Citibank; engelli istihdam projesi, mentorluk ve iç eğitimci gelişim programı gibi birçok uygulamaya sahip. Citibank’ın çalışanlarına iç kaynaklarını kullanarak sunduğu 70’in üzerinde eğitim programı var. Tüm çalışanlar için kişisel gelişim planı her yıl yapılan eğitim ihtiyaç analizi sonucunda hazırlanıyor.

Türkiye’deki faaliyetlerine 1975 yılında kurumsal bankacılık hizmetleriyle başlayan Citibank, 1981 yılında şube statüsünde faaliyetlerine devam etti. 1996 yılında bireysel bankacılık, 1998’de ise ticari bankacılık hizmetleri sunmaya başladı. Citibank; bireysel, ticari ve kurumsal müşterilerine Türkiye’nin 16 şehrindeki, 57 şubesiyle hizmet sunuyor. Citibank, 2007 yılında yüzde 20 hissesini satın alarak Akbank’a stratejik ortak oldu. Citibank, yine aynı yıl Opus Menkul Değerler AŞ’yi satın alarak menkul kıymetler alanında da faaliyet göstermeye başladı. Citi Türkiye ve İsrail İK Bölge Başkanı Levent Ergin Citibank Türkiye hakkındaki sorularımızı yanıtladı.

İK olarak hangi görevleri yürütüyorsunuz? Bu görevlerin yürütülmesi için nasıl bir iç yapılanmanız var?
1975’ten bu yana İnsan Kaynakları departmanımız bulunuyor, şu an 21 kişi çalışıyor. İK olarak toplam 3 bölümden oluşuyoruz. İşe alım, kariyer planlama, yetenek yönetimi, performans değerlendirme, çalışan memnuniyeti ve iç iletişim süreçlerini takip eden bir ekip, ücretlendirme ve yan haklardan sorumlu bir ekip ve eğitim-gelişimden sorumlu bir ekip.
Citibank ’ın hedefleri nelerdir? İK’nın stratejik rolü nedir?
Türk piyasası Citibank için öncelikli öneme sahip. Citibank AŞ’nin hedefi Türkiye’de uzun süreli ve istikrarlı bir büyüme stratejisini sürdürmek. Banka olarak stratejimiz çalışanlarımızı, bu çerçevede başarılarımıza ortak ederek bireylerin, kurumların ve toplulukların yaşamlarında fark yaratmaya yönlendirmek. İK olarak stratejimiz en yetenekli çalışanları işe almak, geliştirmek ve uzun yıllar beraber çalışmanın yanı sıra, çalışanların ihtiyaçlarını en iyi şekilde yönetecek iş/özel hayat dengesi sağlama, performansa göre ücret yönetimi, yan haklar gibi programları oluşturmak.
İK olarak devam eden projeleriniz var mı? Yakın vadede gerçekleştirmek istediğiniz hedefleriniz neler?
Yakın zamanda tamamladığımız engelli istihdam projemiz var. Bu kapsamda Türkiye İş Kurumu ve sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte çalışarak 300’ü aşkın engelli aday görüşmesi yaptık. Böylece 65 engelli adayımızı bünyemize kattık. Engelli arkadaşlarımızı yeteneklerine bağlı olarak çeşitli pozisyonlara yerleştirdik. Devam etmekte olan önemli iki projemiz ise mentorluk ve iç eğitimci gelişim programımız. İK olarak öncelikli hedefimiz, çalışanlarımızın gelişimi ve yetenek yönetimine odaklanmak. Bu kapsamda, pilot uygulamayla başlattığımız mentorluk projesi büyük önem taşıyor. Proje kapsamında kariyer planı doğrultusunda seçtiğimiz çalışanlara üst düzey yöneticilerimiz Citibank değerleri, kariyer gelişimi, iletişim ve hedef belirleme konularında destek oluyorlar.
Sadece Citibank ’a özel İK yönetimi uygulamalarınız var mı?
İşe alımlarda kullandığımız “Staff Get Staff” (çalışanın aday önerme sistemi) programımı Türkiye’de ilk uygulayan şirketlerden biriyiz. Bu uygulamanın amacı piyasadaki uygun adaylara çalışanlarımız aracılığıyla ulaşmak ve bu süreçte bize destek olan çalışanlarımızı ödüllendirmek. Citibank’a özgün 14 kategoride yürüttüğümüz ödül ve takdir programlarımızla yüksek performans gösteren çalışanlarımızı ödüllendirerek, motivasyonu güçlendirmek ve çalışan memnuniyetini artırmayı hedefliyoruz.
Çalışanlarınız ve iş yaşamına yönelik farklı uygulamalarınızdan bahseder misiniz?
Citiclub adında tamamı gönüllü çalışanlarımızdan oluşmuş bir klubümüz var. Bankamızın finanse ettiği destekle yurtiçi ve yurtdışı gezileri, konser ve tiyatro organizasyonları, bowling, rafting gibi spor aktivitelerini düzenleniyor. Ayrıca Business basketbol ligi ve şirketler arası futbol ligine bankamız takımına destek sağlıyor. Bunun yanı sıra çalışanlarımızın ilgi alanlarına göre gitar, dans, perkusyon gibi kurslara aracılık ediyor. Bu klüp sadece İstanbul’u değil, faaliyet gösterdiğimiz tüm illeri kapsıyor. Paris, Barcelona, Dubai, Moskova, İtalya gibi birçok yurtdışı gezisine 200’e yakın personelimiz katıldı. Beypazarı, Uludağ, Kartalkaya, Kapadokya gibi yurtiçi gezilerinde de birçok personelimiz keyifli dakikalar geçirdi. Her yıl iki defa düzenlenen geleneksel bowling turnuvalarında da 32’ye yakın takımımız kıyasıya rekabet ve büyük coşkuyla eğlenceli vakitler geçiriyor.
 
