Bilkent Üniversitesi’nin Endüstri Mühendisliği Bölümü, Accreditation Board of Engineering and Technology (ABET) adlı kuruluştan alınan Akredite Eşdeğerliği belgesiyle tescil edildi. Endüstri Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu, Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü’nün eğitimde dünyanın en iyi 10 okulu arasında olduğunu söylüyor.

Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümüöğretim üyelerinin tamamı yurt dışındaki önemli üniversitelerde eğitim ya da araştırma tecrübesine sahip. Öğretim üyelerimiz kendi alanlarının dünyaca sayılı araştırmacılarından olup, yaptıkları araştırmaları yine dünyanın seçkin akademik dergilerinde yayınlanıyor. Bölümümüz, öğretim üyesi başına yapılan akademik yayın sayısı ve bu yayınlara alınan atıf sayısı itibariyle Türkiye’de en önde gelen Endüstri Mühendisliği bölümü olup bu alanda dünyanın prestijli üniversiteleriyle yarışıyor. Bilkent Üniversitesi, Endüstri Mühendisliği’nin her alanında birden çok öğretim üyesiyle araştırma ve eğitime katkı sağlıyor.
Öğrenci profilinizden bahseder misiniz?
Bu seneye kadar her sene 150 öğrenci alıyorduk. Bunlardan 50’si burslu programımıza, 100 tanesi de ücretli programımıza yerleşen öğrencilerdi. Bu sene itibariyle 50’si burslu, 20’si destek burslu ve 90’ı ücretli olmak üzere toplam 160 öğrenci almaya başlayacağız. Destek burslu öğrenciler okul ücretlerinin yüzde 50’sini ödeyecekler. Bölümüze burslu olarak kabul edilen öğrenciler Türkiye’nin en başarılı öğrencilerinden oluşuyor. Örneğin, 2007 ÖSS birincilerinden Aysun Tokgüz bölümümüzü tercih eden öğrenciler arasında. Ücretli öğrencilerimizden belirli başarı kriterlerini sağlayan bir kısmı başarı bursu alarak, okul ücretlerinden muaf da olabiliyorlar.
Bilkentli öğrencilerin sahip oldukları avantajlar neler?
İlk olarak güçlü bir öğretim üyesi kadrosuna sahibiz. Eğitimizin kalitesi ABD’deki Accreditation Board of Engineering and Technology (ABET) adlı kuruluştan alınan Akredite Eşdeğerliği belgesiyle tescil edildi. Bu belgeyi almayı başaran ilk Türk Endüstri Mühendisliği bölümü bizim bölümümüz. Bölümümüzün sunduğu endüstri mühendisliği eğitimin dünyanın en iyi 10 okulu arasında olduğunu rahatlıkla söyleyebilirim.
 
İkinci bir avantaj geniş öğretim üyesi kadromuzun imkan verdiği seçmeli ders zenginliği. Öğrencilerimiz birçok alanda uzmanlaşma olanağı sağlayacak çok sayıda ve çeşitte seçmeli ders alarak, farklı sektörde ve iş alanında rahatlıkla çalışabilecek nitelikte bir endüstri mühendisi olarak mezun oluyorlar.
 
Bir diğer avantaj da eğitim hayatı süresince sağladığımız iş hayatı deneyimi. Bilkent Üniversitesi Endüstri Mühendisliği Bölümü Türkiye’de üniversite-sanayi işbirliğine en çok önem veren mühendislik bölümlerinden biriyiz. Bu kapsamda son 13 yılda bölümümüz, Türkiyenin en seçkin şirketlerine öğrencileriyle birlikte toplam 196 proje gerçekleştirdi. Ekonomik açıdan şirketlere çok büyük katkılar sağlayan bu projeler öğrencilerimize hem derslerde öğrendikleri akademik bilgileri uygulama fırsatı veriyor hem de onlara mezuniyet öncesi çok değerli gerçek hayat deneyimini kazandırıyor. Ayrıca öğrencilerimizin yapmış oldukları bu projeler bir kitap halınde yayınlanarak, yapılan araştırmalar ve kazanılan deneyim iş ve sanayi dünyasının kullanımına sunuluyor.
 
