Avrupa Birliği İlişkileri Bölümü

Avrupa Birliği İlişkileri Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Avrupa Birliği kriterlerinin kamu ve özel sektöre uygulanmasını sağlarlar ve gerekli takipleri gerçekleştirirler. AB ile uyum sürecinde rol alacak kişileri yetiştirmeyi amaçlayan program, özel ve kamu kurumlarında iş imkanı sunar. Türkiye’nin sayılı üniversitelerinde bulunan program 2020 yılından itibaren akademik yaşam içerisinde yer alır.

Türkiye’nin sayılı üniversitelerinden biri olan bölüm, mezunları için oldukça geniş bir alanda çalışma fırsatı sunar. Sağlık, Bankacılık, Danışmanlık ve Eğitim sektörü başta olmak üzere birçok sektörde iş imkanı elde edilebilir. Bölüm mezunları AB politikalarını şekillendirir ve müzakerelerde yer alabilir. Bölümü başarı ile bitiren kişiler, AB müzakerelerine katılım sağlamak dışında farklı iş tanımlarını da gerçekleştirebilir. Avrupa Birliği Bölümü mezunları AB politikalarının ülke üzerindeki etkilerini incelemeyi gerçekleştiren kişiler gerekli analizleri uygular. Aynı zamanda AB pazarı için birtakım stratejiler geliştirme ve uluslararası ticaret ve gümrük işlemlerinde danışmanlık yapabilir. Sen de bu bölümü tercih ederek Avrupa Birliği İlişkileri Bölümü staj yerleri olarak birçok özel ve kamu kurumunda çalışma fırsatı elde edebilirsin.

Avrupa Birliği İlişkileri Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Söz konusu bölüm, uluslararası bir kapsama sahip olduğu için, mezunlar küresel çapta hizmet vermekte olan birçok kurum ve kuruluşta kendilerine çalışma imkanı bulabilirler. Başta devletin dış işleriyle ilgilenen; Dışişleri Bakanlığı, Dış Ticaret Müsteşarlığı, AB Genel Sekreterliği devlet kurumlarının haricinde; OECD, IMF, Dünya Bankası, Birleşmiş Milletler, NATO gibi uluslararası çapta hizmet vermekte olan kurum ve kuruluşlarda istihdam sağlamak mümkündür. Bunların haricinde UNICEF gibi UNESCO gibi dünya kültürüne, mirasına ve insan hayatına önem veren kurumlarda da iş bulma ihtimalleri söz konusudur.

Avrupa Birliği İlişkileri bölümü yatay geçiş bölümleri arasında yer alan programlara başvuru yapabilir, öğrenim sürecinde farklı bir bölümden mezun olabilirsin. Üniversitelerin 4 yıllık lisans programları olarak eğitim imkanı sunan bölüm, çeşitli kurumlarda çalışma fırsatı sağlar. Sen de bu bölümü okuyorsan ve çalışma imkanlarını öğrenmek istiyorsan Kariyer.net üzerinden inceleme yapabilirsin. 

Avrupa Birliği İlişkileri Bölümü Nedir?

Avrupa Birliği İlişkileri bölümü, merkezinde Avrupa Birliği ile müzakereleri ve uyum sürecinde gerek devlet kurumlarında gerekse de özel sektörde ne gibi değişimlerin katkı sağlama ihtimaline sahip olduğunu araştırmak, alternatif önerilerde bulunup ülkeler arasında yürütülmesi gereken ilişkilerin stratejilerini belirlemeyi amaçlayan akademik bir disiplindir.

Bazı programlar Avrupa Birliği'ndeki gelişmelere odaklanan bir sosyal bilim veya kamu yönetimi müfredatı sunmaktadır. Bu programlar genellikle siyaset bilimi, AB kamu politikası, Avrupa tarihi, Avrupa hukuku, ekonomi ve sosyolojinin bir kombinasyonunu içerir.

Avrupa Birliği İlişkileri Bölümü çalışma alanları üniversitelerin 4 yıllık lisans programları arasında yer alan Avrupa Birliği İlişkileri bölümü, AB’nin Türkiye olan ilişkilerini incelemeyi hedefler. Türkiye’nin AB ile entegrasyon sürecinde yer alacak kişilerin daha nitelikli ve donanımlı olması için gerekli eğitimi veren bölüm ileriki yıllarda ihtiyaç duyulacak bir alandır. Sen de Avrupa Birliği İlişkileri Bölümü mezunlarına yönelik iş imkanlarını merak ediyorsan Kariyer.net üzerinden ilanları inceleyebilirsin.

