Hiç aklınızda yokken “Bu, böyle devam etmez” diyerek bir anda istifa ettiniz ya da hiç beklemediğiniz bir anda işten çıkarıldığınızı öğrendiniz. Ve şu an işsizsiniz. Böyle bir durumda ne yaparsınız? İşsiz kalmaya hazır mısınız?

Pek çok uzman “B Planı”nın öneminden bahsetse de hemen hepimiz günü kurtarma derdindeyiz. İster yorgunluktan ister üşengeçlikten ya da genel olarak iş dünyasının şartlarından olsun, iş başa gelmeden önlem almayı, “Ya işler istediğimiz gibi gitmezse” diyerek ikinci bir plan oluşturmayı düşünemeyiz. Ancak bazı durumlar var ki başa gelince ne yapacağımızı bilemeyiz ve kendimizi de süreç uzadıkça kötü hissederiz. İşsiz kalmak da işte o durumların en kritik olanlarından biri… İster sevmediğimiz işimizden bir anlık bir öfkeyle istifa etmiş olalım ister bir anda işten çıkarılmış olalım, eğer ikinci bir planımız yoksa, işsiz kaldığımızı anladığımız o anda panik oluruz!

Peki, bu durumda ne yapmak biraz olsun durumu kolaylaştırabilir?

İşsiz kaldığınızı öğrendiğiniz ilk an:

Duygularınızı kontrol edin

Öncelikle bu durumu ilk yaşayan kişi siz değilsiniz. Sizden önce de pek çok kişi bu süreçten geçti; sizden sonra da geçecek. Hemen panik yapmak yerine sakinleşmek için kendinize biraz süre tanıyın. Eğer işten çıkarıldıysanız bunu öğrendiğiniz o ilk an bağırmak veya öfkeyle hareket etmek size yardımcı olmaz, aksine işinizi daha da zorlaştırır ve sonrasında kendinizi daha kötü hissetmenize neden olur. Bunun yerine iş yerinden son kez kendinizden emin bir şekilde ayrılmayı hedefleyin.

Neden işsiz kaldığınızı öğrenin

İş yerinden ayrılmadan önce eğer neden işsiz kaldığınız konusunda bir fikriniz yoksa yöneticilerinize/işvereninize soru sormaktan çekinmeyin. Bu eylemin neden yapıldığını bilmek, gelecekteki iş görüşmelerinizde ve işlerinizde (alacağınız muhtemel aksiyonlar sayesinde) size yardımcı olur.

Oyalanmayın

İş yerinizden ayrılmadan önce gerekli evraklara sahip olduğunuzdan ve ödemenizin tamamlandığından emin olun. Evrak ve ödeme süreci tamamlandığında ise eşyalarınızı hızlıca toplayın ve ayrılın. Vedalaşma süresinin uzaması ve iş yerinde fazladan oyalanmanız, moralinizin daha da bozulmasına neden olabilir.

Sonrasında ise:

Kendinize biraz “zaman” verin

İşsiz kalan pek çok kişi, iş bulamamaktan korktuğu için panik yapar ve hemen her yere CV’sini göndermeye başlar. Bu şekilde hissetmek elbette doğal. Ancak doğru iş başvurusu yapabilmek ve sürece konsantre olabilmek için kişinin kendisine biraz zaman tanıması çok önemli. İşsiz kalınan süre, kişinin ne yapmak istediğini, bir sonraki hamlesinin ne/nasıl olması gerektiğini anladığı bir dönem. Bu nedenle kendinize zaman tanımanızda, biraz nefes almanızda, ne istediğinize karar vermek için düşünmenizde yarar var. Ve elbette elinizden geldiğince pozitif olmanız, pozitif duygulara odaklanmanız çok önemli.

İş aramaya başlayın

İş aramaya başladığınızda alanınızla ve çalışmak istediğiniz pozisyonla ilgili ilanlara başvuruda bulunmanın yanı sıra çalışmayı istediğiniz şirketleri de takibe alın. Özellikle çalışmayı çok istediğiniz şirketlerin olduğu bir liste hazırlamak ve düzenli olarak bu şirketlerin kariyer sayfalarını kontrol etmek işinizi kolaylaştırır. İlana ilk başvuruda bulunanlar arasında yer almak ise şansınızı artıran faktörler arasında yer alır. Bu nedenle ilanları ve şirketlerin kariyer sayfalarını sıklıkla kontrol edin.

Uygun özgeçmiş, etkili önyazı

Özgeçmiş hazırlarken başvurduğunuz şirkete göre özgeçmişinizi güncellemek, ilanda belirtilen kriterleri özgeçmişinizde öne çıkarmak İnsan Kaynakları profesyonellerine ve potansiyel işvereninize uygunluğunuzu gösterir. Bu nedenle tek bir özgeçmiş ve önyazı ile bu süreci yönetmek yerine, biraz daha özen göstererek ve çaba sarf ederek başvurduğunuz pozisyona olan uygunluğunuzu ve o işte çalışmaya olan isteğinizi gösterebilirsiniz.

İşsiz kalınan sürenin uzaması pek çok kişide hayal kırıklığı yaratır. Ama bu süreçte cesaretinizin kırılmasına izin vermek yerine, kendi iş alanınızdaki kişilerle bağlantıda kalmaya, sektörünüzle ilgili gelişmeleri takip etmeye ve yine sektörünüzde yer alan kişilerle tanışmaya gayret edin. Her yeni günün içerisinde yeni fırsatlar barındırdığını unutmayın.