Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Nedir?

Çocuk Gelişimi Bölümü, doğumdan ergenlik ve yetişkinliğe kadar çocukların (resmi ve gayri resmi) gereksinimlerinin saptanması, özel durumları bulunan çocukların gelişimine yardımcı olacak yetkin elemanların yetiştirilmesini amaçlayan eğitim programıdır. 

Bölümde, öğrencilere çocukların fiziksel, sosyal, bilişsel ve duygusal gelişimleri hakkında geniş bir perspektif sunulur ve bu gelişimi destekleyecek çeşitli stratejilerin öğretilmesi hedeflenir. Bu yüzden, bölümü tercih etmek isteyen adayların, başlangıçta çocuklara duydukları ilgiyi ve sabrı göz önünde bulundurmaları önemlidir. 

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümü en iyi üniversiteler içerisinde de yer alır. Bölüm adı, aynı isimle eğitimi verilmekte olan hem 2 yıllık ön lisans, hem de 4 yıllık lisans bölümüne verilen addır. Çocuk gelişimi bölümünde çocukların zihinsel başta olmak üzere, sosyal ve duygusal her konuda desteklenmesi adına eğitim verilir.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümüne kabul edilmek için, 2 yıllık ön lisans programlarına başvuracak adaylar TYT sınavına girmelidir. Ancak, 4 yıllık lisans programlarına kabul edilmek için ise eşit ağırlık puanıyla yapılan sınavlara da katılman elzemdir.

Devlet ve vakıf üniversitelerindeki Çocuk Gelişimi ve Eğitimi programına giriş için, taban puan ve başarı sıralaması oldukça kritiktir. Üniversitelerin belirlediği taban puanlar, yıla, eğitim programlarına ve burs imkanlarına göre değişiklik gösterebilir.

Üniversitelerin ön lisans programları için talep ettiği taban puanlar her yıl farklılık gösterir. Bu, o yıl sınava katılan aday sayısı, bir önceki yılda yapılan tercihler ve gelecek yılın üniversite giriş puanları üzerinde etkili olabilir.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Üniversite tercih dönemi geldiği zaman listelerinde bu bölüme yer verecek olan aday öğrenciler;

  • İletişim Bilgisi,
  • Hasta Çocukların Gelişimi ve Eğitimi,
  • Çocuk Normal ve Atipik Gelişim,
  • Çocuk, Bilim ve Teknoloji,
  • Çocuk Gelişiminde Alan Çalışmaları,
  • Çocukları Tanıma ve Değerlendirme,
  • Çocuklar ve Oyun,
  • İlkyardım Bilgisi,
  • Çocuk Eğitimi Felsefesi,
  • Çocuk Ruh Sağlığı,

ve daha birçok dersten 8 yarıyıllık eğitimleri süresince sorumlu olacaklardır. Dersleri başarı ile tamamladıkları takdirde “Çocuk Gelişimi Lisans Diploması” elde etmeye hak kazanırlar. Bölüm mezunları ise “Çocuk Gelişimi Uzmanı” olarak kariyerlerine başlayabilirler. 

Bazı üniversiteler, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünden mezun olmak için zorunlu staj gereksinimi belirleyebilir. Bu durumlarda, staj yaparak mezun olmak isteyen öğrenciler, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi staj yerleri arasında yer alan çeşitli kurumlarda staj yapma imkanına sahiptir. Örneğin, kreşler, okul öncesi eğitim kurumları, yuvalar veya çocuk klinikleri gibi yerlerde staj yaparak gerekli deneyimi kazanabilirsin.

Eğer Çocuk Gelişimi ve Eğitimi ön lisans programındaysan, YÖK'ün tanıdığı Çocuk Gelişimi ve eğitimi DGS geçiş bölümleri hakkını kullanarak lisans programına geçiş yapabilirsiniz. Örneğin, Çocuk Gelişimi ve Okul Öncesi Öğretmenliği gibi lisans bölümlerine geçiş yapabilirsiniz.

