Gemi İnşaatı (MYO) Bölümü

Gemi İnşaatı Bölümü Nedir?

Gemi İnşaatı bölümü, bir önlisans programıdır ve bölümün amacı sanat ve son teknolojileri kullanarak teknik resimler ortaya çıkarabilecek ve yaptığı işi standartlara uygun şekilde tamamlayabilecek kişileri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır. Bu bölüm, gemi yapımı sürecinin her aşamasını kapsar ve öğrencilere gemi tasarımı, malzeme seçimi, gemi yapım teknolojileri, deniz mühendisliği ve deniz araçları hakkında detaylı bir anlayış sağlar. Gemi İnşaatı bölümün tercih etmeyi düşünen öğrencilerde disiplinli, çizim yapabilme ve sorumluluk sahibi aranan başlıca özellikler arasındadır.

Gemi İnşaatı Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Gemi İnşaatı bölümünde, 2 yıllık eğitim verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 120 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Eğitim süresi üniversiteden üniversiteye ve ülkeden ülkeye değişiklik gösterebilir. Gemi İnşaat yüksek lisans yapan adayların eğitim süresi de buna bağlı olarak uzar. Gemi İnşaatı Bölümü öğrencileri, gemi mühendisliği, denizcilik mühendisliği, gemi yapım teknolojileri, hidrolik ve hidrodinamik gibi çeşitli dersler alırlar. Ayrıca, bu program genellikle gemi çizim teknikleri, gemi makineleri, gemi yapı malzemeleri ve gemi tasarım yazılımları gibi uygulamalı dersleri de içerir. Eğitim süresi boyunca öğrenciler, stajlar, gemi tersanelerinde saha çalışmaları, gemi mühendisliği projeleri ve simülasyon egzersizleri gibi pratik deneyimler kazanırlar. Bu süreç, öğrencilerin teorik bilgilerini pratik uygulamalarla birleştirmelerini ve gemi inşaatı sürecini anlamalarını sağlar. Gemi İnşaatı Bölümü, denizcilik endüstrisinde başarılı bir kariyer yapmak isteyen öğrencilere kapsamlı bir eğitim sunar. Bu program, öğrencilere gemi inşaatı ve tasarımıyla ilgili hem teorik bilgi hem de pratik deneyim sağlayarak, onları endüstriye hazırlar ve denizcilik sektöründe liderler olmalarını sağlar. Adaylar, Gemi İnşaatı açıköğretim olarak kayıt yaptırma imkanından da faydalanabilir.

Gemi İnşaatı Bölümü Dersleri Nelerdir?

Gemi İnşaatı bölümü öğrencileri 4 dönemlik eğitim hayatları boyunca tasarım, teknik çizim ve daha birçok ders ile karşı karşıya geleceklerdir. Gemi İnşaatı bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;

  • Gemi Elemanları,
  • Gemi Geometrisi,
  • Teknik Resim,
  • İmalat İşlemleri,
  • Gemi Makineleri Elemanları,
  • Bilgisayar Programlama,
  • Bilgisayar Destekli Çizim,
  • Gemi Meslek Resmi,
  • Tersane Organizasyonu,
  • Matematik,

Başta olmak üzere, birçok dersten 2 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘Gemi İnşaatı Önlisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir.

Gemi İnşaatı öğrencileri DGS sınavı ile geçebilecekleri 4 yıllık lisans bölümleri aşağıdaki listede belirtilmiştir.

  • İmalat Mühendisliği,
  • Gemi ve Yat Tasarımı,
  • Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği,
  • Gemi ve Deniz Teknolojisi Mühendisliği,
  • Makine Mühendisliği

