İşletme Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin İşletme bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Üniversite Taban Puanları

2023 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
İşletme

Üniversiteler

Bölümler

Puan Türü

Kontenjan

Taban Puan

Başarı Sırası

1Abdullah Gül Üniversitesiİşletme (İngilizce) (4 Yıllık)EA69333,57367178,257
2Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesiİşletme (İngilizce) (4 Yıllık)EA85278,26812521,713
3Adıyaman Üniversitesiİşletme (4 Yıllık)EA46231,566181,081,884
4Adıyaman Üniversitesiİşletme (Besni) (4 Yıllık)EA46219,194561,258,194
5Afyon Kocatepe Üniversitesiİşletme (İngilizce) (4 Yıllık)EA64276,83266535,146
6Afyon Kocatepe Üniversitesiİşletme (4 Yıllık)EA84258,11179732,288
7Ağrı İbrahim Çeçen Üniversitesiİşletme (4 Yıllık)EA42222,350021,213,302
8Akdeniz Karpaz Üniversitesiİşletme (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)EA10208,473141,405,871
9Akdeniz Karpaz Üniversitesiİşletme (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)EA10Dolmadı0
10Akdeniz Karpaz Üniversitesiİşletme (İngilizce) (Ücretli) (4 Yıllık)EA10Dolmadı0
11Akdeniz Üniversitesiİşletme (4 Yıllık)EA96322,33818224,589
12Aksaray Üniversitesiİşletme (4 Yıllık)EA59245,88976884,626
13Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesiİşletme (4 Yıllık)EA79274,16025560,542
14Alanya Üniversitesiİşletme (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)EA6294,37692389,202
15Alanya Üniversitesiİşletme (Burslu) (4 Yıllık)EA6265,20356651,934
16Alanya Üniversitesiİşletme (%50 İndirimli) (4 Yıllık)EA25198,326061,529,832
17Alanya Üniversitesiİşletme (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)EA25Dolmadı0
18Altınbaş Üniversitesiİşletme (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)EA5333,05726180,166
19Altınbaş Üniversitesiİşletme (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)EA21218,44841,268,678
20Anadolu Üniversitesiİşletme (İngilizce) (4 Yıllık)EA91354,8749113,360

İşletme

İşletme; iş dünyasında hizmet veren her türlü kurum ya da kuruluşların finans, muhasebe ve yönetim, pazarlama, üretim, insan kaynakları gibi konularda söz sahibi olabilecek yetkin elemanların yetiştirildiği üniversite bölümüdür.

İşletme bölümü, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi bünyesinde yer alan ve üniversite tercih dönemi geldiği zaman öğrenciler tarafından listeye eklenen en popüler bölümlerden bir tanesidir. İşletme açıköğretim fırsatı sağlamasıyla uzaktan da okunabilir.

İşletme bölümü öğrencilerinden beklenen belirli beceri ve nitelikler genel olarak bir dizi kritere dayanmaktadır. Bu kriterler arasında ilk sırada analitik düşünme yeteneği bulunmaktadır. İşletme öğrencilerinden, karmaşık durumları anlama, veri analizi yapabilme ve çözüm odaklı düşünebilme yetenekleri beklenir. Ayrıca, iş dünyasında etkili iletişim kurma becerisi büyük önem taşır. Bu nedenle öğrencilerden, açık ve etkili bir şekilde yazılı ve sözlü iletişim kurma yetenekleri de geliştirmeleri beklenir. 