Lisans programındaysanız ve farklı bir okul veya bölüme geçmek istiyorsanız, YÖK'ün sağladığı Çocuk Gelişimi ve Eğitimi yatay geçiş bölümleri hakkını kullanabilirsiniz. Bu durumda, Çocuk Gelişimi ve Eğitimi ile uyumlu olan yatay geçiş bölümleri, ders programı açısından senin için daha uygun olur.

Akademik bir kariyer olanağını değerlendirmek isteyenler için de sektörel fırsatlar bulunur. Yüksek lisans programlarını tamamlayarak üniversitede çalışma fırsatını elde edebilirsin. 

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Çocuk gelişimi programında asıl amaç tüm çocukların (çocuk yaşta çalışmaya başlayan, mülteci, sığınmacı, hasta ya da suçlu çocuklar) gelişim çağında doğru kişiler tarafından yönlendirilerek nesillerin topluma kazandırılmasını sağlamaktır.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi disiplini, Mesleki Gelişim, Çocuk Sağlığı ve Bakımı, Anne ve Çocuk Psikolojisi, Oyun Terapisi gibi geniş bir yelpazede uzmanlık alanlarına ayrılır. Bu nedenle, bu alanlardan birinde yüksek lisans yaparak  Çocuk Gelişimi ve Eğitimi alanı dalları içerisinde uzmanlaşma fırsatına sahip olabilirsin.

Eğitim sürecin boyunca çocukların dil gelişimi, motor becerileri, zihinsel gelişimi gibi önemli konuları öğreneceğiniz için, sadece okul öncesi eğitim kurumlarında veya kreşlerde değil, aynı zamanda çocuk kliniklerinde de çalışma fırsatın olabilir.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Çocuk Gelişimi Uzmanları iş hayatına atıldıklarında;

  • Kreş,
  • Özel Yuva,
  • Hastane,
  • Bakım Evi,
  • Anaokulu,
  • Gündüz Bakım Evleri,

ve benzeri hizmetlerin verildiği yerlerde görev alabilirler. Diledikleri takdirde pedagoji formasyonu alarak Milli Eğitim Bakanlığı kapsamında yer alan kurumlarda okul öncesi öğretmenliği yapabilirler, ya da kız meslek liselerinde eğitmen olarak da görev alabilirler.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi bölümünden mezun olanlar, geniş bir çalışma alanına sahiptir. Bu mezunlar, kamu ve özel sektörde okul öncesi eğitim kurumlarında, çocuk kliniklerinde, kreşlerde veya yuvalarda çalışabilirler. Ayrıca, özel eğitim merkezlerinde veya danışmanlık firmalarında da iş bulma fırsatları bulunur. 

Mezunlar, çocukların fiziksel, zihinsel, duygusal ve sosyal gelişimlerine katkıda bulunacakları okul öncesi öğretmeni gibi birçok farklı rolde görev alabilirler. Bunlar arasında öğretmenlik, rehberlik, danışmanlık, araştırmacılık ve program geliştirme gibi çeşitli alanlar yer alır. Çocuk gelişim uzmanı alanında iş olanakları geniş olduğu için mezunlar, kariyerlerinde kendilerine uygun ve tatmin edici bir pozisyon bulma şansına sahiptir.

Sen de kariyerini bu yönde ilerletmeyi tercih ediyorsan vermek istiyorsan Kariyer.net web sitesini kullanarak iş imkanlarını inceleyebilirsin.

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü için Üniversite ve Kariyer Yolculuğu

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü hangi üniversitelerde bulunuyor? Bölümün mezunları hangi pozisyonlarda çalışıyor? Tüm yanıtları aşağıdaki tabloda bulabilirsin!

Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü mezunları hangi sektörlerde ve departmanlarda çalışıyor?

Mezunların Çalıştığı İlk 5 Sektör

  • 1 Eğitim
  • 2 Çocuk Gelişimi ve Eğitimi
  • 3 Eğitim Kurumları
  • 4 Okullar
  • 5 Bankacılık

Mezunların Çalıştığı İlk 5 Departman

  • 1 Eğitim
  • 2 Satış
  • 3 Muhasebe
  • 4 Sağlık
  • 5 Hizmet