gencKamuoyu Araştırmaları şirketi Konda’nın Genel Müdürü Bekir Ağırdır, genç nüfusu ve taleplerini iyi tanımak, İK uygulamalarını bu şekilde geliştirmek gerektiğini vurguluyor. Ağırdır, gençlerin yüzde 46’sının gelecek garantisi istediğini ifade ediyor.

Türkiye’deki çalışan profilini anlamak için yeni gelen kuşakları ve iş hayatına yeni katılan insan gücünü iyi incelemek gerektiğini söyleyen Kamuoyu Araştırmaları ve Danışmanlık şirketi Konda Araştırma’nın Genel Müdürü Bekir Ağırdır, yaptıkları araştırmalarının sonuçlarında gençlerin hayatına dair bazı özelliklerinin öne çıktığını söylüyor. İnsan Kaynakları süreçlerini bu özelliklere göre geliştirmek gerektiğini kaydeden Ağırdır, bu nedenle yurtdışından alınan modellerin yanı sıra Türkiye çalışan profiline özel modellerin de üretilmesi gerektiğini ifade ediyor. Açıksınıf konferanslarına katılacak Ağırdır, Konda Araştırma bulgularıyla yeni çalışan profilini anlatıyor.

Sanılanın aksine gençlerin uç talepleri yok
Gençlerin diğer kuşaklara göre farklı özelliklerini anlatan Ağırdır, en önemli farklılığın gündelik hayat ritimleri ve tercihlerinde olduğunu söylüyor. Yaptıkları araştırmalarda 35 yaş altı ve üstü arasında müthiş farklılıklar ortaya çıktığını ifade eden Ağırdır, sosyal medya ve internet, bilgisayar, iletişimin dışında tatil ve eğlence anlayışından başlayarak gündelik hayatın hemen her alanında farklılıklar olduğunu anlatıyor. Ağırdır, bu farklılığın tersine gençlerin şaşırtıcı derece de 35 yaş üstü kadar kaderci ve gelenekçi olduklarının görüldüğünü söylüyor. Gençlerin de ülkedeki siyasi ortamdan etkilendiğini anlatan Ağırdır, “Eğitimde ise başka bir durum var. Gençlerin yüzde 47.6’sı üniversite eğitiminin yalnızca işe girebilmek için diploma sağladığını söylerken yalnızca yüzde 22.6’sı bilgi ve meslek kazandırdığını, yüzde 12.4’ü de özgür düşünmeyi sağladığını düşünüyor” diye konuşuyor.

Gençlerin beklentileri iyi anlaşılmalı
Türkiye’deki gençlerin farklılıkları gözetilerek son yıllarda yapılan Y kuşağı tanımlamalarının bu coğrafyaya özel olarak yeniden ele alınması gerektiğinin altını çizen Ağırdır, gençlerin içinde yaşadığı toplumdan bağımsız olarak ele alınamayacağını vurguluyor. Türkiye gençliğinin ve çalışan profilinin kendine özgü meseleleri olduğunu anlatan Ağırdır, işe dair en önemli beklentilerinin ise iş garantisi ve iş güvencesi olduğunu ifade ediyor. Ağırdır,  “Gençlere, ‘İsteyerek, mutlu olarak çalışacağınız iş konusunda maaşı dışında aşağıdakilerden hangisi sizin için en önemli unsurdur’ sorusunu sorduğumuzda yüzde 46’sından ‘gelecek garantisi’ cevabını aldık. İnsani çalışma koşulları diyenler yüzde 26, eğlenceli ortam diyenler ise yüzde 16 oranında. Düşünün son yılların en önemli yönetim kavramlarından olan bazı konular örneğin “yönetime katılma olanakları” cevabı yüzde 4, “terfi imkanları” cevabı yüzde 5 oranında söylenmiş” diyor.

Farklı eğitim modellerine ihtiyaç var
Ağırdır, gençlere ait tüm bu verilerle hayata dair beklentilerinin anlaşılabileceğini ve Türkiye gençliğinin çoğunluğunu kapsayan modellerin üretilmesi gerektiğini anlatıyor. İşe başlayan gençlerin eğitimle ilgili sorunlarını da yorumlayan Ağırdır, “Bu çocuklar işe başlarken yalnızca muhakeme yeteneği açısından değil genel kültür ve bilgi bakımından da eksikler. Bu nedenle eğitim sorunu da dikkate alınınca yeni işe başlayan çalışanlara yalnızca işe ve kuruma dair iç eğitimler yeterli olmayacaktır. Daha farklı eğitim programlarının geliştirilmesi gerekiyor. Bu nedenle Batı’nın insan kaynakları modellerini aynen kopyalayarak ve Türkiye’ye ait verileri dikkate almayarak işinizi doğru ve başarılı yönetemezsiniz” diyor.