İnşaat Mühendisliği Bölümü

İnşaat Mühendisliği Bölümü Nedir?

İnşaat Mühendisliği bölümü, çeşitli işlevlere sahip binaların inşası için kalifiye eleman yetiştirir. İnşaat Mühendisliği bölümünün amacı; gökdelenler, yollar, köprüler, tüneller gibi büyük projeleri tasarlayabilecek ve denetleyebilecek, yapılan projenin bütçeye uygun bir şekilde ilerlemesini sağlayabilecek, proje kapsamında harcanacak malzemeleri hesaplayacak, projelerin doğal dengeye uygun olmasına özen gösterecek, grup çalışması yapabilecek, iş sağlığı ve güvenliği kurallarını uygulayacak mühendis adaylarını eğitmektir. İnşaat Mühendisliği, Mühendislik Fakültesine bağlı olan 4 yıllık bir lisans bölümüdür. İnşaat mühendisi olacak kişilerin, matematik ve fizik bilimlerine yatkın olması oldukça önemlidir. Grup çalışmalarına farklı mevkilerde katkı sunabilen, tartışmaya ve gelişime açık, idare kabiliyeti yüksek, yazılım teknolojilerine meraklı, zengin hayal gücüne ve tasarım yeteneğine sahip öğrencilerin bu bölümde başarılı olması mümkündür. Sorumluluk bilinci, gelişmiş etik anlayışı ve göreve bağlılık da bu alanda aranan özelliklerdendir. 

İnşaat Mühendisliği Bölümü Eğitim Süresi Kaç Yıldır?

İnşaat Mühendisliği bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Öğrencilerin mezun olabilmesi için 240 AKTS ve zorunlu stajlarını tamamlamaları gerekir. Kapsamlı bir mühendislik eğitimi 4 yılla sınırlı değildir. Yüksek öğrenim öncesindeki aşamada iyi bir matematik temeline sahip olunması oldukça önemlidir. Bölümdeki yüksek matematik dersi, teknik planlamalar için mühim yere sahiptir. İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olmak, bitirme ödevi ve staj uygulamasıyla mümkündür. Öğrenciler, 4 yıllık eğitim süresince gelişim odaklı kalabilmelidir. Bunun yanı sıra İnşaat Mühendisliği yüksek lisans yapma imkanı da bulunur. Öğrenciler, İnşaat Mühendisliği yüksek lisans alanlarını araştırarak lisans eğitiminin ardından 2 yıllık yüksek lisans eğitimine başlayabilirler. İnşaat mühendisliği bölümü hangi fakültede sorusuna cevap olan eğitim birimi, Mühendislik Fakülteleri olarak bilinir. İlgili fakülteler vakıf üniversitelerinde "Mühendislik - Mimarlık Fakültesi" veya "Mühendislik - Doğa Bilimleri Fakültesi" adıyla öne çıkar. Pek çok farklı üniversitede bulunan Mühendislik Fakültesi, tasarlama becerisine sahip adaylar için uygundur. Sayısal puan türüyle alım yapan bölüm, Türkiye'nin en çok tercih edilen lisans programları arasında yer alır. 

İnşaat Mühendisliği Bölümü Dersleri Nelerdir?

İnşaat mühendisliği öğrencileri eğitim hayatları boyunca birçok sayısal dersten başarılı olmaları için sorumlu tutulurlar. İnşaat Mühendisliği bölümü dersleri sayısal yatkınlık gerektirebilir. Öğrencilerin problem çözme ve planlama becerilerine sahip olması önem taşır. İnşaat mühendisleri, matematiksel ve geometrik hesaplamaları estetikle buluşturur. İnşaat Mühendisliği bölümünü tercih edecek öğrencilerin alması gereken dersler şu şekilde sıralanabilir:

  • İnşaat Mühendisliğine Giriş
  • Türkçe
  • Akademik İngilizce
  • Fizik
  • Matematik
  • Yüksek Matematik
  • Diferansiyel Denklemler
  • Sayısal Çözümleme
  • Kimya
  • Genel Malzeme Bilimi
  • Mekanik
  • Akışkanlar Mekaniği
  • Hidroloji
  • Betonarme
  • Yapı Malzemeleri
  • Temel Mühendislik
  • Su Kaynakları Mühendisliğ
  • Çevre Mühendisliğii
  • Ulaşım Mühendisliği
  • Yapı İşleri Şantiye Tekniği
  • Ölçme Bilgisi
  • Zemin Mekaniği
  • Mukavemet
  • Bilgisayar Programlama Dilleri
  • İnşaat Mühendisleri İçin Teknik Resim
  • İnşaat Mühendisleri İçin Jeoloji 
  • İnşaat Mühendisleri İçin İstatistik
  • Yapı Statiği
  • Araştırma ve Projelendirme 
  • Staj

Bunların yanı sıra İnşaat Mühendisliği uzaktan eğitim dersleri de bulunabilir. Öğrenciler, dersleri başarılı bir şekilde bitirdikleri takdirde ‘‘İnşaat Mühendisliği Lisans Diplomasını’’ elde ederler. Ders adları ve içerikleri kurumlar arasında değişken olabilir. Temel hedef; arazi tiplerini ve inşa süreçlerini detaylarıyla bilen personeller yetiştirmektir. Matematik kabiliyeti, adaylara avantaj sunar. İnşaat planlamaları bilgisayarla yapılabildiğinden, dijital donanım sağlayabilecek dersler bulunur. Başlıca seçmeli dersler; Mühendislik Etiği, Şantiye Yönetimi, Sürdürülebilir Gelişme için Mühendislik, Depreme Dayanıklı Yapı Tasarımı, Bilgisayar Destekli Yapı Tasarımı ve Temel Mühendisliği olarak sıralanabilir. 4 yılı kapsayan 8 dönemde zorunlu dersleri başarıyla tamamlayan ve diploma almaya hak kazanan öğrenciler, akademisyen olarak da kariyer hayatına devam edebilir. Dileyen öğrenciler İnşaat Mühendisliği formasyon imkanlarından da faydalanabilir. 

İnşaat Mühendisliği Bölümü Mezunu Ne İş Yapar?

İnşaat Mühendisliği lisans tamamlamanın ardından adaylar meslek hayatına geçiş yapar. İnşaat mühendisleri,üretilmesi planlanan birçok yapıda planlamadan, denetlemeye kadar tüm aşamalarda yer alabilirler. İnşaat mühendisinin görevleri, planlama ve uygulama kısımlarına ayrılabilir. Günümüzde yapı tasarımları için dijital mecralar kullanılır. Mühendis, yazılım becerileriyle birçok program kullanabilir. Teknik çizimler yaparak şartların beklentiye uygunluğunu gözlemler. İnşa edilecek binanın teknik özelliklerini belirler. Mühendislik faaliyetleri çoğunlukla grup çalışması gerektirir. İnşaat mühendisi, mevkidaşlarının fikirlerine açıktır. Rasyonel düşünme kabiliyetiyle iklim şartlarına ve afetlere uygun yapılar tasarlanır. Zemin değerlendirmesi, şantiyede görev alan pozisyonların teftişi, malzeme seçimi temel görevlerdir. Mühendisler, yaratıcı düşünerek özgün plan yapmaya odaklanır. Yaygın mimari dokusuna uygun projeler oluşturmak, faaliyet bölgesini tanımakla mümkündür. Her başarılı mühendisin iyi birer gözlemci olduğu düşünülebilir. 

İnşaat Mühendisliği Bölümü Mezunu İş Olanakları Nelerdir?