Motivasyon adına ne gibi çalışmalar yapıyorsunuz? Performans ölçme yöntemleriniz nelerdir?
Çalışanlarımızın gelişiminin devamlılığını sağlamak amacıyla yılda bir kez performans değerlendirme görüşmesi yapıyoruz. Sistemimiz oldukça şeffaf yöneticiler ve çalışanlar değerlendirmeyi birlikte yapıyorlar. Performans sonuçlarından; kariyer planlamasının yapılmasında, eğitim ihtiyaçlarının saptanmasında, ücret yönetimi ve diğer hakları belirlerken yararlanıyoruz. Yıl sonlarında, her departman yöneticisiyle çalışan kariyer gelişimiyle ilgili bir görüşme yapıyor. Bu görüşmenin sonucuna göre eğitim ve gelişim planı uygulamaya konuluyor. Yüksek potansiyel taşıyan çalışanlarımız belirleniyor, kendilerine bölgesel ve uluslararası platformlarda fırsatlar sunuluyor. Bu anlamda Citibank’ta yükselme olanakları performansa dayanıyor. Her yıl düzenli olarak “Çalışanın Sesi” anketini uyguluyoruz. Global olarak Citibank içerisinde yapılan bu anketin sonuçları çok fazla önemseniyor ve çıkan sonuçlar üzerinden departman yöneticileri aksiyon planlarını hazırlayıp, yıl boyunca mevcut süreçleri iyileştirme ve motivasyonu arttırma anlamında aksiyon alınıyor.
Çalışanlarınıza ne tür eğitimler veriyorsunuz?
Citibank’ın sektörde insan yetiştirmek konusunda geçmişten gelen pozitif bir ünü var. Citibank, Türkiye’de her zaman “Bankacılığın Okulu” gibi görünmüş. Şu anda biz de bu görüşü daha da güçlendirmek amacıyla çalışıyoruz. Çok güçlü bir iç eğitmen kadrosuna sahibiz, sadece 2 yıl içinde 100’ün üzerinde çalışanımız iki günlük “Eğitici Eğitimi” programını tamamladı. Bu doğrultuda, çalışanlarımıza iç kaynakları kullanarak sunduğumuz 70’in üzerinde eğitim programı var. Bu programların bazıları; yönetim ve liderlik, kişisel gelişim, satış, bankacılık ve ürünler katalogları. Her sene başında yaptığımız eğitim ihtiyaç analizi sonucunda, her çalışan için kişisel gelişim planı hazırlanıyor. Bu planlar yıl boyunca takip ediliyor. Yöneticiler, bölümlerine ait gelişim planlarının başarıya ulaşmasında sorumluluk almış durumdalar ve eğitim ekibimizle birlikte hareket ediyorlar. Eğitim programlarımızı koçluk ve mentörlük gibi programlarla destekliyoruz. Çalışanlarımıza “mobilite”, yani departmanlar ve ülkeler arası transfer olanağı sağlıyoruz. Belirli gelişim planları doğrultusunda çalışanlarımız yurtdışı görevlere transfer olabiliyorlar. Üst düzey yöneticilerimizin çok büyük bir bölümü belirli dönemlerde yurtdışında çalıştı. Sadece üst düzey yöneticilerimiz değil orta kademe ve işe yeni giriş pozisyonları bile yurtdışında eğitim görme, orada bir süre çalışma gibi avantajlardan faydalanıyor. Ayrıca çalışanlarımızın bilgi birikimine dışarıdan akademik bir katkı sağlamak ve çalışanlarımızın sürekli eğitilmesi hedefimize ulaşabilmek icin, Koç Üniversitesi Executive MBA Sponsorluk Programı’na devam ediyoruz.
 
