Mimarlık Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Üniversitelerin Mimarlık bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.

Üniversite Taban Puanları

2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.

Filtreleri Temizle
Mimarlık

Üniversiteler

Bölümler

Puan Türü

Kontenjan

Taban Puan

Başarı Sırası

1Abdullah Gül ÜniversitesiMimarlık (İngilizce) (4 Yıllık)SAY62333,46626178,370
2Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji ÜniversitesiMimarlık (İngilizce) (4 Yıllık)SAY39Dolmadı0
3Akdeniz ÜniversitesiMimarlık (4 Yıllık)SAY62371,57082115,931
4Aksaray ÜniversitesiMimarlık (4 Yıllık)SAY21Dolmadı0
5Alanya Alaaddin Keykubat ÜniversitesiMimarlık (4 Yıllık)SAY41314,36579222,866
6Alanya ÜniversitesiMimarlık (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY3305,6657247,247
7Alanya ÜniversitesiMimarlık (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY8Dolmadı0
8Altınbaş ÜniversitesiMimarlık (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY6351,72926145,325
9Altınbaş ÜniversitesiMimarlık (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY10Dolmadı0
10Amasya ÜniversitesiMimarlık (4 Yıllık)SAY31Dolmadı0
11Ankara Yıldırım Beyazıt ÜniversitesiMimarlık (İngilizce) (4 Yıllık)SAY52373,38514113,589
12Antalya Bilim ÜniversitesiMimarlık (İngilizce) (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY34Dolmadı0
13Antalya Bilim ÜniversitesiMimarlık (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY7368,73328119,711
14Arkın Yaratıcı Sanatlar Ve Tasarım ÜniversitesiMimarlık (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY10Dolmadı0
15Atatürk ÜniversitesiMimarlık (4 Yıllık)SAY41Dolmadı0
16Atılım ÜniversitesiMimarlık (Burslu) (4 Yıllık)SAY5393,9979589,023
17Atılım ÜniversitesiMimarlık (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY25Dolmadı0
18Avrasya ÜniversitesiMimarlık (%50 İndirimli) (4 Yıllık)SAY17Dolmadı0
19Avrasya ÜniversitesiMimarlık (Burslu) (4 Yıllık)SAY4306,02233246,194
20Bahçeşehir Kıbrıs ÜniversitesiMimarlık (İngilizce) (Burslu) (4 Yıllık)SAY5Dolmadı0

Mimarlık

Mimarlık, büyük yapı tasarımı ve mühendislik sanatı olarak bilinen bir disiplindir. Mimarlık bölümü bilim ile sanatı dengeli bir şekilde kullanarak göze hitap eden sağlıklı yapıların ortaya çıkması için çalışmalar gerçekleştirecek bireyler yetiştirilmesini amaçlar.

Detayları Gör

Tercih Motoru

Tercih listeni oluşturmaya başla!

İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.

Detayları Gör

İşverenlerin Tercihi

Aradığın cevaplar bu listede!

Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.

Detayları Gör

Mimarlık Taban Puanları

Kariyer hedeflerine ulaşmanın yolu planlı ve detaycı bir hazırlık sürecini gerektirir. Üniversite sınav sonuçları açıklandıktan sonra bu doğrultuda hareket ederek tercih sürecini yönlendirebilirsin. YKS sınavının ardından tercih takvimine uygun olarak tercih sıralamanı gerçekleştirmen gerekir. Gelecek vizyonunda mimar olarak kariyer yolculuğunu şekillendirmeyi düşünüyorsan bölümle ilgili ayrıntılı bilgiye sahip olmalısın. AYT sayısal puan türünde yeterli mimarlık taban puanları listesine ulaştıysan farklı üniversitelerin başarı sıralaması ve puanlarını inceleyerek araştırmanı derinleştirebilirsin. Bu aşamada mimarlık bölümü olan üniversiteler ve puanları listesini araştırman tercih adımında karar vermeni kolaylaştırır. Bölüm ile ilgili bilgiye ise mimarlık bölümü sayfası üzerinden ulaşabilirsin.