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

İşletme Taban Puanları

İstediğin alanda uzmanlaşmak ve eğitim görmek için aşman gereken aşamalı bir patika vardır. Bu patikanın ilk aşaması üniversite sınavında istediğin puanı ve sıralamayı almaktır. Üniversite sınavını geride bırakan ve hedeflerine yaklaştığına inanan her genç gibi senin için de ikinci ve en önemli aşama tercih dönemidir. Aldığın puanı, sıralamanı ve ulaşılmak istenen hedefi iyi analiz etmen gerekir. Hedeflediğin gelecek için sana en uygun bölümü tercih etmeli, üniversiteden ve bölümünden ne istediğini bilmeli ve kariyer patikanı bu doğrultuda şekillendirmelisin. Seni kariyer hedefinde destekleyen birincil kurum üniversitedir. Liseden henüz mezun pek çok genç gibi işletme okuma hayalin varsa yalnızca bölümü değil üniversiteleri de iyice araştırman gerekir. İşletme gibi esnek bir bölümde en önemli şey sahip olduğunuz ya da ulaşabileceğiniz imkanlardır. Bu imkanların bir kısmını ise üniversiteler sağlar. Üniversiteleri ve imkanlarını araştırmaya ise işletme taban puan ve işletme taban puanları başlıklarını aratarak başlayabilirsin.

İşletme Tercih Puanları


 

İşletme bölümü tercih puanları araştırması ile birlikte bölümü de incelemen gerekebilir. Üniversitede okuyacağın bölümü seçmek gelecekte yapacağın işi seçmekle doğru orantılıdır. İşletme bölümü geniş iş yelpazesi sayesinde asla yok olmayacak bölümlerden biridir. Bu bölümden mezun olanların kamu kuruluşlarında iş bulma olanakları bulunsa da işletme okuyan insanlar iş çeşitliliği ve kariyer gelişimlerini canlı tutma istekleri nedeniyle özel sektörde çalışma eğilimindedirler. Özel sektörde yani iş dünyasında ön plana çıkmanı sağlayacak en önemli şey ise kendini ne kadar geliştirdiğindir. Kişisel gelişiminde ve kariyer yolculuğunda sana yardımcı olacak, ilgi duyduğun alanda başarılı olmanı sağlayacak bir eğitim almayı istiyorsan tercih edeceğin üniversite çok önemlidir. Bu nedenle işletme sayfasındaki bilgilere göz atabilirsin.

Üniversiteler de rekabet halinde olan kurumlardır. En iyi şekilde rekabet edebilmek içinse farklılaşmaya çalışırlar, kendilerini geliştirirler. Bu rekabet sayesinde kimi üniversitenin teknik imkanları daha gelişmişken kimin bağlantıları ön plandadır. Senin için en iyi üniversiteyi bulmak içinse taban puanlarını araştırmakla işe başlamalısın. İşletme bölümü puanları genel olarak 199.31317 ve 510.67006 puanları arasındadır. İşletme bölümü üniversite puanları ve işletme bölümü puan sıralaması için hem ÖSYM'nin hem de özel sitelerin oluşturmuş olduğu listelerden yararlanabilirsin.

İşletme Bölümü Başarı Sıralaması

Bölümlerin başarı sıralaması hangi aralıktaki öğrencilerin o bölümü seçtikleriyle belirlenir. İşletme taban puanları kadar önemli bir veri varsa o da sıralamadır. Hatta sıralamalar alınan puanlardan daha önemlidir. Tercih listeni doldurmaya başladığında dikkat etmen gereken puanının önceki yıllara yakın olması değil mevcut sıralamanın istediğin üniversitenin sıralamasına yakın olmasıdır. Çünkü puanlar yıllara ve o yıl içerisinde öğrencilerin gösterdiği başarılara göre ciddi farklılıklar gösterebilir ancak işletme başarı sıralaması çok ciddi farklılıklar göstermez. Elde ettiğin sıralamanın işletme bölümün kapsadığı aralıkta bulunmasına dikkat etmelisin.

Sıralama aralığı geniş olan bölümlerin başında işletme bölümü gelir. Bölüme karşı olan yüksek talep işletmenin en çok mezunu olan bölümlerden birisi olmasına neden olur. Bölümün pek çok üniversitede bulunmasından mütevellit işletme sıralama olarak çoğu bölüme göre epey geniş bir aralığa sahiptir. İşletme bölümü başarı sıralaması genel olarak  989.000 ile ilk 283 arasındadır. 

