence ve iş amaçlı yapısal iç mekan tasarımında mimari ilkeleri uygulamaya ve profesyonel iç mimar olarak işlev görmeye hazırlayan bir program. Mimarlık, yapısal sistem tasarımı, ısıtma ve soğutma sistemleri, iş ve güvenlik standartları, iç tasarım, özel son kullanım uygulamaları ve profesyonel sorumluluk ve standartları içerir.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörÜniversite sınavının ardından açıklanan sonuçlardan sonra senin ve diğer adayların tercih süreci başlar. Tercih süreci dikkatli ve iyi araştırma yapılması gereken bir zaman dilimini kapsar. Eğer İç Mimarlık bölümünü tercih etmek istiyorsan bu bölüme dair detaylı bir araştırma yapmalısın. Bu bölüme dair detaylı bilgileri ise iç mimarlık bölümü sayfasını ziyaret ederek inceleyebilirsin. İlk olarak iç mimarlık taban puanları listesine dair bilgileri öğrenmeye başlamalısın. Taban puanı, bir üniversitenin en düşük kaç puandan alım yaptığını gösteren sayısal bir ifadedir. Bu puana göre kendi puanına yakın olan üniversiteleri tercih listene ekleyebilirsin. Bu veriler için üniversite taban puanları sayfasını ziyaret edebilirsin.
Üniversite tercihi ve bölüm seçimi yaparken pek çok ölçüte bakabilirsin. İlgi alanların ve yeteneklerine göre senin için en uygun bölümü belirleyebilirsin. İç mimarlık bölümü öğrencileri çizim alanında belli bir yeteneğe sahip kişilerden oluşur, eğer sen de bu alanda başarılıysan veya bu açıdan bir ilgin varsa bu bölümü düşünebilirsin. Buna ek olarak eğitim hayatın boyunca dönem projeleri ve maketleri yaparak el becerisi üzerinde gelişim sağlayabilirsin. Böylece eğitimin boyunca tüm yetkinliklere sahip olarak mezun olursun. Bu bölümün mezunları herhangi bir yerin iç mekan tasarımını yapar. Genel bir iş tanımına sahip olduğu için birçok farklı sektörde çalışabilir ve yer alabilirsin. 4 yıllık bir eğitimin ardından mezun olduktan sonra iç mimar unvanını alırsın. Bunun için öncelikle iç mimarlık bölümü hangi üniversitelerde bulunuyor ve iç mimarlık kaç puan bunu öğrenmelisin. Tercihlerini ise bu puanlara göre sıralamalısın. İç mimarlık puanları üniversiteden üniversiteye değişkenlik gösterir. En son verilere bakarsan 2022 yılı için iç mimar bölümü taban puanları İstanbul Teknik Üniversitesi için 435,03 olarak alındığını görebilirsin. Akdeniz Üniversitesi için ise 331,47 puandan alınmıştır. Bu fark, tercih yapan üniversite adaylarının puanına göre değişkenlik göstermiştir. İç mimarlık tercih puanlarından sonra ise iç mimarlık bölümü sıralama listesini araştırmalı, son 4 yılın puanlarını ve sıralamalarını dikkatli bir şekilde incelemelisin.
İç mimarlık sıralama listesi her yıl değişkenlik gösterir. Genelde büyük değişiklikler olmasa da değişiklik payını göz önüne alarak tercih listesi oluşturmalısın. Önceliklerine göre tercih listen farklılık gösterebilir. Hangi şehirde, nasıl imkanlara sahip bir üniversitede öğrenim görmek istiyorsun, bunları belirleyip ona göre karar vermelisin. İlk olarak İç Mimarlık bölümü olan üniversiteleri belirlemelisin. Ardından bu üniversitelerin iç mimarlık üniversite puanları ve iç mimarlık üniversite sıralamaları seçeneklerini düşükten yükseğe doğru sıralayarak bu üniversiteler üzerine detaylı bir araştırma yapmalısın. Kendi puan ve başarı sıralamana yakın olan düşük, yüksek ve neredeyse aynı olan üniversiteleri net olarak belirledikten sonra tercih listeni bu belirlediklerin arasında düşükten yükseğe doğru sıralayarak oluşturabilirsin. Bölüm seçmek her ne kadar önemli olsa da üniversite seçimi de bir o kadar önemlidir. Üniversitelerin eğitim kalitesini, mezun profilini ve eğitim kadrosunu da araştırman senin için oldukça yararlı olacaktır. Son olarak bir diğer önemli olan nokta da iç mimarlık bölümünü hangi dilde okumak istediğin. Eğitimini İngilizce ya da Türkçe olarak iki farklı olarak alma şansın var. Bu da bir diğer kriter. Eğer İngilizce bir öğrenim almak istiyorsan eğitim dili İngilizce olan üniversitelere ayrı olarak bakmalısın. Bu seçeneğin avantaj ve dezavantajları kendi açından düşünerek karar vermelisin.
