Üniversitelerin Yeni Medya ve Gazetecilik bölümündeki taban puanları, kontenjan bilgisi ve başarı sıralamasını bu alanda inceleyebilirsin.
2024 YKS verilerine dayanmaktadır. Birden fazla üniversite ve bölüm seçerek karşılaştırabilirsin.
Üniversiteler | Bölümler | Puan Türü | Kontenjan | Taban Puan | Başarı Sırası | |
---|---|---|---|---|---|---|
1 | Atatürk Üniversitesi | Yeni Medya ve Gazetecilik (Açıköğretim) (Açıköğretim) (2 Yıllık) | TYT | 3075 | 233,35528 | 1,949,942 |
Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü lisans düzeyinde eğitim veren bir programdır. İletişim ve dijital medya alanında çalışmak için gerekli olan tüm teorik ve pratik bilgileri en iyi şekilde öğretmek, bölümde okuyan öğrencilere yaratıcı düşünme becerisi kazandırmak bölümün amaçları arasında yer almaktadır. Bölüm mezunları; gazetelerde, radyolarda, televizyonlarda, internet haberciliği alanında çalışabilir. Ayrıca bölüm mezunları; sosyal medya uzmanı, dijital içerik üreticisi gibi farklı rollerde çalışabilir. Bu bölümde öğrenim görecek kişilerin; disiplinli, sorumluluk sahibi, dikkatli, gözlemci, iletişimi becerileri güçlü olması gerekir.
Tercih listeni oluşturmaya başla!
İstediğin şehirdeki üniversiteleri listeleyebilir, taban puanı ve eğitim süresi gibi filtreler ile tercih listeni oluşturabilirsin.
Detayları GörAradığın cevaplar bu listede!
Hangi üniversite ve bölüm mezunları daha kolay iş buluyor? İşverenlerin tercih ettiği üniversite ve bölümleri senin için bir araya getirdik.
Detayları GörÜniversite sınavı sonrası çoğu aday gibi sen de hayalini kurduğun ve yerleşmek istediğin üniversite ve bölüm için araştırma yapmaya başlamış olabilirsin. Merakla beklenen tercih süreci öncesi hedefinde yer alan bölümü tanıman önem taşır. Yeni medya ve gazetecilik bölümü tam sana göre ise ilk olarak bölümle ilgili bilgi edinmen ve yeni medya ve gazetecilik taban puanları hakkında araştırma yapman gerekir. Yeni medya ve gazetecilik bölümü, özellikle dijital mecralarda içerik üretecek, internetin gelişmesiyle birlikte medya ve gazetecilik sektöründe yaşanan dijital dönüşümlere adapte olabilen nitelikli yeni medya okuryazarları yetiştirmeyi hedefler. Bölüm mezunları çoğu medya ve gazete şirketinde çalışabilir. Taban puanı, belirli bir üniversiteye veya programa kabul edilmek için gereken en düşük puanı ifade eder. Üniversiteler öğrencilerin başvurularını değerlendirmek için belirli bir taban puanı belirler. Bu nedenle yeni medya ve gazetecilik puanları konusunda bilgi sahibi olman önemlidir. Ayrıca bölümün yeni medya, yeni medya ve iletişim gibi isim benzerliği taşıyan varyantlarına da mutlaka göz atman gerekir. Bölüm hakkında iş olanakları, dersler ve diğer tüm detaylara erişmek istiyorsan Kariyer.net tarafından senin için hazırlanan yeni medya ve gazetecilik sayfasına göz gezdirebilirsin.
Üniversitelerin çeşitli bölümlerinin taban puanları çoğunlukla her yıl değişkenlik gösterir. Sınavın o seneki zorluğu, programların kontenjan sayısı, sınava giren öğrenci sayısı ve yüksek puanlı aday tercihleri taban puanlarını etkiler. Taban puanlarını araştırırken puanın hangi türe ait olduğunu da iyi bilmen gerekir. Bu bölüm için puan türü SÖZ olarak kısaltılan Sözel puan türüdür. Farklı üniversiteler, her bölüm için farklı taban puanları belirler. Yeni medya ve gazetecilik tercih puanları hakkında bilgi sahibi olmak için yapman gereken ilk iş üniversite seçimidir. Ardından yapacağın araştırmalar sonrasında ilgili üniversitenin yeni medya ve gazetecilik bölümünün verilerini incelemen gerekir. 2022 yılında Erzurum Atatürk Üniversitesi yeni medya ve gazetecilik bölümü Açıköğretim programı için 250.28 taban puanı belirlemiştir. Eş değer bir bölüm olan yeni medya ve iletişim burslu programı için 2022 yılında İstanbul Medipol Üniversitesi 384.86 taban puanı çıkarmıştır. Eğer bu bölümü hedefin olarak belirlediysen sen de Yeni medya ve gazetecilik bölümü taban puanları hakkında araştırma yapmaya başlayabilirsin. Göz atma işleminden sonra kendi puanına uygun olarak bir tercih sürecine ilk adımını atabilirsin.
