İmalat Mühendisliği Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin İmalat Mühendisliği bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Üniversite Taban Puanları

2023 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
İmalat Mühendisliği

Üniversiteler

Bölümler

Puan Türü

Kontenjan

Taban Puan

Başarı Sırası

1Gazi Üniversitesiİmalat Mühendisliği (4 Yıllık)SAY77324,29897198,318

İmalat Mühendisliği

İmalat mühendisliği, makine mühendisliğin alt bölümüdür. Makine mühendislerinden farklı görevleri ve sorumlulukları bulunmaktadır. İmalat sektörü içerisinde imalat konusu için temel mühendisliğine ihtiyaç duyulmasında dolayı İmalat Mühendisliği bölümü oluşmuştur.

İmalat Mühendisliği bölümü, temel mühendislik ve imalat eğitimlerini çalıştığı kurum içerisinde verimli bir şekilde kullanılabilecek, sektöre ve bulunduğu kuruma katkı ve fayda sağlayacak kişileri bilimsel eğitimlerle yetiştirmek amacını taşır.

Öğrencilerden, mühendislik ilkelerini anlama ve uygulama yetenekleri beklenir. Bilgisayar destekli tasarım, üretim süreçleri, malzeme bilimi gibi teknik alanlarda yeterlilik kazanmaları hedeflenir.

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

İmalat Mühendisliği Taban Puanları

Üniversite sınavına giren öğrenciler için bölümler ve taban puanları hakkında bilgi almak oldukça önemlidir. Üniversite sınavından sonra aldığın puanla istediğin bölümü seçerek o bölümün taban puanlarına bakarak tercih yaparsın. Özellikle tercih listesi oluştururken taban puanları, başarı sıralaması ve kontenjan hakkında detaylı bilgi edinmek üniversiteye yerleşmekte önem taşır. İmalat mühendisliği taban puanları hakkında bilgi almak için yazıyı okumaya devam edebilirsin.

İmalat Mühendisliği Tercih Puanları

İmalat mühendisliği tercih puanları, üniversitelerin tercih dönemlerindeki öğrenci sıralamaları ve kontenjanlarına göre belirlenir. Her yıl üniversiteler, öğrenci adayları arasında en düşük puanla üniversiteye yerleşen öğrencileri ile taban puanlarını oluştururlar. İmalat mühendisliği taban puanları, her üniversite ve program için farklılık gösterebilir. Farklı üniversiteler akademik kadroları, kampüs olanakları, tercih istekleri gibi faktörlerle daha yüksek veya daha düşük taban puanına sahip olabilirler. Üniversite sınavından sonra aldığın puan ile  imalat mühendisliği taban puanlarını iyice araştırmalı, kendi puanına en yakın taban puanına sahip üniversiteleri tercih listene yazmalısın. Taban puanı kadar başarı sıralamasının da önemli olduğunu unutmamalısın. Başarı sıralaması ve taban puanı birbirini tamamlayan tercih faktörleridir. Sen de imalat mühendisliği taban puanları ile ilgili güncel bilgileri öğrenmek istiyorsan üniversite taban puanları sayfasını ziyaret edebilirsin. Bu şekilde değişen taban puanları ve başarı sıralamaları hakkında en güncel verilere ulaşabilirsin.

İmalat Mühendisliği Başarı Sıralaması

Üniversitelerin sıralamaları, çeşitli faktörler dikkate alınarak belirlenir. Bu faktörler arasında öğretim kadrosu, laboratuvar olanakları, endüstri bağlantıları, mezunların istihdam oranı ve akademik başarılar yer alır. İmalat mühendisliği sıralama listesi de bu faktörlere bağlı olarak değişiklik gösterir. Üniversiteye yerleşmek isteyenler, tercih yaparken üniversitelerin başarı sıralamalarını ve imalat mühendisliği programlarının yer aldığı üniversiteleri göz önünde bulundurmalıdır. Üniversite sınavından sonra imalat mühendisliği bölümünde okumaya karar verdiysen imalat mühendisliği başarı sıralaması listesinin de taban puanı kadar önemli olduğunu bilmelisin. İmalat mühendisliği taban puanları hakkında araştırma yaptıktan sonra farklı üniversitelerin başarı sıralamasını araştırmalısın. Kendi puanının altında olan üniversiteleri tercih listende bulundurmamalısın. Aynı zamanda başarı sıralaması senin sıralamandan düşük olan üniversiteleri de tercih etmemelisin. Kendi başarı sıralamana ve puanına yakın üniversiteleri tercih listende bulundurman daha avantajlı bir liste oluşturmanı sağlar. 

