Güzel Sanatlar Bölümü

Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Nedir?

Güzel Sanatlar Eğitimi bölümünün temel amacı, eğitimini tamamlamış sanatçıların üretim yaparak sektöre, sanata, ülkeye ve dünyaya ürün sağlayarak faydalı olacak kişileri yetiştirerek sektöre kazandırmaktır.

Güzel Sanatlar Eğitimi bölümünü tercih etmeyi düşünen öğrencilerde sanatsal bakış açısı, eğitmen olmaya ilgili, disiplinli, yaratıcı, sorumluluk sahibi aranan özelliklerin başında gelmektedir.

Güzel Sanatlar Bölümü tercih edecek öğrencilerde sanatsal bakış açısı, eğitmenlik potansiyeli, disiplin, yaratıcılık ve sorumluluk sahibi olma gibi özellikler aranır. Çünkü bölüm, resim, müzik, dans, tiyatro, sinema ve televizyon gibi farklı sanat disiplinlerini kapsar. Bu nedenle, bu bölümü seçmeyi düşünen öğrencilerden en az bir sanat dalına ilgi ve yetenek sahibi olmaları beklenir.

Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

Güzel Sanatlar Eğitimi bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilmektedir. Öğrencilerin mezun olabilmeleri için 240 AKTS haklarını doldurmaları ve üniversitelerinin mezuniyet koşullarını yerine getirmeleri gerekmektedir.

Güzel Sanatlar Fakültesi, genellikle resim, müzik, dans, tiyatro, sinema ve televizyon gibi farklı sanat disiplinlerini kapsayan kapsamlı bir bölümdür. Bu disiplinlerde eğitim almak istiyorsanız, bölümü tercih edebilirsin. Başvurmak için genellikle üniversiteler tarafından düzenlenen yetenek sınavlarına girmen gerekir. Bu sınavlar, resim, müzik, dans veya diğer sanat disiplinlerindeki yetenekleri ölçer. 

Sınavlara hazırlanmak için öncelikle seçilen sanat disipliniyle ilgili temel bilgi ve becerilere sahip olman önemlidir. 

Yetenek sınavları genellikle adayların sanatsal yeteneklerini göstermelerini gerektirir.. Sınavlar genellikle pratik ve teorik kısımlardan oluşur. Pratik kısımda, sanatsal becerilerini göstermeniz istenebilirken, teorik kısımda genellikle sanat tarihi, sanat kuramı veya genel kültür konularıyla ilgili sorular yer alabilir.

Başvuru süreçleri ve sınav tarihleri her üniversite ve her yıl değişiklik gösterebilir. Başvuru yapmayı düşündüğün üniversitelerin resmi web sitelerini düzenli olarak kontrol etmek ve güncel bilgileri takip etmek önemlidir. Güzel Sanatlar uzaktan eğitim gibi bir imkan bulunmaz.

Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Dersleri Nelerdir?

Güzel Sanatlar Eğitimi bölümü öğrencileri 8 dönemlik eğitim hayatları boyunca sanat ve sanat eğitmenliği hakkında detaylı ve faydalı eğitimler ile karşı karşıya geleceklerdir. Öğrencilerin birçok uygulamalı dersleri bulunmaktadır.

Güzel Sanatlar Eğitimi bölümünü tercih listesinde bulunduran aday öğrenciler için;

  • Temel Tasarım,
  • Eğitim Sosyolojisi,
  • Desen,
  • Eğitim Psikolojisi,
  • Sanat Tarihi,
  • Eğitimde Araştırma Yöntemleri,
  • Görsel Sanatlar Öğretim Programları,
  • Sınıf Yönetimi,
  • Ölçme ve Değerlendirme,
  • Çocuğun Sanatsal Gelişimi

Başta olmak üzere, birçok dersten 4 yıl boyunca sorumlu olacaklardır. Bu dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘Güzel Sanatlar Eğitimi Lisans Diplomasını’’ elde edeceklerdir. Diplomasını alan kişilere “Güzel Sanatlar Eğitmeni” unvanı verilir.

Fakülte bünyesinde, farklı dallara ayrılmış olan meslek kollarının daha net deneyimlenmesi için pratik çalışmalar gerçekleştirilir. Aynı zamanda, hem eğitmen, hem de sanatçı yetiştirmek için pratik ve teorik alanlara yayılan Güzel Sanatlar yüksek lisans eğitimleri de mevcuttur.

Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

Güzel Sanatlar çalışma alanları değişik ve çeşitlidir. Fakültenin mezunları, Güzel Sanatlar meslekleri arasında yer alan çeşitli sanat disiplinlerinde uzmanlaşmış bireylerdir. Mezun olduktan sonra pek çok farklı kariyer yolunu takip edebilirler. Örneğin, resim, müzik, tiyatro, dans, sinema veya diğer görsel ve sahne sanatlarıyla ilgili alanlarda çalışabilirler. İşte bu bölüm mezunlarının yapabileceği bazı işler:

  • Sanat Eğitmeni veya Öğretmen: Güzel Sanatlar Eğitimi mezunları, okullarda veya özel sanat kurslarında sanat eğitmeni veya öğretmen olarak çalışabilir. Öğrencilere sanat tekniklerini öğretip ve yaratıcılıklarını geliştirmelerine yardımcı olurlar. Grafik tasarımcı olmayı tercih edip bunun eğitmenliğini yapmaları da mümkündür.
  • Sanat Yönetmeni: Mezunlar reklam ajansları, film prodüksiyon şirketleri veya tiyatro toplulukları gibi kuruluşlarda sanat yönetmeni olarak görev alabilir. Kurgu editörü olarak iş fırsatlarını değerlendirmek olasıdır. 
  • Görsel Sanatçı: Mezunlar, heykel, fotoğraf, illüstrasyon gibi farklı görsel sanat dallarında çalışarak eserler üretmeyi sürdürebilir. Ressam olarak sergiler düzenleyebilir ve eserlerini galerilerde veya sanat festivallerinde sergileyebilir. 
  • Sahne Sanatçısı: Tiyatro, dans veya opera gibi sahne sanatları alanlarında performans sanatçısı olarak çalışabilir. Müzisyen olarak çalışmak da mümkündür.
  • Sanat Danışmanı: Sanat galerileri, müzeler veya özel koleksiyoncular için sanat danışmanı olarak çalışabilirler. Sanat eserleri satın alma, sergileme veya değerlendirme konularında danışmanlık yapabilir.

Güzel Sanatlar Eğitimi Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Güzel Sanatlar Eğitmeni kişiler mezun olduktan sonra özel eğitim kurumları veya devlet bünyesinde bulunan kurumlarda kendilerine yer bulabilirler. Özel eğitim kurumları, özel ders eğitmenliği ve danışmanlık başlıca mezunların yöneldiği alanlardandır.

Söz konusu iş imkanlarından devlet kurumlarında yer alan fırsatlardan yararlanabilmek için Kamu Personeli Seçme Sınavı (KPSS)’ndan elde edilecek puan belirleyici olacaktır.

Güzel Sanatlar bölümü mezunları, özel sektörlerde de farklı iş bulabilmelerine katkıda buluna geniş bir yelpazede seçeneğe sahiptir. Okullar, üniversiteler, özel eğitim kurumları, belediyeler ve medya kuruluşları gibi çeşitli kurumlarda potansiyel iş olanakları mevcuttur. Bu bölüm, çeşitli sanat dallarını içerdiği için mezunlar, aldıkları özel eğitim doğrultusunda farklı kariyer yollarına yönelebilir.

Örneğin, Müzik bölümü mezunları, müzisyenlik yapabilir veya eğitim sektöründe çalışabilirler. Sinema-Televizyon bölümünden mezun olanlar ise prodüksiyon şirketlerinde, reklam ajanslarında, grafik tasarım firmalarında veya oyun şirketlerinde iş bularak kariyerlerini farklı bir yöne çevirebilir.

Kariyerini güzel sanatlar alanında genişletmek istiyorsan Kariyer.net sitesi sayesinde tüm işleri inceleme fırsatını yakalayabilirsin.

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin Güzel Sanatlar mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Marmara ÜniversitesiGüzel SanatlarTYT26.9
2Anadolu ÜniversitesiGüzel SanatlarTYT25.0
3Dokuz Eylül ÜniversitesiGüzel SanatlarTYT20.7
4İnönü ÜniversitesiGüzel SanatlarTYT16.6
5Atatürk ÜniversitesiGüzel SanatlarTYT16.2

Güzel Sanatlar Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

Güzel Sanatlar Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Güzel Sanatlar Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

1000+Toplam Kullanıcı
1. Tekstil
%11.52
2. Eğitim
%9.68
3. Reklam ve Tanıtım
%8.36
4. İnşaat
%2.35
5. Eğitim Kurumları
%2.35

Güzel Sanatlar Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

1. Tasarım / Grafik
%14.97
2. Satış
%9.82
3. Eğitim
%9.72
4. Pazarlama
%6.48
5. Üretim / İmalat
%6.39
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!