Bir diğer önemli avantaj da öğrencilerimize sağladığımız yurt dışı çalışma ve eğitim imkanları. Uluslararası üne sahip bölümümüz öğretim üyeleri yurt dışındaki meslektaşlarıyla sürekli olarak iletişim ve işbirliği içinde olmaları. Ayrıca öğrencilerimiz eğitimleri boyunca gerek değişim öğrencisi olarak gerekse staj yapmak için ABD ve Avrupa’nın en iyi üniversite ve kurumlarına gitmektedirler. Bölümümüzün yurt dışında 50 civarında okulla öğrenci değişim programı var. Birçok şirket öğrencilerimize staj için özel kontenjanlar ayırıyor.
 
Bölümümüz ve üniversitemiz sağladığı labaratuvar, kütüphane ve diğer olanaklarla da öğrencilerine ayrıcalıklı bir eğitim sunuyor. Bölümümüze ait Robotik Sistemler, Üretim Sistemleri, Esnek İmalat Sistemleri, İş Etüdü Laboratuvarları lisans eğitiminde etkin bir şekilde kullanılıyor. Yılda 3 milyon dolarlık yeni kitap alımı ve elektronik birçok kaynağa ulaşım imkanıyla Bilkent Kütüphanesi Türkiyenin en zengin ve güncel kütüphanelerinden biri.
Son olarak, sosyal ve kültürel olarak da öğrenci gelişimine çok önem verdiğimizi söylemeleyim. Bölümümüz öğrencilerinin ileride iyi bir endüstri mühendisi olmalarının yanında ülkesine ve topluma hizmet veren iyi bir birey olarak yetişmelerini de arzu ediyoruz. Öğrencilerimizin büyük bir çoğunluğu üniversite genelindeki 30’un üzerindeki öğrenci kulüplerinde aktif roller alıyorlar. Özellikle bölümümüzün öğrencilerinin oluşturduğu OR kulübü Bilkent Üniversitesinin en aktif bölümü. Düzenlemiş olduğu etkinlikler çerçevesinde çok sayıda öğrenci yurt dışına gidiyor ve yabancı ülkelerden gelen öğrenciler okulumuzda konuk ediliyor.
 