İşletme Bölümü Tercih

İşletme bölümü sıralama açısından geniş bir aralığa sahiptir ve mevcut üniversitelerin neredeyse tamamında bulunan iktisadi ve idari bilimler fakültesinde (İİBF) faaliyet gösterir. Ülkenin pek çok yerinde bulunan işletme taban puanları açısından üniversite tercihi yaparken dikkat etmen gereken işletme puanları dışında önemli detaylardan biri de tercih edeceğin üniversitenin bulunduğu şehrin sosyal, ekonomik ve coğrafi koşullarıdır. Kültürüne ve yaşam biçimine uzak bulduğun bir şehir için tercih verirsen özellikle de ilk senende bölüme ve çevreye uyum sağlamakta zorlanabilirsin. Ayrıca ekonomik açıdan iş ve staj olanaklarının az olduğu bir şehirde okumaya karar verirsen iş aradığın dönemlerde tecrübe yetersizliğin ya da kısıtlı iş imkanları senin için sorun yaratabilir. Ciddi kariyer hedeflerin varsa istihdam ve sektör olanağı daha yüksek olan büyük şehirleri tercih etmelisin. İşletme bölümü tercih edeceksen şehir, kampüs ve barınma gibi ayrıntılara da dikkat etmen gerekir.

Sosyal faaliyetleri ve okul kulüpleri sayıca fazla olan ve çeşitlilik gösteren okullarda başarılı olma olasılığın daha yüksektir. Katılacağın etkinlikler ve kulüpler iş dünyası için iyi bir iletişim ağı elde etmeni sağlayabilir. Ayrıca okul yıllarının ilk dönemlerinde staj ya da iş bulmak zorunda kalmadan deneyim elde etmeni ve sosyalleşmeni sağlar. Bir işletme öğrencisi için en önemli şeylerin başında bu ikisi geliyor denilebilir. Tercih listene üniversiteleri eklerken bu özellikler de aklında bulunsun.

İşletme Bölümü Kontenjan

Üniversitelerin bölümlere ayırdıkları kontenjanlar tercih edilebilirliklerindeki önemli etkenlerden biridir. Oturacak yer bulmakta zorlandığın kalabalık amfiler, uzun kuyruklarda beklemek zorunda kaldığın tıkış tıkış bir yemekhane, çalışmaya yer bulamadığın ağzına kadar dolu bir kütüphane ve kontenjana nazaran az sayıda yapılan derslikleri düşününce kimse kontenjanı yüksek olan üniversitelerde okumak istemez. Çok sayıda öğrencinin olduğu okullarda sosyal imkanlara ulaşman zorlaşır ve katılmak istediğin pek çok etkinliğe vaktinde kayıt yaptıramazsın ya da kontenjan kalmamış olur. Ayrıca kampüsün yeterli genişlikte olmadığı durumlarda kendini sıkışmış hissedebilirsin. Eğer yeteri kadar geniş amfiler yoksa derslere geç kalmak o gün derse girmene bile engel olabilir. Üniversitelerin kontenjanları ise puanları ve sıralamalarıyla paralellik gösterebilir. Bu nedenle işletme bölümü kontenjan listesi için de araştırma yapman gerekebilir. Kontenjan ya da işletme üniversite taban puanları için araştırmaya üniversite taban puanları sayfasından başlayabilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular

2023 Sınavı İsletme Bölümü Taban Puanları Nedir?

İşletme taban puanı 510,3038 olan Boğaziçi Üniversitesi, AYT eşit ağırlık sonuçlarına göre en yüksek başarı sıralamasına sahiptir. Bu programda eğitim veren üniversiteler arasında en düşük taban puan 199,31317 ile Doğuş Üniversitesine aittir. Yüksek kontenjana sahip eğitim kurumlarından İstanbul Üniversitesi, 396,97661 taban puan sınırını koruduğun takdirde bu bölümü İngilizce okuma imkanı sunar. Manisa Celal Bayar Üniversitesi, 221,24261 puan ile İşletme bölümüne alım gerçekleştirirken bunlar gibi birçok seçeneği başarı sıralamanı da dikkate alarak değerlendirebilirsin....