Üniversitelerin Kimya Öğretmenliği bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2023 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Kimya Öğretmenliği bölümünün amacı eğitim kurumlarında öğrencilere kimya dersini en verimli ve faydalı şekilde öğreterek, öğrencilerin kimya dersi hakkında bilgili ve donanımlı olmasını sağlamaktır. Kimya Öğretmenliği bölümü mezunlarının eğitim sektörüne ve öğrencilerine fayda ve katkı sağlaması beklenmektedir.
Kimya Öğretmenliği bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde öğrenmeyi ve öğretmeyi seven, kimya dersine ve kimya bilimine karşı ilgili ve öğretme isteği olan, disiplinli, öğrencilerle iletişim kurabilecek ve sorumluluk sahibi olması aranan başlıca özellikler arasındadır.
Kimya Öğretmenliği bölümünde, öğrenciler organik kimya, inorganik kimya, fizikokimya, analitik kimya gibi temel kimya derslerinin yanı sıra eğitim psikolojisi, öğretim teknikleri, ölçme ve değerlendirme gibi eğitim odaklı dersler alırlar. Bu dersler, öğrencilere hem kimya bilimini öğretme hem de öğrencilere etkili bir şekilde iletmeyi öğrenme fırsatı sunar.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörEğitim sektörünün en önemli meslekleri arasında yer alan öğretmenlik alt branşlara ayrılır. Bu branşlar arasında kimya öğretmenliği fen bilimlerinin merkezinde yer alır. Birçok üniversitesi bünyesinde bulunan kimya öğretmenliğinin sayısal verileri de değişkenlik gösterir. Devlet üniversitelerinde öne çıkan bölümde kimya öğretmenliği taban puanları kritik bir süreçte öğrencilere destek olur. Kimya öğretmenliği taban puanları gözden geçirirken bireysel taleplerini karşılamasını istemen en doğal hakkındır. Bu kapsamda, kimya öğretmenliği puanları geniş çerçevede bir havuzda yer alırken senin seçiminle tercihlerde yer bulabilir. Son kararı vermeden önce başta kimya öğretmenliği taban puanları olmak üzere gerekli bilgileri Kariyer.net üniversite taban puanları sayfası üzerinden edinebilirsin.
Üniversitelerin ilgili taban puanları her yıl güncellenirken bölüme en düşük puanla yerleşen öğrenciyi ifade eder. Kimya öğretmenliği mesleki olarak şartları belli olan bir meslek olması nedeniyle öğrencilerin belirli bir kısmı bu alana yönelir. Bu durum, kimya öğretmenliği taban puanlarının üniversitelerde daha dengeli profil çizmesini sağlar. Bunun yanında, kimya öğretmenliği puanları bazı üniversitelerde öğrenci kontenjanları dolmadığı için olmadığını görebilirsin. Örneğin; Atatürk Üniversitesinde kimya öğretmenliği tercih puanları 2022 yılında incelendiğinde kılavuzlarda açıklanamamıştır. Çünkü, 20 kişilik kontenjana sahip bölüm öğrenci açısından dolmadığı gözlemlenir. Kimya öğretmenliği taban puanlarını etkileyen diğer bir kriter ise YKS sınav sonucundan alınan puanla ilgilidir. YKS puanı alan puanı olarak nitelendirilirken sayısal ağırlıklı puan türünde olursa bölüm tercihi yapılabilir. Ayrıca, prestijli üniversitelerde bölüm dilinin İngilizce olması öğrencilerin durumuna göre hazırlık sınıfı okumasını da gündeme getirir. Bununla birlikte, kimya öğretmenliği taban puanlarını değerlendirirken İngilizce öğrenime sahip üniversiteler Boğaziçi ve Orta Doğu Teknik Üniversitedir. Limitli üniversitede bulunan kimya öğretmenliği 2022 taban puanlarına bakıldığında en yüksek puan 443,464 ile Boğaziçi Üniversitesi'nde olurken en düşük puan 309,639 ile Balıkesir Üniversitesi'nde yer alır. Kimya öğretmenliği taban puanlarını değiştiren diğer bir durum ise öğretmen lisesi mezunu olan öğrencilerdir. Üniversite tercihlerinde ek puan kazanan bu öğrenciler kimya öğretmenliği taban puanları nezdinde skalayı yükseltirler. Örneğin; Hacettepe Üniversitesinde kimya öğretmenliği taban puanları 2022 yılında 374,376 puandır. Bu puanın öğretmen lisesi mezun açısından YKS sınavından aldığı puan 340 bandında kalabilirken üzere ek puanı eklenerek tamamlanır. Tüm bu bilgilerin yanında üniversite bölümün vizyon/misyonu, kontenjan sayısı, sıralaması gibi önemli detaylara hızlıca ulaşmak istiyorsan Kariyer net üzerinden araştırma yapabilirsin.