Öğrencilerinizin üniversiten sonrası iş bulmalarına yardımcı çalışmalar yapıyor musunuz?
Bu konuya çok önem veriyoruz. Üniversite kariyer merkezinin sunmuş olduğu standart hizmete ilave olarak Türkiyede ilk defa sadece bölümümüz öğrencileri için bir kariyer yönetici hizmet veriyor. Kariyer yöneticimiz öğrencilerimizde kariyer bilincinin oluşmasında ve onların ilgi alanlarına göre daha rahat iş bulabilmelerinde yardımcı oluyor. Bu sayede eğitim hayatları süresince çeşitli seminerler ve etkinliklerle öğrencilerimizin dersler dışındaki yetkinliklerini geliştirmekteyiz. Üniversite-sanayi işbirliği kapsamında yapılan projeler birçok öğrencimize iş bulmada kolaylıklar sağlıyor. Ayrıca yeni mezun öğrencilerimize birçoğu yönetici pozisyonuna gelmiş 1200 civarındaki mezunumuzun oluşturduğu etkin bir network de yardımcı oluyor.
Öğrencilerinizin mezuniyet sonrası için ne gibi planları var?
Öğrencilerimizin yaklaşık yüzde 30’u mezuniyet sonrasında master veya doktora çalışmalarını yapmak üzere lisansüstü eğitimlerine devam ediyor. Bunların büyük bir kısmı yurt dışındaki iyi okullarda burslu olarak eğitim görme hakkını kazanıyorlar. Diğer mezunlarımız da üretimden servis sektörüne, bankacılıktan danışmanlığa, sağlık sistemlerinde yazılıma kadar çok farklı sektörlerde ülkemizin önemli şirketlerinde çalışma hayatına atılıyorlar. Yurtdışında çalışan önemli sayıda mezunumuz bulunuyor. Dünyadaki değişime paralel olarak, daha fazla sayıda mezunumuz servis sektöründe çalışıyorlar.
Üniversite sanayi işbirliği hakkında ne düşünüyorsunuz? Bu konuda girişimleriniz veya süren projeleriniz var mı?
Bu konu öncelikli alanlarımızdan biridir. Daha önce bahsettiğim gibi, lisans öğrencilerimiz son sınıfta ülkemizin önde gelen şirketleriyle projeler gerçekleştiriyorlar. Bu işbirlikleri sayeyinde öğrencilerimiz öğrendiklerini uygulama imkanı ve iş hayatı deneyimi kazanırken, şirketler de kalıcı kazanımlar elde ediyorlar. Bu öğrenci projelerine ilave olarak, öğretim üyelerimiz ve lisansüstü öğrencilerimiz Türkiye’nin ve dünyanın önde gelen şirketleriyle ortak araştırma projeleri yürütülüyor. Bu şirketler arasında Hewlett Packard, Tofaş, Renault, Procter and Gamble gibi şirketleri bulunuyor.
Yurtdışında işbirliği yapılan üniversiteler var mı? İşbirlikleri nasıl yürütülüyor?
Öğrenci değişim programlarına son yıllarda çok önem veriyoruz. Bu kapsamda ABD’nin Endüstri Mühendisliği alanındaki en iyi üniversitelerinden University of California-Berkeley, Georgia Institute of Technology ve Purdue üniversiteleriyle değişim anlaşmalarımız var. Öğrencilerimiz bir yıl boyunca bu üniversitelerde eğitim görüyorlar. Yine aynı şekilde, Avrupa Birliği Erasmus programı kapsamında Fransa, İtalya, Finlandiya, Hollanda ve İspanya’da bazı ciddi okullarla anlaşmalarımız bulunuyor. Bu okullarla genelde birer dönemlik değişim programları uyguluyoruz. Öğrencilerimiz masrafları için AB fonlarından yararlanıyor. Değişim programı sonunda renkli akademik ve kültürel tecrübelerle Bilkent’e dönüyorlar. İşbirliği yapılan üniversiteleri seçerken, değişim programlarının öğrencilerimizin eğitim hayatlarını aksatmamasına özen gösteriyoruz.
Bölümümüz mezunlarına yönelik ne gibi çalışmalarınız var?
Mezunlarımızı birbirine ve bölümümüze bağlayabilmek için bilgisayar destekli etkin bir mezun ağımız bulunuyor. Neredeyse bütün mezunlarımız bu ağa kayıtlı. Aşağı yukarı bütün mezunlarımızın şu anda ne yaptığını ve gerekirse kendilerine nasıl ulaşabileceğimizi biliyoruz. Bölüm mezunlarımızla ABD’de, İstanbul’da, İzmir’de, Bursa’da ve Ankara’da çeşitli sosyal etkinliklerde buluşuyoruz. Ayrıca birçok mezunumuz seminer ve paneller yoluyla tecrübelerini şu anki öğrencilerimize aktarmak için sık sık Bilkent’e geliyorlar. Mezunlarımızdan geri besleme alabilmek amacıyla ayrıca bir de Bölüm Danışma Kurulu oluşturduk. Burada görev alan mezun arkadaşlarımız da bölümde verdiğimiz eğitimin şekillenmesinde bize destek oluyorlar.  
Sektörünüzde 5 yıl içerisinde beklediğiniz değişimler nelerdir? Bu değişimlere yönelik ne gibi çalışmalarınız var?
Gelecekte gerek iş dünyasının ve gerekse akademik çevrelerin daha esnek, girişimci, dünya ile entegre olmuş, çevre sorunlarına duyarlı ve değişimlere açık mezunlara ihtiyaçları var. Bizde bu tür özeliklere sahip öğrenciler yetiştirmek üzere eğitimimizi şekillendirdik.