Stres iş hayatının bir parçası. Dozunda ve yönetilebilir olduğunda verimli çalışmayı sağlayan stres, gereğinden fazla olduğunda ise kişisel ve mesleki hayatı olumsuz yönde etkiliyor. Peki, işyerindeki stresi doğru yönetmek için hangi adımların atılması gerekiyor?

STRESSS39383

Amerikan Psikoloji Derneği’ne göre çalışma hayatında sıklıkla karşılaşılan aşırı iş yükü, düşük maaş, sosyal destek eksikliği gibi konular stresin başlıca kaynakları arasında yer alıyor. Çalışanlar üzerinde fiziksel etkileri de bulunan stres, kısa dönemli olduğunda baş ve mide ağrısı, uyku problemi gibi sorunlara neden olabiliyor. Kronik stres ise anksiyete, uykusuzluk, yüksek tansiyon ve bağışıklık sisteminin zayıflaması gibi sorunları beraberinde getiriyor. Adı sıklıkla depresyon, obezite ve kalp rahatsızlıkları ile de anılan stresi çalışma ortamında ortadan kaldırmak için uygulanabilecek adımlar bulunuyor.

İşte işyerindeki stresi yok etmek için uygulamanız gerekenler:

Stresin nedenlerini belirleyin

Bu adım her ne kadar çok basit görünse de çalışanlar genellikle stres kaynağını sorgulama amacında olmaz. Ancak stresin nedenini belirlemek iyileşme sürecinin ilk adımıdır. Bu nedenle ilk olarak sizi strese sürükleyen nedenleri belirleyin. Bazı şeylerin değişmeyeceğini kabullenmek ve sizi strese sokan konulara dışarıdan bakabilmek stresle baş etmenizde önemli bir rol oynar.

Çalışmalarınızı daha akıllıca yürütün

Stres kaynakları arasında birlikte iş yaptığınız takım arkadaşlarınız, yöneticiniz yahut da müşterileriniz yer alabilir. İş ilişkilerinizde iletişim tarzınızı değiştirerek, etrafınızdaki kişilerle daha olumlu bağlar kurarak stresinizin azalmasını sağlayabilirsiniz. Örneğin, stres kaynağınız takım arkadaşlarınız ise onlarla iş dışında da vakit geçirmeye çalışarak daha hızlı bir kaynaşma ortamı elde edebilir ve aranızda oluşan duygusal bağ sayesinde daha pozitif bir iletişime sahip olabilirsiniz.

Kendinize vakit ayırın

İşle ilgili konularsa 7/24 ulaşılabilir olmak stresin ana kaynakları arasında bulunur. Mesai saatleri dışında da sürekli olarak mailleri kontrol etmek, mailleri cevaplamak, işle ilgili görüşmeler yapmak, kişinin iş dışındaki zamanlarda da sürekli iş düşünmesine ve dinlenememesine neden olur. Bu durum ise stres seviyesinin daha da artmasıyla sonuçlanır. Bu nedenle iş ve özel yaşam dengenizi korumaya gayret edin. Mesai saatleri dışında kendinize daha çok vakit ayırın ve olağanüstü durumlar dışında işle ilgili konularla ilgilenmeyin.

Liste yapın

Yetiştirilmesi gereken acil işlerin yer aldığı bir yapılacaklar listesi oluşturun ve böylelikle yapmanız gereken şeylere ne kadar vaktiniz olduğunu bilerek hareket edin. Çok önemli ve acil olmayan işleri sonraya bırakın ve önemli işlerinizi tamamlamaya gayret edin. Bu durum işleri kontrolünüz altında tutmanıza yardımcı olduğu gibi stres seviyenizin de azalmasını sağlar.

Kendiniz için daha fazlasını yapın

Yalnızca iş dışındaki zamanda değil iş yerinde de ne kadar yoğun olursanız olun kendinize nefes alabileceğiniz zamanlar yaratın. 10 dakikalık bir kahve molası, sevdiğiniz bir iş arkadaşlarınızla yediğiniz öğle yemeği kafanızın dağılmasına yardımcı olur. Eğer çok stresliyseniz, “İşimi hemen tamamlamam gerekiyor” düşüncesinden uzaklaşın ve müzik dinleyerek rahatlamaya ve sakinleşmeye çalışın. Hem stres seviyenizin azalmasına yardımcı olacak hem de işinizi kolaylaştıracak mobil uygulamalardan yararlanın.