Mimarlık Tercih Puanları

Hayatının önemli dönüm noktalarından birisi olan meslek seçimi farklı unsurların bir arada değerlendirilmesini gerektirir. Bu aşamada üniversitelerin mimarlık bölümünü de tercihlerine dahil etmek istiyorsan bölümün sunduğu iş olanakları ve koşullarını da detaylı olarak incelemelisin. Tercih listeni oluşturmadan önce puanına yakın üniversitelerin mimarlık tercih puanlarına göz atarak ilk adımı atabilirsin. Konuyu detaylı olarak incelediğinde birçok üniversitenin farklı fakültelerinde dört yıllık mimarlık lisans eğitiminin verildiğini görebilirsin. AYT testine göre mimarlık bölümü taban puanları ile tercih yapabileceğin alan üniversitelerde Mimarlık, Mimarlık ve Tasarım, Mühendislik- Mimarlık ile Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakülteleri bünyesinde eğitim verir. İnsan ve yapı ilişkisi, sanat tarihi, mimari projeler gibi konulara ilgi duyuyorsan bu alanda eğitim sunan fakültelerin mimarlık puanları listesini inceleyerek araştırmana yön verebilirsin. Teknik ve güzel sanatları aynı disiplinde buluşturan mimarlık taban puanları ise üniversitelere göre değişkenlik gösterir. Kariyer hedeflerine başarılı adımlarla yönelmen için eğitim hayatına devam etmek istediğin şehirlerde mimarlık bölümünün olup olmadığına da göz atabilirsin. Puanına yakın mimarlık taban puanlarına sahip üniversiteleri listelemen tercih aşamasında daha net kararlar verebilmeni sağlar. Bölüm bazı üniversitelerde ise İngilizce dilinde eğitim verir. Yükseköğrenim hayatına yön verirken gelecekteki mesleğini de belirleyen bölüme ilişkin mimarlık kaç puan diye merak ediyorsan üniversitelere göre değişkenlik gösterdiğini görebilirsin. Gelecekte kariyer planlarında mimarlık mesleği de yer alıyorsa bu alanda eğitim veren üniversiteler, ders içerikleri gibi konulara mimarlık sayfasından ulaşabilirsin.

Bölümden mezun olduğunda kamu ve özel sektör kuruluşlarında kariyer planlaması yapabilirsin. Kamuda belediyelerde fen işleri, imar gibi birimlerde istihdam olanağı bulabilirsin. Özel mimari danışmanlık ofisleri, inşaat şirketleri, yapı denetim firmaları da mimarlık mezunları için iş imkanları sunar. Çeşitli kuruluşların yanı sıra mezuniyetin sonrasında mimar unvanıyla kendi ofisini açarak proje bazlı çalışma olanağı bulabilirsin.

Gelecek vizyonunda özel ve kamu kuruluşlarında tasarımcı, uygulamacı ve denetçi rolleriyle mimarlık görevini yürütmek yer alıyorsa tercih öncesi mimarlık üniversite puanları listesini incelemelisin. Tercih rotanı doğru adımlarla çizebilmen için mimarlık taban puanlarıyla birlikte başarı sıralamalarına göz atmayı da ihmal etmemelisin. Mimarlık Fakülteleri başta olmak üzere Mühendislik – Mimarlık gibi ilgili fakültelere bağlı eğitim sunan bölümde yapı elemanları, mimarlık tarihi, kentsel tasarım ilkeleri gibi dersler yer alır. Güzel sanatlar ve mimari alanında önde gelen üniversitelerden Mimar Sinan Üniversitesi mimarlık bölümü 2022 taban puanları 435.179 olarak gerçekleşmiştir. Teknik eğitimde öncü Ankara Ortadoğu Teknik Üniversitesi mimarlık bölümü ise 2022’de 477.988 mimarlık taban puanlarıyla öğrenci almıştır.