İşe alımlarda çalışan seçiminize özel uygulamalarınız var mı? Oryantasyon süreciniz nasıl işliyor?
Üniversiteden yeni mezun olmuş veya piyasada deneyim kazanmış yetenekleri seçmede kullandığımız bazı uygulamalarımız var. Bunlardan bir tanesi özellikle her yıl yenileyerek kampüs aktivitelerinde kullandığımız vaka çalışması. Gerçekleştirdiğimiz bu çalışmada katılımcılar Citibank profesyonelleriyle birlikte gün boyunca önceden belirlenmiş bir vaka üzerine çalışıyor ve proje hazırlıyorlar. Bu çalışma sırasında, aynı zamanda Citibank için aradığımız yetkinlikleri gözlemleyerek yetenekleri keşfetme imkanı buluyoruz. Citibank’ta işe başlayan tüm çalışanlarımız İnsan Kaynakları Ekibi’nin düzenlediği oryantasyon programına katılıyor. Bu program süresince aramıza yeni katılan tüm çalışanlarımız üst düzey yöneticilerle tanışma ve soru sorma fırsatı buluyor. Bu sürecin sonrasında çalışanlarımız hangi departmanda çalışacağı gözönünde bulundurularak çeşitli akademi programlarına katılıyor, kişisel ve teknik anlamda gelişme fırsatı buluyor. Bu süreçlerin hepsi yapılandırılmış iş-başı eğitimleriyle destekleniyor

Citibank çalışan profilinizden bahseder misiniz?
Toplam 2415 çalışanımız var. Çalışanlarımızın yüzde 59 bayan, yüzde 41 erkek ve yüzde 82’si Lisans ve/veya Yüksek Lisans mezunu. 100’den fazla Türk çalışanımız yurtdışında pozisyonlarda görev alıyor.

İçinde yer aldığınız son sosyal sorumluluk projelerinden bahsedebilir misiniz? Sosyal sorumluluk içiren projelerde çalışanlarınız ne gibi bir role sahip? 
Citibank olarak içinde yaşadığımız ve çalıştığımız topluma katkıda bulunmamız gerektiğine inanıyoruz. Türkiye’deki sosyal sorumluluk çalışmalarına 1997 yılında başlayan Citibank, işbirliği yaptığı sivil toplum kuruluşlarına maddi katkının yanı sıra gönüllü desteği de sağlıyor. Her Citibank çalışanı, yıllık iznine ek olarak yılda bir gün gönüllülük yapmak için izin kullanabiliyor. Citibank Türkiye’deki girişimciliği desteklemek ve girişimcilerin donanımlarını artırmak amacıyla Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı’nın gerçekleştirdiği projelere de destek veriyor. Citibank Vakfı tarafından dünyada 28 ülkede uygulanan Citibank Mikro Girişimci Ödülleri Programı, dünya çapında mikro girişimcilik konusunda farkındalık sağlamayı amaçlıyor. Citibank Mikro Girişimci Ödülleri, Türkiye’de bu yıl ilk kez Citibank ve Kadın Emeğini Değerlendirme Vakfı işbirliğinde ve MAYA Mikro Ekonomik Destek İşletmesi, Türkiye İsrafı Önleme Vakfı ve Toplum Gönüllüleri Vakfı’nın desteğiyle gerçekleştirildi. Türkiye’nin çeşitli illerinden 700’ün üzerinde mikro girişimcinin başvurduğu Citibank Mikro Girişimci Ödülleri sahiplerini buldu. Finale kalan 26 mikro girişimci, jüri değerlendirmesi sonrasında gerçekleştirilen bir törenle ödüllerini aldılar.