Kimya öğretmenliği taban puanları öğrenciler için doğru bir yol gösterici olurken tek başına yeterli bir değerlendirme ölçütü değildir. Terazinin iki kefesinde bulunan taban puanları ve bölüm sıralamaları birbirinden ayrılmaz bir bütündür. Taban puanları öğrencinin ÖSYM sınavında soruları doğru cevaplama kapasitesini işaret ederken her yıl sınavın zorluk derecesine göre genel olarak değişir. Kimya öğretmenliği taban puanları tüm üniversitelerde 2020'den 2021 yılına geçişte düşüşe geçtiği görülür. Bu durumun aksine kimya öğretmenliği sıralama listesinde aynı düşüş oluşmamıştır. Örneğin; ODTÜ'nün ilgili bölüm puanları 414,614'den 352,754'e sert bir düşüş yaşarken bölüm sıralaması 85.700'den 88.815'e gelerek çok büyük bir değişiklik yaşamadığı gözlemlenir. Bunun temel nedeni ise, bölüm sıralaması bölüme yerleşen öğrencinin sıralaması ile ilgili olmasıdır.
Bir öğrencinin ÖSYM sınavı sonrasında gösterdiği başarının en büyük belirteci bireysel başarı sıralamasıdır. Üniversite sınavına giren öğrenciler arasında belirli bir puan türüne göre öğrencinin sıralaması oldukça kıymetlidir. Öğrencinin bireysel başarı sıralaması ne kadar yüksekse istediği bölüme yerleşme ihtimali de o denli artar. Genel olarak kimya öğretmenliği başarı sıralaması listesine ne kadar yakın sıralaman varsa yerleşme ihtimalin o kadar artar.
Kimya öğretmenliği istihdam sahası oldukça geniş bir meslektir ve yeni oluşan mesleklere göre de bilinirliği yüksektir. Kimya öğretmenliğinden her yıl düzenli mezun olan öğrenciler devlet ya da özel sektörü seçerek kariyerine başlayabilir. Üniversitenin burada ekstra kattığı yeterlilikler arasında yurtdışı bağlantıları, yabancı dil becerisini geliştirme gibi hususlar vardır. ODTÜ ve Boğaziçi Üniversitesi başta olmak üzere bu yeterlilikleri öğrencilerine aktaran üniversiteler yurt dışında da kimya öğretmenliği yapabilme olanağını sunar. Bu sebeple öğrenciler tarafından daha çok tercih edilen bu üniversitelerin kimya öğretmenliği taban puanları da daha yüksektir. Kimya öğretmenliği tercih listene girmeden önce son 4-5 yılını üniversite ve bölüm için incelemende fayda var. Ortalama olarak fikir edindikten sonra şahsi puanının ve sıralamanın seçeceğin üniversitenin kimya öğretmenliği sayısal verilerinden yüksek olması yerleşme ihtimalini arttırır. Üniversitenin kimya öğretmenliği taban puanları ve bölüm sıralamasını sayısal veriler açısından gözden geçirirken kendi başarı dilimine yakın tercihler yapman akıllı çözümler üretmeni sağlar.
Bölüm kontenjanları her yıl değişkenlik göstermesi ile beraber maksimum seviyede bölüme alabilecek öğrenci sayısını ifade eder. Kimya öğretmenliği açısından kontenjan sayıları üniversitelerde dengeli olduğu görülür. Maksimum kontenjan kapasitesinin 20 öğrenci olduğunu kılavuzlarda görebilirsin. Bununla birlikte, ODTÜ ve Marmara Üniversitesi'nin KKTC uyruklu öğrenciler açısından 1 kontenjan açtığı da belirtilir. Kimya öğretmenliğinin sadece devlet üniversitesinde olması tercih rehberini oluştururken sana kolaylık sağlayabilir. Ayrıca, kimya öğretmenliği ile ilgili kimya öğretmenliği kontenjan listesinde artışı olursa kimya öğretmenliği taban puanlarında bir miktar düştüğünü gözlemleyebilirsin. Tercih listende kimya öğretmenliği bölümünü yazmayı düşünüyorsan taban puanlarını ve sıralamaları önceden incelemek için araştırma içine girebilirsin. Ayrıca, kimya öğretmenlerinin çalıştığı alanları merak ediyorsan kimya öğretmenliği sayfasını ziyaret edebilirsin.
Çeşitli üniversitelerde 4 yıllık lisans programı olarak yer alan Kimya Öğretmenliği bölümü, sayısal puan türüyle tercih edilebilir. Boğaziçi Üniversitesi Eğitim Fakültesi İngilizce Kimya Öğretmenliği lisans programı 443,46438 ile en yüksek taban puanına sahiptir. Programı, 427,33536 taban puanı ile Orta Doğu Teknik Üniversitesi Eğitim Fakültesi Kimya Öğretmenliği bölümü takip eder. Yüksek kontenjana sahip Gazi Üniversitesi, söz konusu program için 351,05920 taban puanı şartı arar. İlgili bölüme alım yapan üniversiteler içerisinde 309,63970 ile Balıkesir Üniversitesi de bulunur....