Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Nedir?

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği bölümünün amacı, deniz taşıtlarının olduğu her alanda gemi makinelerini geliştirme, analiz etme, projelendirme ve en uygun ekonomik üretimi sağlayarak çalıştığı kuruma, sektöre fayda ve katkı sağlayacak kişileri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır. Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği bölümünün temeli denizcilik ve mühendisliğe dayanmaktadır. Öğrenciler eğitim hayatları boyunca bu temeller üzerinde bir hayat geçireceklerdir. Bölümde okumak istiyorsan sadece denizcilik değil mühendislik alanına da ilginin olması gerekir. Yine derslerde ve meslek hayatında başarılı olabilmen için matematik ve analitik düşünme becerisine sahip olmalısın. 

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir. Üniversitelerin Gemi İnşaatı ve Denizcilik Fakültesi ya da Mühendislik Fakültesi bünyesinde eğitim veren bölüm diğer mühendislik bölümleri gibi sayısal puanı ile öğrenci alımı yapar. Bunun için bölümde okumak istiyorsan TYT sınavına ek olarak sayısal alan sınavına girmen gerekir. Bölümde okuman için bölümü eğitim programına dahil eden üniversitelerin istediği taban puanı ve başarı sıralaması gibi şartları yerine getirmen gerekir. Üniversitelerin bölü için istediği taban puanı ve başarı sıralaması üniversitenin devlet ya da vakıf üniversitesi olmasına, burs durumu ve eğitim diline kadar çeşitli faktörlere göre değişir. 

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği bölümü öğrencileri 8 dönemlik eğitim hayatları boyunca mühendislik, denizcilik, çizim, dizayn temelli dersler ile karşı karşıya geleceklerdir. Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;

  • Gemi Hareket ve Manevraları,
  • Gemi Elektrik Sistemleri,
  • Gemi Makinaları,
  • Gemi İnşaatı ve Gemi Makine Mühendisliği Tasarımı,
  • Deniz ve İş Hukuku,
  • Gemi Geometrisi,
  • Gemi Yapı Elemanları,
  • Gemi İşletmeciliği,
  • Malzeme Bilimi,
  • İleri Matematik

Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir. Diplomasını alan kişilere “Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisi” unvanı verilir. Bölümden mezun olmak için derslerinden geçmenin yanında staj yapman da gerekir. Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri staj yerleri arasında bulunan resmi ve özel tersaneler, deniz taşımacılığı yapan kurumlar ve gemi makineleri imal eden fabrikalarda stajını tamamlayabilirsin.  Bölüm 4 yıllık lisans bölümü olduğu için Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği dgs girmene gerek kalmaz. Dikey Geçiş Sınavı ön lisans öğrencilerinin bölümlerini lisansa tamamlamak amacıyla tercih ettikleri bir sınavdır. Bölümden mezun olduktan sonra sahada çalışmak istemezsen Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği yüksek lisans eğitimi alarak akademik kariyer fırsatı yakalayabilirsin. Lisansüstü eğitim yapmak istiyorsan sınav notlarını yüksek tutmaya aynı zamanda ALES ve dil sınavından iyi bir sonuç almaya dikkat etmen gerekir. 

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği bölümü mezunu bireyler meslek hayatları boyunca birçok farklı görev alacaklardır. Proje hazırlama, planlama, analiz etme, raporlandırma, çalıştığı kurumun ekonomik durumuna göre kıyaslama başlıca görevleri arasındadır. Hem kamu hem de özel sektörde kariyer fırsatı sunan Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği yurtdışı imkanları da olduğu için yabancı dilin varsa uluslararası bir firmada da çalışabilirsin. Mühendis olarak tersane ve sahalarda çalışabileceğin gibi kurumların bürolarında rapor ve analiz yapabilirsin. Bölümden mezun olunca bakım onarım dışında kalite kontrol alanında da çalışabilirsin.  Kamuda; Sanayi Müsteşarlığı'na bağlı tersanelerde gemi tasarımı, inşası ve bakımı alanlarında çalışabilirler. Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı'na bağlı limanlarda gemi ve liman tesislerinin işletilmesi ve denetlenmesi alanlarında çalışabilirler. Devlet Demiryolları'na bağlı deniz ulaşımında kullanılan gemilerin tasarımı, inşası ve bakımı alanlarında çalışabilirler. Özel sektörde ise; özel tersanelerde gemi tasarımı, inşası ve bakımı alanlarında çalışabilirler. Denizcilik firmalarında gemi operasyonları, deniz taşımacılığı ve lojistik alanlarında çalışabilirler. Gemi ekipmanları ve malzemeleri üreten firmalarda tasarım, üretim ve satış alanlarında çalışabilirler.

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisi kişiler, mezun olduktan sonra meslek hayatlarında özel sektör ve kamu sektörü içerisinde kendilerine yer bulabilme şansına sahiptirler. Mezun bireylerin büyük bir çoğunluğu iş hayatlarına tersanelerde devam etmeyi tercih etmektedirler.

Söz konusu iş imkanlarından devlet kurumlarında yer alan fırsatlardan yararlanabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edilecek puan belirleyici olacaktır. Bu bilgiler ışığında Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri çalışma alanları Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı, Türkiye Deniz İşletmeleri kamu kuruluşları, kamu ve özel tersaneler, deniz taşımacılığı yapan kuruluşlar, gemi makineleri üreten fabrikalardır. Bölümden mezun olduktan sonra alacağın maaş hangi sektörde çalışacağına göre değişkenlik gösterir. Yine kamu kurumu ya da özel sektöre ait bir kuruluşta çalışman da maaşını etkiler. Tecrübe durumun da bölümden mezun olunca alacağın maaşın değişiminde rol oynar.  Sen de kariyerine bu alanda yön vermek istiyorsan kariyer.net sitesine verilen gemi inşaatı ve gemi makineleri mühendisi iş ilanlarını inceleyebilirsin. 

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Bandırma Onyedi Eylül ÜniversitesiGemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği (4 Yıllık)SAY36382,07577102,731
2Bursa Teknik ÜniversitesiGemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği (4 Yıllık)SAY47401,8377580,728
3İskenderun Teknik ÜniversitesiGemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği (4 Yıllık)SAY45332,72075179,919
4İstanbul Teknik ÜniversitesiGemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği (KKTC Uyruklu) (4 Yıllık)SAY1342,91619160,357
5İstanbul Teknik ÜniversitesiGemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği (İngilizce) (Ücretli) (4 Yıllık)SAY25Dolmadı-

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri MühendisliğiSAY37.9
2Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri MühendisliğiSAY34.7
3Piri Reis Üniversitesi Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri MühendisliğiSAY33.7
4Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ)Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri MühendisliğiSAY27.8

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Deniz Harp Okulu
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Proje Müdürü

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

1000+Toplam Kullanıcı
1. Tersane / Gemi İnşa
%34.31
2. Denizcilik
%17.39
3. Otomotiv
%3.61
4. Mühendislik Hizmetleri
%3.02
5. Enerji
%2.55

Gemi İnşaatı ve Gemi Makineleri Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Mühendislik
1. Mühendislik
%40.43
2. Üretim / İmalat
%13.29
3. Bakım / Onarım
%8.26
4. Satış
%4.9
5. Yönetim
%4.01
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!