Grafik Sanatları Bölümü

Grafik Sanatlar Bölümü Nedir?

Grafik sanatları nedir ve eğitim sonunda hangi beceriler elde edilir soruları üniversite öğrencisi adayları tarafından sıkça sorulan sorular arasında yer alır. Grafik sanatlar bölümünde öğrencilere; masa üstü yayımcılık, televizyon jenerikleri, video ve kurgu, ambalaj tasarımı, animasyon, illüstrasyon, kurumsal kimlik tasarımı, web tasarımı gibi geniş bir tasarım eğitimi verilir. Bu eğitim sonunda öğrenciler özgün tasarımcılar olarak bağımsız veya bir kuruma bağlı olacak şekilde iş hayatına katılabilir. 

Grafik Sanatlar bölümü, günümüzün dijital dünyasında büyük bir talep gören bir alandır. Görsel iletişim veya grafik sanatlar sektöründe çalışmak isteyen ve sanat ile teknolojiyi bir araya getirerek etkili iletişim stratejileri oluşturmak isteyen adaylar için mükemmel bir kariyer yolu sunar.

Grafik Sanatlar bölümü, geleceğin görsel iletişim profesyonellerini ve sanatçılarını yetiştirmek için tasarlanmıştır. Genç adaylara heyecan verici bir kariyer yolunu keşfetme şansı sağlar.

Grafik Sanatlar Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Grafik sanatlar bölümü eğitim süresi 4 yıldır. Lisans programı dahilinde belirlenmiş olan mezuniyet koşullarının sağlanması durumunda öğrencilere almış oldukları eğitimi tasdikleyen diploma belgesi verilir. Eğitimlerini tamamlayan kişiler staj dönemi ile mesleklerini icra etmeye başlayabilir. Grafik sanatlar taban puanları, bölüme doğrudan sınavla giriş yapılmadığı için tek belirleyici değildir. Adayların ilk olarak üniversite sınavından gerekli puanı almaları gerekir. Söz konusu başarıyı gösteren kişiler güzel sanatlar fakültesi olan üniversitelerin uyguladıkları iki aşamalı özel yetenek sınavına girebilir ve seçimleri durumunda eğitim almaya başlayabilirler. 

Grafik Sanatlar bölümü açıköğretim ve uzaktan öğretim programına sahip olduğu için örgün öğretim görmene gerek kalmaz. Bu durum, her üniversitede geçerli olan bir şart değildir. 

Tüm üniversitelerin temel olarak belirlenen TYT sınavının yanında, özel yetenek sınavlarına dair beklentileri ve gereksinimleri de değişiklik gösterebilir.

Grafik Sanatlar Bölümü Dersleri Nelerdir?

Grafik sanatları ve çeşitleri konusunda eğitim alacak kişilerin belirlenen dersleri başarı ile tamamlayarak mezun olmaları gerekir. Eğitim alınan kuruma bağlı olarak ders isimlerinde ve eğitim dilinde farklılıklar olabilir. 4 yıllık eğitim sürecinde verilen dersler şu şekilde sıralanabilir: 

  • Temel Sanat Eğitimi
  • Genel Sanat Tarihi
  • Grafik Tasarımında Fotoğraf
  • Temel Grafik Tasarım Bilgileri 
  • Eskiz ve Çizim Teknikleri
  • Yazı ve Kaligrafi
  • Grafik Resim
  • Grafik Üretim Teknikleri
  • İllüstrasyon
  • Tipografi
  • Sembol ve Anlam Yaratma
  • Reklam ve Yayın Grafiği
  • Medya Analizi
  • İletişim Kuramları
  • Serigrafi Teknikleri
  • Reklamcılık Bilgileri
  • Grafik Üretim Teknikleri
  • Yabancı Dil
  • Atatürk İlkeleri ve İnkılap Tarihi

Bu derslerin başarıyla tamamlanmasıyla birlikte, dört yıllık lisans programından mezun olabilirsin. Eğer okuduğun üniversite, mezuniyet için staj yapma şartı koşuyorsa veya dönem içinde zorunlu staj yapman gerekiyorsa, mezuniyet için derslerin yanı sıra staj da yapman gerekecektir. Grafik Sanatları bölümü staj yerleri arasında, medya kuruluşları, grafik tasarım şirketleri veya yayınevleri gibi çeşitli alanlarda staj yapma imkanına sahip olabilirsin.