Üniversite ve bölüm tercihi yaparken taban puanlarına ek olarak bir diğer önemli değer genellikle başarı sıralaması olur. Başarı sıralamaları her üniversite ve her programa göre büyük değişiklikler göstermeye yatkın olabilir. Her sınav senesinde birbirinden farklı sıralamalar görülebilir. Okumak istediğin şehir ve üniversiteyi planladıysan araştırmalarına arama motoruna üniversite adıyla birlikte yeni medya ve gazetecilik başarı sıralaması yazarak başlayabilirsin. Başarı sıralamalarına göz atarken okumak istediğin okulun vakıf mı yoksa devlet üniversitesi mi olup olmadığını belirlemen önem taşır. Vakıf üniversiteleri çeşitli sıralamalara göre çeşitli burs olanakları sunabilir. Sınav sonucuna göre bir önceki senenin başarı sıralamalarını inceleyip üniversitelere göre bir liste çıkartabilirsin. Böylece tercih döneminde işini kolaylaştırmış olursun. Bu bölümde zirveye oynuyorsan en yüksek başarı sıralamalarını araştırabilirsin. Örneğin İstanbul Bilgi Üniversitesi için bu sıralama 3.676'dır. İstanbul İbn Haldun Üniversitesi de 4.783 ile yeni medya için başarı sıralamaları en yüksek üniversiteler arasındadır.
Unutmamalısın ki tercih süreci en önem vermen gereken süreçlerden biridir. Tercih listesinde sıralamalar oldukça önem taşır. ÖSYM tarafından öğrencilere 24 tercih hakkı verilir. Bu tercihlerin sırasını en çok istediğinden en az istediğine doğru giden anlamlı bir sıra haline getirmen gerekir. İlk olarak üniversiteyi okuyacağın şehir hakkında önemli bir karar ver. Hali hazırda yaşadığın şehirde okumak veya şehir dışında bir üniversite hayatı yaşamak isteyebilirsin. Verdiğin bu karara göre tercih listesinde yer alacak üniversitelerin hangi şehirde olduğuna dikkat etmen gerekir. Ardından üniversitelerin yeni medya ve gazetecilik taban puanları ve başarı sıralamalarına göz attıysan kendi puanın ve başarı sıralamana yakın üniversiteleri istek durumuna göre en çoktan en aza sıralayarak listeni kolaylıkla tamamlayabilirsin. Yeni medya ve gazetecilik sıralama listesi ve taban puanları her sene değişiklik gösterebileceği için mutlaka yedek tercihinin olması ve kendini her ihtimale karşı hazırlaman seni beklenmedik sonuçlardan kötü etkilenmeni engeller. Tüm bunlara dikkat etmen yeni medya ve gazetecilik tercih planında sana oldukça yardımcı olur.
Üniversite ve bölüm kontenjanları, aday öğrencileri tercih süreci ve ardından gelen yerleştirme döneminde olumlu veya beklenmedik olumsuz sonuçlarla karşılaştırabilir. Üniversiteler bazı senelerde çeşitli programlarının ve bölümlerinin kontenjanlarını arttırmakta veya azaltmaktadır. Bu bölümü tercih edeceksen yeni medya ve gazetecilik kontenjan durumunun tercih listenize eklediğiniz üniversitelerde değişkenlik gösterebileceğini unutmayın. Hazırlanan bazı taban puanları ve sıralama listelerinde yeni medya ve gazetecilik kontenjan sayılarını öğrenebilirsin. Örneğin Atatürk Üniversitesi 2 yıllık olarak sunduğu Yeni Medya ve Gazetecilik Açıköğretim bölümü için toplam 513 kontenjan belirlemiştir. Unutmamalısın ki başarı sıralamaları, taban puanları, tercih ettiğin şehir ve hedef üniversitenin yanında kontenjan durumu da tercih döneminde dikkat etmen gereken unsurlar arasında yer alır. Bu nedenle araştırmana üniversite taban puanları sayfası üzerinden başlayabilirsin.
Yeni Medya ve Gazetecilik, medya sektörüne ve gazeteciliğe heves duyan kişilerin tercih ettiği bölümler arasında yer alır. Bölüm, Atatürk Üniversitesinde bulunur ve bu alanda kapsamlı bir eğitim verilir. Açık öğretim fakültesinde 2 yıllık bir program olan Yeni Medya ve Gazetecilik Bölümü, TYT ile tercih edilen bir bölümdür. Taban puanı 250,584’tür. Atatürk Üniversitesi’ndeki kontenjanı ise 500+13 şeklindedir. Sen de TYT puanınla tercih yapmak istersen ve bu alana ilgi duyuyorsan Yeni Medya ve Gazetecilik bölümünü araştırabilirsin....