Avrupa Birliği İlişkileri Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Avrupa Birliği İlişkileri bölümü, Eşit Ağırlık puan türünden tercih edilen eğitim süresi 4 yıldan olan bir lisans bölümüdür. Bu bölüm 2020 yılı itibariyle yalnızca 2 üniversitede (bir tanesi İstanbul, bir diğeri Kıbrıs) bulunmaktadır. 

Bölümün amacı Türkiye ile Avrupa Birliği (AB) arasında var olan süreçlerin incelenmesi, ileriye yönelik doğru adımların atılması için gerekli çalışmaların planlanması ve Avrupa Birliği standartlarına uyum sağlamak gibi konularda çalışmalar gerçekleştirecek ve bunlara katkı sağlayacak yetkin personellerin eğitilmesidir.

Üniversite sınavına hazırlanan öğrenciler önceden bölüm araştırması gerçekleştirir. Avrupa Birliği İlişkileri Bölümü eşit ağırlık alanından tercih yapacak olan öğrencilerin merak ettiği bölümler arasında yer alır. Bölüme giriş yapabilmek için Temel Yeterlilik Testi (TYT) ve Alan Yeterlilik Testi (AYT)’den puan almak gerekir. Genel kültür bağlamında nitelikli kişiler yetiştirmeyi amaçlayan bölüm, yurt içi ve yurt dışında iş imkanları sağlar. Mezun olacak kişilerde birtakım kriterleri arayan program öğrencilere Türkiye’nin AB uyum entegrasyonunda çeşitli stratejiler geliştirmeyi öğretir.

Avrupa Birliği İlişkileri Bölümü Dersleri Nelerdir?

Bu bölümde öğrenci olmak isteyen adayların bölümde müfredat içerisinde yer alan dersleri başarı ile tamamlaması gerekir. Bölüm öğrencilerinin en sık merak ettiği konulardan biri olan Avrupa Birliği İlişkileri Bölümünün dersleri şunlardır;

  • Avrupa Hukuku,
  • Siyaset, Kültür ve Toplum,
  • Uluslararası İlişkiler,
  • Siyasi ve Diplomatik Tarih,
  • Uluslararası Hukuk,
  • Ekonomi,
  • Avrupa Birliği Hukuku,
  • AB'nin Dış İlişkileri ve Güncel Meseleleri
  • İşletme,
  • Finans,
  • Sosyoloji,

Öğrenciler bahsedilen ve bilgiye dayalı birçok dersi 8 yarıyıllık eğitim süreleri boyunca başarı ile tamamlamakla yükümlülerdir. Hukuk, sosyoloji ve ekonomi gibi bilim dallarıyla ilişkili olan bölüm ilk 6 yarı yılında AB tarihine ve ekonomisine ağırlık verirken son 2 yarı yılında ülkenin güncel durumuna ağırlık verir.

Ülkenin sayılı üniversitelerinde yer verilen bölüm, öğrencileri için öğrenim süresi boyunca iki farklı bölümden mezuniyet imkanı verir. Öğrenim sürecinde ders not ortalaması belirlenen koşulu sağlayan ve gerekli diğer kriterlere uyum sağlayan öğrenciler çift anadal yaparak başka bir bölümden daha mezun olabilir. Avrupa Birliği İlişkileri Bölümü çift anadal bölümleri olarak başka bir programa başvuru yapabilir, üniversitenin uygun görmesi halinde iki ayrı diploma alabilir. Bunların yanı sıra Avrupa Birliği İlişkileri Bölümü yüksek lisans programı ile de akademik eğitim imkanı sunar. 

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Avrupa Birliği İlişkileri mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1İstanbul Bilim ÜniversitesiAvrupa Birliği İlişkileriEnum.UniversityBasePointType.633.1
2Bezmiâlem Vakıf Üniversitesi Avrupa Birliği İlişkileriEnum.UniversityBasePointType.630.7
3Acıbadem Mehmet Ali Aydınlar ÜniversitesiAvrupa Birliği İlişkileriEnum.UniversityBasePointType.630.6
4Biruni ÜniversitesiAvrupa Birliği İlişkileriEnum.UniversityBasePointType.630.1
5İstanbul Üniversitesi - CerrahpaşaAvrupa Birliği İlişkileriEnum.UniversityBasePointType.627.4

Avrupa Birliği İlişkileri Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Avrupa Birliği İlişkileri Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Satış Danışmanı

Avrupa Birliği İlişkileri Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

10 bin+Toplam Kullanıcı
1. Sağlık
%10.15
2. Bankacılık
%4.96
3. Eğitim
%3.86
4. Sağlık Hizmetleri
%2.99
5. Kamu / Devlet
%2.91

Avrupa Birliği İlişkileri Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

İthalat/İhracat
1. Sağlık
%11.87
2. Satış
%7.64
3. Eğitim
%6
4. İthalat/İhracat
%5.05
5. Finans
%4.91
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!