Elektronik Haberleşme (MYO) Bölümü

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Nedir?

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği bir lisans bölümüdür. 4 yıl sürecek bu bölümün temel amacı öğrencilere elektronik sistemlerin ve cihazların geliştirilmesine yönelik bilgilerin teorik ve uygulamalı olarak öğretilmesidir. Elektronik Haberleşme bölümü  sıralama yönünden yüksek puana sahip olan bir bölümdür. Öğrenciler eğitim süreci boyunca bu sistem ve cihazların tasarımı, özelliklerinin iyileştirilmesi ve sonucunda üretilmesi aşamaları için gerekli bilimsel bilgileri öğrenir. Bu bölüm, teknik altyapıyı oluşturma ve yenilikler için araştırma yapma yeteneğini kazandırır. Bölümün alanı çok geniştir. Optik, elektronik, uzman sistemleri, optimizasyon yöntemleri, uydu haberleşmesi, radar, tıp elektroniği, mikrodalga sistemleri ve bilgisayar gibi pek çok uygulama alanı bulunur. Hem uygulama hem de araştırma alanına yönelik eğitim verilen bir bölümdür.

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Bu bölüm 4 yıl boyunca süren bir lisans eğitimidir. Eğitimi almak isteyen kişiler, Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği taban puanları hakkında bilgi edinmelidirler. Bölüm, eğitimlerini üniversitelerin Mühendislik Fakülteleri bünyesinde sürdürür. Öğrencilerin bu bölümden mezun olabilmesi için 240 AKTS gibi mezuniyet şartlarını yerine getirmesi gerekir. Bu bölümü tercih etmek isteyen öğrenciler Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği yorumlar sayfalarında bölümü bitirmiş kişiler tarafından yapılmış yorumları inceleyebilirler.

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği dersleri hem uygulamalı hem de teorik olmak üzere çok çeşitlidir. Temel altyapının anlaşılabilmesi için teorik dersler önemlidir. Üniversite sınavında Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği puanını karşılayacak düzeyde bir puan alarak bölüme yerleşen öğrenciler için dört yıllık eğitim süresi boyunca aşağıdaki temel dersler programda yer alır:

  • Matematik
  • Fizik ve Kimya Temelleri
  • Telekomünikasyon
  • Kontrol Sistemleri
  • Bilgi Sistemleri ve Bilgisayar
  • Sayısal Devreler
  • Elektronik Devre Elemanları
  • C Programlama
  • Sayısal Devreler
  • Elektronik
  • Devre ve Sistem Analizi
  • Elektromanyetik Alan Teorisi
  • Sayısal Elektronik

Aldıkları dersleri başarıyla tamamlayan öğrenciler eğitim sonunda mühendislik diplomasını elde eder. Bu diplomaya sahip kişiler de elektronik ve haberleşme mühendisi unvanına sahip olur.

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Bu bölümden mezun olan kişi, elektronik olarak nitelendiren ürünleri tasarlar. Kullanıcı deneyim memnuniyetini artırma hedefiyle ürün tasarım modellerini oluşturur. Özellikler üzerinde geliştirmeler yapar. İletişim ürünlerinin çağa ayak uydurabilmesi için değişim önerilerinde bulunur. Düzenli bir şekilde iletişim ürün testlerini gerçekleştirir. Arıza yapan iletişim ve yayın malzemelerini en kısa sürede onarmaya çalışır. Saha çalışmalarını denetler. Arıza veya olabilecek hasar denetlemelerini yapar. Elektronik tesislerin denetiminde bulunur. Tesis için geliştirme fikir üretimi ve sorun giderilmesi gibi çalışmaları yürütür. Elektronik Haberleşme lisans tamamlama sürecinden sonra bu gibi alanlarda iş imkanına sahiptir. Kariyer.net aracılığıyla elektronik haberleşme teknikeri iş ilanları hakkında araştırma yapabilir, farklı firmalar tarafından sunulan iş tekliflerini değerlendirebilirsin. 