Mimarlık Bölümü Başarı Sıralaması

Üniversite eğitimin için bölüm tercihlerini belirlerken dikkate alman gereken noktalardan birisi de başarı sıralamalarıdır. YKS sonucunda sayısal puan türünde tercih yapmak için mimarlık taban puanları yanı sıra mimarlık başarı sıralaması listesini araştırmana dahil etmelisin. Üniversitelerin mimarlık taban puanları farklı olduğu gibi başarı sıralamaları da değişkenlik gösterir. AYT sayısal puanına yakın mimarlık bölümü puanları listesini sıraladıktan sonra üniversitelerin başarı sıralamalarını da birlikte değerlendirmen gerekir. Mimarlık bölümü farklı şehirlerdeki üniversitelerde Mimarlık Fakültelerinin yanı sıra Mimarlık ve Tasarım Fakültesi, Mühendislik Mimarlık, Mimarlık ve Güzel Sanatlar Fakülteleri bünyesinde eğitim verir. Bu noktada yükseköğrenim sürecine adım atmak istediğin üniversitenin mimarlık bölümü sıralama listeleri yanında bulunduğu şehri de göz önünde bulundurmalısın. 

Mimarlık Bölümü Tercih

Meslek seçimini doğru tercih süreciyle yönlendirebilmen için bütüncül bir bakış açısıyla adım atmalısın. Dört yıllık lisans eğitimiyle mimar unvanı kazanabileceğin bölümü de tercihlerine dahil etmek istiyorsan, taban puanları, mimarlık bölümü başarı sıralaması ile kontenjanları birlikte ele alman gerekir. Puanına ve başarı sıralamana yakın mimarlık bölümlerinin bulunduğu üniversiteleri tercihlerine yansıtmadan eğitim programı, staj olanakları gibi unsurları da göz ardı etmemelisin. Kariyer yolculuğuna yön vermede en önemli adım olan mimarlık tercih listene girmeden önce eğitim almak istediğin şehrin olanaklarını da birlikte değerlendirerek kararını verebilirsin.

Mimarlık Bölümü Kontenjan

YKS sonucuna göre lisans bölümleri için sayısal puan türünde yeterli puan aldıysan belirlenen tarih aralığında tercih listeni oluşturman gerekir. Gelecek hedeflerinde yapı projelerine imza atmak ya da denetçi, uygulamacı olarak istihdam olanaklarına yönelmek yer alıyorsa tercihlerini oluştururken mimarlık kontenjan listelerini de incelemelisin. Üniversitelerin mimarlık bölümü için ayırdığı kontenjan farklılıklar gösterir. Yükseköğrenim için tercih ettiğin şehirde bulunan mimarlık sıralama ve puanları senin sonuçlarına yakın olabilir. Ancak kararını netleştirmeden önce sayısal tercih sıralamana dahil edeceğin mimarlık puanı ile birlikte kontenjan unsurunu da değerlendirmelisin. Düşük kontenjana sahip üniversiteleri tercih ettiğinde bölüme yerleşme ihtimalinin düşebileceğini de göz önünde bulundurmalısın. Tercihlerinde kontenjanı yüksek mimarlık bölümlerine üst sıralarda yer vermen yerleşme ihtimalini güçlendirebilir. Kariyer hayatına yön veren tercih listeni mimarlık taban puanları ile oluşturmadan önce eğitim programı, okutulan dersler gibi konularda daha detaylı bilgiye ulaşabilmen için üniversiteler sayfasını inceleyebilirsin. Meslek seçimi ve kariyer hedeflerinle uyumlu tercih listeni oluştururken başarı sıralamaları, kontenjan ve puanını birlikte değerlendirerek süreci başarıyla yürütebilirsin.

Sıkça Sorulan Sorular

2023 Sınavı Mimarlik Bölümü Taban Puanları Nedir?

Göze hitap eden yapı tasarımıyla ilgilenen Mimarlık bölümü pek çok üniversitede mevcut bir programdır. Sayısal puanı ile alım yapan bir lisans programı olan Mimarlık bölümü taban puanları yıllara ve üniversiteye göre değişkendir. Bölüm için en yüksek taban puanını isteyen devlet üniversitelerinden biri 485,90443 ile İstanbul Teknik Üniversitesi İngilizce programıdır. Vakıf üniversiteleri arasında bölüm için en fazla taban puanı isteyen üniversite ise 506,90443 ile İhsan Doğramacılar Bilkent Üniversitesi İngilizce burslu programı olarak görülür....