Henüz kariyerinin başında olan  ya da yeni bir alanda kariyer edinmek isteyen adayların en zorlandığı şeylerden biri özgeçmişlerini daha görünür hale getirmek. Özgeçmişi güçlü göstermenin bazı püf noktaları var. 

İster çok az iş deneyime sahip olun isterseniz de yeni bir alanda kariyer yapıyor olun pek çok aday deneyim eksikliği nedeniyle CV’sinin diğer CV’ler arasında kaybolacağını ve ön plana çıkamayacağını düşünür. Peki, bu tür bir durum yaşayan adayların ne yapması gerekiyor? Monster’ın Kariyer Uzmanı Vicki Salemi, bu tür sorun yaşayan adaylara şu tavsiyelerde bulunuyor:

Odaklandığınız alanlarla özgeçmişinizi güçlendirin

Eğer iş tecrübeniz çok yoksa ve yolun başındaysanız, özgeçmişinizi eğitim geçmişinizin üstüne yapılandırın. Eğitiminiz süresince yaptırım yaptığınız, odaklandığınız alanları özgeçmişinize alarak, özgeçmişinizi güçlü kılabilirsiniz. Vicki Salemi buna örnek olarak adayların gönüllü çalışma deneyimlerini, elde ettiği başarıları, aldığı ödülleri ve katıldığı yurt dışı programlarını gösteriyor.

İşlevsel özgeçmişe odaklanın

Vicki Salemi, az da olsa iş tecrübesi olanların işlevsel bir özgeçmişe odaklanabileceklerini söylüyor. Buna göre, iş tecrübelerinizi tarih sırasına göre özgeçmişinizde sıralamak yerine beceri setlerine odaklanarak işlevsel özgeçmiş hazırlayabilirsiniz. İşlevsel özgeçmişler güçlü yönlerinizi, becerilerinizi ve yeteneklerinizi vurgular. İş geçmişinizi ise özetlemeniz gerekir, ancak bu, genellikle özgeçmişinizin en alt kısmında yer alır.

Yeni bir alana başladıysanız

Vicki Salemi, yeni bir alanda sınırlı tecrübeye sahip olanların, ilanlarda takip ettiği roller için iş tanımlarına bakması ve en çok hangi beceri ve tecrübenin istendiği konusunda bilgi edinmesi gerektiğini söylüyor. Buna göre adaylar da takip ettiği ilanlarda aranan özelliklere özgeçmişlerinde üst sıralarda yer verebilir.

Devredilebilir yeteneklerinizi gösterin

Vicki Salemi adaylara son olarak devredilebilir yeteneklerinin olup olmadığını öğrenmeleri tavsiyesinde bulunuyor ve “1 milyon dolarlık bir bütçeyle pazarlama yapıyorsanız, bütçenizi yönetmeyle ilgili becerileriniz, endüstriniz ne olursa olsun belirgindir. Burada vurgulamanız gereken şey de budur. Bu nedenle işverenlere göstermek için zaten sahip olduğunuz becerilere ve tecrübelere odaklanın” diyor.