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği çalışma alanları çok çeşitlidir. Bölümden mezun olduktan sonra hem özel sektörde hem de devlet kurumlarında görev alınabilir. Elektronik ve Haberleşme Mühendisliği iş imkânları bulunan kurumlar arasında, elektronik cihaz üretimi yapan atölye veya fabrikalar, GSM ve telefon şirketleri, otomotiv veya aksesuar üretimi firmaları, bilişim teknoloji sektöründeki şirketler, görüntü ve/veya ses ekipman üretimi yapan şirketler, proje veya yazılım firmaları, elektronik ürün tasarım atölyeleri, Milli Savunma Bakanlığı, askeri haberleşme ve elektronik merkezleri, biyomedikal ürün üretimi şirketleri ve bankalar yer alır. Ayrıca bu alandan mezun olarak kendi işini kurmak isteyenler, danışmanlık şirketleri açarak diğer kurumlara hizmet verebilirler. Bu alanda kariyer planları yapan kişiler Kariyer.net üzerinden Elektronik Haberleşme Mühendisi iş ilanları seçeneklerini inceleyerek, diledikleri ilana başvuruda bulunabilirler.

Elektronik Haberleşme Bölümü Staj Yerleri

Elektronik Haberleşme bölümünde öğrenim gören öğrenciler çeşitli firmalarda staj yapma imkanına sahiptir. Elektrik ve elektronik alet tasarımı yapan firmalarda, bu aletleri üreten firmalarda, elektronik ve elektrik laboratuvarlarında, iletişim ve kontrol ile ilgili yazılım şirketlerinde staj yaparak meslek hayatını deneyimleyebilirler. Oldukça geniş bir alanda imkan sunan elektronik haberleşme staj yerleri sayesinde meslek hayatına bir adım atabilirsin. Firmalar tarafından verilen elektronik haberleşme mühendisliği öğrenci iş ilanlarına göz atarak staj yapabileceğin yerleri görüntüleyebilirsin. 

Elektronik Haberleşme Bölümünü Kazanmak İçin Hangi Sınavlara Girmek Gerekir?

Elektronik Haberleşme bölümü dört yıllık eğitim veren bir lisans programıdır. Bu nedenle öğrencilerin öncelikle TYT sınavına girmesi gerekir. Bu sınavın ardından AYT sınavına girerek belirli bir puan ve başarı sıralamasını elde etmeleri gerekir. Bu adımların ardından elektronik haberleşme açıköğretim ve örgün öğretimde devam etmeye hak kazanılır. 

Elektronik Haberleşme Bölümünden Yatay Geçiş Yapılabilecek Bölümler

Elektronik Haberleşme bölümünde okuyan öğrenciler, üniversitelerin belirlediği başvuru tarihlerini takip ederek yatay geçiş programlarına girme hakkı kazanabilir. Elektronik haberleşme yatay geçiş bölümleri ise şu şekilde sıralanabilir: 

  • Elektronik ve Otomasyon Bölümü 
  • Endüstri Mühendisliği 
  • Enerji Sistemleri Mühendisliği 
  • Meteoroloji Mühendisliği 
  • Uzay Mühendisliği 
  • Uzay Bilimleri ve Teknolojileri 

Bu bölümlere ilgi duyan öğrenciler yatay geçiş programlarını değerlendirebilir. Ardından akademik kariyer yaparak üniversitede kariyerlerine devam etmek isteyen öğrenciler ise elektronik haberleşme yüksek lisans programlarında eğitim ve öğretim hayatlarına devam edebilir. Oldukça geniş imkanlar sunan bu bölüm aracılığıyla kariyer planlaması sağlıklı bir şekilde yapılabilir. 

Elektronik Haberleşme (MYO) Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Kırıkkale Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Elektronik Haberleşme (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Satış Danışmanı

Elektronik Haberleşme (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

10 bin+Toplam Kullanıcı
1. Telekomünikasyon
%11.9
2. Elektrik & Elektronik
%11.71
3. Bilişim
%4.67
4. Otomotiv
%2.54
5. İnşaat
%2.22

Elektronik Haberleşme (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Haberleşme
1. Bakım / Onarım
%11.1
2. Teknikerlik
%9.53
3. Haberleşme
%7.56
4. Bilgi İşlem
%7.48
5. Satış
%6.88
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!