İç mimarlık bölümü başarı sıralaması araştırmalarını da yaptıktan sonra iç mimarlık tercih listene dahil olabilir. Üniversite seçimlerini az çok belirledikten sonra bu üniversitelerin konumları ve öğrencilerine sağladığı imkanları araştırmalısın. Okuyacağın üniversitenin hangi şehirde, nerede bulunduğu da bir o kadar önemli. Yaşadığın şehirde kalmak istiyorsan o şehirdeki üniversiteleri baz alarak araştırmanı şekillendirmelisin. Farklı şehir seçeneklerini de düşünüyorsan tüm üniversiteleri baz alarak tercih listeni oluşturabilirsin. Üniversitenin sana sağlayacağı imkanları da iyi bir şekilde öğrenmelisin. Bu bilgiler öğrenim alacağın süre boyunca sana oldukça katkı sağlayacak fırsatları öğrenmeni sağlar. Hem eğitim kalitesi açısından hem de sana katacağı vizyon açısından oldukça önemli bir noktadır. Okulun ve bölümünün ilerisi için sana katacağı tüm olanakları araştırırsan eğitim hayatında nasıl bir yol izleyeceğine dair fikirlerin oluşabilir. Tüm bu kriterleri değerlendikten sonra sana en uygun olan üniversiteleri eksileri ve artılarını düşünerek oluşturmalısın. Tüm bu detayları inceleyip öğrendikten sonra doğru bir şekilde tercih listeni oluşturmuş olursun. Sırada ise heyecanla tercih sonuçlarını beklemek kalır.
İç mimarlık bölümü puanları ve iç mimarlık başarı sıralaması tercih yaparken çok önemli ve dikkat edilmesi gereken noktalardır. Fakat bu unsurların yanı sıra iç mimarlık kontenjan bilgisi de oldukça önemlidir. Kontenjan sayısı üniversiteye göre değişkenlik gösterebilir. Her üniversitenin kendine ait açtığı kontenjan farklıdır. Tercih yaparken buna da dikkat etmeli ve tercih listeni buna göre şekillendirmelisin. 2022 yılı için İstanbul Teknik Üniversitesi İç Mimarlık bölümü için 42 kişilik kontenjan açmışken, Akdeniz Üniversitesi 72 kişilik kontenjan açmıştır. Bu verilere baktığında kontenjanlar arasında gözle görülür farklar olduğunu anlayabilirsin. Devlet ve vakıf üniversitelerinin kontenjan sayıları arasında ciddi farklar olabilir. Bunlara dikkat ederek üniversite tercih listeni oluşturmalısın. Üniversiteler hakkında daha fazla bilgiye erişmek için üniversiteler sayfasını ziyaret edebilir ve detaylı verilere ulaşabilirsin.
İç Mimarlık bölümü, AYT puan türünün sayısal kısmı ile alım yapan bir lisans programıdır. İstanbul Teknik Üniversitesi, 435,03197 puanı ile bu bölümün en yüksek taban puanı gerektiren okuludur. İstanbul Bilgi Üniversitesi ise 421,11155 puanı ile burayı takip eder. 406,17226 puanı ile MEF ve 404,43238 puanı ile Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi, taban puanı yüksek olan okullardan bazılarını oluşturur. Bu bölüm için taban puanı düşük olan üniversite 191,04514 ile Girne Amerikan Üniversitesidir....