Üniversitelerin Uluslararası Ticaret bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2023 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Yurt dışında gerçekleşen ticaretin çok yoğun olması uluslararası ticaret bölümünün önemini her geçen gün artırmaktadır. Günümüzde ticaretin yurtiçi odaklı olmaktan çıkıp global olması önemli bir faktördür.
Uluslararası Ticaret bölümünün amacı, yeni gelişen ticaret yöntemlerine kolay ayak uydurup, mesleki hayatında etkili bir şekilde kullanabilen ve çalıştığı kurumu finansal açıdan geliştirebilecek öğrencileri yetiştirip sektöre kazandırmaktır.
Uluslararası Ticaret bölümü mezunu bireyler işi için başvurduğu şirketlerin aradığı özellikler disiplinli, lider, sorumluluk sahibi, iletişim becerisi yüksek, ekip çalışmasına uygun, sosyal becerileri gelişmiş olması aranan özelliklerden bazılarıdır.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörTercih süresinin başlamasıyla birlikte üniversiteye geçiş dönemin kafanda şekillenmeye başlar. Belirlediğin hedefler doğrultusunda adım atmaya başlarsın. Bu idealler ve idealleri hayata geçirme konusunda sıkı bir çalışma seni bekler. Uluslararası ticaret taban puanları bilgilerinden başlayabilirsin. Uluslararası ticaret puanları için uygun bir araştırma yapmalısın.
Bölüm seçme konusunda iş imkânları ve bölüm avantajları kafa karıştırıcı olabilir. İstediğin bir bölümün iş imkânı yönünden kısıtlı alana sahip olması seni o bölümden alıkoyabilir. Uluslararası ticaret bölümü taban puanları da bu bağlamda çokça araştırılan konulardan biridir. Uluslararası ticaret taban puanları üniversiteye göre farklılık gösterir. 2022 yılında Boğaziçi Üniversitesi Uluslararası Ticaret 478,51532 taban puanı ile öğrenci almıştır. Taban puanı için zirve Boğaziçi Üniversitesine ayrılmıştır. Ancak Balıkesir Üniversitesi uluslararası ticarette bu puan 226,51453 olarak belirlenmiştir. Aradaki bu fark üniversiteyi tercih eden adayların puanları doğrultusunda artış ya da azalma gösterir. Uluslararası ticaret tercih puanları başarı sıralamasıyla birlikte farklılık gösterir. Bu farklılık uluslararası ticaret kaç puan sorusuna da beraberinde getirir. Bölümü düşünüyorsan üniversite uluslararası ticaret puanları için araştırma yapabilirsin. eğer bölüm ile ilgili yeterli bilginin olmadığını düşünüyorsan uluslararası ticaret sayfasına göz atabilirsin.
Uluslararası ticaret başarı sıralaması adayların öncelikli olarak merak ettiği konulardan biridir. Sıralamanın nasıl ve neye göre olduğu çokça araştırılır. Sıralamayı belirleyen adayların puanı ve tercihleridir. Adaylar puanları doğrultusunda sıralama yaparlar. Uluslararası ticaret bölümü puanları tercihler konusunda belirleyici rol oynar. Sıralama listesi üniversitelere göre farklılık gösterir. Öncelikli olarak Uluslararası ticaret taban puanları konusunda küçük çaplı bir araştırma yapmalısın. Edindiğin bilgiler seçeceğin üniversite konusunda sana yol gösterici olacaktır. Telaşa mahal vermeden sıralama yapılmalı. Anlık alınan kararlar pişmanlıklar doğurabilir. Bir önceki yıla ait uluslararası ticaret sıralama verisi tercih yaparken sana rehber olacaktır. Sıralamalar bir önceki yıla oranla aynı ya da ufak farklarla seyreder. Genellikle aşağı yukarı sayılar bellidir. Uluslararası ticaret puanları bu sıralamayla şekillenir. Uluslararası ticaret bölüm puanlar için öncelikli olarak en yüksek taban puanı ve başarı sıralamasını belirlemen gerekir. En yüksekten en düşüğe doğru bir liste oluşturman yararına olacaktır. Tercih listende hangi bölümün üstte yer alması konusunda daha kolay karar verebilirsin. Belirleyici etkenler iş imkânları, okul ve bölüm avantajları etrafında birleşir. Uluslararası ticaret bölümü mezunları dış ticarette aktif rol oynayan şirketlerde, yabancı sermayeli şirketlerde, ticaret borsalarında ya da kalkınma ajanslarında çalışabilirler. Çalışma alternatifleri bakımından oldukça fazla seçenek olacağı için zorluk yaşamazlar.
