Yıldız Teknik Üniversitesi öğrencileri uluslararası düzeyde düzenlenen çok-kültürlülük ve yeni teknolojiler temel alınarak oluşturulan hedefler ile biçimlendirilen Indra Geleceğin Fikirleri Yarışması’nın, Indra’nın Brezilya Sao Paula’daki Merkezinde düzenlenen finalinde birinci oldu.

Yıldız Teknik Üniversitesi’nden yarışmaya katılan; Vildan Nurdağ, Necati Cihan Camgöz ve Süha Boncukçu uluslararası düzeyde düzenlenen, çok-kültürlülük ve yeni teknolojiler temel alınarak oluşturulan hedefler ile biçimlendirilen Indra Geleceğin Fikirleri Yarışması’nı kazandı. İlk defa Indra’nın Brezilya Sao Paulo’daki ofislerinde final aşaması düzenlenen yarışmada öğrenciler Brezilya’da yürütülen gerçek Indra projelerine ilişkin analizler yaparak çözümler sundular.

 

Yıldız Teknik öğrencileri final aşamasında ikincilik ödülünü kazanan Filipinler Diliman Üniversitesi öğrencileri ile yarıştılar; ekipler yarı-finalde Madrid Teknik Üniversitesi (İspanya) ve Sao Paulo Üniversitesi (Brezilya) öğrencileri ile yarıştılar.

 

Yetenekleri ortaya çıkarıyor

Yarı-finalde Türk ve Filipinli ekipler, mobilite ve akıllı şehirler kapsamında Curitiba şehrindeki toplu taşıma ve ulaşım için geliştirilen bir Indra projesini temel alınarak sundukları önerileri ile yarışmayı kazandılar. Yarışmayı kazanan üç öğrenci, eğitimlerini tamamladıktan sonra seçmiş oldukları bir ülkede Indra’ya bağlı bir danışmanlık ve teknoloji şirketinin ekibine katılma ödülünü kazandılar. Bu fırsat öğrencilere profesyonel kariyerlerlerinin başında uluslararası deneyim kazandırarak öğrenciler şirketlerin halihazırda aradıkları global profili oluşturma fırsatını yakalayacaklar.

Indra Brezilya’da görev yapmakta olan Kıdemli Başkan Yardımcısı Edenilson Fleischmann ödül töreninde şunları söyledi: “Yenilikçilik insanların yeteneklerinin bir sonucudur ve biz dünya çapındaki yetenekleri cezbedecek bir zorluk oluşturmalıyız. Bu uluslararası yarışma değerlerimizi paylaşan yetenekli gençlerle tanışma fırsatı sağlıyor”. Etkinlikte, Sao Paulo’dan gelen ve 4000 çocuk ve yetişkinden oluşan “Meninos do Morumbi” Müzik Grubu bir performans sergiledi; bu müzik grubu müziği fikirlerin oluşturulması ve şehrin sosyal ekonomik olarak en dezavantajlı bölgelerinden gelen kişiler için ekonomik ve sosyal farklılıkların asgari düzeye getirilmesi için bir araç olarak kullanıyorlar.

 

Yarışmaya 11 ülkeden 16 ekip katıldı

Indra Geleceğin Fikirleri Yarışması 11 ülkeden, telekomünikasyon mühendisliği, endüstri mühendisliği ve bilgisayar mühendisliği bölümlü son sınıf öğrencilerinden oluşan 16 ekip ile başladı. İlk aşamada ekiplerden Indra tarafından önerilen ve gerçek projelerin temel alındığı çeşitli problemleri çözmeleri istendi. Bu projeler; bir ülke için yeni bir sağlık sisteminin tasarlanması, sürdürülebilirliği olan inşaat projeleri için serbest-akışlı elektronik bir geçiş sisteminin oluşturulması, işletme analitikleri veya topluma etkinliklerin duyurulması gibi konuları kapsadı. İlk aşama sanal ortamda ve çok-kültürlü olarak yapıldı. Öğrenciler ekipler oluşturarak diğer ülkelerdeki öğrenciler ile teknolojik yollarla işbirliğinde bulundu. 16 ekipten sadece dört tanesi Brezilya’daki final aşamasında çözüm önerilerini sunma fırsatına eriştiler.

 

“Yurt dışında kariyer şansım oldu”

“Yarışma tek aşamalı değildi. Elemelerde, yarı finalde ve finalde farklı sistem tasarımları ile yarıştık” diyen Yıldız Teknik Üniversitesi Öğrencisi Süha Boncukçu, yarışma ile ilgili görüşlerini şöyle aktarıyor: “Bu sistemlerin senaryoları bize Indra tarafından verildi ve bu senaryolar için kurulması olası en iyi sistemleri yaratmaya çalıştık. En iyi ile anlatmak istediğimiz; en kolay uygulanabilir, en ucuza mal edilebilir, en fazla problemi çözen, sürekliliği olan ve mevcut sistemleri kullanan bir sistem. Eleme aşamasında basında da bahsedildiği gibi akıllı bir acil durum uyarı sistemi hakkında bir proje yaptık. Projemiz, günlük hayatta karşılaşılan problemleri de (trafik kazası gibi) büyük çapta felaketleri de insanlara bildiriyordu. Engelli insanlar için çözüm önerileri üretmemiz ve herkesin elinde olan teknolojileri kullanmamız projemizin artılarındandı. Yarı final aşamasında ise gerçek bir problemle karşı karşıyaydık. Brezilya’da yapılan finaller aşamasında Yarı final için hazırladığımız sistem 2014 yılında yapılacak FIFA Dünya Kupası’nın 4 maçının da yapılacağı Curitiba şehrinin toplu taşıt ve trafik sistemiydi.  Finalde ise yine gerçek bir problem ile karşı karşıyaydık. Birinciliği aldığımız sistem merkezi Brezilya’da olan Petrobras enerji şirketinin fabrikalarının yönetilmesiyle ilgili bir sistemdi. Yarı finalde ve finalde Jüride Curitiba şehrinden ve Petrobras’dan yetkililer bulunmaktaydı. Kariyer planlarımda  mezun olduğum an kurumsal bir şirkette çalışmak olmasa da bu fırsatı elbette değerlendireceğim. Birincilik ödülü yarışmaya katılan ülkelerde çalışma imkanı olan bir yarışmayı kazanınca, insan ister istemez planlarını değiştiriyor. Yurt dışına çıkmak, kariyer konusunda her zaman iyi bir adımdır diye düşünüyorum.”