Eğer okuduğun bölüm, kariyer hedeflerine uygun değilse, ders programının bölümünle uyumlu olduğu başka bir bölüme yatay geçiş yapabilirsin. Grafik Sanatları bölümü yatay geçiş sınavına girerek, ders programının uyumlu olduğu Grafik Tasarım gibi alanlara geçiş yapabilirsin.

Eğer üniversitede araştırma görevlisi veya akademisyen olarak kalmak istiyorsan, lisans eğitiminden sonra Grafik Sanatları bölümü yüksek lisans programlarına başvurabilirsin. Bunun için üniversitelerin değişkenlik gösteren şartlarını karşılamak gereklidir.

Grafik Sanatlar Mezunu Ne İş Yapar?

Grafik sanatlar bölümünden mezun olan kişilerin tercih edebilecekleri uzmanlık alanları oldukça fazladır. Söz konusu bölümden mezun olan kişiler bağımsız olarak veya bir kurum bünyesinde farklı pozisyonlarda çalışabilirler. Adayların beceri, deneyim ve coğrafi koşullarına göre seçenekleri farklı bir yelpazede değerlendirilebilir. Bilgisayar temelli bir iş olması sonucunda, bölümün mezunlarının Freelance çalışma veya hibrit çalışma modellerine sahip olan işlere başvurabilmesi de sık görülebilen bir olaydır. Adaylar genel olarak aşağıdaki görevleri yerine getirme sorumluluğuna sahiptir: 

  • Tasarım istenilen konu özelinde detaylı bir şekilde bilgi akışı sağlayabilmek adına müşteri ile iletişimde olmak,
  • Tasarım yapılacak konuya ilişkin ana tema ve kavram hazırlamak,
  • Ana tema ve kavrama uygunluk gösterecek görselleri hazırlamak, 
  • Gerek duyulması halinde fotoğraf ve video araçlarını kullanarak estetik düzenlemeleri gerçekleştirmek,
  • Tasarımı onaylanan çalışmanın baskı işlemlerini gerçekleştirmek, 
  • Yayınlanacak bir tasarımın hazırlanma sürecini müşterinin taleplerine uygunluk gösterecek şekilde yönetmek.

Grafik Sanatlar Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Grafik Sanatlar bölümü mezunları, mesleklerinin çeşitli dallarında kendilerine kapsamlı bir kariyer yolu açabilirler. Grafik Sanatları bölümü çalışma alanları, yerel ve uluslararası reklam ajanslarından medya kuruluşlarına, sanat stüdyolarından matbaa ve baskı sektörlerine kadar geniş bir yelpazede iş imkanlarını kapsar. Grafik tasarımcısı, sanat yönetmeni, grafiker, atölye sorumlusu gibi pozisyonlarda çalışabilirler. 

Yaratıcı alanları, pratik beceriler ile bir araya getirmeyi başaran işler sayesinde sana en uygun olan deneyimi tercih etmeyi de düşünebilirsin.

Ayrıca gazete ve dergilerde sayfa tasarımcısı, kreatif direktör, animasyon veya illüstrasyon sanatçısı gibi görevleri de üstlenebilirsin. Web uygulamaları alanında da geniş iş olanakları bulunmakta olup, uygulama tasarımcısı, proje yöneticisi, televizyon yapımcısı veya baskı sanatçısı gibi rollerde de çalışabilirsin. 

Grafik tasarımcı iş fırsatlarını araştırmak ve kariyerinde ilerlemek isteyenler, Kariyer.net iş ilanı platformlarında yer alan grafik tasarımcı iş ilanlarını inceleyerek, filtreleme özelliğinden de faydalanarak başvuruda bulunabilirler.

Üniversite Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Atatürk ÜniversitesiGrafik Sanatlar (Açıköğretim) (4 Yıllık)EA2050201,572551,492,559

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Grafik Sanatları mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Atatürk ÜniversitesiGrafik SanatlarıEA22.9

Grafik Sanatları Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Grafik Sanatları Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Grafik Sanatları Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

100+Toplam Kullanıcı
1. Reklam ve Tanıtım
%14.01
2. Reklamcılık
%6.37
3. Bilişim
%5.1
4. Eğitim
%4.46
5. Tekstil
%3.82

Grafik Sanatları Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Tasarım / Grafik
%37.62
2. Reklam
%13.86
3. Eğitim
%6.93
4. Akademik
%2.97
5. Pazarlama
%2.97
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!