Türkiye’de gelişen inşaat sektörü ile inşaat mühendisleri için birçok iş imkanı oluşur. İnşaat mühendisi olan bir kişi danışmanlık, proje müdürlüğü, iş planlaması, proje ve inşaat denetlemesi, malzeme denetlemesi, teknik çizim, akademisyenlik gibi birçok farklı iş yapabilirler. KPSS sınavında başarılı olmaları takdirde devlet bünyesinde de çalışma şansına sahiptir. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Kentsel Dönüşüm Başkanlığı, Orman Genel Müdürlüğü, Tarım ve Orman Bakanlığı kamu sektöründe öne çıkan seçeneklerdir. Sayıları hızla artan özel inşaat şirketleri, farklı tecrübe ve eğitim düzeyindeki adaylara uygundur.Buna ek olarak adaylar, İnşaat Mühendisliği DGS geçiş bölümlerini de değerlendirerek farklı alanlara yönelebilir. İnşaat mühendisi iş ilanları, yeni mezun mühendislere ve deneyimli personellere pek çok fırsat sunar. Kariyer.net sayesinde onlarca ilana ulaşabilir, size uygun seçeneği hemen değerlendirebilirsiniz. 

İnşaat Mühendisliği Bölümü Taban Puanları ve Başarı Sıralamaları

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
sort icon
Kontenjan
sort icon
Taban Puan
sort icon
Başarı Sırası
1Abdullah Gül Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (İngilizce) (4 Yıllık)SAY41299,90795265,278
2Adana Alparslan Türkeş Bilim Ve Teknoloji Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (İngilizce) (4 Yıllık)SAY32291,00137296,700
3Adıyaman Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (4 Yıllık)SAY26Dolmadı-
4Afyon Kocatepe Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (4 Yıllık)SAY21Dolmadı-
5Akdeniz Üniversitesiİnşaat Mühendisliği (4 Yıllık)SAY41337,61766170,311

İşverenlerin Tercihi

Hangi üniversitenin İnşaat Mühendisliği mezunları işverenler tarafından tercih ediliyor? Senin için işverenlerin üniversite ve bölüm tercihlerini analiz ettik.

Tüm Listeyi Gör
ÜniversitelerBölümlerPuan Türü
İstihdam 
Skoru
İstatistik
Grafiği
1Boğaziçi Üniversitesiİnşaat MühendisliğiSAY43.9
2Orta Doğu Teknik Üniversitesi (ODTÜ)İnşaat MühendisliğiSAY37.8
3İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ)İnşaat MühendisliğiSAY37.4
4Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)İnşaat MühendisliğiSAY33.7
5Altınbaş Üniversitesiİnşaat MühendisliğiSAY30.6

İnşaat Mühendisliği Bölümü için En Çok Tercih Edilen Üniversiteler

Yıldız Teknik Üniversitesi (YTÜ)
Üniversitelerle ilgili ayrıntılı bilgiye ulaşmak için Üniversite Rehberi 'mizi ziyaret et!

İnşaat Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Pozisyonda Çalışır?

Proje Müdürü

İnşaat Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Sektörlerde Çalışır?

90 bin+Toplam Kullanıcı
1. İnşaat
%52.56
2. Yapı
%9.5
3. Mühendislik Hizmetleri
%5.56
4. Proje Taahhüt
%3.29
5. Yapı Denetim
%2.3

İnşaat Mühendisliği Bölümü Mezunları Hangi Departmanlarda Çalışır?

Mühendislik
1. Mühendislik
%64.74
2. Yönetim
%5.86
3. Teknik
%5.25
4. Üretim / İmalat
%3.44
5. Denetim/Teftiş
%2.83
Hemen staj ilanlarına başvur!
veya sosyal hesap ile devam et
google_iconfacebook_iconapple_icon
Geleceğin için adım at! 🚀 ‘’İstediğim bölüm için kaç puan gerekli?’’ sorusuna cevap bulmak için ideal YKS puanını hesapla!
Araştır, öğren ve hazır ol! 🎯 İlgini çeken üniversiteleri listele ve ideal
tercih listeni oluştur!