Gemi İnşaatı Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Gemi İnşaatı bölümü mezunu bireyler çalıştıkları kurumlarda proje tasarımlarının ve çizimlerinin yapılması, kalite kontrol yapılması, ölçme ve kontrollerin yapılması, kullanılacak malzemelerin belirlenmesi ve daha birçok görevleri bulunmaktadır. Gemi İnşaatı Bölümü mezunları, gemi inşaatı ve deniz mühendisliği alanlarında uzmanlaşmış profesyonellerdir. Bu bölümde eğitim alan kişiler, gemi tasarımı, gemi yapım süreci, denizcilik mühendisliği ve deniz taşımacılığı gibi konularda bilgi ve becerilere sahiptirler. Gemi İnşaatı Bölümü mezunları, gemi tasarımı ve mühendisliği konusunda uzmanlaşarak gemi tasarım mühendisi olarak çalışabilirler. Bu kapsamda, gemilerin hidrodinamik performansını optimize eden, yapısal mukavemetini artıran ve enerji verimliliğini sağlayan tasarımlar geliştirebilirler. Gemi inşaatı mühendisleri, gemi yapım sürecinin her aşamasında görev alabilirler. Bu aşamalar arasında gemi tasarımının uygulanması, malzeme seçimi, üretim sürecinin yönetimi ve denizde test edilmesi bulunur. Gemi İnşaatı Bölümü mezunları, gemi makineleri ve sistemleri üzerine uzmanlaşarak gemi makine mühendisi olarak çalışabilirler. Bu kapsamda, gemi motorları, güç iletim sistemleri, soğutma sistemleri ve otomasyon sistemleri gibi alanlarda çalışabilirler. Denizcilik mühendisleri, gemi operasyonları, denizcilik güvenliği ve deniz taşımacılığı konularında çalışabilirler. Bu kapsamda, gemi seyrüseferi, liman işletmeciliği, deniz emniyeti ve deniz kirliliği kontrolü gibi konularda uzmanlaşabilirler. Bazı mezunlar, gemi inşaatı projelerinin yönetiminde liderlik rolleri üstlenerek gemide proje yöneticisi olarak çalışabilirler. Bu kapsamda, proje sürecinin planlanması, uygulanması, kontrol edilmesi ve tamamlanması gibi görevler üstlenebilirler. Gemi İnşaatı Bölümü mezunları, denizcilik sektöründe teknolojik gelişmeleri takip ederek işletmelere danışmanlık hizmetleri sunabilirler. Bu kapsamda, gemi teknolojilerinin değerlendirilmesi, uygulanması ve optimize edilmesi konularında uzmanlık sağlayabilirler. Adaylar, Gemi İnşaatı DGS geçiş bölümlerini tercih ederek farklı alanlara da yönelebilirler. 

Gemi İnşaatı Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Gemi İnşaatı bölümü mezunu kişilerin çalışmayı seçtiği başlıca yerler gemi tasarımı atölyeleri, kamu ve özel tersanelerde, liman ve liman işletmelerinde görev alırlar. Gemi İnşaatı Bölümü mezunları, denizcilik endüstrisinde gemi tasarımı, gemi inşası ve deniz mühendisliği alanlarında uzmanlaşmıştır. Bu mezunlar, gemi yapımı ve denizcilik sektöründe çeşitli iş olanaklarına sahiptirler. Gemi inşaatı bölümü mezunları ayrıca gemi donanımı, deniz elektroniği, gemi makineleri ve gemi malzemeleri gibi alanlarda da iş bulabilirler. Denizcilik sektöründe kullanılan teknolojilerin geliştirilmesi ve iyileştirilmesi için araştırma ve geliştirme departmanlarında görev alabilirler. Ayrıca, gemi bakımı ve onarımı, liman operasyonları ve deniz taşımacılığı gibi alanlarda da kariyer fırsatları bulunur. Aynı zamanda adaylar, Gemi İnşaatı yatay geçiş bölümlerini de değerlendirerek farklı alanlara yönelebilirler. 

Gemi İnşaatı (MYO) Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Bandırma Onyedi Eylül ÜniversitesiGemi İnşaatı (2 Yıllık)TYT64306,13202806,931
2Bartın ÜniversitesiGemi İnşaatı (Kurucaşile) (2 Yıllık)TYT32284,780461,091,896
3Çanakkale Onsekiz Mart ÜniversitesiGemi İnşaatı (2 Yıllık)TYT54322,38205630,707
4Karadeniz Teknik ÜniversitesiGemi İnşaatı (2 Yıllık)TYT52296,66959926,276
5Kocaeli ÜniversitesiGemi İnşaatı (2 Yıllık)TYT74308,07079784,042

Gemi İnşaatı (MYO) Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Balıkesir Üniversitesi
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Gemi İnşaatı (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Makine Mühendisi

Gemi İnşaatı (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

1000+Toplam Kullanıcı
1. Tersane / Gemi İnşa
%35.52
2. Denizcilik
%6.93
3. Otomotiv
%3.53
4. İnşaat
%2.77
5. Çelik Montaj İmalat
%2.02

Gemi İnşaatı (MYO) Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Mühendislik
1. Mühendislik
%17.16
2. Teknikerlik
%14.67
3. Üretim / İmalat
%14.22
4. Bakım / Onarım
%8.13
5. Satış
%4.97
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!