İmalat Mühendisliği Tercih

 Üniversiteye yerleşmek için tercih yapmak gerekir. Üniversite sınavından sonra sonuçların açıklanması ile tercih dönemi başlamış olur. Tercih döneminde doğru bilgi edinmek ve araştırma yapmak önemlidir. Üniversite sonuçları açıklandığına ilk yapman gereken puanını incelemek olmalı. Hangi puan türü ile tercih yapacağını belirlemen lazım. Bunun için de hangi bölümde okumak istediğine karar vermelisin. İmalat mühendisliği okumaya karar verdiysen sayısal puan türünü kullanacaksın demektir. İmalat mühendisliği bölümüne tercih yapacak öğrenciler, kendi yetenekleri, ilgi alanları ve kariyer hedefleri doğrultusunda tercihlerini belirlemelidir. Tercih sürecinde puanına baktığında ve bölümünü seçtiğinde yapman gereken şey taban puanlarına bakmaktır. İmalat mühendisliği taban puanları hakkında detaylı bir araştırma yapman gerekir. Bu araştırmada kendi puanını göz önünde bulundurarak diğer üniversitelerin taban puanları ile kendi puanını kıyaslamalısın. Kendi puanına yakın üniversitelere öncelik vermelisin. İmalat mühendisliği taban puanlarına baktıktan sonra üniversitelerin başarı sıralamalarına bakman gerekir. Kendi başarı sıralaman ile bu üniversitelerin sıralamalarına bakmalısın. Seçtiğin üniversitenin imalat mühendisliği puanları sana uygun olsa bile başarı sıralaması senin sıralamandan yüksek bir üniversiteyi tercih etmek riskli olacaktır. Dolayısıyla hem taban puanı hem de başarı sıralaması sana yakın olan imalat mühendisliği tercih listene girebilir. Tercih döneminde taban puanları, başarı sıralaması ve kontenjanın üniversiteye yerleşme sürecinde en önemli faktörleri oluşturduğunu unutmamalısın. Aynı zamanda tercih sürecinde, üniversiteye yerleşmek istersen, kılavuzları ve tercih rehberlerini incelemen gerekir. Bu kaynaklarda, imalat mühendisliği programlarına ilişkin detaylı bilgiler, öğretim planları ve mezunların istihdam durumu gibi veriler bulunur. Bu bilgilere göz atarak tercihlerini yaparken daha bilinçli bir karar verebilirsin.

İmalat Mühendisliği Kontenjan

İmalat mühendisliği programlarının kontenjanları, üniversitelerin ve fakültelerin belirlediği öğrenci alım kapasitesidir. Kontenjanlar, her yıl güncellenir ve tercih döneminde adaylara sunulur. İmalat mühendisliği bölümünün kontenjanı üniversiteler ve fakülteler arasında farklılık gösterebilir. Bazı üniversitelerde kontenjan sayısı fazlayken bazı üniversitelerde az olabilir. Tercih yaparken imalat mühendisliği taban puanları ve başarı sıralamasının yanında kontenjanın da onlar kadar önemli olduğunu unutmamalısın. Kontenjan sayısı çok az olan bir üniversiteyi tercih listene yazacaksan bu üniversiteye alternatif başka üniversiteleri de tercih listene eklemen gerekebilir. Aksi taktirde taban puanı ve başarı sıralaması senin puanına ve sıralamana uygun olsa bile üniversiteye yerleşememe riskin olabilir. Bu yüzden kontenjan sayılarının fazla olduğu ve taban puanı ile başarı sıralamanın yakın olduğu üniversiteleri tercih listene yazman üniversiteye yerleşmeni kolaylaştırır. Kontenjan sayılarının yanı sıra üniversitelerin ek kontenjan sayılarını da araştırmanda fayda var. Çok istediğin bir üniversiteyi tercih listene yazacaksan ama kontenjandan dolayı korkuyorsan mutlaka o üniversitenin ek kontenjanlarına bakmalısın. Ek kontenjanlar üniversiteden üniversite değişiklik gösterebilir. Ek kontenjanı olan üniversiteleri yazman da üniversiteye girişinde sana yardımcı olacaktır. İmalat mühendisliği kontenjan listesi üniversite kararı ve YÖK'ün onayıyla belirlenir. Yani kontenjan değişikliğinde aday ya da kayıt yapan öğrencilerin herhangi bir katkısı bulunmaz. Sen de Kariyer.net üniversite rehberi gibi güvenilir kaynaklardan kontenjan ve ek kontenjan hakkında bilgi edinebilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular

2023 Sınavı İmalat Muhendisligi Bölümü Taban Puanları Nedir?

İmalat Mühendisliği bölümü, sayısal puan türünde tercih yapmayı düşünen üniversite adaylarının tercih edebileceği bir programdır. Üniversitelerin dört yıllık eğitim veren programlarında okutulan İmalat Mühendisliği bölümü mezunu olan kişiler, pek çok alandan kendileri için uygun fırsatı yakalayabilir. Söz konusu program Türkiye’de yalnızca Gazi Üniversitesi bünyesinde bulunur. Üniversite bu bölüm için toplam 70 kontenjana sahipken 310,67914 taban puan gerektirir. En başarılı sınırlı adayın yerleşmeye hak kazandığı bu bölümü tercih listende üst sıralara ekleyerek kazanma şansını artırabilirsin....