İnsan Kaynakları profesyonelleri bazen tek bir pozisyon için yüzlerce özgeçmişe bakabiliyor. Rekabetin yoğun olduğu işe alım sürecinde bazı adaylar CV’lerinde rakamları ve verileri kullanarak hem farklılık yaratmayı hem de göze çarpmayı amaçlıyor.

Özgeçmiş hazırlarken kullanılan bazı yöntemler adayların rakiplerinin arasından kolayca sıyrılmasını ve fark edilmesini sağlar. Son zamanlarda giderek kullanılmaya başlanan rakamlarla özgeçmişi daha etkili hale getirme yöntemi de bunlardan biri. Başarılarınızı, tecrübelerinizi ve yetkinliklerinizi rakamları kullanarak pekiştirebilir ve özgeçmişinizin dikkat çekmesini sağlayabilirsiniz.

Neden veri eklemelisiniz?

Yaptığınız her şeyin rakamsal karşılığını özgeçmişinizde göstermek, İnsan Kaynakları profesyonellerinin dikkatini daha çok çekmenize yardımcı olduğu gibi tecrübelerinizi ve becerilerinizi de somutlaştırır. Doğru veriler, deneyiminizi daha önemli hale getirir ve ciddi bir aday olduğunuzu İK profesyonelinin anlamasına yardımcı olur. Örneğin, PR ajansında çalışıyorsunuz ve tecrübeleriniz yer aldığı bölümde basın bülteni yazdığınızı belirtiyorsunuz. Burada sadece “Basın bülteni yazıyorum” demek yerine “Haftada 10 adet basın bülteni yazdım” demeniz daha etkileyicidir.

Sayıları nasıl bulacaksınız?

Hangi endüstride olursanız olun veya kariyerinizde hangi seviyeye çalışırsanız çalışın, özgeçmişinizi sayılarla zenginleştirmeniz mümkün. Satış veya finansta çalışıyorsanız, satış hacmi, pazar payı ve karlılık gibi bariz metriklere erişebilir ve çalıştığınız kuruma sağladığınız katkıyı rakamlarla gösterebilirsiniz. Tam rakamı bilmiyorsanız aralık verebilirsiniz. Örneğin, “500 bin doları aşan bir bütçeyi yönettim” gibi bir ifade kullanabilirsiniz.

Hangi rakamları kullanmalısınız?

Başarılarınızı sayısallaştırma yollarını bulmanın en kolay yolu, şirketinizin para, zaman ve insanları doğrudan nasıl etkilediğine bakmaktan geçer. Para için, maliyetleri nasıl düşürdüğünüze veya karını nasıl artırdığınıza bakın ve elinizden gelen her şeyi nicelendirin. Aynı şekilde zamandan yahut masraflardan ne tür tasarruf sağladığınızı veya verimliliği nasıl artırdığınızı da belirtebilirsiniz. Örneğin, yaptığınız çalışmalar neticesinde satınalma maliyetlerinizi yüzde 15 oranında düşürdüğünüzü belirtebilirsiniz.

Çalışma alanınıza ve tecrübelerinize göre kendi CV’nizde ön plana çıkarmak istediğiniz alanları rakamlarla vurgulayabilirsiniz. Ancak bunu yaparken metnin bütünlüğüne dikkat etmeyi ve rakamlarınızı güncellemeyi unutmayın. Henüz kariyerinizin başındaysanız ya da yeni bir alanda kariyer edinmek istiyorsanız özgeçmişinizi güçlü göstermek için “Az deneyimle daha görünür CV nasıl hazırlanır?yazısını okuyabilirsiniz.