Uluslararası ticaret tercih konusunda seni zora sokacak bir bölüm değildir. Farklı alternatiflerinin yer alması bölüme alınmanı kolaylaştırabilir. Bir liste yaparak tercih sıralamasını belirlemen gerekir. Bunun için Uluslararası ticaret taban puanlarını da göz ardı etmemen gerekir. Taban puanları tercih konusunda belirleyici rol üstlenir. Aynı şekilde uluslararası ticaret bölüm puanları da tercihte belirleyicidir. Taban puanları önceki en son yerleşen öğrencinin puanını ortaya koymaktadır. Şayet puanın taban puanından oldukça düşükse tercih sıralamasında pek şansı olmayabilir. Genellikle yakın puanlamalara sahip üniversiteleri tercih basamağında ön sıralara taşımalısın. Uluslararası ticaret bölümü sıralama tam olarak ne yapacağını bilemiyorsan üniversite rehberi sayfasından destek alabilirsin. Uluslararası ticaret işletme fakültesi altında eğitim verir. Bölüm; uluslararası ticaret ve finans bölümüyle karıştırılabilir. İkisi ayrı bölümlerdir. Biri finans konusunda da eğitim sunar. Uluslararası ticareti içi tercih alternatifleri vakıf ve devlet üniversiteleridir. Vakıf üniversiteleri %50 burslu ve İngilizce olarak eğitim sunar. Devlet üniversiteleri, Boğaziçi Üniversitesi hariç Türkçe eğitim sunar.Tercih, sıralama ve kontenjan seçenekleri bir bütündür; bu bütünlüğü bozmadan üniversite tercihi yapılır. Yanlış tercihler kimi zaman yerleşememene neden olabilir. Bu sebeple seçtiğin üniversitenin bir önceki yıla ait uluslararası ticaret taban puanları hakkında bilgi sahibi olmalısın. Taban puanları ve sıralama belirleyici etkenlerdir. Bir sonraki yıl üniversite sıralaması, sistemde herhangi bir değişiklik olmadığı takdirde, bu taban puanları ve sıralamalar tahmininde ilerler. Uluslararası ticaret taban puanları listesi bir önceki yılın belirlenmiştir. En son giren öğrencinin taban puanını referans alarak ilerlemen gerekir. Böylelikle puanlarını karşılaştırarak girme şansını ne ölçüde olduğunu belirleyebilirsin. Tercih ışığında hareket ettiğin üniversitenin getirilerini de iyice araştırmalısın.
Uluslararası ticaret kontenjan konusunda seni tek bir seçeneğe yönlendiren bir bölüm değildir. Çeşitli illerde faaliyet gösteren uluslararası ticaret bölümleri yer alır. Üstelik bursluluk imkânını da beraberinde getirir. Uluslararası ticaret kontenjan tıpkı uluslararası ticaret taban puanları gibi üniversitelere göre farklılık gösterir. Boğaziçi Üniversitesi’nin kontenjanı 57 kişilik bir kontenjan belirlerken İstanbul Ticaret Üniversitesi sadece 5 kişilik bir kontenjan belirlemiştir. Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesi kontenjan konusunda rekoru elde tutar. Üniversitenin belirlediği kontenjan 72 kişiden oluşur. Şayet kontenjan konusunda sıkıntıya düşmemek ve kendini sağlama almak istiyorsan Alanya Alaaddin Keykubat Üniversitesini tercih sıralamasının üst basamaklarına yerleştirebilirsin. Uluslararası ticaret üniversite taban puanları kontenjan tercihini belirleyici etkendir.Üniversitelerin kontenjanları kadar bulunduğu çevre de seçimler üzerinde etkili olabilir. İlk olarak yapman gereken uluslararası ticaret taban puanları hakkında araştırma yapmak olmalıdır. Araştırmalar doğrultusunda puanını referans alman gerekir. Açıkta kalma şansını minimuma indiren tercihler yapmak senin yararına olacaktır. Öncelikli olarak yapman gereken uluslararası ticaret taban puanları konusunda belirleyici bir liste çıkarmak ve bu listeyi alım yapacak üniversitenin kontenjanlarıyla bütünleştirmektir.
Çeşitli üniversitelerde 4 yıllık lisans programı olarak yer alan Uluslararası ticaret bölümü, Eşit Ağırlık puan türüyle alım gerçekleştirir. İstanbul Okan Üniversitesi Burslu İngilizce Uluslararası Ticaret lisans programı, 356,16141 ile en yüksek taban puanına sahiptir. Programı, İstanbul Ticaret Üniversitesi İngilizce Burslu Uluslararası Ticaret ise 356,01156 taban puanı ile takip eder. İlgili bölüm için aranan en düşük taban puanı 243,64176 ile Balıkesir Üniversitesi Burhaniye Uygulamalı Bilimler Fakültesi Uluslararası Ticaret (İO) bölümüne aittir....